16.04.06, 09:44
mam pytanko czy jak chciałbym robić studia podyplomowe w UK czy uznali by
tytuł magistra osiągnięty na Polskiej uczelni? A może wsytarczy sam
licencjat? Może ktoś ma jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • manros Re: UK? 16.04.06, 10:25
      napewno uznają. Moja kolezanka robila podyplomowe po 4 letniej magisterce na
      prywatnej uczelni w Polsce wiec nie masz sie co maertwic. Ale warto sie jest
      zastanowic nad magisterka , niektore uczelnie oferują tylko roczną dzienna wiec
      mysle ze to lepiej brzmi niz podyplomowka.
    • alex_koz Re: UK? 16.04.06, 12:55
      podyplomowe czyli postgraduate studies konczace sie tytulem Mastera, wystarcza
      polski tytul magistra, z licencjatem mozesz sprobowac bo zalezy to od uczelni i
      kryteriow ktore ona stosuje.

zamiast robic Master Studies mozesz sprobowac sie starac o przyjecie na
      tzw. "top up programme" dzieki czemu mozesz zdobc tytul Bachelora po roku
      studiow, jezeli wykazesz ze w Polsce studiowales ten sam przedmiot i zaliczyles
      okreslone przedmioty.studiujac np. ekonomie czy rozne businessy jets to dosc
      powszechne, ale np. nie ma takiej mozliwosci przy studiach prawniczych etc.
      • Gość: ? Re: UK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 13:18
        ale po co tytul bachelora skoro sam mowisz ze mozna miec mastera po roku, co
        jest lepszym tytulem:-)
        • alex_koz Re: UK? 16.04.06, 13:27
          np.
          dlatego ze uzyskanie Bachelora jest tansze (nie kazdego stac na studa MA)
          nie trzeba miec tytulu magistra, mozna zrobic Bachelora np. po 3 latach studiow
          w Polsce
          na dobre Mastery moze byc trudno sie dostac

wiadomo ze MA lepszy, ale czasem BA jest bardziej po drodze;))
        • Gość: tykoon Re: UK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 17:40
          Roznice w cenach sa faktycznie czasem spore - za dobry MA/MSc placi sie okolo
          3000-16000 funtów, podczas gdy opcja certificate/postgraduate diploma jest 2, 3
          krotnie tańsza.
          • Gość: xyz Re: UK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 19:17
            dzięki wielkie za odp. Pomysle i policze pieniążki :D
            • alex_koz Re: UK? 16.04.06, 21:49
              zrob sobie maly reasearch, napisz pare maili do roznych uniwerkow i wybadaj
              grunt:)))
              • manros Re: UK? 16.04.06, 22:04
                ja bym chcial zrobic gdzies roczny MA degree po magisterce na UWE, z olitical
                science badz international relation. Powiem szczerze,wali mnie poziom bo i tak
                pracodawca na to nie patrzy,szczegolnie polski :D:D:D:D:D
                Wiecie cos?
                • alex_koz Re: UK? 16.04.06, 22:27
                  zwazywszy ze koszt MA na gorszych i lepszych uniwerkach jest czesto podobny, i
                  ze nigdy nie wiesz czy przypadkiem nie bedziesz pracowac w UK to zupelnie nie
                  rozumiem czemu zgodzisz sie robic na gorszym uniwerku..., zreszta juz w Polsce
                  zaczynaja rozroniac ktore uni sa lepsze;)
                  • Gość: nnn Re: UK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 22:40
                    w Polsce nic nie wiedza poza ty ze oxford jest lux a reszta to uczelnie
                    angielskie. Pozatym uczelnia ma sie nijak do poszukiwan pracy,wiem juz cos o
                    tym,jeden kierunek skonczylem wiec nie mowcie co rozrozniaja a co nie..:-)
                    Wazny jest papier i blysk w oku, w szczegolnosci appier z zagranicy:- nawet z
                    zagranicy miasta w ktorym sie szuka pracy....
                    • alex_koz Re: UK? 16.04.06, 22:45
                      i tu sie roznimy. bo ja uwazam ze papier z lepszego uniwerku to lepszy papier,
                      i ja akuart sie coraz czesciej w Polsce spotykam z osobami ktore sa
                      zorientowane w poziomie uniwerkow w UK.

ja bym powiedziala tak: jak sie meczyc na MA to juz lepiej sie meczyc na
                      lepszym niz groszym uniwerku;)
                      • Gość: nnn Re: UK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 09:44
                        no wlasnie....a jak jest z tym meczeniem w UK? duzo trzeba sie uczyc na bieząco?
                        • alex_koz Re: UK? 17.04.06, 11:03
                          meczenie w UK hmmmm, takie raczej w normie;) krotkie przygotowanie do zajec
                          (jakas godzinka wystarczy) i zupelnie inny system - pisanie prac zaliczeniowych
                          z kazdego przedmiotu (slowem nacisk na samodzielnosc studenta), prezentacje na
                          zajeciach (moim zdaniem to najlatwiejsze, chyba za ktos ma lek przed wystepami
                          przed grupa). egzaminy jak egzaminy, trzeba sie nauczyc;)))
                          • Gość: nnn Re: UK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 11:05
                            a gdzie studiujesz? jak mozesz to polec jakies fajne i latwie studia ktore
                            oferuja roczny MA program, zebym nie musial sie przemeczac i zebym mogl
                            dororbic w barze nie liczac czasu ktory musze posiecic pracom domowym :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka