Dodaj do ulubionych

Lublin - dobry do studiowania ?

IP: *.68.92.87.mielec92.tnp.pl 19.07.06, 15:07
Pare dni temu składałem papiery na jednym z uniwerków w Lublinie, nigdy
wcześniej nie byłem w tym mieście. Od razu zauważyłem, że to miasto jest po
prostu okropnie i wyjątkowo odpychające, brzydkie, niezadbane itp. (zaznaczam,
że pochodzę ze zwykłego postkomunistycznego powiatowego miasteczka, więc
widoki odrapanych i podniszczonych miast nie są mi obce). Co myślicie o tym
mieście, można tam żyć na studiach przez kilka lat ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Dugo Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 15:18
      "Od razu zauważyłem, że to miasto jest po
      prostu okropnie i wyjątkowo odpychające, brzydkie, niezadbane"

Nie no, Ty na pewno mówisz o Lublinie??? Moim zdaniem jest to jedno z
      ładniejszych i zadbanych miast w Polsce (przynamniej w tych kilkudziesięciu w
      których byłem), są dzielnice paskudne, okolice Dworca PKP na przykład, ale
      ogólnie jest spoko, Kr-skie Przedmieście zajebiste, klimat nie z tej ziemi. Ty
      byłeś kiedyś na Śląsku, np. w Katowicach, Gliwicach, Bytomiu albo w Łodzi? To są
      niezadbane, szare miasta, tak więc nie zgadzam się absolutnie z Twoją opinią.
      Studiowałem w Lublinie tylko rok, ale miasto naprawde fajne, studenckie, no i
      klimatyczne. Ale kazdy ma swoje zdanie.

PS. Jakie miasto Ci się podoba, to będe miał skalę porównawczą, jeśli można
      zapytać. Pozdro
      • Gość: w~~ąż Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.autocom.pl 19.07.06, 16:51
        Lublin nie jest zadbany jak Kraków Wrocław Poznań czy Warszawa ale nie jest to
        śmietnik taki jak za przeproszeniem połowa śląska - Chorzów Bytom Sosnowiec
        Zabrze czy np. taka Łódź. Ogólnie to w każdym większym mieście są ładniejsze
        dzielnice i gorsze.
      • Gość: krensson Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.68.92.142.mielec92.tnp.pl 19.07.06, 19:46
        Podobają mi się nawet Katowice, mimo, że nie mieszkam na Śląsku (mieszkam na
        Podkarpaciu). Przepiękny jest chociażby Rzeszów, Wrocław, Toruń, Nowy Sącz. Z
        okolicy w której mieszkam, z mniejszych miast (powiatowych) duuuużo ładniejsze
        od Lublina są chociażby Gorlice czy Mielec. Najgorsze w Lublinie, to jak tylko
        wjechałem do miasta, od razu te słupy sypiące się aż z rdzy, autobusy prawie
        same podniszczone, mury odrapane co kawałek, niezadbane parki i trawniki itp.
        • Gość: ? Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 20:08
          Nowy Sacz ladny? Tez jestem z podkarpacia i tez skladalem papiery do Lulina. Miasto ladne, nie mow, ze Ci sie Krakowskie Przedmiescie nie podobalo? Czulem sie jak w Krakowie. Ja tam nie zauwazylem, zeby miasto jakos brzdykie bylo. W Rzeszowie to nie ma zadnych atrakcji.

A na co i gdzie zlozyles?
      • Gość: gość Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.iwacom.net.pl 17.08.06, 00:07
        Czy na pewno byłeś w Łodzi? Czy też oglądałeś obrazki z TV?
        Jeżeli chodzi o rozwój to na podstawie danych IBnGR/GB/MRR/GUS ranking wygląda
        tak:
        pomijam W-wę
        1 Kielce
        2 Rzeszów
        3 Kraków/Poznań
        4 aglomeracja Katowicka/Gdańska
        5 Białystok/Lublin
        I tak wcale Lublin nie wypada źle, mityczny szybki rozój Wrocławia może się
        schować gdyż jest to rozwój bardziej PR niż realny. Na Lubelszczyznę pójdą w
        latach 2007-2013 bardzo duże środki z UE tak więc ten region jak zresztą także
        cała ściana wchodnia będą jednym wielkim placem budowy.
        A tak na marginesie. W Lublinie pomieszkiwałem 4 miesiące i gdyby nie obowiązki
        zostąłbym na dłużej. Miasto do kochania.
        Znam doktorantkę która z Poznania dobrowalonie przperowadziła się do Lublina,
        osoba z którą przez jakiś czs byłem związany z W-wy (rodowita warszawianka)
        przperowadziła się do Rzeszowa, mój kolega z Łodzi przeprowadził się (sam z
        własnej woli) do Białegostoku.
    • Gość: zielony_banan Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 15:35
      Ja również się nie zgadzam. Lublin to bardzo ładne miasto, kupa studentów, etc.
      Ma swój niepowtarzalny klimat. Ma kilka wad, i to bardzo duzych, ale wyglkąd i
      klimat na pewno się do nich nie zaliczają.
      Przede wszystkim tam się nic nie dzieje. Mimo kilku uczelni to kulturalna
      pustynia, no chyba ze ktoś lubi bardzo niszowe klimaty. Lipa jest w temacie
      pracy - byc może student może znaleźć coś dorywczo, ale o praktykach i stażach w
      dobrych firmach możesz zapomnieć. Oczywiście można coś fartem trafić, ale jest
      to promil tego co np. w Warszawie.
      Studia to okres ważący na całym życiu i nie ma sensu go sobie utrudniać
      studiowaniem w mieście bez perspektyw. Bo później i tak będziesz musiał ruszyć
      się do większego ośrodka. A im póxniej tym trudniej. Sorry za dydaktyczne
      pierdzenie.

Howgh.
      • Gość: Dugo Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 16:00
        Pod względem pracy i możliwości to Lublin zostaje w tyle! Pod tym względem tylko
        Wawa, jednak niezastąpiona, poczciwa Wawa ;)
        • Gość: Marek Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.prenet.pl 19.07.06, 16:09
          Slyszalem,ze np po prawie UMCS,chetnie biora na staz do Warszawy,prawda?
          • Gość: jelk Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 20:12
            absolwentow wrecz rozchwytuja!

tia...
            • Gość: Lukasz Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.prenet.pl 19.07.06, 20:52
              szczerze to napisales?,czy prawda jest taka,ze jak skonczysz prawo na UMCs to
              praktyki czy staz mozesz tylko co najwyzej przy okienku pocztowym?
              • Gość: jelk Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:42
                odpowiedziales juz sobie.
                • Gość: Marek Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.prenet.pl 19.07.06, 21:46
                  Mylsle ze z tym to roznie bywa,zalezy od zaradnosci..znam ludzi ktorzy
                  pokonczyli uj i uw a robia za 1000 zl jako przedstawiciele handlowi czy w
                  fabryce..okrutna prawda:/
                  • Gość: ;) Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:49
                    Zalezy tez co pokonczyli na tym UJ czy UW. Czasem ktos z doswiadczenie z innej uczelni lepiej sobie radzi :)
    • evyka Re: Lublin - dobry do studiowania ? 19.07.06, 21:27
      ehhh ;) generalnie to fakt faktem nie ejst to krakow ale lublyn ma tez swoje
      dobre strony ;) ja tam jestem szczesliwa studiujac na umcs/// poza tym...hmmm
      juwenalia w lublinie to podobno najlepsze juwenalia.. no i tanie piwko ;)
      pozdrawiam
      • Gość: krensson Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.68.92.71.mielec92.tnp.pl 19.07.06, 22:46
        Nie wiem, czy byłem na Kr. Przedmieściu (nie znam wogóle Lublina), ale chyba
        nie, skoro same brzydkie dzielnice widziałem. Widocznie pecha miałem jak przez
        Lublin szedłem i nie przechodziłem przez te fajne dzielnice. Ale skoro mówicie,
        że są fajne zakątki to super, bo właśnie lubię takie "magiczne" klimatyczne
        miejsca. A co do Rzeszowa, to jest tam dużo atrakcji. Chociażby jeden z
        najlepszych klubów w Polsce (nie przesadzam) - Akademia. Poza tym można na
        meczyki w ekstraklasie w siatce chodzić (Resovia). Starówka i Rynek też są
        super. A tak przy okazji, nie wie ktoś może w jakich sportach Lublin ma dobre
        drużyny (żeby na coś można było chodzić) ?
        • earlgrey_pl pare slow o Lublinie... 23.07.06, 00:42
          od swiezo upieczonego absolwenta :) jak rany, od czego tu zaczac... miasto mi
          sie nie podobalo od poczatku i zdania nie zmienilem do tej pory, ALE nie znaczy
          to ze nie ma plusow. przede wszystkim to dosc "zielone" miasto, sporo drzew,
          parkow... az milo sie wybrac na wiosne na spacer na LSM (osiedle blisko
          miasteczka studenckiego). jest tani - bez przeszkod moglismy sie spotykac w
          knajpie na piwie, podczas gdy moi znajomi z Wawy musieli kupowac piwo w
          hipermarkecie i wozic do domu. z jedzeniem podobnie. nie bez znaczenia sa
          przeciez ceny stancji! jest blisko - to w zasadzie nieduze miasto, mozliwe ze na
          uczelnie bedziesz mogl codziennie ruszac "z buta". moi znajomi, osoby
          mieszkajace poza centrum dojezdzaly max w 30 min, nie liczac sytuacji
          extremalnych :). jest gwar - Lublin to potezny osrodek akademicki, mnostwo
          studentow na wielu przeroznych kierunkach. gdy studenci wyjezdzaja po sesji
          miasto pustoszeje. nie ma tlumu na przystankach, w knajpach luz. juwenalia -
          prawie kazda wieksza uczelnia ma swoje (kozienalia, kulturalia, feliniada itd).
          nie wypadaja w tym samym tygodniu, wiec o ile bedziesz mial czas to okazji do
          zabawy nie zabraknie. Hey, Myslovitz, Kult, T.Love - zespoly tego formatu
          spotkasz co roku. jest w miare bezpiecznie. tyle z plusow, ktore przychodza od
          razu na mysl. co mi sie w Lublinie nie podobalo? miasto rzeczywiscie nie jest
          piekne. czasami sprawia wrazenie wiekszej wsi. odrapane budynki, dziury w
          jezdni, nierowne chodniki itp. zielen troche to maskuje, ale w zimie dół. czesto
          sie korkuje, przejazd w godzinach szczytu jest dosc ciezki. sportu coraz mniej
          (koszykowka-AZS spadl nawet nie wiem do ktorej ligi, p.nozna-Motor jest chyba w
          4tej. pilkarki reczne?? zuzel??) polecam natomiast koszykowke studencka - AR
          dosc regularnie wygrywa mistrzostwo Polski :)
          • Gość: Dugo Re: pare slow o Lublinie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.06, 02:23
            No jak ktoś nigdy nie słyszał o szczypiornistkach Montexu to faktycznie
            sportowiec na maksa... Akademia w Rzeszowie jeden z najlepszych klubów... Akurat
            byłem tam nieraz i jak to jest "jeden z nalepszych klubów w Polsce" to naprawde
            nie dziwie sie że Lublin sie komuś nie podoba. Proponuje Zabrze - zapewne się
            spodoba, bo to moim zdaniem "jedno z najpiękniejszych, najczystszych miast w
            Polsce", buehehehehe
    • Gość: krew Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.icpnet.pl 23.07.06, 08:28
      kumpela studiuje psychologie na kulu i chcisla sie w tym roku przesniesc. m.in
      walsnie z powodu maista. mowi ze takie , za przeproszeniem, zadupie nakoncu
      polski, nic sie nie dzieje, miasto totalnie astudenckie i generalnie nie za
      ciekawie...
      • kwiat_paproci Re: Lublin - dobry do studiowania ? 23.07.06, 08:56
        Bo to chyba wygląda tak, że jak ktoś przyjeżdża do Lublina na studia z Wrocka,
        czy z Krakowa, to wiadomo, że mu się nic nie spodoba, bo wszystko, tylko
        większe i lepsze miał u siebie ;) Jak ktoś przyjeżdża z tzw. prowincji, to jest
        w stanie chyba wszystkie minusy Lublina zaakceptować. A jak ktoś jest takim
        czubkiem jak ja, to mu się Lublin pod każdym względem podoba ;D Co do miasta do
        studiowania (only studiowania! ;)), to chyba nie ma lepszego w Polsce. Parę
        uniwerków między którymi przemieszczanie się zajmuje kilka minut, to chyba
        dobrze, czyż nie ?? Jeśli ktoś chce imprezować, to faktycznie może być biednie,
        bo jeszcze nie znalazłam w Lublinie żadnego powalającego klubu, ale też nie
        szukałam zbyt dokładnie ;) Na pewno plusem są O WIELE niższe ceny niż w
        największych miastach i to się tyczy praktycznie wszystkiego, no może poza
        komunikacją miejską ;) Jak ktoś liczy na doznania kulturalne wyższego rzędu, no
        to też się może rozczarować, bo teatr wielki, czy jakoś tak, budują już od
        chyba 20 lat i go skończyć nie mogą, więc popada w ruinę ;/ Jest za to Centrum
        Kultury, niepowtarzalna Chatka Żaka, Teatr im. Osterwy, filharmonia, parę kin,
        muzeów, no i multikino...w planach chyba już od 10 lat ;D Jeśliby wsłuchać się
        w potrzeby mieszkańców, to można odnieść wrażenie, że największym minusem tego
        miasta jest to, że nie ma ikei i reserved ;D Klimat miasta wg mnie jest bardzo
        przyjemny, jest jedna z najpiękniejszych starówek w Polsce (teraz jeszcze
        zaniedbana, ale coś tam remontują od jakiegoś czasu), dreptak, dużo parków,
        zalew zemborzycki (choć ja bym tam się bała pływać, tak szczerze mówiąc, ale
        jesienią są za to fantastyczne widoki ;D), skansen, ogród botaniczny, więc na
        spacerki miejsc nie zabraknie :) Także, co kto lubi, miasto nie jest idealne,
        ale nie róbcie też na siłę z niego dziury zabitej dechami, gdzie psy dupami
        szczekają, bo tak nie jest :)
        • Gość: hehe Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 22:43
          'dreptak'? no to sobie podreptamy w Lublinie:P
          • pani_kasia Re: Lublin - dobry do studiowania ? 17.08.06, 17:43
            tak tu niektorzy narzekaja na ten lbn... jestem z lublina i nikt mi nie powie
            ze to nudne, zabite dechami miasto na koncu polski... kazdy znajdzie cos dla
            siebie, wystarczy tylko chciec!!! lbn ma swoje wady, ale ktore miasto ich nie
            ma??? jak znacie takie to napiszcie, chetnie je odwiedze...
            • Gość: Lukasz Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.prenet.pl 17.08.06, 18:29
              Mialem studiowac na umcs,bylem w Lublinie i musze stwierdzic,ze jestem mile
              zaskoczony,po wielu negatywnych opiniach,nie wiedzialem czego mam sie
              spodziewac,a to co tam widzialem bardzo mi sie podobalo,sredniej wielkosci
              miasto,bardzo ladne(oczywiscie nie bylem wszedzie)ale Krakowskie P. rynek
              okolice zamku robia wrazenie,szkoda tylko,ze nikt porzadnie sie za to nie
              wezmie,bo Lubelska starowka,jest jedna z najpiekniejszych w Polsce,jest wiele
              zieleni okolice UMCS i KUL,powstaje galeria handlowa z kinami,piekne palace
              zabytki.Oczywiscie piwo Perla:P ale to juz z innej beczki:)Jednak prawda jest
              tez to,ze jest duza roznica w rozwoju wschodu i zachodu Polski... Smutno mi sie
              robilo gdy widzialem jak piekne POLSKIE zabytki obracaja sie w ruine:/ I nie
              wiem czy to za sprawa tamtejszych wladz??:/Miasto nie jest duze,nie mozna go
              porownywac do Poznania czy Wroclawia,jednak ma swoj klimat,ciezko
              okreslic...nie ma tam takiego pedu...Mysle,ze mozna tam spedzic przyjemnie 5
              lat,bo z praca to wiadomo jak tam jest:( Wybralem Wroclaw ,ale tylko dlatego
              dlatgo,ze tam mam znacznie blizej,jestem pewny ,ze jeszcze odwiedze Lublin i
              okolice:)pozdrawiam!
              • Gość: z Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 21:48
                A co studiowales na umcs?
    • Gość: hehe Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 00:05
      Jak byłem pierwszy raz w Lbn to poderwałem dwie panienki w ciągu dnia = )
      seryjnie. To łatwiejsze niż w mieścinach powiatowych. Na karaoke w vinylu każdy
      kobieciarz dobrze uskutecznia, też polecam. Wogóle to bardzo rozrywkowe miasto,
      knajpki znaczy się. Clubbingi fajne, ale imprezki z hinduską muzyką też. A te
      kluby się muszą znudzić, ale to dlatego że się w nich często bywa bo jest
      względnie tanio. W jakim innym mieście nie ma przeszkód ekonomicznych ku temu
      żeby się clubbingi znudziły?? Ja nie wiem bo nie mam porównania. Odpowiedzcie
      sobie sami. Zimą jak jeszcze nie znałem wielu ludzi to bywałem znudzony
      lublinem. Ale jak się ma już z kim chodzić wieczorem to się jest na fali
      wznoszącej ku ciągłemu relaksowi. I ja taki Lublin zapamiętałem. Dlatego nie
      mogę się doczekać roku akademickiego =)
      • Gość: rejman Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.res.pl 01.09.06, 11:11
        jeśli chodzi o miasto typowo studenckie to Lublinmożna stawiać na równi z
        Wrockiem czy Poznaniem. Tu jest UMCS na wysokim pozionie (przynajmniej niektóre
        kierunki...jak wszedzie) KUL, Medyczna, Poilbuda, czyli caly wachlarz uczelni i
        kierunków tworzacych studencki klimat. Samo miasto też ładne, nie jest jakąś
        dziurą, 400tyś mieszkańców, ładna starówka ( w trakcie remontu) sporo ciekawych
        PUBóW barów itd. Pnandto miasteczko akademickei jedno z największych w Polsce,
        Koszty utrzymania w Lublinie nie są duże, mniejsze niz w zachodnich miastach.
        Lublin się roziwja, co chwila nowe centara, węzły komunkiacyjne i drogi są budowane.
        Resumując gorąco polecam to miasto na studia.
        • Gość: Julia Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.it-net.pl 02.09.06, 00:19
          Ja jestem z Lublina i na studia jade do Warszawy, ale nie wiem, co bym zrobila,
          gdyby w moim miescie byla Akademia Teatralna... :-)
          To miasto sie w pewien sposob kocha. pieknie wyglada noca. Jest kilka magicznych
          miejsc. WSzedzie stosunkowo blisko. Starówka. Deptak..
          Z drugiej strony czesto nie mozna pojsc do kina na wymarzony film, bo go po
          prostu tutaj nie graja :D Teatr dramatyczny jest jeden z fatalnym repertuarem i
          obsada. Kluby to spend dresow i blond lal, a knajpki owszem, sa, ale nudza sie,
          bo ile mozna chodzic w te same miejsca? Sportowo nie za bardzo. Hali porzadnej
          nie ma, basenu chociazby tez. O 22 miasto umiera.
          Taaak, lokalne władze to jest problem i to duży problem.
          Ale za słowa, ze to "brzydkie, odrapane, paskudne" miasto, pobiłabym.
    • octavius2 Re: Lublin - dobry do studiowania ? 02.09.06, 01:12
      Ja pochodzę z województwa lubelskiego, mam w Lublinie rodzinę, i dość często
      tam bywam, ostatnio głównie przejazdem. Ja tego miasta nie lubię, i niestety
      muszę się zgodzić ze stwierdzeniem, że jest brudne i odrapane. Owszem,
      Krakowskie Przedmieście jest ładnie odremontowane, ale już Starówka przeraża
      walącymi się kamienicami. Okolice dworców PKS i PKP są jeszcze gorsze.
      Bezpiecznie tam też wcale nie jest, a przynajmniej nie bardziej niż w
      przeciętnym polskim mieście. Jakiś czas temu zadźgano tam nożem studenta na
      ulicy, innym razem mój znajomy w biały dzień na głównej ulicy stracił komórkę i
      dostał w zęby...
      Być może jednak uda Ci się polubić to miasto, nie wątpię, że ma ono jakieś
      zalety. Na pewno jest tam bardzo dużo studentów, a to daje nadzieję na jakiś
      klimat. Życzę mimo wszystko powodzenia :)
    • pani_kasia Re: Lublin - dobry do studiowania ? 02.09.06, 13:31
      w zeby mozna dostac wszedzie, nie tylko w lbn... jastem z lublina, kocham to
      miesto i bede go bronic :D
      moze nie jest idealne, okolice dwoca pkp i pks za bardzo reprezentacyjne nie sa
      ale ocenianie miasta tylko na tej podstawie to duzy blad. jesli jest sie gdzies
      pierwszy raz wszystko wydaje sie obce i wrogie, a co za tym idzie i
      niebezpieczne... fakt w lbn sa miejsca gdzie lepiej po zmroku nie spacerowac
      ale wiekszosc opowiadanych przez ludzi historii na ten temat to jakies bzdurne
      wymysly i ktotko mowiac mity. ktos cos od kogos uslyszal, troche to
      podkolorowal i podal dalej... tak to zazwyczaj wyglada. z reszta takie miejsca
      sa w kazdym polskim miescie...
      zapytam jeszcze raz: znacie jakies idealne miasto, gdzie do niczego nie mozna
      sie przyczepic, gdzie na ulicach jest czysto i przyjemnie,a po zmroku wszedzie
      mozna bez obaw spacerowac?
    • Gość: wwwwwwww Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.res.pl 02.09.06, 15:47
      Lublin wspaniały jest ole
      • Gość: ja Re: Lublin - dobry do studiowania ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 19:46
        Lublin jest ok. A w Wawie czy w Kraku nie ma slumsow i odrapanych walacych sie
        kamienic?? Okolice dworca sa w tych mistach porownywalne z tymi z lublina. W
        kazdym miescie sa ladne i brzydkie dzielnice, a w zeby zarobic mozesz wszedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka