Dodaj do ulubionych

rezygnuje ze studiow- pytanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 21:24
słuchajcie jesli w trakcie sesji (zresztą to że w trakcie sesji nie ma
znaczenia) rezygnuje ze studiów to odbieram dokumenty i tu pojawia się moje
pytanie:
Jak to jest z legitymacją? Zostawiają mi ją? bo ona jest ważnna do października
i jak jest z papierami które odbieram (swiadectwo, egzam maturalny) ? To chyba
wszystkie dokumenty które musze odebrac czy jeszcze coś??
Jakie macie doświadczenia gdy sie przychodzi do dziekanatu i ogłasza sie że
sie rezygnuje ze studiów? Dostanę wszystkie dokumenty od ręki??
Obserwuj wątek
    • Gość: Arnika Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 12.06.07, 21:30
      Zanim w dziekanacie wydadzą Ci dokumenty, najpierw musisz załatwić
      tzw.obiegówkę-kartę, na którą musisz zebrać pieczątki bibliotek i innych
      instytucji, że im czegoś nie zalegasz itp.I należy napisać podanie, że
      rezygnujesz...z poważaniem itd.Legitymacje trzeba niestety oddać, indeks Ci
      zostawiają na pamiątkę:).
      • Gość: Mała Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 21:33
        a mi nie oddali indeksu:((((( bo zrezygnowalam po semestrze
      • Gość: bt Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.acn.waw.pl 12.06.07, 21:33
        A najlepiej jest pójść do dziekanatu i się zapytać. :)
      • Gość: ja:) Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.07, 21:36
        Niestety tak od ręki nie da sie tego załatwić. Trzeba zebrać wszystkie
        pieczątki, inaczej nie wydadzą dokumentów. Ja spędziłam na tym w zasadzie cały
        dzień, jeździłam po wpisy z bibliotek o których nawet pojęcia nie miałam, no ale
        jak mus to mus.
        Nie wiem jak bedzie wyglądało to na twojej uczelni, w każdym razie niezbędna
        bedzie na pewno cierpliwość :)
      • Gość: nikos Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 21:41
        jak to zabierają legitymację !! przecież mogę im nawet oddac w dniu kiedy
        skończy się jej ważność
        jakas karta obiegówka to jeszcze musze ją wczesniej odebrac w dziekanacie ?!
      • Gość: nikos Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 21:45
        i całe wakacje mam jeździc na normalnych bezulgowych biletach !!
        a przecież zrezygnowac musze teraz żeby dostac swiadectwa i moc składac
        dokumenta na inne uczelnie
        • Gość: gosc Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 21:53
          '' jak to zabierają legitymację !! '' nie będziesz studentem jak zrezygnujesz
          to z jakiej okazji masz mieć ulgi??
        • Gość: lola Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.ds4.univ.gda.pl 12.06.07, 21:53
          nieprawda. zeby probowac dostac sie na inna uczelnie, wystarczy ze dasz im
          poswiadczona przez swoj dziekanat kopie swiadectwa...
          • Gość: nikos ale za chwile oryginał tez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 21:59
            no zaraz ale gdy juz dostanę się na jakies studia to musze im dosc szybko
            dostarczyć oryginał
            • Gość: Aga Re: ale za chwile oryginał tez IP: *.chello.pl 12.06.07, 22:05
              Nie musisz, ja sobie studiuję na dwóch kierunkach i na jednym mam oryginał
              matury, na drugim - odpis i informację, gdzie jest oryginał. I tak od trzech
              lat.
              • Gość: studentka Re: ale za chwile oryginał tez IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.07, 22:14
                tylko wez pod uwage ze nie kazda uczelnia honoruje odpis. na niektore tylko moze
                byc oryginał inaczej sie nie da. druga sprawa ze zeby studiowac na 2 kierunkach
                trzeba miec zgode uczelni.
                • Gość: nikos Re: ale za chwile oryginał tez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 23:00
                  i zgadzam sie ze studentką- niestety gdzieniegdzie np UMK jest potrzebny
                  oryginał co za pech :(
                  • Gość: Aga Re: ale za chwile oryginał tez IP: *.chello.pl 13.06.07, 10:41
                    Odpis (czyli to drugie świadectwo ze szkoły, z napisem "odpis" na froncie) MUSI
                    być honorowany tak jak oryginał. Inna sprawa z odpisami notarialnymi, te
                    faktycznie nie muszą.
                    • Gość: nikos Re: ale za chwile oryginał tez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 15:51
                      faktycznie, sie zorientowałem że odpis z OKE to to samo co oryginał
        • Gość: bart Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 16:32
          powiedz, że legitymacja się zgubiła
          • Gość: nikos Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 16:59
            Barcie ależ zabawne, że niby zgubiłem legitymację- i co oni wtedy zrobią ?
            Wygląda na to że z rezygnacją zgłoszę się dopiero we wrzesniu albo październiku
            o ile wczesniej nic nie bedą ode mnie chcieli (bo we wrzesniu minie już sesja
            poprawkowa)
          • Gość: error Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.07, 17:39
            Ja też rezygnuje ze studiów, ale na szczeście (była taka możliwość) złożyłam odpis świadectwa, a nie oryginał. Więc zamierzam poczekać do września/października (o ile sie wczesniej nie upomną) żeby mieć legitymację jeszcze przez jakiś czas...
            • Gość: nikos Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 18:57
              Pani error, też tak pomyslałem żeby poczekać do wrzesnia albo października z
              rezygnacją i oddaniem jakze cennej legitymacji A myslisz że wczesniej mogą sie
              jakoś upomniec jesli nie bede zdawał sesji i nie bede zapisywałsie na przedmioty
              na kolejny semestr ??
              • Gość: aj jaj jaj Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.op.waw.pl 13.06.07, 19:01
                w dziekanatach mają taki bajzel, że nawet do grudnia się nie skapną, że ubyło
                im jednego delikwenta :P tak przynajmniej jest u nas... tak poza tym ja też
                rezygnuję ze studiów i nie zaliczam sesji i składam papiery gdzie indziej... a
                legitymację to zobaczą dopiero pod koniec września po sesji poprawkowej bo
                dopiero po niej mogą studenta skreślić z listy, więc wakacje przejeżdżę na
                zniżkach :P
                • Gość: error Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.07, 19:45
                  No właśnie na bałagan w dziekanacie licze:] Do sesji nie podchodziłam, bo już zdecydowałam, że chce zmienić kierunek.
              • Gość: error Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.07, 19:51
                Myślę, ze to czy się wcześniej upomną zależy od uczelni...
                No tylko, że jeśli potrzebny jest oryginał świadectwa (a co za tym idzie - wyciągnięcie dokumentów i rezygnacja ze studiów) to już jest trochę gorzej...
                • Gość: nikos Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 21:27
                  spokojnie nawet jesli gdzies piszą że potrzebuja oryginał swiadectwa np UMK to
                  juz sie od nich w Toruniu dowiedziałem że odpis z OKE jest równoważny wiec moze
                  byc też odpis- ja tez z legitką mam zamiar przejechac całe wakacje :)
                  w koncu takie de javu znów podróze po uczelniach i składanie dokumentów (oby)
                  w dziekanacie to faktycznie chyba pod koniec wrzesnia mogą sie najwczesniej
                  zczaic że "ubył im kolejny delikwent"
                  to mamy tu na forum conajmniej 3 osoby które rezygnują moze na początek ujawnimy
                  miasta w których ... przestajemy na razie studiowac ja: Poznań (rezygnuje po
                  pierwszym roku)
                  A powiedzcie jak sie czujecie z tym poczuciem straconego roku gdy juz
                  podjeliscie decyzje o rezygnacji. Najtrudniej to powiedziec o tym znajomym Nie
                  wiem jak u was ...
                  Choc z drugiej strony lepiej zmienic kierunek po roku niż potem cale zycie
                  żałowac a przede mną byłyby jeszcze 4 lata siermiężnej nudnej nauki- co za ulga
                  - oby ta ulga nie była złudna
                  • Gość: error Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.07, 21:59
                    Gość portalu: nikos napisał(a):
                    > miasta w których ... przestajemy na razie studiowac ja: Poznań (rezygnuje po
                    > pierwszym roku)

ja również

> Choc z drugiej strony lepiej zmienic kierunek po roku niż potem cale zycie
                    > żałowac a przede mną byłyby jeszcze 4 lata siermiężnej nudnej nauki

ja też wychodzę z takiego założenia...
                    • Gość: nikos Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 22:16
                      Pani error, ale Twój nick chyba nie znaczy że uważasz siebie za błąd, do mnie
                      chyba jeszcze nie dociera to że coś sie powoli definitywnie kończy ale mocno
                      wierzę że coś nowego lepszego się zaczyna
                      Chodzi Ci o to że Ty również Poznań czy również po pierwszym roku ?
                      bo ja sie chyba domyslam na jakim kierunku statystycznie (nomen omen) najwięcej
                      ludzi rezygnuje
                      • Gość: error Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.07, 22:41
                        Gość portalu: nikos napisał(a):
                        > Chodzi Ci o to że Ty również Poznań czy również po pierwszym roku ?

również Poznań i również po pierwszym roku
                        • michalfin Re: rezygnuje ze studiow- pytanie 13.06.07, 23:15
                          Pani error i aj jaj jaj teraz nikos czyli ja sie zalogowałem i możecie pisac-
                          powymieniajmy się doświadczeniami nt studiów i ich rzucania
                          • Gość: aj jaj jaj Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.op.waw.pl 14.06.07, 00:02
                            ja też pierwszy rok, ale Warszawa... w sumie i tak zostaję w Wawie, ale
                            zmieniam uczelnię... uniwerkek na akademię medyczną :P
                            • Gość: error Re: rezygnuje ze studiow- pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.07, 11:37
                              Ja też chciałabym zmienić na akademię (a właściwie uniwersytet) medyczną...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka