Dodaj do ulubionych

komparatystyka

10.06.07, 16:07
Mam pytanie do wszystkich Misiów z UJ i UW.
Podzielcie się doświadczeniami i powiedzcie, co wybrać! MISH na UJ ma ogromną
przewagę - w Krakowie jest katedra komparatystyki, której nie oferuje
Warszawa, ale z drugiej strony MISH krakowski nie pozwala na studia prawnicze,
nie wspominając o japonistyce (a propos - co z sinologią?). Podobno w stolicy
filologia ze specjalizacją "literatura polska i język polski w cywilizacji
europejskiej" działa bardzo podobnie do mojej wymarzonej komaparatystyki, ale
jak to rzeczywiście wygląda? Bo z nazwy niewiele mają ze soba wspólnego ;)
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wszystkie informacje;)
Obserwuj wątek
    • krystynasz Re: komparatystyka 15.06.07, 21:59
      Najlepiej zpytać na forum krakowskiego mishu: mish.net-design.pl/index.php?sid=f76d83da85b2bfed3b2265f34adb4dcc

Co do komparatystyki - byłam nią przez pewien czas zainteresowana, ale po rozmowach ze studentami polonistyki ujotowej doszłam do wniosku, że ciekawsza jest specjalizacja: wiedza o kulturze (może zobaczyłabyś więc jak wygląda jeszcze ten kierunek?).

Co do sinologii - po dokładnym przeczytaniu strony instytutu orientalistyki uj można dowiedzieć się, że nie ma tam takich studiów jak sinologia, jest tylko lektorat chińskiego w ramach japonistyki (a poniewaz japonistyka nie należy do mishu, to może pozwoliliby Ci na niego chodzić, a może nie).

Chciałabyś łaczyć polonistykę i filologię egzotyczną? To moze być bardzo trudne, bo filologie w stylu sinologii sa bardzo czasochłonne. Ja łaczę polonistykę z filologią angielsko-arabską (tylko połowicznie egzotyczną i nie w ramach elitarnego uj czy uw, ale na uś) i już mam ciężko...
    • vilya1 Re: komparatystyka 20.06.07, 18:34
      Ja tylko dwa słowa - komparatystyka nie oferuje niczego na tyle ciekawego, żeby
      dla niej dokonywać wyborów. Wiem z własnego doświadczenia. Jeśli inne argumenty
      przeważają, lepiej się zdecydować na UW. A sinologii my nie mamy, mamy co
      najwyżej nadzieję na to, że od przyszłego roku w skład MISHu wejdzie wreszcie
      Wydział Stosunków Międzynarodowych, który nieco wbrew swojej nazwie mieści także
      większość krakowskich kierunków kulturoznawczych, w tym studia blisko- i
      dalekowschodnie.
      • from_neverland Re: komparatystyka 20.06.07, 21:57
        > Ja tylko dwa słowa - komparatystyka nie oferuje niczego na tyle ciekawego,
        żeby dla niej dokonywać wyborów.

Vilya, co to znaczy, bo mój światopogląd niedługo legnie w gruzach... Zawsze
        wyobrażałam sobie te studia jako prawdziwą rozkosz intelektualną i jedyny
        kierunek, gdzie na porządku dziennym będzie dyskusja, "dlaczego właściwie
        Nabokov tak bardzo nie chciał byc porównywany do Orwella", oczywiście obok
        standardów polonistyki...;) To wykładowcy nie przystają do wyobrażeń czy po
        prostu brak im nowego spojrzenia, czy może jest jeszcze inny powód?

Pewnie jak u większości osób decydujących na MISH, moim podstawowym problemem
        jest to,że najchętniej wybrałabym 15 kierunków, a gdzieś jeszcze słyszę to
        straszne wezwanie o odrobinę życiowego pragmatyzmu...

>Chciałabyś łaczyć polonistykę i filologię egzotyczną? To moze być bardzo
        trudne, bo filologie w stylu sinologii sa bardzo
        czasochłonne. Ja łaczę polonistykę z filologią angielsko-arabską (tylko
        połowicznie egzotyczną i nie w ramach elitarnego uj czy
        uw, ale na uś) i już mam ciężko...

Krystynasz, tak, bardzo bym chciała połączyć filologie polską z sinologią i
        najchętniej jeszcze filozofią, socjologią , filmoznawstwem i kilkoma godzinami
        zajęć na romanistyce (takie moje ugodowe minimum;P):D. Tylko obawiam się, że
        nawet MISH-owcom nie przysługuje 48-godzinna doba ;)
        Wiedza o kulturze też ma świetny program (ech, te elementy etnologii;))...
        Tylko znowu powstaje pytanie, ile z tego pokrywa się z imponującą ulotką...

Pozdrawiam Was serdecznie ;)
        • vilya1 Re: komparatystyka 22.06.07, 14:05
          Komparatystyka to studia nie do końca przemyślane, jeśli o program chodzi i
          chyba w tym, a nie w wykładowcach, tkwi sedno problemu. Można sobie wyobrażać
          komparatystykę na różne sposoby - jako coś na kształt literatury porównawczej
          albo komparatystykę interdyscyplinarną. W obu wypadkach krakowska komparatystyka
          jako kierunek się nie sprawdza, bo nie daje żadnych narzędzi, które pozwalałaby
          na zajmowanie się czymś takim. Można oczywiście uznać, że to kwestia
          samodzielnej pracy, ale program studiów powinien jednak być tak pomyślany, aby
          dawał podstawy. Abstrahując już nawet od kwestii lektoratów, za mało jest tutaj
          zajęć porównawczych, w ogóle nie ma (obowiązkowych, chociaż i innych nie za
          wiele) zajęć z literatury obcej, całość zaś bardzo mocno, tym razem głównie ze
          względu na zainteresowania pracowników katedry, nakierowana jest na romantyzm.
          To dla mnie taka polonistyka, jak już wielokrotnie o tym pisałam, zredukowana o
          konieczność zrobienia kursu pedagogicznego. WOK ma swoje słabości, ma zajęcia
          słabsze, ale bez wątpienia jako specjalizacja sprawdza się bardziej.
          Komparatystyka zostawia dużo miejsca i czasu na własne poszukiwania, ale nie tak
          jak mówiłam, nie wybierałabym pod tym kątem studiów. Mamy ogólnie bardzo dobrą
          polonistykę - rozumianą w tym tradycyjnym wydaniu, głównie pod kątem kadry,
          sądzę, że lepszą niż na UW (z akcentem na UW, bo nie można zapomnieć, że IBL
          jest w W-wie). Wybierając jednak MISH, decydujesz się także na możliwość
          uzupełniania kanonu jednego kierunku o zajęcia na innych wydziałach - w ten
          sposób można lepiej lub gorzej samodzielnie zbudować sobie komparatystykę.
          Sumując, jeśli wybierać - polonistyka w Krakowie tak, ale żeby z jakimś błyskiem
          w oku akurat na widok komparatystyki, to już niekoniecznie.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka