Dodaj do ulubionych

Pytanie do studentów 4-6 roku !!!

19.01.07, 13:36
Książki jakich autorów moglibyście polecić do poszczególnych przedmiotów kilicznych???
-neurologia
-pediatria
-chirurgia
-dermatologia
-toksykologia
-farmakologia
laryngologia
ginekologia
psychiatria
okulistyka
urologia????
Obserwuj wątek
    • encorton1 Re: Pytanie do studentów 4-6 roku !!! 19.01.07, 14:19
      To chyba troche zależy trochę od uczelni tzn jak podchodzą one do danego
      przedmiotu ( obszerne lub mniej obszerne ksiązki). A w sumie to nie od dziś
      wiadomo, że dla wykładowców wszystkie książki są przestarzałe. Mogę napisać
      jakie książki popularne są w Gdańsku ale nie wiem czy Ciebie akurat ta uczelnia
      najbardziej interesuje.
      • bad_habit Re: Pytanie do studentów 4-6 roku !!! 19.01.07, 15:51
        Byłabym wdzięczna za wszelkie podpowiedzi!!!:-)
        A tak przy okazji, wiesz może jaką książkę warto sobie kupić jeśli się myśli poważnie o kardiologii???I co sądzisz na temat "Chorób wewnętrznych" Szczeklika???Tak się zastanawiam nad kupnem podręcznika z interny i nie wiem, która z obecnie proponowanych na rynku bardziej mi się przyda w przyszłości...

Z góry dziękuję!:-)
        • encorton1 część 1 19.01.07, 22:46
          - Neurologia: Prusiński - zwłasza jeśli chodzi o diagnostykę itp. Poza tym
          mieści się w kieszeni mojego fartucha:) Czytałem też Mazura "Neurologia
          kliniczna" bo ten podręcznik bardzo promują u nas ( w końcu są jego
          współautorami ) ale nie jest to żadna rewelacja. Tak klasyczna neurologia,
          badanie, objawy itp jest fajnie zrobiona w takim już bardzo strym podręczniku
          Jakimowicza - pewnie jest u was w bibliotece.

-pediatria - W Gdańsku głównie opiera się na materiałach z seminariów i
          wydanych przez uczelnię skryptach. Podręczniki są wg mnie delikatnie mówiąc
          średnie.

-chirurgia - hmmmm tak naprawde to nic bo na tych zajęciach nic się nie dzieje.
          Ale od biedy to pewnie Fibak - słabiutki ale jedyny. Są jeszcze: 2 tomowa
          Chirurgia z Medycyny Praktycznej i 2 tomowa PZWL-u ( nie pamiętam autorów ),
          ale to chyba za duże pozycje jak dla studenta.

-dermatologia- Jabłońska - też kiepska ale na razie też chyba jedyna.
          Wenerologię ( bo to też na dermie ) czytałem ze starych wydań Jabłońskiej, ale
          chyba w najnowszym wydaniu chyba znowu jest tam taki rozdział i troch ę
          kserówek z Mroczkowskiego "Choroby przenoszone drogą płciową"

-toksykologia- nie mamy z niej odrębnego bloku, zdje się dopiero od następnego
          roku mają go gdzieś wcisnąć.

-farmakologia: nieśmiertelny Kostowski - ten podręcznik to totalna porażka -
          same głupoty i nie na temat do tego fatalnie napisane ale wszyscy go wymagają i
          nie da się tego przeskoczyć. Jest też coś takiego jak : Farmakologia zbiór
          pytań testowych" - przydatny bo pytania są ułożone właśnie na podstweie
          Kostowskiego.

cdn.

• encorton1 Re: część 2 19.01.07, 23:12
            - laryngologia - nie wiem bo to mój ostatni albo przdostatni egzamnin na tych
            studiach więc będę testował podręczniki do niej za 3 miesiące:)

- ginekologia: Bręborowicz albo Pisarski. Poza tym "Ćwiczenia Połżnicze"
            Troszyńskiego - bo to chyba jedyna pozycja tego typu. Ja osobiście w większości
            uczę się głównie z prezentacji z seminarek, które wydębiliśmy, a potem
            doczytuję w podręcznikach jeśli mam za dużo czasu:))

- Bilikiewicz - zwłaszcza początek o psychopatologii ogólnej. Reszta to jak
            ktoś ambitniejszy albo za dużo od niego wymagają. Fajna jest też " Psychiatria
            repetytorium" też Bilikiewicza ( no i kosztuje raptem 15 zł)

- okulistyka - Niżankowska "Podstawy okulistyki" - nic specjalnego ale mniej
            więcej wszystko co trzeba w niej jest.

- urologia - u nas jest w ramach chirurgi więc to co jest w podręcznikach z
            chirurgi + pewnie jakieś materiały z zajęć - więcej będę wiedział za tydzień w
            piątek:)))

Co do kardiologii to ja bym zaczął od jakiś w miarę prostych
            pozycji: "Elektrokardiogram bez tajemnic" Stanke - bo jest do bólu
            łopatologiczny, czy też "Crash Course - kardiologia". Po tym to co jest z
            kardio w Szczekliku czy Kokocie ( chociaż jego akurat nie lubię ). W
            międzyczasie pewnie na kakimś kółku czy gdzieś powiedzą i naprowadzą na lepsze
            tytuły.

Ja mam w domu i Szczekilka i 3 tomowego Kokota ale to dlatego że mam internistę
            w rodzinie:) Do egzaminu uczyłem się s Kokota bo byłem już do niego
            przyzwyczajony poza tym nie było jeszcze 2 tomu Szczeklika.
            Osobiście uważam, że Szczeklik to zupełnie inna (dużo wyższa) jakość niż Kokot.

Do diagnostyki, badania itp u nas wciąż wszyscy czytają " Diagnostykę ogólną
            chorób wewnętrznych" E Szczeklika mimo że z tej książki uczyli sie jeszcze np
            moi rodzice. A tak na codzień, a nie na egzamin to najlepszy jest Herold -
            jest tam wszystko, zwięźle, i w miarę przystępnie.

Hmmm to chyba tyle
            pozdrawiam
    • anit22 Re: Pytanie do studentów 4-6 roku !!! 19.01.07, 23:41
      Na Szczeklika jest teraz niesamowita moda u nas na AMWaw, polecaja to
      wykladowcy, ksiazka zrezta jest najnowasz i najbardziej aktualna, dodatkowo
      aktualizowana co kilka mies. Podobno pytania z LEPu tegorocznego byly zywcem
      wziete z tego podrecznika!
      Co do innych przedmiotow - wszystko zalezy na jakiej Am jestes - kazdy profesor
      poleca swoja ksiazke a czesto okazuje sie ze tak naprawde to i tak uczy sie z
      prezentacji na seminariach i skryptow a podrecznik kurzy sie na polce. Dlatego
      lepiej dowiadywac sie na biezaco od wykladowcow i wyzszych rocznikow z Twojej
      uczelni.
      Pozdrawiam!
    • bad_habit DZIĘKUJĘ, DZIĘKUJĘ, DZIĘKUJĘ!!! 20.01.07, 14:35
      Wam za te wszystkie informacje i pozdrawiam!!!!!:-) :-) :-) :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka