Dodaj do ulubionych

Sinologia....

20.07.07, 12:13
Zastanawiam się nad kilkoma kierunkami: prawo(niby wszystko ok, ale moim
zdaniem bez znajomości i z tak wielką liczbą absolwentów daleko nie zajdę),
dziennikarstwo(też ok, ale przecież można być dobrym dziennikarzem bez tego i
odwrotnie), turystyka i rekreacja(hmm...sama nie wiem...bardzo zgodne z
większością zainteresowań, ale czy to nie jest zbyt proste i czy nie ma tam
zbyt wielu zajęć fizycznych?blee), iberystyka(ale swoją drogą czy muszę tak
świetnie znać hiszpański, chyba wystarczą mi podstawy), arabistyka(całkiem
niezłe, jednak ogrom nauki obcego dla mnie języka), afrykanistyka i
sinologia(to samo co z arabistyką)... Jednak zaczęła mnie wciągać sinologia
właśnie i co wy na to? A może macie propozycje innych studiów odpowiednich dla
humanistki z manią podróżniczą? :) A... i jeśli już o sinologii mowa to proszę
o podanie uniwersytetów gdzie jest najlepiej i ogólnie jak jest... Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • aneciaaa6 Re: Sinologia.... 20.07.07, 19:49
      proszę pomóżcie :)
      • sakura17 Re: Sinologia.... 20.07.07, 19:54
        Ja bym wybrała sinologię albo dziennikartswo. Raczej sinologię - ciekawy
        kierunek, fascynująca chińska kultura no i ta kasa, którą biorą tłumacze
        chińskiego ;-)Próbowałam sie dostać na japonistykę, niestety, nie wyszło i będę
        na anglistyce UAM.
        Ale czy to nie za późno na zastanawianie się? Chyba, że jesteś przyszłoroczna
        maturzystką, bo w tym roku już za późno...
        • Gość: autorka Re: Sinologia.... IP: *.asta-net.com.pl 20.07.07, 19:58
          dokładnie, tez polecam sinologię... w końcu zaczynają do nas napływać "chińskie
          wyroby", pewnie w przyszłości chińskie firmy będą zainteresowane kontaktami z
          Polską, więc tłumacze się przydadzą... ;) ale sądzę, że ciężko się dostać... no
          nic.. trzymam kciuki :)
        • aneciaaa6 Re: Sinologia.... 20.07.07, 22:00
          dzięki za odpowiedzi a co do tego czy nie za późno to tak naprawdę jeszcze mam
          dużo czasu do ostatecznej decyzji, jednak wole wiedzieć już teraz i mieć z głowy :)
          • Gość: xxx Re: Sinologia.... IP: *.aster.pl 21.07.07, 14:20
            Przygotuj się na to że sinologia to bardzo trudny kierunek i mało kto kończy go
            w 5 lat.
    • Gość: sakura17 Re: Sinologia.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.07, 14:19
      Masz rację, warto zdecydować wcześniej, dzięki temu będziesz wiedziała, jakie
      przedmioty wybrać na maturze i dość czasu, żeby sie przygotować.
      • aneciaaa6 Re: Sinologia.... 22.07.07, 08:59
        a czy muszę już zacząć uczyć się chińskiego z różnych kursów internetowych czy
        lepiej skupić się na dobrym napisaniu matury?
        • Gość: gosc Re: Sinologia.... IP: *.aster.pl 22.07.07, 11:34
          Zdecydowanie matura, tego co bys sie nauczyla z kursów internetowych i tak potem
          Cie w tydzien naucza ;)
    • totally_insane Re: Sinologia.... 23.07.07, 14:16
      witam,wybrałaś sobie rzeczywiście ciekawe kierunki(bez ironii).Jeśli chodzi o
      sinologie to szczerze polecam,ale tylko w przypadku kiedy rzeczywiście się tym
      interesujesz,a nie startujesz tam ze względu na szybko rozwijającą się chińską
      gospodarkę.Możliwości znaleziena pracy po studiach są wazne, jednak sinologia
      to specyficzny kierunek, oprócz trudnego języka, jest też do nauczenia wiele o
      kulturze tego kraju.Warto więc przysiąść do nauki i zdac świetnie maturę bo bez
      tego na sinologie nie ma szans(ponad 25 osóba na miejsce na UW :) )pozdrawiam!
      • aneciaaa6 Re: Sinologia.... 25.07.07, 10:55
        mam jeszcze jedno pytanie...kultura mnie fascynuje, lubie takie rzeczy... to
        ciekawe poznac tradycje, geografie, gospotarke, ludzi i kulture danego
        kraju...tylko jak to jest z nauka wymowy? zawsze idzie trudno czy mozna nauczyc
        sie jakis zasad i juz bedzie latwiej?
        • totally_insane Re: Sinologia.... 25.07.07, 17:28
          niestety co do praktycznej nauki chińskiego to nie jestem w stanie Ci pomóc,
          mam znajomą, która studiuje sinologie, ja za to trochę inaczej bo zaczynam
          iranistykę, ale myślę, ze z każdym jezykiem, szczególnie orientalnym, jest
          podobnie.Na początku ciężka praca,wkuwanie zasad gramatyki,nauka znaków
          itp.Wydaje mi się, że jeśli chodzi o wymowę to na pewno są jakieś techniki,
          żeby było łatwiej, szczególnie w chińskim, bo to język tonalny.Z tego co wiem
          to na studiach orientalistycznych są lekcje z fonetyki,więc wykładowcy
          postarają się pewnie(mam nadzieje)pomóc studentom.Pozdrawiam i powodzenia!
          • Gość: . Re: Sinologia.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 21:49
            jesli chcesz zaczac nauke polecam stronke chinesepod.com
            • aneciaaa6 Re: Sinologia.... 26.07.07, 00:05
              dzięki wszystkim za pomoc teraz myślę, że łatwiej mi stwierdzić co chcę osiągnąć
              jeśli chodzi o studia...co do iranistyki to też ciekawe :) pozdrawiam i jakby
              coś wam się jeszcze przypomniało ciekawego o Chinach, chińskim, Chińczykach itp.
              to piszcie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka