bad_habit 19.01.07, 13:36 Książki jakich autorów moglibyście polecić do poszczególnych przedmiotów kilicznych??? -neurologia -pediatria -chirurgia -dermatologia -toksykologia -farmakologia laryngologia ginekologia psychiatria okulistyka urologia???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
encorton1 Re: Pytanie do studentów 4-6 roku !!! 19.01.07, 14:19 To chyba troche zależy trochę od uczelni tzn jak podchodzą one do danego przedmiotu ( obszerne lub mniej obszerne ksiązki). A w sumie to nie od dziś wiadomo, że dla wykładowców wszystkie książki są przestarzałe. Mogę napisać jakie książki popularne są w Gdańsku ale nie wiem czy Ciebie akurat ta uczelnia najbardziej interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do studentów 4-6 roku !!! 19.01.07, 15:51 Byłabym wdzięczna za wszelkie podpowiedzi!!!:-) A tak przy okazji, wiesz może jaką książkę warto sobie kupić jeśli się myśli poważnie o kardiologii???I co sądzisz na temat "Chorób wewnętrznych" Szczeklika???Tak się zastanawiam nad kupnem podręcznika z interny i nie wiem, która z obecnie proponowanych na rynku bardziej mi się przyda w przyszłości... Z góry dziękuję!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
encorton1 część 1 19.01.07, 22:46 - Neurologia: Prusiński - zwłasza jeśli chodzi o diagnostykę itp. Poza tym mieści się w kieszeni mojego fartucha:) Czytałem też Mazura "Neurologia kliniczna" bo ten podręcznik bardzo promują u nas ( w końcu są jego współautorami ) ale nie jest to żadna rewelacja. Tak klasyczna neurologia, badanie, objawy itp jest fajnie zrobiona w takim już bardzo strym podręczniku Jakimowicza - pewnie jest u was w bibliotece. -pediatria - W Gdańsku głównie opiera się na materiałach z seminariów i wydanych przez uczelnię skryptach. Podręczniki są wg mnie delikatnie mówiąc średnie. -chirurgia - hmmmm tak naprawde to nic bo na tych zajęciach nic się nie dzieje. Ale od biedy to pewnie Fibak - słabiutki ale jedyny. Są jeszcze: 2 tomowa Chirurgia z Medycyny Praktycznej i 2 tomowa PZWL-u ( nie pamiętam autorów ), ale to chyba za duże pozycje jak dla studenta. -dermatologia- Jabłońska - też kiepska ale na razie też chyba jedyna. Wenerologię ( bo to też na dermie ) czytałem ze starych wydań Jabłońskiej, ale chyba w najnowszym wydaniu chyba znowu jest tam taki rozdział i troch ę kserówek z Mroczkowskiego "Choroby przenoszone drogą płciową" -toksykologia- nie mamy z niej odrębnego bloku, zdje się dopiero od następnego roku mają go gdzieś wcisnąć. -farmakologia: nieśmiertelny Kostowski - ten podręcznik to totalna porażka - same głupoty i nie na temat do tego fatalnie napisane ale wszyscy go wymagają i nie da się tego przeskoczyć. Jest też coś takiego jak : Farmakologia zbiór pytań testowych" - przydatny bo pytania są ułożone właśnie na podstweie Kostowskiego. cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
encorton1 Re: część 2 19.01.07, 23:12 - laryngologia - nie wiem bo to mój ostatni albo przdostatni egzamnin na tych studiach więc będę testował podręczniki do niej za 3 miesiące:) - ginekologia: Bręborowicz albo Pisarski. Poza tym "Ćwiczenia Połżnicze" Troszyńskiego - bo to chyba jedyna pozycja tego typu. Ja osobiście w większości uczę się głównie z prezentacji z seminarek, które wydębiliśmy, a potem doczytuję w podręcznikach jeśli mam za dużo czasu:)) - Bilikiewicz - zwłaszcza początek o psychopatologii ogólnej. Reszta to jak ktoś ambitniejszy albo za dużo od niego wymagają. Fajna jest też " Psychiatria repetytorium" też Bilikiewicza ( no i kosztuje raptem 15 zł) - okulistyka - Niżankowska "Podstawy okulistyki" - nic specjalnego ale mniej więcej wszystko co trzeba w niej jest. - urologia - u nas jest w ramach chirurgi więc to co jest w podręcznikach z chirurgi + pewnie jakieś materiały z zajęć - więcej będę wiedział za tydzień w piątek:))) Co do kardiologii to ja bym zaczął od jakiś w miarę prostych pozycji: "Elektrokardiogram bez tajemnic" Stanke - bo jest do bólu łopatologiczny, czy też "Crash Course - kardiologia". Po tym to co jest z kardio w Szczekliku czy Kokocie ( chociaż jego akurat nie lubię ). W międzyczasie pewnie na kakimś kółku czy gdzieś powiedzą i naprowadzą na lepsze tytuły. Ja mam w domu i Szczekilka i 3 tomowego Kokota ale to dlatego że mam internistę w rodzinie:) Do egzaminu uczyłem się s Kokota bo byłem już do niego przyzwyczajony poza tym nie było jeszcze 2 tomu Szczeklika. Osobiście uważam, że Szczeklik to zupełnie inna (dużo wyższa) jakość niż Kokot. Do diagnostyki, badania itp u nas wciąż wszyscy czytają " Diagnostykę ogólną chorób wewnętrznych" E Szczeklika mimo że z tej książki uczyli sie jeszcze np moi rodzice. A tak na codzień, a nie na egzamin to najlepszy jest Herold - jest tam wszystko, zwięźle, i w miarę przystępnie. Hmmm to chyba tyle pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anit22 Re: Pytanie do studentów 4-6 roku !!! 19.01.07, 23:41 Na Szczeklika jest teraz niesamowita moda u nas na AMWaw, polecaja to wykladowcy, ksiazka zrezta jest najnowasz i najbardziej aktualna, dodatkowo aktualizowana co kilka mies. Podobno pytania z LEPu tegorocznego byly zywcem wziete z tego podrecznika! Co do innych przedmiotow - wszystko zalezy na jakiej Am jestes - kazdy profesor poleca swoja ksiazke a czesto okazuje sie ze tak naprawde to i tak uczy sie z prezentacji na seminariach i skryptow a podrecznik kurzy sie na polce. Dlatego lepiej dowiadywac sie na biezaco od wykladowcow i wyzszych rocznikow z Twojej uczelni. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit DZIĘKUJĘ, DZIĘKUJĘ, DZIĘKUJĘ!!! 20.01.07, 14:35 Wam za te wszystkie informacje i pozdrawiam!!!!!:-) :-) :-) :-) Odpowiedz Link Zgłoś