Dodaj do ulubionych

Wizyta u Internisty

10.08.16, 08:19
Jak wygląda u Was? Bo ostatnio odnoszę wrażenie, że jestem w gabinecie niekoniecznie potrzebnym dodatkiem do komputera Jaśnie Pana Doktora. Czy stetoskop to już urządzenie z prehistorii?

Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Wizyta u Internisty 10.08.16, 08:24
      Mój lekarz ma stetoskop, bardzo seksownie wiszący na szyi. Ale faktycznie nie wiem czy go używa czy to taki stylowy dodatek do lekarskiego outfitu, bo chodzę tam ostatnio z chorobą niewymagającą osłuchiwania. Ale nie czuję się niekoniecznie potrzebna wink
    • semihora Re: Wizyta u Internisty 10.08.16, 10:06
      Coś w tym jest. W mojej przychodni powinno się od razu gotową diagnozę podawać, żeby się pani doktor nie zmęczyła za bardzo kontaktem z pacjentem. Rzuca okiem z daleka na człowieka i od razu całą uwagę kieruje na komputer. Merytorycznej rozmowy nie ma.

W zasadzie nie ma sensu tam chodzić, chyba że po zwolnienie albo receptę.
    • sayyida Re: Wizyta u Internisty 10.08.16, 10:11
      U mojego lekarza jest oprócz osłuchania i badania fizykalnego, niezależnie od celu wizyty - jest obowiązkowe mierzenie ciśnienia, a jeśli byłam dawno - skierowanie na morfologię "bo tak". Plus gadanie o pracy, dzieciach i lakierze do paznokci.
      To na NFZ, bo na dodatkowe ubezpieczenie jest mniej-więcej tak jak mówicie.
      • melancho_lia Re: Wizyta u Internisty 10.08.16, 10:22
        A u mnie odwrotnie było. Prywatnie to osluchanie, ciśnienie, wywiad itp. I gadanie o d... Maryni czasami. Ostatnio jak byłam na nfz to pani dr miała pretensje ze przyszłam, i czego w sumie chcę (okazalo się ze mam zapalenie oskrzeli) a następnie strzeliła focha ze karmie piersią- no to ja nic nie mogę przepisać, musi pani przestać karmić. Na szczęście zlitowala sie nade mną pediatra naszych dzieci i nie miała problemu z przepisaniem leków bezpiecznych przy kp.
      • marie30 Re: Wizyta u Internisty 10.08.16, 11:25
        sayyida napisała:

> U mojego lekarza jest oprócz osłuchania i badania fizykalnego, niezależnie od c
        > elu wizyty - jest obowiązkowe mierzenie ciśnienia, a jeśli byłam dawno - skiero
        > wanie na morfologię "bo tak".

A w jakim celu?
        • alsk9 Re: Wizyta u Internisty 10.08.16, 12:10
          y? w jakim celu? kontrolnie warto co jakiś czas morfologię robić. nie tylko wtedy, jak już objawy że coś się dzieje są drastyczne.
    • cosinuss Re: Wizyta u Internisty 10.08.16, 12:00
      Lekarz rodzinny mojej całej rodziny ( NFZ) ma wszystko w komputerze, kto, jakie leki, wgląd do rtg, badań krwi, badań i leczenia komercyjnego w tej samej przychodni itp. Wpatrywanie się w ekran weryfikuje pamięć pacjentów. Np tekst " Panie doktorze, po tych małych białych proszkach, tych na Pe albo na Ce, taki różowy napis, co to mi Pan zapisał, to mnie jakos mdli" oznacza, że lek był na Zet, zapisał go ortopeda itp. smile Trochę to może wygląda niekontaktowo, ale niesamowicie skraca czas diagnozy, często z poziomu najwyższej abstrakcji. Recepta jest wydrukowana, zawsze czytelna i wszystkie dane ok, dawkowanie i zalecenia też wydrukowane + jakieś uwagi dotyczące przyjmowania leku/diety, które po prostu by nawet mi parę razy umknęły, a co dopiero jakiejś starszej osobie. A to wszystko trzeba wpisać w czasie wizyty i się nie pomylić. Także zawsze 5 min to wpatrywanie się w ekran, ale potem rozmawiamy, jakby mój stan zdrowia stanowił przedmiot jego wnikliwych studiów nad fizjologią człowieka, a no końcu pada pytanie np o coś sprzed roku, czy jest ok itp.
    • alsk9 Re: Wizyta u Internisty 10.08.16, 12:06
      Mam genialną internistkę, chodzę do niej od lat i nie opuszczę aż do śmierci mojej lub jej smile
      Kobieta- skarb. Zainteresowana pacjentem, kompetentna, słucha co się do niej mówi i sama myśli, radzi i wdraża leczenie. Bez narzekania stoję do niej w 2 godzinnej kolejce, choć do innych internistów bym mogła wejść z marszu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka