Dodaj do ulubionych

Ekonomia- specjalność

IP: *.olsztyn.mm.pl 08.11.06, 18:27
Mam pytanie dotyczące specjalnosc na ekonomii.. jestem na 3 roku.. w 2gim
semestrze musze zdecydowac się na specjalnosc bede miec na 4 roku.. dla mnie
cięzko zdecydowac dobrą dla mnie specjalnośc choc chcialabym zebyscie mi
doradzili... sama sie pytalam.. kolezanek kolegow na roku.. ale oni jesszcze
nie zdecydowali i sami takze nie wiedzą mowią tak ze na ostatnią chwile sie
wpisza.. no ale wole zeby mniej wiecej powiedzieli.. czym sie roznia.. pozniej
jaka bedzie przyszlosc ...bo nie chcę pozniej zalowac a dobrze przemyslec..
wkoncu pozniej.. magister..mam do wyboru:
Ekonomia menedżerska
i
Rynki międzynarodowe i gospodarka globalna
a wy ekonomisci.. jak myslicie ?
z góry za odpowiedzi bylabym wdzieczna :)
moze bedzie mi łatwiej :)

Obserwuj wątek
    • Gość: z. Re: Ekonomia- specjalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 18:55
      nie macie nieruchomosci? ciekawa specjalizacja
    • Gość: agnieszka Re: Ekonomia- specjalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 18:57
      Marta czy teoria kosztów absolutnych to to samo teoria przewagi absolutnej?
    • Gość: T. Re: Ekonomia- specjalność IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.11.06, 20:51
      Obie są... nieszczególne.
      Ekonomia menedżerska – bo cóż to znaczy? Menedżer to kierownik (ktoś
      zarządzajmy) a ekonomia menedżerska to ekonomia zarządcza/zarządzająca?????
      Trochę bez sensu, ekonomia bada stan obecny, analizuje przyczyny i pokazuje
      ewentualne zależności i zmiany w przyszłości. Dla mnie ktoś wziął chwytliwy
      slogan i próbuje go sprzedać studentom. Może to być coś wartościowego ale sama
      nazwa wskazuje na głupotę.

Rynki międzynarodowe i gospodarka globalna – też fajnie brzmi ale gorzej z
      pracą. A najgorzej iż my naprawdę mało się na tym znamy i kto miałby ukazywać
      te zależności międzynarodowe? W Polsce są specjaliści ale tylko od Europy
      wschodniej i tylko na tym się znamy- w tym zakresie jesteśmy w miarę dobrzy.
      Jak chcesz specjalizuj się w Ukrainie, Estonii, Białorusi (tu już gorzej). Ale
      o Rosji nie mamy już pojęcia (pomimo iż nam się wydaje iż takie mamy).

No bo niby kto zna się na obecnej sytuacji Meksyku, Argentyny, Panamy, RPA...?
      My najwyżej czytamy o tym w prasie specjalistycznej (jak oczywiście wykładający
      zna języki obce i ma na to czas pomiędzy dorabianiem w 10-ciu szkołach).
      • Gość: x Re: Ekonomia- specjalność IP: *.aster.pl 08.11.06, 22:40
        > No bo niby kto zna się na obecnej sytuacji Meksyku, Argentyny, Panamy, RPA...?
        > My najwyżej czytamy o tym w prasie specjalistycznej (jak oczywiście wykładający
        > zna języki obce i ma na to czas pomiędzy dorabianiem w 10-ciu szkołach).

W tym roku rozpoczełam studia na SGH w Warszawie i powiem Ci ze sie mylisz.
        Jestem pod wielkim wrazeniem kompetencji wykladowców. Z tego co zdazylam sie
        dowiedziec (bo w koncu o tym nie mowia, tylko jakos to wychdzi) wszyscy moi
        wykladowcy b.dobrze znaja angielski, czesc inne jezyki
        (niemiecki/francuski/rosyjski), są na bieżąco z publikacjami na świecie (czesto
        polecaja publikacje, ktore jeszcze u nas sie nie pojawily), naucza sie tu tak
        jak na zachodzie (chodzi mi o program, teorie ekonomiczne itp), z bardziej
        prozaicznych to sa przygotowanii zawsze na zajecia, staraja sie je urozmaicac,
        miec dobry kontakt ze studentami. Az czlowiek czuje ze naprawde tu moze sie duzo
        naczyc.
        • Gość: hehehe Re: Ekonomia- specjalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 23:54
          och ach ależ są niesamowici ,zebys sie nie zesikała z podniecenia
        • Gość: T. Re: Ekonomia- specjalność IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 09.11.06, 08:00
          Zawsze uważałem iż by być dobrym wykładowcą trzeba samemu uczestniczyć i
          doświadczać. Dlatego też w amerykańskich szkołach trzeba najpierw popracować w
          biznesie nim można jego nauczać. Dlatego też my – Polacy jesteśmy całkiem
          nieźli w zakresie współpracy z Ukrainą bo doświadczamy problemów „na własnej
          skórze”.

O kim mówiłaś jako o specjalistach z Ameryki Środkowej? Może podałabyś jakieś
          nazwiska?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka