pawello_1986 16.04.06, 09:44 mam pytanko czy jak chciałbym robić studia podyplomowe w UK czy uznali by tytuł magistra osiągnięty na Polskiej uczelni? A może wsytarczy sam licencjat? Może ktoś ma jakieś doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manros Re: UK? 16.04.06, 10:25 napewno uznają. Moja kolezanka robila podyplomowe po 4 letniej magisterce na prywatnej uczelni w Polsce wiec nie masz sie co maertwic. Ale warto sie jest zastanowic nad magisterka , niektore uczelnie oferują tylko roczną dzienna wiec mysle ze to lepiej brzmi niz podyplomowka. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: UK? 16.04.06, 12:55 podyplomowe czyli postgraduate studies konczace sie tytulem Mastera, wystarcza polski tytul magistra, z licencjatem mozesz sprobowac bo zalezy to od uczelni i kryteriow ktore ona stosuje. zamiast robic Master Studies mozesz sprobowac sie starac o przyjecie na tzw. "top up programme" dzieki czemu mozesz zdobc tytul Bachelora po roku studiow, jezeli wykazesz ze w Polsce studiowales ten sam przedmiot i zaliczyles okreslone przedmioty.studiujac np. ekonomie czy rozne businessy jets to dosc powszechne, ale np. nie ma takiej mozliwosci przy studiach prawniczych etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: UK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 13:18 ale po co tytul bachelora skoro sam mowisz ze mozna miec mastera po roku, co jest lepszym tytulem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: UK? 16.04.06, 13:27 np. dlatego ze uzyskanie Bachelora jest tansze (nie kazdego stac na studa MA) nie trzeba miec tytulu magistra, mozna zrobic Bachelora np. po 3 latach studiow w Polsce na dobre Mastery moze byc trudno sie dostac wiadomo ze MA lepszy, ale czasem BA jest bardziej po drodze;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tykoon Re: UK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 17:40 Roznice w cenach sa faktycznie czasem spore - za dobry MA/MSc placi sie okolo 3000-16000 funtów, podczas gdy opcja certificate/postgraduate diploma jest 2, 3 krotnie tańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: UK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 19:17 dzięki wielkie za odp. Pomysle i policze pieniążki :D Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: UK? 16.04.06, 21:49 zrob sobie maly reasearch, napisz pare maili do roznych uniwerkow i wybadaj grunt:))) Odpowiedz Link Zgłoś
manros Re: UK? 16.04.06, 22:04 ja bym chcial zrobic gdzies roczny MA degree po magisterce na UWE, z olitical science badz international relation. Powiem szczerze,wali mnie poziom bo i tak pracodawca na to nie patrzy,szczegolnie polski :D:D:D:D:D Wiecie cos? Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: UK? 16.04.06, 22:27 zwazywszy ze koszt MA na gorszych i lepszych uniwerkach jest czesto podobny, i ze nigdy nie wiesz czy przypadkiem nie bedziesz pracowac w UK to zupelnie nie rozumiem czemu zgodzisz sie robic na gorszym uniwerku..., zreszta juz w Polsce zaczynaja rozroniac ktore uni sa lepsze;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnn Re: UK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 22:40 w Polsce nic nie wiedza poza ty ze oxford jest lux a reszta to uczelnie angielskie. Pozatym uczelnia ma sie nijak do poszukiwan pracy,wiem juz cos o tym,jeden kierunek skonczylem wiec nie mowcie co rozrozniaja a co nie..:-) Wazny jest papier i blysk w oku, w szczegolnosci appier z zagranicy:- nawet z zagranicy miasta w ktorym sie szuka pracy.... Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: UK? 16.04.06, 22:45 i tu sie roznimy. bo ja uwazam ze papier z lepszego uniwerku to lepszy papier, i ja akuart sie coraz czesciej w Polsce spotykam z osobami ktore sa zorientowane w poziomie uniwerkow w UK. ja bym powiedziala tak: jak sie meczyc na MA to juz lepiej sie meczyc na lepszym niz groszym uniwerku;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnn Re: UK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 09:44 no wlasnie....a jak jest z tym meczeniem w UK? duzo trzeba sie uczyc na bieząco? Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: UK? 17.04.06, 11:03 meczenie w UK hmmmm, takie raczej w normie;) krotkie przygotowanie do zajec (jakas godzinka wystarczy) i zupelnie inny system - pisanie prac zaliczeniowych z kazdego przedmiotu (slowem nacisk na samodzielnosc studenta), prezentacje na zajeciach (moim zdaniem to najlatwiejsze, chyba za ktos ma lek przed wystepami przed grupa). egzaminy jak egzaminy, trzeba sie nauczyc;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnn Re: UK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 11:05 a gdzie studiujesz? jak mozesz to polec jakies fajne i latwie studia ktore oferuja roczny MA program, zebym nie musial sie przemeczac i zebym mogl dororbic w barze nie liczac czasu ktory musze posiecic pracom domowym :D Odpowiedz Link Zgłoś