Gość: Wojtek IP: *.umcs.lublin.pl 16.06.03, 20:22 Witam! Wiem, ze te egzaminy znacznie sie roznia ale interesuje mnie jaki wynik (w przyblizeniu) egzaminu TOEFL odpowiada zaliczeniu wspomianych egzaminow Cambridge? Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marcin Re: TOEFL a FCE i CAE IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.06.03, 14:08 Hej Wojtek, Zdawałem TOEFL bo jest niezbedny aby rozpoczac studia w Kanadzie. TOEFL jest to egzamin bardziej odpowiadajacy standardom amerykanskim i to peirwsza podstawowa roznica miedzy tym organizowanym przez British Council. Nawazniejsza sprawa.. to w jakim celu potrzebujesz taki certyfikat.. na Europe wystarczy Cambridge (jest nawet bardziej odpowiedni mentalnie), na Ameryke, Australie i dalej juz raczej TOEFL. Wedlug mojego uznania TOEFL poziomem trudnosci przypomina CAE badz niewiele nizej - nie mam skali porownawczej bo nie zdawalem Cambridge'owskich examow :) Moze niektorzy nie zgodza sie ze mna w tym wzgledzie. Marcin Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Witam! > Wiem, ze te egzaminy znacznie sie roznia ale interesuje mnie jaki wynik (w > przyblizeniu) egzaminu TOEFL odpowiada zaliczeniu wspomianych egzaminow > Cambridge? > > Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
iam2hot4u Re: TOEFL a FCE i CAE 18.06.03, 17:36 Elo ja mam akurat FCE CAE I TOEFLA/tego ost.zdawalamw USA/ TOEFL jest jakos przystepniej napisany niz brytolskie egzaminy/WYBIC BRYTOLI!!!/..masz 2 poziomy- zdasz go nawet z 1pkt. nowy toefl sklada sie do 500pkt/stary mial z 700 czy 800/od 200 czy gdzies tylu zacyzna sie poziom jakby zaawansowany czyli od tego etapu wchodzisz jakby w CAE sorry ze pisze tak chaotycznie i niedbale ale wrocilam z 3godzinnego egz.po2godzinnie przespanej nocy i neurony mi sie 'poprzepalaly' :D pozdrawiam cieplo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: TOEFL a FCE i CAE IP: proxy / 10.153.13.* 18.06.03, 19:29 ok - TOEFL to poziomowo FCE - tak przynajmniej jest traktowany w Europie - choc biorac pod uwage umiejetnosci jakie testuje, musze sie z tym zgodzic - nie spotkalam sie z osoba, ktora mialaby jakies problemy z zaliczeniem TOEFL na wynik akceptowalny przez uczelnie europejskie i amerykanskie - jesli masz zaliczony CAE - zdasz TOEFL na max+/- 10 pkt (oczywiscie, jesli jestes w stanie sie skupic przez caly ten maraton + piekne widoki za oknami jednego z najwyzszych budynkow w miescie - ok! to ostatnie to taka mala osobista dygresja ...) zatem powodzenia! M ps. moj znajomy ma zaliczony TOEFL na ten stary prog wymagany przez niektore instytuty niemieckie (okolo 560pkt) - nie zdal FCE... hmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś