Dodaj do ulubionych

Pity a student!

IP: *.crowley.pl 22.02.07, 13:27
Mam problem, w wakacje pracowałem w firmie ochroniarskiej, dostałęm dzisiat
od tej firmy PIT- 8B, gdzie jest wysokość moich zaróbków, a także podatek od
nich odebrany. Czy muszę uzupełniać jakieś PITy!? Jeśli tak to jakie!? Czy
mam się rozliczać także ze stypendium jakie uzyskuje na Uniwersytecie!?

Od razu zaznaczam, ze rodzice się nie zgadzają, żebym się z nimi rozliczył!
Obserwuj wątek
    • Gość: darcy1983 Re: Pity a student! IP: *.za.digi.pl 22.02.07, 13:33
      Rozliczasz sie tylko z pracy, stypendium do tego nie wchodzi, a z rodzicami i
      tak nie mozesz sie rozliczac, bo jestes pełnoletni przecież.
    • Gość: Fiscus Re: Pity a student! IP: *.crowley.pl 22.02.07, 13:46
      Jaki PIT powinienem uzupełnić!?
      • Gość: diana Re: Pity a student! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 14:43
        a no i jeszcze dostaniesz 100% podatku spowrotem :)
        • Gość: Fiscus Re: Pity a student! IP: *.crowley.pl 22.02.07, 15:06
          Zapomniałem wspomnieć, że na Picie wpisane jest zaledwie 900 PLN dochodu, czy
          to ma znaczenie!?
          • k_psycho Re: Pity a student! 22.02.07, 17:30
            O ile dobrze się orientuję to jeszcze w tamtym roku było tak, że jeśli zarobiłeś
            do 3 tysięcy to zwracają ci cały podatek.
            • Gość: Ania Re: Pity a student! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.02.07, 16:23
              Nie, jesli jest granica, to musi byc gdzies wyzej, bo ja pracowalam na umowe
              zlecenie 4 miesiace, zarobilam prawie 5tys i tez dostaje zwrot 100%.
    • Gość: Ania Re: Pity a student! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.02.07, 16:18
      A jaka to był umowa? Zlecenie, o pracę? Złóż prędko wniosek o NIP (chociaz
      wydaje mi sie, ze NIP raczej juz masz), a potem składasz PIT-a. Ja miałam umowę
      zlecenie, składam PIT 37. Im szybciej złożysz, tym szybciej dostaniesz zwrot
      podatku:D Jak jestes studentem i miałeś umowę zlecenie, to 100% :D

Z rodzicami i tak nie możesz się rozliczyć. Stypendia, zapomogi itp. nie
      wliczają się do dochodu, więc się z nich nie rozliczasz.

W skrócie: z uśmiechem do urzędu, bo za 2, 3 miesiące jeszcze jakiś grosz Ci
      wpadnie do kieszeni:)
      • Gość: Fiscus Re: Pity a student! IP: *.crowley.pl 22.02.07, 20:14
        Dzięki ;)!
        • Gość: Pomóżcie i mi plz Mój zwrot podatq IP: *.chello.pl 22.02.07, 23:20
          Ja w ciągu roku 2006 zarobiłem...własnie to jest problem albo mniej niż 2790
          albo minimalnie mniej niż 3000 brutto jeśli przekrocze kwotę wolną od podatku o
          powiedzmy 50 zł to nie dostane nic???Umowy miałem o dzieło i na zlecenie.Z góry
          dzięki
          • Gość: Konrad Re: Mój zwrot podatq IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:03
            Dostaniesz zwrot od kwoty wolnej.. Np. kwota wolna od podatku to 2500 zł, ty
            zarobiłes 3000 i zapłaciłes od tego 19% podatku (odprowadził pracodwaca). Teraz
            jak podlicza to dostajesz spowrotem cały podatek z tej kwoty wolnej czyli - 19%
            z 2500.
            • Gość: no to git Re: Mój zwrot podatq IP: *.chello.pl 23.02.07, 13:17
              Dzieki Konrad
              • Gość: mysha1987 Re: Mój zwrot podatq IP: *.widzew.net 24.02.07, 10:11
                a moja sytuacja jest taka, że dostaję rentę rodzinna ok.3500zł rocznie. W tamtym
                roku mam jeszcze dochód niecałe 200zł z umowy zlecenie. Czy w moim przypadku
                mogę liczyć na jakiś zwrot? Gdyby nie renta to dostałabym zwrot z tej
                umowy-zlecenie a jak mam jeszcze rentę to już nie wiem. Szukałam na różnych
                stronach o podatkach i PITach ale nigdzie nie mogę tego znaleźć.
    • Gość: SPITY Re: Pity a student! IP: *.autocom.pl 24.02.07, 17:20
      Spity student???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka