Dodaj do ulubionych

Wybór kierunku na SWPS - help !!!

30.05.07, 17:44
Pomóżcie mi... Jeśli nie dostanę sie na Uniwersytet Warszawski na psychologię,
to pójdę na SWPS. Mam jednak problem odnosnie wyboru kierunku na tejze
uczelni. Na UW jest psychologia - psychologia ;) specjalizacje wybiera się na
3 kierunku... Tymczasem na SWPS muszę wybrać OD RAZU... Mam do wyboru:
-psychologia ogólna
-psychologia społeczna
-społeczna psychologia kliniczna
-neurokognitywistyka (dla tych, co nie wieda co to jest, a chca sie
dowiedziec, podaję linka: www.nk.edu.pl)

Waham się pomiędzy "społeczną psychologią kliniczną" a
"neurokognitywistyką"... POMÓŻCIE!! Co byście wybrali na moim miejscu?

P.S. Nie przekonujcie mnie o wyższosci UW nad SWPS-em ani o mankamentach tej
szkoły. Priorytetem dla mnie jest UW, ale jak się nie dostanę, to jakąś
alternatywę miec muszę... Z góry dziekuję! :*
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 17:57
      Skoro nie jesteś pewien, co wybrać, zdecydowałabym się na społeczną psychologię
      kliniczną. Ale ja się słabo znam, może odezwie się jakiś psycholog :). A SWPS to
      dobra uczelnia.
      • Gość: blop Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! IP: *.chello.pl 31.05.07, 16:34
        Skoro nie dostaniesz sie na UW, mozesz przeciez probowac na UKSW. Dlaczego od razu zakladasz, ze nie dostaniesz sie na zadne sensowne studia i bedziesz skazana na SWPS?
        • Gość: psychoooo Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.07, 16:57
          tez tak uważam jak poprzedniczka. Przejrzyj dokładnie czy inne uczelnie
          państwowe w twoim mieście nie mają psychologii, i tez złóż papiery. Po co płacić
          tyle kasy na prywatnej uczelni która i tak nie przygotuje cie lepiej.
          • Gość: psycholozka Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 17:19
            kochani , przede wszytskim nie ma co porownywac swpsu do uw , bo swps chociaz
            jest uczelnia prywatna, ma lepszy wydzial psychologii niz uw. zobaczcie ile sie
            dzieje na swpsie jesli chodzi o psychologie a ile na uw. dodam, ze swiatowej
            slowy psycholog ZIMBARDO przyjechal w tym roku wlasnie na swps i tam mial
            wyklady, a nie na uw. Studenci psychologii UW ciurkiem stali przed sala
            wykladowa i modlili sie zby chociaz mogli go zoabzcyc, podczas gdy studenci
            swpsu wygodnie siedzieli w auli i sluchali co zimbardo ma do powiedzenia.
            to tyle
            • Gość: niki Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! IP: 82.160.142.* 31.05.07, 17:29
              jakies 2 lata temu tez był zimbardo na swps-ie

ja bym wybrała psychologie miedzykulturowa albo spik

• Gość: psycholog Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.07, 20:46
                Ale wy jesteście dziwni. Proponujecie dziewczynie swps, dlatego żeby mogła
                zobaczyć Zimbardo :) hahaha
                Tylko jedno podstawowe pytanie, co ci z tego że go zobaczyłaś? Jakiegoś cudownego
                przypływu wiedzy dostąpiłaś? w swoim cv napiszesz to jako osiągnięcie?

Gratuluje inteligencji. Takie rzeczy to mogą wypisywać tylko psycholodzy swpsu.

P.S Dawno sie już tak nie ubawiłam. lol
                • Gość: ? Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! IP: *.chello.pl 01.06.07, 16:24
                  A kto tu mówi o wpisywaniu tego do CV? To był przykład możliwości jakie daje
                  SWPS. Jeżeli tego typu spotkania są organizowane częściej to tylko duży plus na
                  uczelni.

PS Też się ubawiłam - Twoim postem ;-P
    • Gość: UAM Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! IP: *.icpnet.pl 01.06.07, 10:30
      No tutaj chyba musi wypowiedziec sie ktoś z SWPSu, ja nie mam pojęcia jak mogą
      wyglądać te specjalizacje na tej uczelni, mimo że wiem co jest co. Swoja droga
      troche niefajnie, ze musicie wybierac od razu, przeciez nie mozecie jeszcze do
      konca wiedziec co Was interesuje. Radzilabym przejrzec syllabusy, materialy na
      poszczegolne spec. i zdecydowac. Mnie osobiscie nic sie z tego nie podoba, wiec
      pewnie wybralabym ogolna- społeczna ciekawa, ale po roku juz mi sie znudziła;
      neurokogn również ciekawa, ale trudna i dla pasjonatów. Kliniczna społeczna- to
      kliniczna czy społeczna??:) U nas wybieram kliniczną stricte- i po
      wprowadzeniach, nawiązaniach i sygnalizowaniu co to jest przez te 3 lata,
      jestem pewna swojego wyboru:) Pozdrawiam
      • Gość: UAM Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! IP: *.icpnet.pl 01.06.07, 10:32
        ale cholera nie rozumiem, niech mnie ktoś z tej uczelni oświeci- jak wybieram
        powiedzmy społeczna, to przez całe 5 lat wałkuje tę jedną dziedzinę?? Tzn nie
        macie np poznawczej czy neuro??
        • undiscover Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! 01.06.07, 11:14
          a to nie lepiej wieczorowa psychologia na UW O_o? przecież na SWPS będziesz
          płacić to nie lepiej płacić na UW?? dodam jeszcze, że studia wieczorowe na UW
          mają taki sam program jak dzienne tylko, że wieczorowi nie mają w-f i zajęcia
          mają od 16-21, a za semestr płaci się 3900 zł (chyba prawie tyle samo co na
          SWPS)... A trudno chyba nie jest się dostać bo moją kumpelę przyjęli w zeszłym
          roku z 73 pkt... A z wieczorowych zawsze możesz się przenieść na dzienne... Tak
          poza tym do tej 16 to można pracować i zarabiać sobie na studia a na dziennych
          SWPS to chyba tak nie bardzo... No chyba, że masz bogatych rodziców :P
        • Gość: SWPS Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 13:36
          Po pierwsze, autorka posta zadaje to pytanie na każdym forum, więc jest bardzo
          niezdecydowana. Z drugiej strony wybór specjalizacji na pierwszym roku może
          przerażać.
          W SWPS na pierwszym roku wybiera się kierunek, tj. społeczna, kliniczna, etc. i
          chodzi o to, że już od początku przez 5 lat realizuje się przedmioty trzonowe
          takie jak metodologia ze statystyką, filozofia, psych.procesów poznawczych,
          etc.=te które każdy psycholog znać powinien) oraz przedmioty kierunkowe (np.
          wprowadzenie do psych. klinicznej, medycynę psychosomatyczną lub kultury świata).
          Na drugim roku można wybrać tzw. małą specjalność, czyli np. diagnozę, psych.
          mediów, sportu, etc. Czyli realizuje się wtedy przedmioty trzonowe+kierunkowe+z
          małej specjalności. LUB po prostu realizować fakultety.
          Na trzecim roku wybiera się 2 specjalizacje w ramach kierunku, które realizuje
          się na 4 i 5 roku, np. postępowanie z pacjentem chorym psychicznie i
          wprowadzenie do psychoterapii.
          Czyli ambitny student realizuje: przedmioty trzonowe+kierunkowe+z małej
          specjalności (lub zamiast tego większą liczbę fakultetów)+ przedmioty wchodzące
          w skład 2 specjalizacji.
          Mniej ambitni- to samo, tyle że bez przedmiotów z małej specjalności i tylko
          wymagane fakultety.
          Mam nadzieję, że trochę wyjaśniłam, bo trochę to zagmatwane jest.
          • toi-toi Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! 02.06.07, 15:23
            Dziękuje pięknie autorce poprzedniego posta, duzo mi dał ;] juz się nie boje, ze
            wybór konkretnej specjalizacji na 1 roku zamknie mi droge do ksztalcenia sie w
            innym kierunku. Chyba się zdecyduje na neurokognitywistykę.
            P.S. Wkurzają mnie ludzie, którzy NIGDY nie byli na SWPS-ie, NIGDY nie
            przygladali sie, jak prowadzone sa tam zajecia, nie zajrzeli nawet na stronę
            uczelni, nie czytali artykulow na jej temat (w tym - rankingu WPROST, gdzie SWPS
            zajęła 2 miejsce) a "jadą" po tej szkole jak po masle.
            Czy uwazacie, ze lepiej jest zrobic jakas malo ambitna i malo przyszlosciowa
            specjalizacje na UW (bo liczba miejsc na specjalizacjach na UW jest ograniczona,
            mozna z braku miejsc wyladowac na psychologii szkolnej...) czy ciekawa,
            przyszlosciowa specjalizacje na SWPS (jak np. neurokognitywistyka) ???
            Ciekawe... Czy PRESTIŻ i PAŃSTWOWOŚĆ ma dla was wiekze znaczenie niz kadra,
            specjalizacje i mnostwo mozliwosci rozwoju??
            • Gość: unKnown Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! IP: *.chello.pl 03.06.07, 00:56
              Prawdę powiedziawszy uważam, że UW jest lepsze, dużo lepsze. Mam w rodzinie 2
              osoby po SWPSie, jedna pracuje od 2 lat jako kelnerka, druga od roku jako
              telemarketer, a oboje skończyli przeszłościową ps. kliniczną. Jedyne, co mogę
              stwierdzić to to, że studia na tej uczelni ogromnie rozleniwiają
              intelektualnie. Nie opłaca się chodzić na kurs angielskiego, bo trzeba w 15 min
              dojechać a potem 10 czekać, nie warto czytać książek, bo po co. Żadna z tych
              osób nie mówi w żadnym języku poza polskim (obie miały angielski w Lo, w SWPS
              wszystko pozapominały). Ogólnie nie polecam tej szkoły, ale mam wrażenie, że
              autor postu już podjął decyzję .
              • Gość: ? Re: Wybór kierunku na SWPS - help !!! IP: *.chello.pl 03.06.07, 13:22
                > Nie opłaca się chodzić na kurs angielskiego, bo trzeba w 15 min
                > dojechać a potem 10 czekać, nie warto czytać książek, bo po co. Żadna z tych
                > osób nie mówi w żadnym języku poza polskim (obie miały angielski w Lo, w SWPS
                > wszystko pozapominały).

Na UW są lektoraty przez 2 lata, i jak samemu się nie uczysz przez kolejne 3
                wszystko zapomnisz. I też zdarzją się osoby, które z językami stoją słabiutko.

O co chodzi z tym dojeżdżaniem i czekaniem? Że lektorat jest w innym budynku? No
                po prostu gigantyczna przeszkoda :-) Znajomi dojeżdżali z kampusu na Służewcu na
                kampus główny UW właśnie na lektoraty i jakoś na zajęcia chodzili, mimo, że
                trwało to nieco dłużej niż 15 min.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka