27.06.07, 20:31
czy ktos z was bawil sie kiedys elektronicznym stetoskopem? nie mialem okazji
osobiscie, ale u nas mowia ze to fajna sprawa... jest promocja na to i sie
zastanawiam czy sie nie skusic. Z dugiej strony kolesie z kartdiologii mowia
ze to strata kasy bo co ma byc slychac, uslyszec sie da tak czy inaczej i
dobry litmann styknie bez problemu.
Obserwuj wątek
    • encorton1 Re: stetoskop 28.06.07, 11:29
      > czy ktos z was bawil sie kiedys elektronicznym stetoskopem?

Taki stetoskop kosztuje około 2 razy więcej niż mioje z miesięczne zarobki od
      pażdziernika. Szkoda kasy na zbędny gadżet:)

> dugiej strony kolesie z kartdiologii mowia
      > ze to strata kasy bo co ma byc slychac, uslyszec sie da tak czy inaczej i
      > dobry litmann styknie bez problemu.

Mają 1000% racji. Taka zabawka to wyrzucone pieniądze. Mój stetoskop był dużo
      tańszy niż najtańszy littman a słychać na nim dokładnie to samo. Poza tym nie
      oszukujmy się - jak usłyszysz szmery i będziesz podejrzewał wadę serca ( do
      tego wystarczy zwykły stetoskop ) to wyślesz chorego na echo, a nie zaczniesz
      osłuchiwać godzinami klatke pacjenta i głowić się co to jest.
    • zielony_groszek Re: stetoskop 28.06.07, 17:48
      no właśnie, stetoskop. Czym się kierować przy wyborze? Marką, ceną, jakieś cech szczególne dobrego stetoskopu?
      • encorton1 Re: stetoskop 28.06.07, 20:05
        Dla mnie najważniejsza była cena. Niektórzy woleli wydać trochę więcej i mieć
        najtańszego littmana. W sumie różnica może tylko jest w trwałości takich
        stetoskopów ( ja musiałem już wymienić oliwki i trochę za luźne mam dreny ).
        Różnicy w słyszeniu nie ma żadnej.

Co do mądrości życiowych;) dotyczących osłuchiwania to:
        - na początku moi znajomi i ja nie słyszeliśmy nic. Najpierw też myśleliśmy, że
        to w pewnym stopniu wina słuchawek, ale tak naprawdę było inaczej. Potem
        słyszeliśmy coś ( prawidłowe szmery, tony itp ), a potem gdzieś, kiedyś
        stwierdzaliśmy z zaskoczeniem, że to co trzeba po prostu słyszymy.

- W osłuchiwaniu najważniejsze są: własne uszy ( aby zwrócić uwagę na dżwięki)
        i głowa ( aby to zinterpretować). Sprzęt to ostatnia rzecz na jaką trzeba
        zwrócić uwagę. Pacjenta tak samo skutecznie da się osłuchać słuchawkami od
        ciśnieniomierza za 20 zł ( jak miałem praktyki na chirurgii to był to jedyny
        stetoskop na oddziale:))) jak i jakimś cudem nie z tej ziemi za 3 tyś.
        • snajperos Re: stetoskop 28.06.07, 22:25
          no w porzadku, ale troszeczke chyba przesada z tym ze byle czym... jednak cos
          tam innego slychac jak masz membrane porzadna a nie jakas lipe, czysta fiza.
          Ale again, nie ma sie o co spierac, to z tym elektronicznym to faktycznie brzmi
          podejrzanie, dzieki za potwierdzenie:~)
          • encorton1 Re: stetoskop 28.06.07, 23:03
            > jednak cos
            > tam innego slychac jak masz membrane porzadna a nie jakas lipe, czysta fiza.

Ja tam zbyt dużej różnicy nie słyszę, ale może to też dlatego że osłuchiwanie
            to tak na prawdę bardzo "grube" badanie w dzisiejszych czasach.
            • snajperos Re: stetoskop 30.06.07, 00:57
              jasne. jednak przypomina mi sie bardzo madra ksiazka do fizjologii Borona i
              Boulpaepa gdzie w jednej z ramek o wdziecznym tytule clinical correlations jest
              z pol strony o tym jak to auskulacja moze byc podniesiona do rangi sztuki
              niemalze w rekach (uszach) danego kardiologa i jak to wiele da sie z tego
              wywnioskowac. Faktycznie jest tam cala masa rzeczy o lepkosci, turbulancjach
              liczbach ~Reynoldsa itp. i jak z czasem mozna sluchowo wychwytywac niektore
              niuanse... tez powatpiewam, ale... fajnie brzmi:))
    • zielony_groszek Re: stetoskop 27.07.07, 16:39
      a tym samym stetoskopem co dla dorosłych obskoczyliście pediatrie?
      • encorton1 Re: stetoskop 27.07.07, 19:07
        Oczywiście!!!

Szkoda pieniędzy na drugi stetoskop. Osłuchać małe dziecko stetoskopem dla
        dorosłych też się da - na pewno mniej dokładnie niż dziecięcym, ale w
        zupełności wystarczy. Nikt z resztą na pediatrii osobnych słuchawek nie wymaga.

Ale jeśli bardzo chcesz, to można kupić stetoskop z wymienną głowicą. Jedna
        firma robi takie
        link: www.sklep-med.pl/product_info.php/cPath/6_7/products_id/99

Kilka osób, które znam miało takie, ale zbyt popularne nie były. Maja pewne
        wady. Wydawały mi się stsunkowo duże, miały niewygodne oliwki ( chociaż mmoje
        też były ciekawe:), głowice też wydają się średniej jakości.
        • encorton1 Re: stetoskop 27.07.07, 19:14
          Poza tym ze stetoskopem to jest trochę zabawnie:

1. Na 3 roku masz go zawsze i wszędzie, najlepiej wokół szyji ( taki lans ;)
          2. Na 4 często zapominasz, ostatecznie zawsze ktoś z grupy będzie miał.
          3. Na 5 już doskonale wiesz, że na ortopedii, chirurgii, ginekologii i innych
          przedmiotach to raczej tylko dodatkowy niepotrzebny ciężar w kieszeni. Ja
          nosiłem regurarnie tylko na Internę i Pediatrię.
          4. Na 6 stetoskop od paździenika do czerwca generalnie ( z małymi wyjątkami )
          przebywa na półce w domu kurząc się.
      • afrodyta2307 Re: stetoskop 27.10.09, 23:48
        ja tym samym pediatrycznym stetoskopem obskoczyłam internę ;) naprawdę da się w
        obie strony :) nikt z moich znajomych nie kupował kolejnego stetoskopu, tylko
        jechał na tym samym od początku do końca. To byłby naprawdę zbędny wydatek, a
        wydatków i tak jest sporo. Ja osobiście wolę te pieniądze wydać bardziej
        racjonalnie i kupić na przykład jakaś sensowną książkę z pediatrii bo z niej
        zamierzam robić speckę ;)
        • kps54 Re: stetoskop 08.12.09, 10:06
          chyba najbardziej uniwersalnym stetoskopem jest markowy Sprague Rappaport (czyli
          np. taki jak używają w Scrubs -
          mdfdirect.pl/stetoskop-dwuprzewodowy-mdf-767-rappaport-stetoskop ),
          najszerszy zakres osłuchiwania, dobre wzmocnienie i jest niezwykle przyjazny
          uczącym się. Jest też wyższa wersja z zintegrowanym przewodem
          (mdfdirect.pl/stetoskop-dwukanalowy-2w1-mdf-767x ), dzięki temu nie
          ocierania przewódów... jak Littmann to najbardziej wszechstronnym jest
          Cardiology www.novamed.pl/stetoskop-3m-littmann-dual--cardiology-iii

to chyba najbardziej racjonalne co mozna zrobic..
    • zielony_groszek Re: stetoskop 28.07.07, 21:09
      to jak nie ma takiej konieczności to obejde się na dorosłym stetoskopie. już nawet mam jeden na oku, Adscopa. tylko kosztuje ponad 200 zł i mam skrupuły. może by na coś innego tą kase wydać a kupić coś tańszego... sama już nie wiem.

Aha jeszcze jedno: internistyczny czy kardiologiczny, czym one się wogóle różnią?
      • encorton1 Re: stetoskop 28.07.07, 22:24
        > Aha jeszcze jedno: internistyczny czy kardiologiczny, czym one się wogóle
        > różnią?

To wie pewnie tylko producent. To raczej taki bajer marketingowy aby podnieść
        cenę o parę groszy. Pewnie jakby się pozagłębiać to ma może membranę czy cuś z
        innego materiału i na jakiś tam częstotliwiściach podobno lepiej słychać - mało
        istotne w praktyce (dla mnie każdym stetoskopem słyszy się to samo:)))
        Musząc wybierać wziąłbym ten który po prostu bardziej mi sie podoba - jeśli
        ceny są zbliżone.

Najważniejsze przy osłuchiwani są i tak mózg i uszy a potem słuchawki

Aha. Bym zapomniał. Warto sprawdzić jakie są oliwki w stetoskopie bo ich
        jakośc i materiał ma dosyć duże znaczenie ( nie bolą uszy:)))
      • pazurki Re: stetoskop 15.02.09, 23:36
        już wcześniej pisałem:
        "co do różnych wersji stetoskopu np. kardiologiczny a pediatryczny to polecam
        artykuł (
        www.novamed.pl/stetoskopyroznice ) stetoskop - budowa i różnice."

Generalnie różnią się wielkością membran, sama konstrukcją głowicy (membrana,
        lejek), czy głowica jest ciepła, czy też długością przewodu.

Tutaj są rozpisane na schemacie dostępne Littmanny
        www.novamed.pl/stetoskopy-3m-littmann

Bawiłem się littmannem elektronicznym 3000 i robi różnicę. Tutaj to chyba nawet
        głuchy usłyszy:) aha i gdzieś jeszcze widziałem prezentację we flashu gdzie
        można nawet posłuchać tego ustrojstwa. Jak znajdę to podeślę linka.

Osobiście pod względem szpanerskim podoba mi się najbardziej Littmann Master
        Classic Black Edition, cały czarny i fajne grawerka nazwy na głowicy:p

• zielony_groszek Re: stetoskop 30.07.07, 00:13
      a wytyczne jakie są? popróbować?
      Fajny jesteś taki cierpliwy :))
      • encorton1 Re: stetoskop 30.07.07, 12:05
        > a wytyczne jakie są? popróbować?

Co do oliwek to najlepsze są takie jakie mają stetoskopy Litmanna ( tylko same
        litmanny są jak dla mnie strasznie drogie ). Generalnie z w miare miękkiej gumy
        i dosyć szrokie - wtedy tak uszy nie bolą. Największa masakra jak dla mnie to
        plastikowe ale każdy ma swoje preferencje:)

Co do tego, że oliwki to kluczowa sprawa przekonałem sie rok temu kiedy część
        mojej grupy i mój tata ( czyli ci którzy je najczęściej pożyczali )
        kategorycznie zażądali abym je wymienił. Nie było zmiłuj musiałem kupić nowe.
    • demolkaaa Re: stetoskop 28.08.07, 10:09
      Właśnie jutro jadę zakupić sobie stetoskop i nadal nie wiem jaki,
      wiem że najlepszy jest littmann ale może są jakieś równie dobre a
      tańsze?
      • myszo-skoczek Re: stetoskop 03.09.07, 22:40
        magdaam napisała:

> Mam takie pytanie . Czy ktoś słyszał/ używał rappaportów? znajomy lekarz mi je
        > polecił, sam się na nich nauczył, teraz ma littmanna i uważa , że nie ma aż
        > takiej różnicy w jakości , jaka jest w cenie :) Rappaport kosztuje na necie
        > koło 35 zł i to mnie troszkę przeraża , bo to coś za mało, dlatego bardzo
        > proszę o opinie !
        • magdaam Re: stetoskop 11.09.07, 14:57
          up, bo czekam na odpowiedź ;)
      • demolkaaa Re: stetoskop 12.09.07, 10:15
        ja już sobie zakupiłam littmanna clasic II SE.Przeszukałam różne
        fora i w sumie ten był najbardziej polecany na początek.Radze
        zakupić go przez internet bo w sklepach medycznych jest duużo
        droższy, na allegro można go czasem zakupić za 169 zł.
        • zielony_groszek Re: stetoskop 12.09.07, 10:45
          Tutaj na przykład były, ale się rozeszły, niemniej ten sprzedawca wystawiał je już kilka razy, więc jest duża szansa że znowu się pokażą, musicie przypilnować.
          ssl.allegro.pl/item239758444_stetoskop_littmann_classic_ii_s_e_tylko_teraz_.html
          • mareksawi Re: stetoskop 14.10.09, 20:34
            tu są stetoskopy od różnych sprzedawców
            www.hosmed.pl/Listings.aspx?cat=421821
        • snajperos Re: stetoskop 17.09.07, 22:38
          e,tam z tym litmanem. tez w koncu kupilem classica II i cos nie
          slychac jakichs nie wiadomo jakich roznic w porownaniu z cala
          reszta. wiecej reklamy niz to warte. ale oczywiscie lans niemaly:))
          • mareksawi Re: stetoskop 29.12.09, 12:07
            Mi się podobają stetoskopy ADC. Chyba nie ustępują litmannom, a są dużo tańsze.
            diamedica.pl/index.php?cat_id=8&page=0&view=3&sort=default
            • snajperos Re: stetoskop 09.01.10, 21:15
              spoko, prawdziwa roznice (miedzy w miare dobrymi stetoskopami) widac wtedy jak
              masz elektroniczny wzmacniacz, wbudowany przy membranie. nie ma takiego ale to
              jednak fajna zabawka. oczywiscie slyszy ze milion rzeczy wiecej i prawie wszyscy
              maja wtedy szmery na sercu:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka