Dodaj do ulubionych

teraz to mnie wszedzie chca

IP: *.speed.planet.nl 15.09.06, 10:30
Najpierw mnie przyjeli na sinologie i lingwistyke stosowana. Pozniej
zadzwonili, ze miejsce sie zwolnilo i moge skladac papiery na kognitywistyke.
A teraz napisali, ze mialam racje w odwolaniu (zle mi policzyli punkty) i ze
mnie tez przyjmuja na etnolingwistyke. Moze powinnam sie cieszyc, ale
wolalabym zeby mnie jednak wszedzie nie przyjeli, bo nie wiem co mam teraz
zrobic. nie wiem co wybrac. Zaplanowalam, ze sinologie, ale nie wiem, czy
robie dobrze. A jak bede zalowac? Glupia ta rekrutacja, mowili ze odwolan nie
to sie pogodzilam ze nie, a teraz jak juz prawie rok szkolny sie zaczal, to
ja mam sie zastanawiac co lepsze. No wlasnie, co lepsze?
Obserwuj wątek
    • negativeburn Re: teraz to mnie wszedzie chca 15.09.06, 10:36
      wszystkie te kierunki są beznadziejne :) Idz na informatyke albo prawo
      • negativeburn Re: teraz to mnie wszedzie chca 15.09.06, 10:37
        <wredol> : E
        • Gość: ja;] Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 10:47
          ciesz się dziewczynko ciesz,bo po tych studiach cię nie będa chcieli nigdzie<LOL>
          • Gość: kajzerka Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.speed.planet.nl 15.09.06, 10:49
            Dobra, ja sie nie pytam gdzie mnie beda chcieli, bo ja juz wiem gdzie, tylko co
            mam wybrac.
            • sil86 Re: teraz to mnie wszedzie chca 15.09.06, 11:20
              A co Cię najbardziej interesuje?

Jeśli chodzi o to, co jest najbardziej "praktyczne", to moim zdaniem sinologia.
              Chiny rozwijają się podobno błyskawicznie, więc za pięć lat znajomość języków i
              kultury Chin może być bardzo przydatna...
              • Gość: kajzerka Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.speed.planet.nl 15.09.06, 11:27
                Dziekuje. Ja chyba wlasnie najbardziej sklaniam sie ku sinologii. Moze
                wybralabym etnolingwistyke, ale nie wiadomo czy bede miala mozliwosc wyboru
                jezyka. Lingwistyka to wogole odpada, bo slaby poziom.
                • Gość: figga Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 11:46
                  Sinologia jest tzw kierunkiem przyszłościowym, bo Chiny przechodzą prawdziwy
                  boom rozwojowy i gospodarczy, więc ludzie znający ich jezyk i realia kraju będą
                  poszukiwani przez wiele branż. Tylko trzeba być prawdziwym pasjonatem :) Co do
                  rekrutacji, to też mnie szlag trafił. Złożyłam już papiery i wszystko na
                  prywatną uczelnie, ekonomię, a tu mi przysyłają listy i zapraszają na UW. Niech
                  się teraz całują, już się napaliłam na biznesowy kierunek. Ale niesmak pozostaje.
                  • Gość: kajzerka Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.speed.planet.nl 15.09.06, 12:18
                    Najgorzej to ma ktos, kto skladal na uczelnie w innych miastach. Wynajal pokoj,
                    wszystko cacy, a tu mu przysylaja ze jednak sie dostal do tej drugiej uczelni.
                    I co teraz? Zrywac umowe? Szukac nowego lokum? Niemozliwe...
                    Pasjonatem wielkim nie jestem, ale chyba mimo to jednak sprobuje nim zostac.
                    • Gość: Dugo Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 12:25
                      A ta lingwistyka to gdzie na UAM? Jakie języki?
                      • Gość: kajzerka Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.speed.planet.nl 15.09.06, 12:59
                        Wszystko jest na UAM. Lingwistyki nie biore pod uwage, bo slaby poziom, tylko
                        pozostale 3. Na etnolingwistyce oprocz ang lub niem jest do wybooru:
                        hiszpanski, japonski, arabski, rosyjski i nowoperski. Wszystkie mi sie podobaja
                        oprocz nowoperskiego. Boje sie ze wlasnie w niego moge trafic i wtedy to
                        naprawde bede zalowac.
                        • Gość: Dugo Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 13:06
                          Jak dla mnie zdecydowanie etnolongwistyka - jeden język tradycyjny (ang albo
                          niem) i jeden egzotyczny - połączenie perspektywiczne i oryginalne
                          • sil86 Re: teraz to mnie wszedzie chca 15.09.06, 13:10
                            Faktycznie wygląda nieźle. I języki wcale nie takie dziwaczne. Spodziewałem się
                            tam czegoś w stylu "slang gangsterski z Ghany północno-wschodniej", a tu proszę:
                            japoński, hiszpański...
                          • Gość: kajzerka Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.speed.planet.nl 15.09.06, 13:36
                            Gość portalu: Dugo napisał(a):

> Jak dla mnie zdecydowanie etnolongwistyka - jeden język tradycyjny (ang albo
                            > niem) i jeden egzotyczny - połączenie perspektywiczne i oryginalne

Na sinologii tez tak jest. Jeden jezyk tradycyjny -ang lub niem i chinski. A w
                            II roku jeszcze jeden orietalny typu tajski, koreanski. Tyle ze sinologia jest
                            trudniejsza. I wiecej zajec. A na etnolingiwtyce nie wiadomo jaki jezyk dostane
                            (z tych egzotycznych).
                            • Gość: ??a Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: 195.116.183.* 15.09.06, 13:43
                              a o czym traktuje kognitywistyka? i z czym ja ewentualnie mozna polaczyc?
                              • Gość: kajzerka Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.speed.planet.nl 15.09.06, 13:51
                                To jest nowy kierunek, dopiero drugi rok w Polsce. Chyab tylko na UAMie. Nauka
                                o mozgu, umysle, sztucznej inteligencji. Dzial psychologii, zostal rozbudowany
                                i nazwany kognitywistyka.
                            • Gość: Dugo Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 14:55
                              > Na sinologii tez tak jest. Jeden jezyk tradycyjny -ang lub niem i chinski. A w
                              > II roku jeszcze jeden orietalny typu tajski, koreanski. Tyle ze sinologia jest
                              > trudniejsza. I wiecej zajec. A na etnolingiwtyce nie wiadomo jaki jezyk dostane
                              > (z tych egzotycznych).

Ooooo, no to sinologia w takim razie wymiata! Myślałem że tylko chiński będzie.
                              PS. Napisz jak już zdecydujesz gdzie pojdziesz
                    • Gość: ;) Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 12:54
                      ja mialam dokladne tak samo..nawt watek zaczelam tu na ten temat bo bylam naprawde zrozpaczona...ale jednak ambicje i dobre checi zwyciezyly:) ktos sie znalazl na mieszkanie za mnie...wpisowe wprawdzie przepadlo..ok 700zl ale...za uniwerek nie place:)wiec to zadne pieniadze w porownaniu do 5lat platnych;/ pozdrawiam wszytkich ktoprym tez los splatal figla...jednak nei ma sytuacji bez wyjscie;)
                • mach_2 Re: teraz to mnie wszedzie chca 15.09.06, 17:38
                  Ja bym się wahał między lingwistyką stosowaną a sinologią.
                  Skoro na lingwistyce jest nie najlepszy poziom, to zostaje sinologia.
                  Ważne, żeby cię to interesowało (a przypuszczam, że tak w jakimś stopniu jest,
                  skoro tam składałaś papiery). Miłego studiowania :)

PS. Chiny to ogromny rynek zbytu, a Polaków znających chiński (oczywiście w
                  stopniu komunikatywnym, bo język prosty nie jest i aby dojść do perfekcji,
                  potrzeba wielu lat) można policzyć na palcach jednej ręki.
                  • negativeburn Re: teraz to mnie wszedzie chca 15.09.06, 17:48
                    czing czong kong kingkong? Ding dong bong czin czan czong ? Hiiiiin amndongg
                    BUAHAHAHAHAH!!!! <:-E Naaasz klieeent naaaaaszzz pAN N
    • Gość: Tawananna* Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 19:25
      Cześć, Kajzerko, po raz kolejny :)

Gdzie słyszałaś o słabym poziomie lingwistyki stosowanej? Z tych filologii,
      które wymieniasz, najlepszą opinię ma bodaj lingwistyka stosowana właśnie.
      Angielski jest na niej taki sobie (zaawansowany, ale nie na poziomie
      anglistyki), za to niemiecki ma bardzo dobrą opinię - co najmniej porównywalny z
      germanistyką. Do tego studenci mają mnóstwo praktycznych zajęć (np. tłumaczenie
      konsekutywne) i to już na wcześniejszych latach. Do minimum ograniczona jest
      literatura. Większość osób po lingwistyce zostaje tłumaczami, nie znam chyba
      żadnego niezadowolonego studenta/absolwenta.

O sinologii i kognitywistyce pisałam już wcześniej, oba kierunki warte uwagi,
      przy czym w przypadku sinologii miłość do Chin pożądana. Co do kognitywistyki,
      to widzę po pozostałych kierunkach, że jednak marzyły Ci się najbardziej języki
      - więc może lepiej przy filologii pozostać.

Odradzam za to etnolingwistykę, niezależnie od tego, jakie języki oferuje.
      Poziom zdecydowanie słabszy niż na pozostałych wymienionych przez Ciebie
      filologiach.
      • Gość: kajzerka Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.speed.planet.nl 15.09.06, 19:34
        Czytalam na wielu stronach ze lingwistyka ma slaby poziom. Poza tym przyjeli
        mnie, przyslali list, ze mam 540 punktow (bodajze) a przyjmowali od 250. Moze
        niedokladnie pisze punkty bo nie pamietam juz, w kazdym razie wiem, ze mialam
        ponad 2 razy wiecej niz chcieli. Wiec poziom musial byc slaby.
        • Gość: Tawananna* Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 19:50
          Kajzerko, to, co piszą na stronach, to nie wszystko. Wiem, bo kiedyś szukałam
          mnóstwo informacji na temat etnolingwistyki. Dałam się przekonać. Zrezygnowałam
          przed końcem I roku, tak byłam zawiedziona. I mogę Cię zapewnić, że poziom na
          lingwistyce stosowanej jest wyższy.

Poziom kierunku tylko pośrednio wynika z tego, jaki poziom reprezentują
          kandydaci. Zazwyczaj ciągnie się wszystkich w górę i słabsi muszą przed pierwszą
          sesję nadrobić ogromne zaległości z języka, w przeciwnym razie po prostu wylecą.
          A punkty z matury w ogóle się nie przekładają na faktyczną wiedzę kandydata,
          o jego zdolnościach językowych nie wspominając - studiowanie filologii obcej
          wymaga bardzo specyficznych zdolności.
          • Gość: kajzerka Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.speed.planet.nl 16.09.06, 10:08
            Widze, ze zdania sa podzielone, ale niektorzy zle mowia o lingistyce, niektorzy
            o etno. Kogni chyba do tego wszystkiego rzeczywiscie nie pasuje, nie moge chyba
            rzucic jezykow, ktore byly moim marzeniem cale zycie. Pozostaje sinologia, o
            ktorej nie slyszalam zleg zdania. I najwiecej osob jest za. Dziekuje za pomoc.
            • Gość: Tawananna* Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 11:46
              > Widze, ze zdania sa podzielone, ale niektorzy zle mowia o lingistyce, niektorzy
              > o etno. Kogni chyba do tego wszystkiego rzeczywiscie nie pasuje, nie moge chyba
              > rzucic jezykow, ktore byly moim marzeniem cale zycie. Pozostaje sinologia, o
              > ktorej nie slyszalam zleg zdania. I najwiecej osob jest za. Dziekuje za pomoc.

Dobry wybór z sinologią :) (chociaż kierunek chyba najtrudniejszy). Tylko
              pamiętaj, że złych opinii o sinologii jest mało, bo i studentów sinologii
              odpowiednio mniej. Trzymam kciuki, żebyś była ze swoich studiów filologicznych
              zadowolona :). A i ja, po moim wielkim zawodzie sprzed roku, zastanawiam się,
              czy nie zacząć od października właśnie na UAM właśnie neofilologii... biorę pod
              uwagę też 3 i mam nadzieję, że będę usatysfakcjonowana :)
              • Gość: kajzerka Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.speed.planet.nl 16.09.06, 11:56
                Powodzenia Tawananna*
                • Gość: Tawananna* Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 12:00
                  Dzięki, nawzajem :)

Mogłabyś napisać na początku października, jak jest na tej sinologii? Strasznie
                  jestem ciekawa :)

I trzymam kciuki, żeby przenieśli Was z Międzychodzkiej do Novum :)
                  • Gość: kajzerka Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.speed.planet.nl 16.09.06, 12:15
                    O ile mi wiadomo to juz jest wiekszosc zajec na Hipolita bo na Miedzychodzkiej
                    zima strasznie pizdzilo. Napisze za miesiac, jak mi sie podoba.
                    • Gość: Tawananna* Re: teraz to mnie wszedzie chca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 13:00
                      To super :). Instytut Językoznawstwa przenosi się teraz do Novum, pewnie stąd
                      miejsce w HCP. Uważaj na windę ;)) Czekam na relację za miesiąc (możesz też
                      pisać na prv). Jeszcze raz powodzenia i miłego odpoczynku we wrześniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka