Dodaj do ulubionych

Studia podyplomowe

IP: *.prenet.pl 23.12.06, 14:20
1. Czym różniš się dla pracodawcy i dla kwalifikacji studia podyplomowe z informatyki od studiów magisterskich z informatyki.
2. Czy po studiach podyplomowych posiada się kierunkowe wykształcenie wyższe z informatyki?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Studia podyplomowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 14:56
      > Czym różniš się dla pracodawcy i dla kwalifikacji studia podyplomowe z infor
      > matyki od studiów magisterskich z informatyki.

Wszystkim :))))

Studia magisterskie to 5 lat solidnej pracy. Podyplomówka - rok lub dwa zjazdów
      co któryś weekend. Studia podyplomowe mają niskie notowania na rynku pracy, bo
      często to zwykłe olewactwo w celu uzyskania dyplomu. Bywają lepsze podyplomówki
      - już na forum ktoś pisał o całkiem przyzwoitej informatycznej - ale generalnie
      nie da się w żaden sposób porównać studiów podyplomowych z magisterskimi. Moim
      zdaniem zamiast robić podyplomówkę, lepiej skończyć licencjat z danej dziedziny.
      • Gość: domek Re: Studia podyplomowe IP: 212.160.111.* 25.12.06, 17:17
        racja jest taka ze podyplomowke sie robi jak komus trzeba papier z danego zakresu a jest juz niestety po studiach. nie mozna jednak w zaden sposob stwierdzac jednoznacznie ze po ktorys studaich jest sie lepszym a ten z technikiem czy podyplomowka gorszy. liczy sie zawse to co potrafisz. co z tego ze jestes mgr inz. infomratyk jak nie potrafisz sobie radzic sam. najlepiej wybradz swoja dziedzine jak sieci, webmastering, grafika aby byc w czym dobrym a nie jak informatyk dobry do wszyskiego i niczego. dodam ze ukonczylme podyplomowke z informatyki i wiem jaka masa ludzi wycodzi ze swiadectwiem nie majac pojecia an przede wszystkim NIE INTEREUJAC sie wogole ta dziedzina. zgina oni smieria naturalna! wiekszosc z nich robi aby miec lepszy papier. osobiscie uwazam ze z informatki to tylko inzynier. reszta tobojda. ale mowie gosc bez dyplomou potrafi wiecej wiedziec niz ten z mgr inz. inna rzecz ze pracodawca patrzac tylko na dyplom popelnia samobojstwo Kolego Rafale!
        • Gość: . Re: Studia podyplomowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 20:38
          popieram prawie w 100%, bo jesli jednak chce sie wybrac programowanie to lepiej
          isc na ten uniwersytet i miec mgr a z innych to inz, ktory potem moze tez bez
          problemu dorobic mgr ;) tylko tam jest tak ze z innymi dziedzinami chcac nie
          chcac musi byc gorzej.
          Nie nalezy sie tez sugerowac tym, ze w domu sie nauczysz wiecej niz na studiach,
          bo dla pracodawcy wazne jest ukonczenie studiow, nawet tych najgorszych a czemu
          to chyba kazdy wie
    • Gość: domek Re: Studia podyplomowe IP: 212.160.111.* 25.12.06, 17:21
      co do wyzszego to hm. brak jednoznaczych regulacji w menisie. wiem jednka jak oceny przepisywalem z podyplomowki na studiach dyplomowych a ktos chcial ze studium przepisac facet powiedzial ze przepisze tylko ze studiow wyszych. mnie przepisal. nie mozna tego jednak traktowaac jako nawet interpretacji (bo nie ma przeopisu) wiem jedno zawsze pewniej miec lic, inz. czy mgr ale jak jzu pracujesz msz robote a nie chcesz jezdzic 4 lat czy wiecej to podyplomowe sa git!!!
      • Gość: gosc Re: Studia podyplomowe IP: *.bstnma.east.verizon.net 25.12.06, 18:50
        jesli chodzi o studia podyplomowe to tez zalezy jakie masz studia skonczone a
        zatem jakie podstawy. Sadze, ze jest ok jak np skoczyles matematyke czy jakies
        porzadne techniczne gdzie matemtyki i podstaw informatyki nie brakowalo. Moze
        chcesz zajmowac sie bioinformatyka i jestes po biologii (znam wielu
        bionformatykow po biologii, uczyli sie wiekoszci rzeczy sami albo od kolegow po
        fachu i formalne studia informatyczne nie byly potrzebne ale jakies kursy tak
        no i praktyka, praktykja, praktyka). Moze chcesz zajmowac sie grafika
        komputerowa?
        • Gość: domek Re: Studia podyplomowe IP: 212.160.111.* 25.12.06, 21:24
          dodam ze po podyplomowce z informatyki podjalem neistety licencjat tylko poto aby 4 lat nie marnowac i niestety pieniedzy. skoro juz mam studia to poco wybulac na inne. podyplomowe zrobilem bo chcialme, w tym rpacuje i przyznam sie ze mi to wystarczy do konca zycia.teraz robota i sprawy biezace z tej dziedziny wiec nei zgine. jednak firma zdecydowala sie doplacic mi do studiow a reszte daja mi z Unii ale tylko na 3 letenie wiec z musu moze bedzie licencja. a dlaczego moze? bo jak sie okazuje ucza takizch bzdur nie zwiazanych z kierunkiem informatyka ze az sie sam boje. niestety stwierdzma z przykroscia ze z podylomowki sie smialem ale tu widze jest gorzej. kolesia z tytulami dr i prof to calkowicie olewaja. co gorsze wiekszosc z nich to kolesia po elektryce, mechanice, budowie maszyn, ekonomii tylko mlodzi z mgr inz. cos widac w praktyce potrafia (nie wszsyscy niestety) reszta to sztuka dla sztuki i licencjat daja! takze papier jednak trzeba miec. a teaz moja pozostaje niezmienna! co potrafisz nikt ci nie zabierze a to co potrafisz znaczy wiecej niz kazdy dyplom!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka