Dodaj do ulubionych

am łódź lublin i katowice

27.12.06, 21:03
zamierzam w przyszlym roku skladac papiery na am i chcialabym uslyszec opinie
studentow o uczelniach w lodzi lublinie i katowicach, z gory dzieki wszystkim
za pomoc :):)
Obserwuj wątek
    • rozowy_pysiek Re: am łódź lublin i katowice 27.12.06, 21:49
      Zły pomysł. I tak nie porównasz tych uczelni. Z pewnością nie ma osoby ktora
      studiowałaby na tych 3 uczelniach(być może się mylę), nikt nie jest więc w
      stanie ich porównać. Każdy student będzie zachwalał swoją uczelnię. Tak to już
      funkcjonuje.... prawda jest taka że nie ma większej różnicy ktora z nich
      wybierzesz i być może w przyszłości skończysz.... i tak masz takie same szanse
      na znalezienie pracy... a fajnie może być wszędzie... wystarczy się o to
      postarać.... na luzy w nauce tez bym nie liczyła.... pozdrawiam....
    • ichwona87 Re: am łódź lublin i katowice 10.03.07, 09:28
      NIE składaj do Katowic-studiuje tu, jest okropnie zamierzam się przenieść
      studiowanie tutaj zależy tylko i wyłącznie od szczęścia i dobroci prowadzących
      choć trudno mowić o dobroci tego typu ludzi:((mam znajomą w Lublinie mowi że
      jest w porządku prowadzący są okey(da się z nimi dogadać)po za tym nie ma
      kosmicznego progu 70%jaki jest w Katowicach:(((
      • zaphod_beeblebrox Re: am łódź lublin i katowice 10.03.07, 09:34
        Temat slynnych 70% wraca jak bumerang, glownie w lamentach pierwszego roku :)
        No to pytanie: czy chcielibyscie byc leczeni przez lekarza ktory np. choroby
        wewnetrzne zaliczyl na 51%?
        Nie chce byc niemily ale to sie poprostu trzeba uczyc.
        • rekin_maly Re: am łódź lublin i katowice 10.03.07, 19:12
          ALE PRZECIEż NIKT NIE JEST idealny...poza tym nie jestes w stanie ocenić tego
          już u lekarza na ile zaliczył jakiś dział medycyny...:) przeciez jak ktoś dostał
          te marne 51% to znaczy ze ten dzial mu nie lezy i poprostu kreci go co innego z
          czego moze spokojnie wyciagnac 95% ...i wym sie specjalizuje..watpie bowiem zeby
          ktos z 51% ochoczo szedl na interne..medycyna jest tak szeroka..czy znasz
          prof.MEDYCYNY LUDZKIEJ?
          • pepsicola6 Re: am łódź lublin i katowice 10.03.07, 20:02
            hej ja jestem na pierwszym roku w łodzi studiuje tutaj bo wasnie spóżniłam sie
            ze składaniem dokumentów do lublina i także zamierzam sie tam przenieść jeżeli
            chodzi o uczelnie to całkiem spoko gdyby nie egzamin z biofizyki który w 90
            procentach zależy od aktualnego humoru profesora mnie sie udało zaliczyć za 2
            razem ale moja kol która wiedziała 1000 razy więcej nie zdała ,tak ogólnie
            odnosząć sie do wszystkich uczelni medycznych wszedzie jest inaczej bo nie
            wszystko zależy od wiedzy ale też dużo od szcześcia i przydzielonych asystentow
            pozdrawiam
          • zaphod_beeblebrox Re: am łódź lublin i katowice 10.03.07, 20:04
            Interne podalem jako przyklad pierwszy z brzegu, ale jesli juz przy niej
            jestesmy to tak, uwazam ze kazdy lekarz powienien to umiec na w miare wysokim
            poziomie (70% jest w sam raz) niezaleznie czy zamierza byc pozniej okulista czy
            proktologiem bo praktyka w Polsce jest taka ze wiekszosc lekarzy niezaleznie od
            specjalizacji dorabia w pogotowiu, przychodniach albo na dyzurach gdzie
            wiekszosc stanow ostrych to wlasnie przypadki internistyczne wiec chyba
            wypadaloby cos na ten temat wiedziec.
            Pozdrawiam i wezcie sie do nauki a ja wracam do farmakologii:P
    • ciarna_87 Re: am łódź lublin i katowice 11.03.07, 15:48
      ja studiuje na SLAMie od 1 semestru także można powiedzieć, że wiem niewiele na
      temat tej uczelni, wiadomo trafiają się lepsi-gorsi asystenci ale tak jest
      wszędzie, a próg 70% nie stanowi problemu jeżeli się nauczy bo pierwsze terminy
      są zazwyczaj w miarę (powtarzałam test z głowy bo była masakra :) atmosfera
      różna zależy jaka grupa Ci się trafi ale wszystko jest do przejścia, obecnie
      najbardziej obawiam sie egz ustnego z anatomii :|

pozdrawiam :)
      • f-stfo Re: am łódź lublin i katowice 14.03.07, 10:31
        Egz ustny???????? Ło matko!! No to faktycznie masakra! Nie wyibrazam sobie
        tego, cale szczescie ze na CMUJ sa testy :)
    • tepik Re: am łódź lublin i katowice 13.03.07, 23:33
      hej studiuje w Katowicach.Tutaj główna zasadą jest:lepssze jutro było wczoraj.no
      ok.dobra koniec żartow.Jeśli mogę coś poradzic to próbuj gdzieś indziej.Dwa
      pierwsze lata ze szczególnym naciskiem na drugi są koszmarne.Prawdziwa szkoła
      życia.jeżeli to coś Ci mowi to razem ze mna zaczynało ok 290 osob z czego po
      drugim roku pozostało 180,w tych 180 są osoby które coś powtarzaŁy najczęściej
      biochemie histologię anatomię.I to wcale nie dlatego, że się nie uczyły.Ale
      póżniej jest fajnie.Naprawdę warto było przetrwać yen koszmar.no iczłowiek ma
      dzika satysfakcje.Powodzenia w przygotoowaniach do maturki i sukcesu w
      rekrutacji.Te studia są super.:-)
    • medyk-z-lublina Re: am łódź lublin i katowice 15.03.07, 11:06
      Ja studiuję w Lublinie. Powiem tak- wszystko zależy od prowadzącego. Ogolnie
      mało osób wylatuje stąd po pierwszym roku. Z anatomii jest spoko- raczej da
      się z nimi dogadać. Prawdziwą zmorą 1 roku jest biologia- pasożyty człowieka-
      egzamin z apierwszym razem zdaje ok 20% całego roku. Ale i tu prawie wszyscy
      przechodzą z mniejszym lub większym stresem. Pozostałe przedmioty na 1 roku są
      tu na prawdę spoko. Z chemii na prawdę nikt nie robi problemów.
      Drugi rok jest ciężki- jak na każdej uczelni, ale ogólnie profesorowie nie są
      złośliwi. Z biofizyki na lubelskiej uczelni jest tylko zaliczenie z oceną.
      Ogólnie mówiąc studiuje się tu bardzo fajnie. Jeśli sie przygotowuje do zajęć
      to jest spoko.

• pepsicola6 Re: am łódź lublin i katowice 15.03.07, 18:05
      hej mam pytanie jak to jest z anatomia w Lublinie słyszalam ze nie macie wogole
      egazminow praktyczych????? a ile maci termiow egzaminow czy to zależy od
      przedmiotu czy zawsze 2 a później spotkanie z profesorem ?? prosze o
      odpowiedź :)
      • medyk-z-lublina Re: am łódź lublin i katowice 15.03.07, 18:57
        A nie, broń Boże! Praktyczny jest- wygląda to tak że pięć osób i egzaminator
        wchodzą na salę prosektoryjną i tam na jednym stole leżą kości na drugim
        wszystkie narządi a na środku zwłoki i egzaminator pyta z tego wszystkiego.
        Potem jest coś takiego jak my to w lublinie nazywamy- muzeum- na korytarzach i
        odpowiednich pomieszczeniach są gablotki z preparatami w słoikach a obok stoi
        rysunek tego preparatu- normalnie ten rysunek jest podpisany po łacinie ale w
        czasie egzaminu łacińskie nazwy są zastąpione numerkami i asystent rzuca
        numerek i trzeba szybko powiedzieć co to jest- więc można już wcześniej od
        początku roku to wykuć, pozatym studenci mają zdjęcia tych rysunków z
        podpisami. W lublinie na praktycznym nie ma typowych "szpilek" jak to jest na
        niektórych uczelniach. Poprostu wszystko zależy o co zapyta egzaminator. Zaraz
        po praktycznym myje się ręce i idzie sie z egzaminatorem piętro wyżej na
        teoretyczny. Są asystenci co potrafią wywalić (moze dokładnie jeden asystent)z
        egzaminu na poziomie egzaminu praktycznego, inni pozwalają podejść do teorii i
        jak jest ok to zalicza się. Jest opinia że przez anatomię nie wylatuje się stąd
        ale lepiej nie ryzykować i się nauczyć. Na wrzesień poleciało sporo osób ale do
        komisu dochodzą jednostki i raczej go zaliczają. Praktycznego nie było tylko 2
        lata temu ale to tylko dlatego że lubelska akademia medyczna wybudowała
        nowiutkie nowoczesne budynki i katedra anatomii przenosiła się do jednego z
        nich i właśnie wszystko przez tą przeprowadzkę ;-)
        • medyk-z-lublina Re: am łódź lublin i katowice 15.03.07, 19:00
          jeszcze nie dodalem- jest 1 podejście w czerwcu, dwa kolejne to poprawki i
          chyba trzeci to komis ale ręki sobie nie dam uciąć. W większości egzaminują
          asystenci z tytulem doktora. Jeżeli ma się średnią minimum 4.0 to jest się
          zwolnionym z praktycznego
          • pepsicola6 Re: am łódź lublin i katowice 15.03.07, 22:07
            serdeczne dzieki za odpowiedź :)
          • ciarna_87 Re: am łódź lublin i katowice 15.03.07, 23:09
            kurcze to macie straszny lajt :) juz wiem do którego miasta mam nie jechac do
            lekarza, wkówacie znane wam preparaty bez sensu, na ŚLAMie preparaty na
            egzaminach najczęściej są inne niz te na ćwiczeniach, mamy szpilki (dla
            niewtajemniczonych ->szpilka w strukturę i podpisac po łacinie) ogólnie nie
            jest łatwo, chemia to kosmos z anatomią tez ciężko zwłaszcza teraz OUN ale
            większośc zalicza
            • medyk-z-lublina Re: am łódź lublin i katowice 16.03.07, 14:24
              Te sloiki stanowią mniejszą część zaliczenia, pisałem że mamy zwłoki i organy.
              ciarna_87 a ty na czym jesteś? Bo sądząc po braku zrozumienia tekstu czytanego
              wygladasz mi na pielęgniarkę. Pozatym stwierdzenie że nie bedziesz leczyć się u
              danych lekarzy na podstawie zaliczenia z anatomii jest moim zdaniem czystym
              zacofaniem. A lajtu raczej nie mamy, choć mozna tak wnioskowac po wypowiedzi
              mojej, po prostu nie mamy bardzo złośliwych profesorów.
              • ciarna_87 Re: am łódź lublin i katowice 16.03.07, 18:43
                jestem na lekarskim

resztę podtrzymuję
              • myszo-skoczek Re: am łódź lublin i katowice 16.03.07, 20:46
                > ciarna_87 a ty na czym jesteś? Bo sądząc po braku zrozumienia tekstu czytanego
                > wygladasz mi na pielęgniarkę

a co pielęgniarka to jakaś gorsza?? w d*pach się niektórym poprzewracało ...
                przepraszam, ale nienawidze czegoś takiego bo lepsza pielęgniarka z pasją, niż
                lekarz mający zbyt wysokie mniemanie o sobie ...
              • natha2 Re: am łódź lublin i katowice 16.03.07, 21:10
                > Te sloiki stanowią mniejszą część zaliczenia, pisałem że mamy zwłoki i
                organy.
                > ciarna_87 a ty na czym jesteś? Bo sądząc po braku zrozumienia tekstu
                czytanego
                > wygladasz mi na pielęgniarkę.

A co masz takiego do pielegniarek? Moze ta informacja bedzie dla ciebie
                szokujaca, ale nie kazda pielegniarka musi byc od razu idiotka. Sama mam
                kolezanke na pielegniarstwie, ktora bedzie zdawac na lekarski, bo w tym roku
                sie nie dostala na dzienne a nie stac jej na platne. Co wiecej, z matury z
                polskiego miala wiecej punktow ode mnie :P
              • ciarna_87 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 20:00
                a wogóle to zgadzam się z przedmówcami, nie rozumem co masz do pielęgniarek
                przecież tez nie mają zawodu za "piekne oczy", najważniejsze jest wynik czyli
                efekt tego co robi, czy robi to dobrze i z pasją
    • pepsicola6 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 10:02
      ale dyskujsa rozgożala heh:) tak naprwde nie jest ważne jaką am skończysz i od
      ilu procent tam zaliczają a jakim jesteś człowiekiem bo i tam wiekszość wiedzy
      zdobywasz w szpitalu uczelnia ma Ci dać tylko podstawy znam taki przypadek że
      lekarz po uczelni w Bialymstoku jest świetnym ortopedą a pracujacy z nim lekrz
      po Warszawskim takim u którego nikt sie u nas w mieście nie chce leczyć
      naprawde:) także ta dyskusja o tym kto bedzie lepszym lekarzem po jakiej
      uczelni jest beznadziejna jak dla mnie
      • sonic84 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 13:34
        To prawda ale należy sobie zdawać sprawę z tego że renomę posiadają tak naprawdę
        tylko dwie AM -warszawska i krakowska.To jest tak ,jak z uniwersytetami-dyplom z
        UJ czy UW (czyli jedynych polskich uczelni które pojawiają się w międzynarodowym
        rankingu szkół wyższych-wprawdzie na jednym z ostatnich miejsc ale zawsze
        :P-zawsze zrobi na pracodawcy nieco 'większe" wrażenie niż papierek z -użyję
        eufenizmu-mniej popularnej uczelni ;).Renoma alma mater jest swoistą gwarancją
        zdobytej na niej rzetelnej wiedzy w oczach osoby zatrudniającej(u nas na dzikim
        wschodzie jeszcze nie jest to tak widoczne ale może wkrótce).
        • magdaam Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 15:49
          taka jest prawda, ale szkoda ,że liczą się akurat te dwie uczelnie, bo szczerze
          mówiąc to o krakowskiej uczelni ani studenci ani lekarze nie mają dobrych
          opinii.. sama byłam świadkiem jak lekarz ze ślamu musiał douczać lekarza z
          krakowa podstaw.. myślę, że nie można mówić , że liczą się tylko dwie uczelnie,
          bo ślam akurat oprócz tego, że jest zadłużony ma dobrą opinie i wiele badań i
          zabiegów robi się tylko tutaj.. Poza tym co ta renoma ma do rzeczywistości? o
          ile wiem to absolwenci ślamu zdali najlepiej w Polsce LEP..nie jeden raz.Mądry
          pracodawca wg mnei nie patrz tylko na kraków i warszawę :)
          • sonic84 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 17:32
            ja tylko piszę jak jest dco wcale nie oznacza że z tym faktem się zgadzam ;)
          • myszo-skoczek Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 20:32
            magdaam ja znam wiele osób z Krakowa, którzy przyjeżdżają do Katowic żeby się
            leczyć :-) ... Katowice i Warszawa najlepiej zdają LEP, chyba na 4 miejscu
            Kraków, więc co z tego jak ma sie papierek z Krakowa ale ludzie np z Katowic
            dostaną się na specjalizacje ;P
            • myszo-skoczek Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 20:33
              oczywiście bez obrazy bo to zależy od człowieka i jego sumiennej i rzetelnej
              pracy jakim lekarzem będzie ... trochę za bardzo uogólniłam ...
        • ciarna_87 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 17:34
          jak to sa takie "wybitne" uczenie to ciekawe dlaczego SLAM ma nalepsze wyniki z
          LEP-u :] to ze CMUJ jest starszy nie znaczy, ze lepszy a o słynnej "warszawce"
          szkoda się wypowiadać
          • sonic84 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 20:19
            Czytaj ze zrozumieniem.Ja nie napisalam że te uczelnie są świetne (bo wybitny
            może być tylko czlowiek) tylko że za takie są powszechnie uważane.Sama studiuję
            medycynę w Warszawie i uważam że jakość zajęć (sposób przekazywania wiedzy
            studentom,poziom wykłaDów i ogolnie-cala organizacja studiów) pozostawia wiele
            do życzenia mimo że rankingach zajmowała zwykle (nie wiem jak jest obecnie bo
            już tego nie śledzę)jedno z pierwszych miejsc (razem z CMUJ i poznańską
            AM).pam,iętam równiez że kiedyś kiedy obowiązywała stara matura progi punktowe
            na warszawką AM czy CMUJ były znacznie wyższe niż na ŚLAM-ie,w Lublinie,Łodzi a
            czego jest to świadecwtem pisać chyba nie trzeba.Nie było moim zamiarem
            spieranie się która z uczelni jest lepsza bo to dyskusja dosyć bezsensowna-nie
            mowimy tutaj o medical school of harvard albo oxfordzie.... Ale niezaprzeczalnym
            faktem jest że zagranicą jeżeli ktoś jakąs polską uczelnie skojarzy to będzie to
            na pewno tylko UJ (a w tym CMUJ),I Warszawskie szkoly wyższe 9bo w końcu to
            stolica).koniec dyskusji
            • myszo-skoczek Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 20:37
              > AM).pam,iętam równiez że kiedyś kiedy obowiązywała stara matura progi punktowe
              > na warszawką AM czy CMUJ były znacznie wyższe niż na ŚLAM-ie,w Lublinie,Łodzi a
              > czego jest to świadecwtem pisać chyba nie trzeba.

tego, że zdawało więcej ludzi i to automatycznie podnosi prób oraz tego, że
              bardzo dobrze znali się na roślinkach i robaczkach =D ... a ja tam lubie moją
              AM, choć bardzo mnie na ślam ciągnęło ...
              • sonic84 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 20:51
                Progi nie mialy nic wspólnego z ilością zdających ale ze średnią ilością punktów
                jaką uzyskiwał przeciętny kandydat czyli -nie bójmy się tego słowa-z poziomem
                wiedzy.A roślinki i robaczki to dominowały na testach na biologię albo farmację.
                Nie uwazam bynajmniej że poziom innych niz AMW,CMUJ etc uczelni medycznych jest
                niski bo tego po prostu nie wiem.Jestem w stanie ocenic tylko uczelnię na której
                studiuję.Swoje wywody oparłam na suchych faktach (rankingach statystykach etc)
                -jeżli są one dla kogoś niewygodne to..już nie moj problem.
                • encorton1 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 21:01
                  > Swoje wywody oparłam na suchych faktach (rankingach statystykach etc)
                  > -jeżli są one dla kogoś niewygodne to..już nie moj problem.

Statystyka kolejnych LEPów jakoś nie pokazuje, aby którakolwiek z uczelni
                  medycznych przewyższała pozostałe.
                  • sonic84 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 21:15
                    Nie brałam pod uwagę LEP-u który do szczególnie trudnych egzaminów nie
                    należy.Nie wiem czy wiesz ale przy ocenie tzw poziomu uczelni (który nie zawsze
                    tak naprawdę jest zgodny z poziomem 'rzeczywistym") bierze się pod uwagę liczbę
                    pracowników naukowych z tytułem profesora ,liczbę studentów przypadających na
                    jednego wykładowcę/asystenta,liczbe publikacji ktorych autorami są pracownicy
                    danej szkoly wyższej,odsetek pracowników naukowych będących laureatami
                    międzynarodowych nagród (np Nobla heehehehehehheeh-ale to prawda ),wielkośc
                    księgozbioru uczelnianiej biblioteki,osiągnięcia studentów (udział w
                    konferencjach,publikacja prac-oczywiście pod czyimś "patronatem" i inne czynniki
                    o których nie pamiętam.Te kryteria stosuje podczas opracowania rankingu uczelni
                    zagranicą jak i w Polsce (z tą róznicą że tutaj są nieco okrojonie i dostosowane
                    do naszych wiecznie kulawych realiów). Wyniki LEP-u jeżeli w ogole są branepod
                    uwage to tylko niewielki procent jaki składa się na ocenę danej AM!!!clear? :D
                    • encorton1 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 21:43
                      Zastanawiam się tylko co bardziej odzwierciedla poziom wiedzy absolwenta -
                      egzamin ( nawet kiepski jak LEP ), który pisze on samodzielnie, czy wyliczenie
                      ile tytułów, prac i nagród mają jego nauczyciele.
                      • sonic84 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 21:48
                        wiesz to pytanie musisz skierowac do osoby opracowującej ta ankiete,nie wiem kto
                        był pomysłodawca-zapewne przedstawieciele jednych z czolowych światowych uczelni
                        typu harvard (od lat number 1) oxford,cambridge etc.Można też poszukać poprzez
                        google autorów polskiej wersji tego rankingu-może odpowiedzą ci przez maila..
                        (tak to było odrobinę sarkastyczne chodziaż z drugiej strony to calkiem nieglupi
                        pomysl)pzdr
                        • encorton1 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 21:55
                          Tak na marginesie dodam, że moich kolegów którzy zdecydowali się jednak na staż
                          zagraniczny niespecjalnie pytano którą AM kończyli. Jak się mieszka w medycznym
                          zadupiu Europy to czy było się w Warszawie czy Pcimiu nie ma żednego znaczenia.
        • encorton1 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 18:21
          Polskie uczelnie medyczne mają na świecie taką wielką renomę, że nikt o nich
          tam na razie nie słyszał. Polscy lekarze są co prawda w UE cenieni i znajdują
          pracę, ale raczej jako całość bez rozdrabniania się na to kto, jaką akademię
          skończył.
    • pepsicola6 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 21:16
      a ja i tam pozostaje przy swoim to nie uczleia czyni z Ciebie dobrego lekarza
      ale twoja pasja ,chęć zdobycia wiedzy i przedewszystki kontakt z ludźmi .Na
      mojej uczelni znalazłam już kilku ludzi którzy powiedzieli wprost że poszli na
      medycyne tylko dla pieniedzy < hehe ciekawe czemu> albo bo im rodzice kazali ,
      nie własnej pasji i chęci pomocy innym .Dyskusja jakim bedziesz lekarzem po
      jakiej uczelni jest naprwede bezsensu! przecież jeśli ktoś uzyskał na lepie o
      10 pnktów wiecej niż Ty nie oznacza to że bedzie od Ciebie lepszym lekarzem nie
      oszukujmy sie...
      • myszo-skoczek Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 21:43
        no al poza tym LEP zawiera pytania ogólne a tylko część chce zostać internistą,
        jakiś dział komuś nie leży a z innego może być bardzo dobry ... nie każdy
        kardiolog kochał neurologię itp ...
        • encorton1 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 21:49
          Neurologii na LEP jako takiej nie ma ( oczywiście da się zawsze jakiś pytania
          przemycić) bo pytania dotyczą przedmiotów które były na stażu, a tam neuro nie
          ma. A co do ilości pyt z interny - pewne rzeczy z niej po prostu wypada
          wiedzieć.
          • myszo-skoczek Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 21:52
            oj ja z tą neurologią tak strzelałam ... podstawy trzeba mieć, ale nie wiem
            dokładnie jakiego typu są pytania na LEPie ...
            jakies podstawy zostają, ale szczegóły umykają ...
            • encorton1 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 21:58
              LEP jest głupi, a pyt na nim jeszcze bardziej ale tłumaczenie że np. kiepsko mi
              na nim poszło bo interesuję się med sądową , a tego tam nie ma są mało
              szczęśliwe:))))
              • myszo-skoczek Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 22:01
                nie rozumiesz o co mi chodzi, kiedyś wytłumaczę ...
                • encorton1 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 22:05
                  Nie wiem czy tak długo wytrzymam w swojej niewiedzy;))))
                  • myszo-skoczek Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 22:06
                    dasz radę!!! :-D
                    • encorton1 Re: am łódź lublin i katowice 17.03.07, 22:08
                      Postaram się zatem:)
    • magdaam Re: am łódź lublin i katowice 18.03.07, 17:20
      heh to jest bez sensu naprawdę :) czy ranking odzwierciedla wiedzę przeciętnego
      studenta? czy LEP wszyscy zdają dzięki wiedzy a nikt dzięki szczęściu? po co to
      tak oceniać, tak naprawdę ocenią nas nasi pacjenci , których nie będzie
      obchodziło którą AM skończylismy tylko czy uratowaliśmy im życie..jak ktoś się
      chce nauczyć to się wszędzie nauczy

Co do polskich lekarzy to są oni cenieni za granicą, Polska uchodzi raczej za
      kraj ,w którym na kształcenie kładzie się duży nacisk. Polscy lekarze wcale nie
      są gorsi od lekarzy innych krajów ( o ile nie lepsi) , tu chodzi tylko o to,że
      Polska nie ma pieniędzy na sprzęt i na opiekę nad pacjentem taką jak za granicą
      i tyle, zreszta jak skończymy studia to i tak wszystko zdąży się zmienić :)
      • emesef Re: am łódź lublin i katowice 27.03.07, 00:23
        wszystko zdąży się zmienić?? no nie powiedziałabym, osobiście jestem sceptycznie
        nastawiona i nie przeczuwam, by w ciągu najbliższych kilku lat polska służba
        zdrowia została "cudownie uzdrowiona"...
        • kaa13 Re: am łódź lublin i katowice 04.08.07, 13:59
          wg rankingów CEMU-u na podstawie wyników LEP-u przoduje cały czas UM Warszawa -
          1. m-ce w 2006, 2. m-ce w 2005 roku. To o czymś jednak swiadczy. Co do tej
          populaRnosci - tak jak ktoś psiał za granica liczą sie jedynie AM Warszawa,
          Kraków i Wrocław, z nostryfikacją których dyplomów nie ma żadnych problemów.
          Progi też sa po częsci miernikiem poziomu, nie zaprzeczalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka