Gość: fds IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 20:57 Mam pytanie : jeśli dochód mies. na osobe w mojej rodzinie wynosi 576 zł, a na uczelni jest limit do 571.czyli przekracza o 5 zł, to przyznają takie stypendium.Czy musi się zgadzać co do grosza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karaluch Re: Dochod maksymalny-socjalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 21:22 Niestety musi sie zgadzac co do gorsza , nawet jakbys przekroczył próg o 1 gr i tak by nie przyznali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila* Re: Dochod maksymalny-socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 21:54 U mnie w zeszłym roku mój dochód przekraczał próg o 2 zł. Na jeden semestr dostałam stypendium, na drugi już nie... Tak więc zawsze jest nadzeja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Dochod maksymalny-socjalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 22:08 to wszystko zależy od tego ilu ludzi złożyło podania o to stypendium. Przyznają je w kolejności, zaczynając od osób o najmniejszym dochodzie. Tak więc jeśli nie wykorzystają całego funduszu to przyznają następnym w kolejce nawet jęśli mają wyższy dochód. Także jak najbardziej warto złożyć, (szczegółnie przy tak małej różnicy). Odpowiedz Link Zgłoś
rachp Re: Dochod maksymalny-socjalne 12.09.07, 06:46 Gość portalu: fds napisał(a): > Mam pytanie : jeśli dochód mies. na osobe w mojej rodzinie wynosi > 576 zł, a na uczelni jest limit do 571.czyli przekracza o 5 zł, to > przyznają takie stypendium.Czy musi się zgadzać co do grosza? Niestety (!) musi się zgadzać co do grosza. Wynika to z art. 179 ust. 3 Ustawy z dnia 27 lipca 2005 roku Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz.U. z 2005 r. N$r 164, poz. 1365 z późn. zm.), zgodnie z którym wysokość dochodu nie może być niższa niż kwota, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 Ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. Nr 64, poz. 593, z późn. zm. 14) - 351 PLN), oraz wyższa niż suma kwot określonych w art. 5 ust. 1 i art. 6 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 228, poz. 2255, z późn. zm.15) - 572 PLN). Innymi słowy każda cecyzja pozytywna poyżej tego progu jest decyzją wydaną z złamaniem prawa. Gdy na uczelniach dokonywane sa audyty i kontrole, pierwszym obiektem zainteresowania audytorów i kontrolerów jest przestrzeganie postanowień Ustawy, a zwłaszcza całego art. 179. Moje osobiste zdanie wobec takiego sztywnego progu jet bardzo krytyczne, bowiem ten przepis ubezwłasnawalnia komisje stypendialne i odbiera im margines uwzględniający sytuacje szczególne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edy2 Re: Dochod maksymalny-socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 15:41 > wysokość dochodu nie może być niższa niż kwota, o której mowa w art. > 8 ust. 1 pkt 2 Ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej > (Dz. U. Nr 64, poz. 593, z późn. zm. 14) - 351 PLN Czy dobrze rozumiem, że najniższy dochód może wynosić 351 zł? Jeśli wynosi mniej tzn. że rodzina powinna pobierać świadczenia socjalne z gminy? Mam pytanie dotyczące stypendium socjalnego, a nie chcę zakładać nowego tematu, więc pozwolę sobie tutaj. Otóż w tym roku sytuacja rodzinno-zarobkowa trochę mi się skomplikowała, a zawsze dostawałam stypendium socjalne (jedno z najniższych). W tym roku brat skończył szkołę i już się nie uczy, więc nie powinnam go zaliczać do rodziny. Moja mama nie pobiera już renty - i w tym tkwi szkopuł, bo do podania dostarcza się zaświadczenie o zarobkach z roku 2006, a wtedy mama miała rentę i brat miał płatne praktyki (+ zarobki ojca) i ten dochód dzieliłam przez 4 osoby. Teraz brata do rodziny nie wliczam (bo się nie uczy) i dochód z 2006 roku mam podzielić przez 3 osoby, ale wtedy będzie on wyższy niż tegoroczny ze względu na to, że teraz mama nie otrzymuje renty. I nie wiem w końcu czy w zaświadczeniu o zmianie dochodu w stosunku do tego roku mam też uwzględnić to, iż rok temu na utrzymaniu rodziny był też brat, czy wystarczy tylko to że mama nie ma renty w tym roku... Ta papierkowa robota jest taka skomplikowana a nie chciałabym, żeby stypendium przepadło! Czy problemem może być to, iż mama nie jest zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako bezrobotna (do lipca była, ale musiała zacząć opłacać KRUS, jako właścicielka gospodarstwa rolnego i teraz jest tam ubezpieczona)? Odpowiedz Link Zgłoś
rachp Re: Dochod maksymalny-socjalne 12.09.07, 17:38 Sprawa wygląda tak: 1. dochód z gospodarstwa rolnego zostanie ustalony na podstawie wielkości gospodarstwa w ha przeliczeniowych, 2. utrata świadczeń z ubezpieczenia społecznego wyczerpuje znamiona dochodu utraconego (sprawdź inny wątek na forum, gdzie słusznie pisał o tym 'stypendysta'), 3. obowiązku rejestrowania się w Urzędzie Pracy nie ma, więc można przedstawić oświadczenie wyjaśniające sprawę. Najprawdopodobniej sam fakt uzyskiwania dochodu z gospodarstwa (lub posiadanie gospodarstwa o określonej wielkości) jest równoznaczny z niemożnością zarejestrowania się w UP. Moim zdaniem - podkreślam, moim: - w sytuacji opisanej istnieją podstawy do skutecznego wystąpienia o ustalenie sytuacji materialnej na podstawie aktualnych danych. Zasadniczo zastrzeżeniem jest to, żeby wykazywane źródła (składniki) dochodu zostały podane zgodnie z indeksem typów dochodów wynikającym z Ustawy o świadczeniach rodzinnych, - powinnaś wystąpić o ustalenie sytuacji materialnej na podstawie aktualnych danych, powołując się na definicję dochodu utraconego, - kwota 351 PLN/os. wcale nie oznacza, że uczelnia ma prawo zmusić studenta do ubiegania się o pomoc z systemu pomocy społecznej i od tego uzależniać przyznanie pomocy materialnej - oznacza to jedynie, że uczelnia nie może wyznaczyć progu nizszego, a studenci o dochodzie niższym od tego minimalnego progu powinni obligatoryjnie otrzymać pomoc materialną przewidzianą w art. 173 Ustawy z dnia 27 lipca 2005 roku 'Prawo o szkolnictwie wyższym', - ew. uzyskane przez rodzinę świadczenia jednorazowe i stałe z pomocy społecznej nie stanowią dochodu i nie są uwzględniane podczas ustalania sytuacji materialnej studenta (podobnie są traktowane stypendia z Ustawy i z Ustawy oświatowej otrzymwane przez członków rodziny). Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edy2 Re: Dochod maksymalny-socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 17:08 Serdecznie dziękuję za odpowiedź!! Przeczytałam kilka wątków na forum na temat stypendiów i jestem raczej 'spokojna' co do pomyślnego rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dochod maksymalny-socjalne IP: 217.98.19.* 12.09.07, 12:48 A na pewno masz taki dochod?? Bo ja np zawsze gdy skladam podanie mam troszke wyzszy niz ten ktory pozniej wychodzi osobie ktora ten dochod liczy. To wynika z czegos tam ze na papierach z urzedu nie jest odliczana jakas skladka. U nas to wyglada tak jak ponizej i zawsze wychodzi pare zlotych mniej. "Składki na ubezpieczenie zdrowotne powinny być odliczane zarówno w części odliczanej od podatku, jak i w części odliczanej od dochodu. Urzędy Skarbowe w zaświadczeniach wydawanych studentom odliczają tylko składkę zdrowotną odliczoną od podatku. Aby obliczyć sumę tych składek na ubezpieczenie zdrowotne należy zastosować następujący wzór: S = (Sp x P) / Pp gdzie: S = składka na ubezpieczenie zdrowotne wyrażona w złotych Sp = składka na ubezpieczenie zdrowotne odliczona od podatku wyrażona w złotych (wykazana w zaświadczeniu urzędu skarbowego) P = składka na ubezpieczenie zdrowotne wyrażona w procentach obowiązująca w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy (2006 r.): 8,75% (7,75% + 1%) Pp = składka na ubezpieczenie zdrowotne wyrażona w procentach, odliczona od podatku (7,75%)." Odpowiedz Link Zgłoś