Dodaj do ulubionych

stypendium

10.11.06, 23:18
Jestem na I roku, złożyłam podanie (w terminie) o stypendium socjalne.
Spełniam wszystkie warunki, czy jest możliwość, że uczelnia może mi nie
przyznac stypendium??? Może to banał, ale niby skąd mam to wiedzieć :)
Obserwuj wątek
    • Gość: stypendysta Re: stypendium IP: *.centertel.pl 11.11.06, 10:11
      To, że masz dochód poniżej 572 zety nic jeszcze nie znaczy - w praktyce próg może być niższy - znam przypadku, gdy wynosi poniżej 500, ale wtedy przez system podwyższeń wszyscy stypendyści mają zagwarantowane coś, co mozna określić minimum socjalnym (dochód+stypendium+podwyższenie), nie licząc mieszkaniowego i na wyzywiene).

Pytaj na swoim wydziale.
      • Gość: pula20 Re: stypendium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 12:29
        no niestety mozliwe jest ze nie dostaniesz stypendium paranoja na AP w Krakowie
        np ludzie ktorzy mieli 300 zl na osobe nie dostali socjalnego:/ widac musialo
        byc mnostwo ludzi z jeszcze mniejszymi dochodami bleh
        • Gość: stypendysta Re: stypendium IP: *.centertel.pl 11.11.06, 14:44
          > np ludzie ktorzy mieli 300 zl na osobe nie dostali socjalnego

Jeżeli owe 300 były realne i niepodważalne, osoby te MUSZĄ dostać stypendium - to wynika z ustawy. Jest w niej mowa, iż uczelnia nie może ustalić progu niższego niż ... (tu odwołanie do innej ustawy), czyli niższego od 351 zetów. Jeżeli rzeczewiście osoby poniżej tej kwoty nie dostają stypendium, a Samorząd i ... Rektor nic w tej sprawie nie robią, są du.y.
          • rachp Re: stypendium 11.11.06, 14:54
            Gość portalu: stypendysta napisał(a):

> Jeżeli owe 300 były realne i niepodważalne, osoby te MUSZĄ dostać stypendium -
            > to wynika z ustawy.

Dokładnie z art. 179 ust. 3 ustawy 'Prawo o szkolnictwie wyższym', odwołującej się w tym zakresie do art. 8 ust. 1 pkt 2 Ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. Nr 64, poz. 593, z późn. zm.).

Osoby w tej sytuacji powinny odwołać się, chociaż to Rektor (lub Dziekan na Wydziale) powinien takie decyzje negatywne uchylić jako podjęte niezgodne z prawem (art. 177 ust. 5 i 6 Ustawy).
            • Gość: info Re: stypendium IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.11.06, 15:34
              Błędna interpretacja.
              W art. 179 ust. 2 i ust.3 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym mowa jest o
              wysokości dochodu na osobę w rodzinie uprawniającej do u b i e g a n i a się
              o stypendium socjalne, na wyżywienie i mieszkaniowe. Ta nie może być niższa niż
              351 zł (i wyższa niż 572zł).
              Jeśli jednak na jakiejś uczelni będą mieli na miesiąc na stypendia 250 000 zł
              ustalą minimalne stypendium na 250 zł, a będzie 1 000 osób z dochodem poniżej
              300 zł i np. dalsze 500 osób z dochodem pomiędzy 300zł a 351 zł, to wystarczy
              tylko dla tych z dochodem poniżej 300zł, pozostali u b i e g a j ą c y się
              odejdą z kwitkiem.
              • Gość: info Re: stypendium IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.11.06, 15:40
                www.mnisw.gov.pl/mein/index.jsp?place=Lead08&news_cat_id=922&news_id=4019&layout=2&page=text
              • rachp Re: stypendium 11.11.06, 16:44
                > Błędna interpretacja.

Możesz to i tak interpretować, ale praktycznie mówimy o kwocie 351 PLN, czyli takiej, jaka uprawnia do otrzymywania (a nie ubiegania się o) świadczeń pomocy społecznej. Jeżeli jednak Ustawa podaje ten niższy próg, to zapewne nie bez powodu - duch tego zapisu jest taki, że osoby o dochodzie do tej wysokości muszą otrzymać świadczenia stypendialne (o ile dobrze pamiętam, były w prasie również oficjalne wypowiedzi i opinie prawników). I jeżeli kiedyś byliśmy (lub nadal jesteśmy) w sporze, to myślę, że jednak skłonny byłbyś jednak stanąć po stronie tych najuboższych studentów, którym pomoc nie tyle powinna, co MUSI zostać udzielona. Dla mnie w każdym razie ustawowy zapis (zawierający - jak wiesz - dwie kwoty) jest obligowaniem do takiego właśnie postępowania. I do tego przekonuje mnie następujacy fragment wyjaśnień ze strony MNiSzW:

"Oznacza to, iż każdy student ubiegający się o przyznanie stypendium socjalnego, którego miesięczny dochód netto na osobę w rodzinie nie przekracza 351 zł ma prawo do otrzymania takiego stypendium."

Owszem, nawet w tym cytacie mowa jest o prawie, ale jednocześnie mamy tu trzy słowa: "każdy", "prawo" i "otrzymywania" - dla mnie w sumie wyraźnie wyznaczające obligatoryjność udzielenia świadczeń.

Nawiasem mówiąc treść przytoczonej przez Ciebie strony stoi w kolizji z przytoczonym przeze mnie cytatem pochodzącym jednak z nieco ważniejszej strony - strony dotyczącej całego systemu pomocy materialnej:

www.mnisw.gov.pl/mein/index.jsp?place=Lead08&news_cat_id=922&news_id=3645&layout=2&page=text

> Jeśli jednak na jakiejś uczelni będą mieli na miesiąc na stypendia 250 000 zł
                > ustalą minimalne stypendium na 250 zł, a będzie 1 000 osób z dochodem poniżej
                > 300 zł i np. dalsze 500 osób z dochodem pomiędzy 300zł a 351 zł, to wystarczy
                > tylko dla tych z dochodem poniżej 300zł, pozostali u b i e g a j ą c y się
                > odejdą z kwitkiem.

Przepraszam bardzo, ale teoretyzujesz, bowiem środki są przyznawane uczelniom jednak w znacznie realniejszych kwotach - jeśli opierasz się na fakcie, "podziwiam" bezradność Samorządu i osób odpowiedzialnych. I trzymając się realiów: realizując pomoc materialną trzeba tak ustalać wysokość świadczeń, by środków starczyło na wszystkie formy pomocy, a realna pomoc kierowana była do większości osób mieszczących się w przedziale do 572 PLN (większości, bo zakładam, że realny próg może być niższy od maksymalnego progu ustawowego, ale wysokość świadczeń będzie znacząca dla budżetu studenta). Z własnego doświadczenia wiem, że środki, jakie otrzymujemy na pomoc materialną wystarczają na wszystkie formy pomocy (np. stypendium socjalne - 200-600 PLN, mieszkaniowe - 130 PLN, naukowe 170-300 PLN - pozostałe celowo pomijam, bo stanowia one niewielka część systemu). I jest to jak najbardziej realne (na podstawie pomocy realizowanej (w postaci stypendium socjalnego) dla ponad 8000 studentów).
                • Gość: info Re: stypendium IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.11.06, 19:45
                  " Możesz to i tak interpretować, ale praktycznie mówimy o kwocie 351 PLN,
                  czyli takiej, jaka uprawnia do otrzymywania (a nie ubiegania się o) świadczeń
                  pomocy społecznej. "

Ustawa mówi:
                  Art. 179. 1. Stypendium socjalne ma prawo otrzymywać student znajdujący się w
                  trudnej sytuacji materialnej.
                  2. Rektor w porozumieniu z uczelnianym organem samorządu studenckiego ustala
                  wysokość dochodu na osobę w rodzinie studenta uprawniającą do ubiegania się o
                  stypendium socjalne, stypendium na wyżywienie i stypendium mieszkaniowe.
                  3. Wysokość dochodu, o której mowa w ust. 2, nie może być niższa niż kwota, o
                  której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy
                  społecznej (Dz. U. Nr 64, poz. 593, z późn. zm.15)), oraz wyższa niż suma kwot
                  określonych w art. 5 ust. 1 i art. 6 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 28 listopada
                  2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 228, poz. 2255, z późn. zm.16)).

Dla mnie jest różnica pomiędzy "prawem do ubiegania się", a "prawem do
                  otrzymania", nie tylko jeśli chodzi o medal na Olimpiadzie, ale także gdy
                  chodzi o stypendium. I nie zamierzam dyskutować, na której stronie ministerstwa
                  są wiążące wyjaśnienia. Próbuję tylko wyjaśnić jak w majestacie prawa może się
                  stać, że ktoś z dochodem 300 zł na osobę nie dostał stypendium (a ktoś z
                  dochodem 299 zł dostał np. 250zł+250zł). Że nie jest to tylko problem
                  teoretyczny, świadczy to co napisała wyżej w tym wątku pula20. Nie chcę
                  wskazywać palcem uczelni, które ustalają najniższe stypendia na poziomie 250
                  zł, nie zważając na to, że wtedy liczba otrzymujących stypendia jest mniejsza
                  (za to administracja ma mniej roboty z wypłatami). Współczuję studentom takich
                  uczelni, bo doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że przy dochodzie w rodzinie
                  300 - 500 zł, nawet stypendium rzędu 50 zł nie jest do pogardzenia. Z kolei
                  żeby wszystkim studentom z dochodem poniżej 572 zł wypłacać co najmniej po 250
                  zł stypendium, trzeba pewnie dostać górę pieniędzy z ministerstwa.
                  A sprawa wielkości tych środków, a przede wszystkim jednoznacznych i
                  racjonalnych reguł podziału tych środków pomiędzy uczelnie to odrębna
                  historia.
              • Gość: stypendysta Re: stypendium IP: *.centertel.pl 11.11.06, 18:04
                Dziwne masz info pojęcie o prawach obywateli. Ja niezależnie od okoliczności zawsze mam prawo ubiegać się o stypendium i mogę składać wniosek nawet wtedy, gdy mój dochód wynosi 1000 zetów, a moje odczucie jest takie, że jest to kwota niewystarczająca na studiowanie (celowo przerysowałem, więc nie czepiaj się kwoty), a jego przyjęcia NIKT NIE MA PRAWA mi odmówić powołując się na to, że z taką kwotą jakoby nie mam prawa ubiegać się o stypendium, a już na pewno nie ma takiego prawa jakaś urzędniczka w dziekanacie lub inny urzędas, których obowiązkiem jest mój wniosek przyjąć i zająć się jego opracowaniem dla komisji. Dopiero sprawą komisji jest decyzja, czy mój wniosek i moje dochody pozwalają przyznać mi stypendium. Jeśli przyjąć za prawdę to, co piszesz, należałoby stwierdzić sprzeczność ustawy o szkolnictwie wyższym z Konstytucją, bowiem ustawa nie może ograniczać moich praw - to z daleka smierdzi skargą konstytucyjną.
                • Gość: info Re: stypendium IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.11.06, 19:53
                  Składać wniosek może student z dochodem 3000zł na osobę i nikt na uczelni nie
                  może odmówić przyjęcia takiego wniosku. Tylko nikt na uczelni nie może przyznać
                  stypendium z funduszu pomocy materialnej studentowi z dochodem powyżej 572zł,
                  właśnie dlatego, że prawo do ubiegania się o te stypendia mają tylko studenci z
                  dochodem co najwyżej 572zł. Sądzę, że wiesz to doskonale.
                  • Gość: stypendysta Re: stypendium IP: *.centertel.pl 11.11.06, 20:32
                    Składając wniosek ubiegam się o świadczenie, a więc korzystam ze swojego prawa, którego mi odebrać nie można. Ubiegając się o świadczenie nie mam oczywiście gwarancji, że stypendium otrzymam. A że ustawa jest sknocona w części stypendialnej, więc i składanie wniosku o stypendium nie jest ubieganiem się o nie?

Klarowniej chyba nie można.
                    • Gość: Dziub Re: stypendium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 21:06
                      Mam kilka pytan:) Jezeli moj dochod wynosi 420zl/os to kwota stypendium
                      socjalnego jakie mi toretycznie powinno przyslugiwac bedzie roznica pomiedzy 572
                      i 420? Czyli otrzymalabym 152zl? I drugie pytanie. dochod byl liczony za 2005
                      rok, a w 2006 moja mam stracila prace przez co moj dochod w momencie podjecia
                      studiow byl znacznie nizszy. Czy to zostanie jakos uwzglednione? zlozylam
                      swiadectwo pracy i papierek z urzedu pracy w ktorym jest mowa o tym ze moja mam
                      jest osoba bezrobotna ale pani w sekretariacie nie chciala zadnego zaswiadczenia
                      o wysokosci zasilku czy czegos podobnego. Pytam tutaj bo w sekretariacie nikt
                      nie ma ochoty odpowiedziec na moje pytania, moze tutaj ktos sie orienuje, chodzi
                      mi konkretnie o stypendium socjalne na uj.
                      • manna4 Re: stypendium 12.11.06, 00:15
                        do ...dziub, w ten sposób masz tzw dochód utracony. Czekaj na decyzję komisji
                        stypendialnej i do dwóch tygodni masz prawo do odwołania i wyłuskania im sprawy
                    • Gość: info Re: stypendium IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.11.06, 23:00
                      Wniosek można złożyć np. gdy się myśli, że ma się dochód 500zł, czyli gdy się
                      sądzi, że ma się prawo do ubiegania o stypendium, a zgodnie z przepisami ma się
                      dochód 1000zł, czyli nie ma się prawa do ubiegania o stypendium.
                      • Gość: stypendysta Re: stypendium IP: *.centertel.pl 12.11.06, 07:59
                        W ten sposób wkraczasz na grząską drogę - jeżeli złożę wniosek (a sam napisałeś, że mam do tego prawo i nikt nie może odmówić mi prawa do jego złożenia i przyjęcia przez urzednika), tym samym przyjmujący zobowiazany jest (KPA) do jego rozpatrzenia, przez co i uznanie, że ubiegam się o stypendium.

Sam sobie przeczysz info, oj przeczysz!

• columba_livia Re: stypendium 12.11.06, 09:48
                        Gość portalu: info napisał(a):

> Wniosek można złożyć np. gdy się myśli, że ma się dochód 500zł, czyli gdy się
                        > sądzi, że ma się prawo do ubiegania o stypendium, a zgodnie z przepisami ma się
                        >
                        > dochód 1000zł, czyli nie ma się prawa do ubiegania o stypendium.

Co ty człowieku pieprzysz i kim jesteś, że masz studentóww d...? Jakim prawem wciskasz, że nie mam prawa ubiegać się o pomoc materialną?

Razem z siostrą studiujemy i mamy po Rodzicach rentę rodzinną dzielona na dwie części po 575 złotych. Rodzice zginęli w wypadku samochodowym, gdy byłysmy w ostatniej klasie liceum. Ponieważ byłysmy pełnoletnie, mogłyśmy wystapić o dziedzxiczenie lokaorskiego spółdzielczego prawa do mieszkania. Ale to mieszkanie trzeba utrzymać, a wynająć go nie można. Powiesz - po co wam mieszkanie? Otóz siostra wróci do naszej miejscowości, ma tam chłopaka, a w przyszłości chyba rodzinę i pracę. I powiedz mi, jak w takim przypadku wyglada ta pomoc dla nas. Ni miałyśmy kłopotów do 2004 roku, bo dopiero wtedy po noweliacjach ustawy wprowadzono ten bezduszny próg dochodów - do tej pory komisja stypendialna mogła do spraw jak nasza podchodzić indywidualnie. A teraz? Teraz to my nie mamy stypendium, latem harujemy, by w ciagu roku starczyło na najpotrzebniejsze rzeczy i ... staramy się wyżyć za 250 złotych (tyle pozostaje po opłaceniu akademika.

Chciałbyś być w naszej sytuacji? Napiszę jedno: niezależnie od tego, co piszesz, ubiegamy sie o stypendia (decyzja komisji to inna sprawa), ale te otrzymuja ooby z zerowymi dochodami, znajdujące się w dobrejsytuacji materialnej (wyznaczonej przez sytuację majatkową rodziny).

Rozejrzyj się dokoła i zacznij mysleć życiowo.
                        • Gość: info Re: stypendium IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.11.06, 21:25
                          Nie pieprzę tylko cytuję zapis z ustawy; "wysokość dochodu na osobę w rodzinie
                          uprawniającą do ubiegania się o stypendium...", który wymyślił jakiś ekspert,
                          nie ja. Nie ja mam studentów w d..., nie ja wciskam, że nie możesz składać
                          wniosku. Mozesz też zaskarżyć gdzieś tam "bezduszny próg dochodów" z ustawy.
                          Powtórzę tylko to co możesz przeczytać troszkę wyżej - w świetle ustawy, nikt
                          na uczelni nie ma prawa przyznać stypendium socjalnego z funduszu pomocy
                          materialnej studentowi z dochodem powyżej 572.
                          Nie daję sobie też robić wody z mózgu interpretacjami, że ubiegać się o coś,
                          oznacza właściwie to samo co otrzymać coś. Zreszta sam(a) poczytaj uważnie
                          kawałek ze strony www.mnisw.gov.pl/mein/index.jsp?
                          place=Lead08&news_cat_id=922&news_id=3645&layout=2&page=text :

" Stypendium socjalne przyznawane jest studentowi znajdującemu się w trudnej
                          sytuacji materialnej na jego wniosek złożony w uczelni.
                          Wysokość dochodu uprawniającego studenta do ubiegania się o to świadczenie
                          ustala rektor w porozumieniu z uczelnianym organem samorządu studenckiego, z
                          tym że ustalona w uczelni miesięczna wysokość dochodu na osobę w rodzinie
                          studenta nie może być niższa niż 351 zł i wyższa niż 572 zł netto.

Oznacza to, iż każdy student ubiegający się o przyznanie stypendium socjalnego,
                          którego miesięczny dochód netto na osobę w rodzinie nie przekracza 351 zł ma
                          prawo do otrzymania takiego stypendium. Ponadto należy zaznaczyć, iż nawet w
                          szczególnych przypadkach uczelnia nie może przyznać stypendium socjalnego
                          osobie, której miesięczny dochód netto na osobę w rodzinie przekracza 572 zł."

Poza tym, współczuję.
                          • starveling Re: stypendium 13.11.06, 12:16
                            Gość portalu: info napisał(a):

> Oznacza to, iż każdy student ubiegający się o przyznanie stypendium socjalnego,
                            > którego miesięczny dochód netto na osobę w rodzinie nie przekracza 351 zł ma
                            > prawo do otrzymania takiego stypendium.

Człowieku, czy ty nie czytasz tego, co sam wcześniej napisałeś? A napisałeś coś
                            wręcz przeciwnego, niż to, co zacytowałam.

Głodomorka
                            • Gość: info Re: stypendium IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.11.06, 19:05
                              Popatrz gdzie się zaczyna i gdzie kończy w moim poście cudzysłów (to są takie
                              znaczki " ...").
                              • starveling Re: stypendium 13.11.06, 19:51
                                > Popatrz gdzie się zaczyna i gdzie kończy w moim poście cudzysłów (to są takie
                                > znaczki " ...").

Spojrzałam - udzielając odpowiedzi cytujesz zdanie, które obraca w puch całe twoje wywody typu "prawo do ubiegania się".
                                • Gość: info Re: stypendium IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.11.06, 22:21
                                  Nie rozumiesz, albo udajesz, że nie rozumiesz, więc powtórzę. Nie daję sobie
                                  robić wody z mózgu interpretacjami, że ubiegać się o coś, oznacza właściwie to
                                  samo co otrzymać coś. Nawet jeśli takie interpretacje stoją na stronie
                                  ministerstwa.
                                  • starveling Re: stypendium 14.11.06, 08:35
                                    > IP: *.zgora.dialog.net.pl

Współczuję koleżankom i kolegom z UZ lub PZ.
    • Gość: Szpaq Re: stypendium IP: 195.116.211.* 11.11.06, 21:12
      U mnie rok temu stypendia socjalne zaczynały sie od 572 dochodu w wysokości
      200zl, max stypendium socjalne wynosilo 300zl
      • Gość: Dziub Re: stypendium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 21:17
        od? rozumiem ze to literowka:)dzieki, to juz jakas informacja, szkoda ze trzeba
        szukac jej na forum, a nie na uczelni;/
        • Gość: Szpaq Re: stypendium IP: 195.116.211.* 11.11.06, 21:36
          Mniej wiecej tak to wygladalo i z tego co wiem w tym roku tez ma tak byc

0 - 351 300zl
          351-4xx 250zl
          4xx-572 200zl

• Gość: info Re: stypendium IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.11.06, 23:01
            W zeszłym roku było 569. 572 jest od tego roku.
            • Gość: Szpaq Re: stypendium IP: 195.116.211.* 12.11.06, 09:58
              Niepamietam az tak dokladnie moglo byc te 569 zamiast 572
    • Gość: Madzia Re: stypendium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 21:41
      Hmm.... nie, jeśli spełniasz wszystkie warunki, musi przyznać ci góra
      jakiekolwiek stypendium.... mogą zmniejszyć kwotę dla całego roku, jeśli np.
      jest dużo chętnych....

Ja dostaje 370 socjalnego:> i 30 na wyżywienie.... razem 400 zł.
      • karioka87 Re: stypendium 15.11.06, 11:36
        A mam jeszcze jedno pytanie... Jeśli jest tutaj ktoś z UMCS-u. Kiedy właściwie
        dowiem się czy pozytywnie rozpatrzyli podanie o stypendium?? Dzwoniłam ale nikt
        nic nie wie. Czeski film przecież...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka