Dodaj do ulubionych

Czy trudno sie dostac na platną medycynę?

11.06.06, 16:42
Witam serdecznie:)

Moje pytanie jest takie jak w temacie.

Przy czym chcę zaznaczyc iż egzamin maturalny poszedł mi dobrze.Aczkolwiek
niestety nie tak dobrze abym dostała się do Krakowa.
Obserwuj wątek
    • maly-patyczek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 11.06.06, 17:49
      nie jest trudno na cmuj chyba bylo 1,8 os/miejsce

jak bedziesz miala blisko progu to zaplacisz i studiujesz
      • maly-patyczek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 11.06.06, 17:49
        tylko pamietaj ze musisz miec kase na cale 6 lat
        • merediith Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 11.06.06, 20:47
          na 5;)-6 rok jest gratis <lol>

A jesli nie bede miec blisko progu tylko np.az o 30 pkt mniej?:/
        • merediith Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 11.06.06, 20:47
          P.S
          Dziękuje za odpowiedź:) Mały-Patyczku.
          • maly-patyczek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 11.06.06, 20:51
            na 5,5 bo dopiero 2 sem na 6 roku jest za darmo

to czemu nie zlozysz gdzies gdzie jest latwiej sie dostac

30 punktow ... hmmm roznie to bywa moze sie uda, ale osoby ktore maja kase i sa
            blisko progu zazwyczaj ide na wieczorowa medycyne
            • merediith Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 09:03
              :)
              Chcę iść do Krakowa,zawsze o tym marzyłam i zrobię wszystko,żeby się udało.
              • maly-patyczek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 10:07
                bo UJ??
                to tylko nazwa ... przereklamowana ...
                ciezko ze specjalizacja ...
                ja jestem z krk a uciekam do katowic ... tam podobno jest super i lubie wyzwania
                ... szkoda pieniedzy tymbardziej jesli masz szanse dostac sie na dzienna w innym
                miescie ... za te pieniedze mialabys jakis latwiejszy start w zyciu ...

krk jest przereklamowany
                pozdrawiam
              • rozowy_pysiek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 10:07
                jak już wcześniej ktoś na tym forum napisał studia wieczorowe to pułapka
                (przynajmniej jeśli chodzi o medycynę) jesli tak bardzo chcesz studiować w
                krakowie czemu nie poczekać rok i nie przygotować się do matury tak, żeby
                napisać ja świetnie i dostać się na dzienne Jestes w świetnej sytuacji .. możesz
                poprawiać Gorszego wyniku nie będziesz miała i dwie szanse w ciągu roku (sesja
                zimowa i wiosenna) Chyba wiem co czujesz...... bo za wszelką cenę chcesz być nad
                ta kreska ;) pozdrawiam :)
                • lejdi_pink_hamster Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 10:31
                  a nie moglabys studiowac przez 2 pierwsze lata na innej uczelni, a potem
                  sprobowac sie przeniesc do wymarzonego Krakowa?
                  • maly-patyczek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 10:42
                    no wlasnie ... zawsze mozna sie przeniesc po 2 latach i to nie jest podobno
                    takie trudne do zrobienia :)
                    a kase zaoszczedzisz i bedziesz miala motywacje do nauki :)
                    • merediith Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 16:04
                      :)

Tak dla sprostowania:

*ja juz mam rok zgłowy (studiowałam prawo,rzuciłam je) i poprawiałam maturę
                      własnie pod katem AM.

*nie dlatego,że UJ dlatego,ze KRAKÓW:)

* nie ma juz sesji zimowej.tzn. od tego roku ma jej nie być.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
                      Myślę,że "kto nie ryzykuje ten nie traci;)"Ryzyk fizyk <lol>

a odnosnie pieniędzy to chce wyjasnić iż nic nie dostanę od rodziców i o
                      poieniądze muszę starac się sama (- to napisałam po to abyście nie mysleli iż
                      łatwo mi gadać skoro rodzice mnie sponsorują).

Pozdrawiam Serdecznie

Mer.
                      • maly-patyczek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 16:28
                        > a odnosnie pieniędzy to chce wyjasnić iż nic nie dostanę od rodziców i o
                        > poieniądze muszę starac się sama (- to napisałam po to abyście nie mysleli iż
                        > łatwo mi gadać skoro rodzice mnie sponsorują).

chcesz pracowac i studiowac medycyne jednoczesnie?? :O:O:O

Kraków jak każde inne miasto, ale ja już się na ten temat nie wypowiadam :P

• merediith Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 17:21
                          Tak nie zamierzam:)
                          Nie będe pracować w ciągu roku szkolnego.

A odnosnie mista to kazdy ma tutaj swoją opinię.Ja osobiście kocham Kraków.
                          • maly-patyczek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 17:49
                            a mieszkasz w krk??

ja nie bede cie przekonywac, masz jeszcze inne wyjscia, ale skoro wybierasz
                            najlatwiejsza

tylko pamietaj, ze jakies poprawki moga ci wyskoczyc np we wrzesniu i co bedzie
                            jak bedziesz musiala sie uczyc przez wakacje??

pozdrawiam i zycze wytrwalosci
                            ja uciekam z krk bo nie mam znajomosci i wiem jak pozniej ciezko jest przez to w krk
                            • merediith Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 19:19
                              Nie mieszkam na stałę w Krakowie chociaz w tym roku tak się złożyło,że
                              mieszkałam tam w sumie przez około 4miesiące z przerwami.

Nie wiem czy dostanę się na wieczorowa med.moze też nie...roznie to w zyciu
                              bywa.

Chcę sie starac o kredy studencki-na wypadek ewentualnego musu nauki w wakacje.

A jesli chodzi o najłatwiejsze wyjście to to moje wcale nie wydaje mi sie takie
                              łatwe.
                              Ale jak wiadomo wszytsko zalezy od punktu widzenia.

Pozdrawiam:)
                              • maly-patyczek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 19:32
                                ale kredyt studencki to "tylko" 6 tys zl
                                a na studia potrzebujesz 14 tys zl i musisz zaplacic wszystko przed rozpoczeciem
                                roku akademickiego ...
                                • merediith Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 22:08
                                  To wiem:)

Po tych wakacjach będę miec juz napewno 9tyś. +6 tyś kredytu i dalej pójdzie:)
                                  • maly-patyczek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 22:31
                                    no ale kredyt dostajesz chyba w listopadzie (??) a musisz zaplacic 14 tys chyba
                                    przed wrzesniem
                                    chyba ze masz kredyt z zeszlego roku ...
                                    przeczytaj sobie na stronce tam powinno byc wszystko napisane
                                • mmrozek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 22:26
                                  Na pewno 20 pkt pod kreska wystarczy zeby sie dostac na wieczorowe. Wiem bo
                                  znam takie osoby.
                                  A co do specjalizacji i znajomosci to nie przesadzalabym z tym Krakowem.
                                  Naprawde nie zawsze najwazniejsze sa znajomosci!
                                  • maly-patyczek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 22:31
                                    no fakt zalezy od specjalizacji
                                    • maly-patyczek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 12.06.06, 22:32
                                      sie rozgadalam :D
                                      ale przynajmniej forum ożyło
                                      • nea111 znajomosci 12.06.06, 22:37
                                        no tak jesli na okreslona specjalizacje sa 2 miejsca w wojewodztwie to chyba
                                        kasa sie tylko liczy ;/
                                        • merediith Re: znajomosci 12.06.06, 23:10
                                          9 tysiecy bede miec juz po wakacjach.
                                          Mozna placic semestrowo.
                                          Zaplace za pierwszy semestr 7 do stycznia(łącznie z kredytem będę mieć 5 a
                                          pozostale dwa pozyczę od znajomej i oddam jej z kredytu któryt będę dostawać:)

Spokojna głowa o te sprawy to się dowiadywałam.
                                          • maly-patyczek Re: znajomosci 12.06.06, 23:26
                                            hmmm a ja gdzies czytalam ze trzeba odrazu ... chociaz ...

z ta specjalizacja to np chirurgia moj brat byl najlepszy (zawsze stypendium
                                            naukowe i najwyzsza srednia) i najlepiej zdany LEP w malopolsce i sie nie dostał :/
                                            • merediith Re: znajomosci 12.06.06, 23:31
                                              Cóż.

W życiu bywa różnie.Wydaje mi się iż wiele tak naprawdę zależy od szczęścia.
                                              • maly-patyczek Re: znajomosci 12.06.06, 23:57
                                                hehe dostali sie slabsi od niego .. z mniejszym wynikiem LEPu i gorsza srednia
                                                ... poprostu po znajomosci ...
                                                • merediith Re: znajomosci 13.06.06, 12:14
                                                  To przykre,ż eniesprawiedliwośc "była,jest i będzie"..ale ech..nic się na to
                                                  nie poradzi:/
                                                  • maly-patyczek Re: znajomosci 13.06.06, 12:27
                                                    no fakt
                                                    ale zycze zeby ci sie udalo i zebys znalazla spelnienie w tym co robisz ...
                                                    w razie czego pisz

PS ile masz punktow jesli mozna wiedziec??
                                                  • nea111 Re: znajomosci 13.06.06, 14:31
                                                    moze w stanach nie licza sie tylko znajomosci ;/
                                                  • merediith Re: znajomosci 13.06.06, 15:29
                                                    Neo111

Może nie będzie tak źle i się poprawi (tu w Polsce).

A jeśli chodzi USA to planujesz wyjazd?A jesli tak to do,którego stanu?

3mam kciuki zeby się udało:)

Mer.
                                                  • nea111 Re: znajomosci 13.06.06, 19:54
                                                    no oczywiscie te stany wchodza w gre jak sie (mam nadzieje) bym dostala
                                                    postudiowala 6 lat i zdala lep. A o jakims szczegolnym stanie nie myslalam,
                                                    chociaz w usa podoba mi sie miami i kalifornia ;) Ale oczywiscie zeby dostac
                                                    sie na specjalizacje do stanow trzeba byc bardzo dobrym, wyjdzie w praniu jaka
                                                    jestem (mam nadzieje;)) pozdrawiam :*:)
    • merediith Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 13.06.06, 15:28
      Nie wiem dokladnie ile:)
      Wyniki będę miec dopiero 11 lipca.
      • maly-patyczek Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 13.06.06, 15:54
        a i tak podobno nie wiele osob poprawilo mature :)

i poszla podobno beznadziejnie wiec nie masz sie czym martwic :)
        • merediith Re: Czy trudno sie dostac na platną medycynę? 13.06.06, 17:33
          I nie martwię:)

Nie mam noza na gardel i przytym całe zycie przed sobą:)Z natury jestem
          optymistką;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka