Gość: wolny strzeclec IP: *.ip.netia.com.pl 23.06.07, 08:48 Czy warto to studiowac i jaka przyszlosc po takim kierunku?prosze o wszelkie sugestie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: renata Re: kosmetologia?? IP: *.leed.cable.ntl.com 24.06.07, 22:00 Pracowalam z kosmetyczkami - wiekszosc to dno i wodorosty. Ciezko ci bedzie porozmawiac w tym towarzystwie o czymkolwiek.Jak dalam najlatwiejsze pytania, to zaraz byl raban do wladz, ze za trudne. Pewnie, w porownaniu np. do kosmetyki pielegnacyjnej ('opisz w 3 zdaniach cere sucha'). Uczyc sie (bo wyraz 'studiowac' bylby w tym przypadku naduzyciem) mozesz, zawod zdobedziesz i na zycie zarobisz. Ale jesli liczysz na jakikolwiek rozwoj intelektualny, to zapomnij. Kosmetologia jest prowadzona wylacznie na studiach I stopnia (licencjackich). NIE MA magisterki na tym kierunku. Kosmetologia moze byc jedynie specjalnosciá, np. na kierunku zdrowie publiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: kosmetologia?? IP: *.icpnet.pl 24.06.07, 22:09 W wiekszosci zgadzam sie z poprzedniczka, wedlug mnie jedyna ciekawa opcja po licencjacie to uzupelniajace na chemii kosmetykow < czy tam kosmetycznej>, tylko przypuszczam, ze zeby dac rade to trzeba sie poduczyc chemii we wlasnym zakresie, no chyba ze idziesz na kosmetologie na AM:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajaix Re: kosmetologia?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 17:59 Jestem kosmetologiem, magistrem zdrowia publicznego...kosmetologia to moja pasja...pracuje w zawodzie jako kosmetyczka i uczę w policealnym studium kosmetycznym. Uogólnianie ze kosmetyczki to wodorosty jest lekko mówiąc niestosowne. Po przeczytaniu tego postu tylko sie uśmiałam...Realizuje sie zawodowo, jestem dobra w tym co robie i zapewniam wszystkich ze wiem czym charakteryzuje sie cera sucha. Zdaje sobie sprawę z tego ze są kosmetyczki i "kosmetyczki" ja jednak pracuje z kosmetologami, którzy znają sie na tym co robią i zapewniam ze potrafią rozwiązać niejeden problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: kosmetologia?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 20:01 Kosmetologia jest na Śląskiej Akademii Medycznej jako licencjat. Jeżeli interesuje Cię praca kosmetyczki, a chcesz pracować w renomowanych gabinetach lub w ośrodkach SPA to jak najbardziej. Na Zachodzie kosmetyczki też są poszukiwane. Na Twoim miejscu starałabym się połączyć kosmetologię z dietetyką (oba kierunki - licencjaty na ŚAM). Odpowiedz Link Zgłoś