Dodaj do ulubionych

Politologia

12.04.06, 18:21
Witam,
czy bywają tutaj studenci tego kierunku? Jak Wam się studiuje?
Prawdę mówiąc, mam zboczenie na punkcie ustrojów politycznych, doktryn
społecznych itp., dla zwykłych śmiertelników totalnie nudnych, spraw.
Myślę sobie, że chyba chciałbym studiowac na politologii.
Jednocześnie zdaję sobie sprawę, że perspektywy dla absolwentów tego kierunku
nie są "oszałamiające". Dlatego też politologia będzie "tym drugim"
kierunkiem [w duzym cudzysłowie "wymarzonym"]. Zastanawiam się jednak, czy
nie lepszym wyborem byłoby studiowanie kierunku pokrewnego - stosunków
międzynarodowych albo europeistyki. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: wwww Re: Politologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 19:53
      akurat czy wybierzesz politologie /euro/stosunki nie ma większego znaczenie ,
      gdyż programy nauczania sa zblizone do siebie , aczkolwiek róznie to moze
      wygladac w roznych uczelniach
    • robertmar1 Re: Politologia 12.04.06, 20:28
      Mnie się akurat studiuje bardzo fajnie, ale nie o tym chyba chciałeś głównie
      pogadać.
      Powiem Ci tak: jak masz do tego dryg, to się nawet nie zastanawiaj, tylko
      składaj papiery :) Co się zaś tyczy perspektyw, to masz rację - samym
      papierkiem z politologii wiele nie zdziałasz. Masz 2 opcje: albo studiować
      również drugi kierunek, albo mieć jakąś pasję, którą równolegle byś rozwijał w
      sposób praktyczny (najlepiej zawodowy). Ja osobiście stawiam na to drugie
      rozwiązanie, ale to już zależy od osobistych preferencji.
      • tlenny Re: Politologia 14.04.06, 12:31
        Heh, a na jakiej uczelni studiujesz i na którym roku?
        Ja faktycznie zastanawiam się nad drugim kierunkiem, ale - jeżeli dobrze cię
        rozumiem - też mam pasję, którą rozwijam [i możliwe, że jest ona podobna do
        Twojej].
        A jak z przyszłością? Co chciałbyś robić po skończeniu studiów?
        Pzdr.
        • Gość: student Re: Politologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 15:12
          witam sam studiuje politologie jako drugi kierunek, i jestem bardzo zadowoolony
          z tego :) jesli chodzi o programy studiow to politologia europeistyka i stos
          miedzynarodowe sie naprawde sporo roznia takze sprawdz to dokladnie zanim
          dokonasz wyboru ;) ale generalnie dla kogos kto interesuje sie tymi tematami
          studia te nie beda wymagaly duzych ilosci czasu na zdanie egzaminow ;)
          • tlenny Re: Politologia 14.04.06, 16:57
            Heh, to moje pytanie do ciebie będzie takie same jak do Roberta - gdzie
            studiujesz i na którym roku?

PS Jaki ten drugi [czyt też "pierwszy";]] kierunek?
        • robertmar1 Re: Politologia 14.04.06, 18:37
          Jestem na II roku na UMCS-ie (dzienne).
          Co do przyszłości, to chciałbym ją związać z dziennikarstwem. W tym celu chcę
          zrobić taką specjalizację na moim kierunku.
          Pozdrawiam :)
          PS. Może przejdźmy na maila gazetowego, jeśli masz jakieś konkretne pytania,
          OK? :)
          • Gość: aga_kan Re: Politologia IP: *.ks.k.pl / *.ip.WRO.Korbank.PL 14.04.06, 19:05
            Witam, dołączam sie do poprzedników - większej różnicy między polit/ europ/ st. miedz w programie nie ma, na politologii można zawsze wziąć specjalizacje europeistyka czy stosunki miedzyn i masz wtedy 2 w 1.
            Opcja drugiego kierunku jak najbardziej. ja osobiście jednak postawiłam na zaplątanie się w dodatkową działalność - organizacje pozarządowe, praktyki, wolontariaty, itp - to tez dużo daje i CV nie jest potem nudne.
            Niemniej jednak - politologię polecam - acz zastopuj ze swoją miłościa do doktryn, idei itp - kwestii ich genialności nie podważam, ale politologia to tez wiele mniej porywających przedmiotów, które sa tylko po to by chyba miec więcejj godzin, albo spedzac studentom sen z powiek :)
            Pozdrawiami mam nadzieję, ze wkrótce witamw gronie przyszłych adeptów tej nauki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka