Gość: Bąbolada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 12:26 Mam pytanie do studentów psychologii: Czy to prawda,że aby zotać psychoterapeuta trzeba skończyć specjalistyczny kurs? Jeśli tak,ile on trwa? Czy można go robić np. od 4 roku? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gość Re: Psychologia IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.08, 21:31 Prawda, kurs trwa około 4 lata i są to zwykle zajecia w weekendy, takie zaoczne studia. Można go już właściwie zacząć od 2 roku studiów, kiedy ma się już jakieś podstawy psychologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Psychologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 09:09 Kursy te są kosztowne. Do tego koszty noclegów, jeśli nie mieszka się w dużym ośrodku (akredytacje maja tylko niektóre ośrodki)Potem płatne superwizje, nagrania sesji terapeutycznych prowadzonych przez siebie itp. i egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bąbolada Re: Psychologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 12:17 Ojej,to aż 4 lata? Gdzieś mi się obiło o uszy,że 2,ale pewnie żle słyszałam.Jak widac droga do zawodu psychoterapeuty jest bardzo długa i trudna. Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: Psychologia 11.03.08, 15:46 O ile mi wiadomo ,owe studia podyplomowe są dostępne tylko i wyłącznie dla absolwentów psychologii i medycyny,obecnie także pielęgniarstwa i socjologii.Nigdy nie słyszałam aby student mógł się w tym kierunku szkolić.To byłby jakiś absurd.Tak,dorga jest długa.Sama też będziesz musiała przejść psychoterapię podczas szkolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psycholog Re: Psychologia IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 11.03.08, 19:04 Szkoła psychoterapii w określonym nurcie to nie studia podyplomowe. O rozpoczęcie nauki w szkole psychoterapii (jest wiele nurtów) może starać się WYłąCZNIE osoba z tytułem mgr psychologii - a nie po medycynie czy innych "okołomedycznych" kierunkach typu farmacja, fizjoterapia itp.więc proszę nie wprowadzać w błąd. Nauka zazwyczaj trwa 4 lata i jest prawie zawsze jedynie dla absolwentów, a nie studentów - a już na pewno nie po 2 roku studiów, czyli po "liźnięciu" podstaw.Oczywiście robienie certyfikatu z psychoterapii wiąże się z duzymi kosztami i obowiązkową superwizją. Trzeba też przejść własna psychoterapię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholo Re: Psychologia IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 11.03.08, 19:06 A gwoli ścisłości - po samej medycynie nie można, natomiast lekarze w trakcie specjalizacji z psychiatrii jak najbardziej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholog Re: Psychologia IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 11.03.08, 19:08 Aha - gwoli ścisłości po samym kierunku lekarskim nie można, ale w trakcie specjalizacji z psychiatrii jak najbardziej:) Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: Psychologia 11.03.08, 22:46 Cóż właśnie w tym problem że nie wyłącznie-przynajmniej tego dowiedziałam się od psychoterapeutów podczas zajęć z psychiatrii.lekarz psychiatra również może zostać psychoterapeutą a całkiem niedługo ta profesja zostanie otwarta dla absolwentów pielęgniasrtwa i socjologii.Przynajmniej tak twierdzili asystenci,z którymi miałam zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psycholog Re: Psychologia IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 12.03.08, 00:45 W poście wyżej napisałam o psychiatrach:)Moi wykładowcy - psychoterapeuci uważają, że inne zawody nie mają i nie będą miały takiej możliwości. Zresztą, nie wyobrażam sobie, żeby osoby bez gruntownego przygotowania, jakim są studia psychologiczne, miałyby robić certyfikat terapeuty. Na szczęście na nic takiego się nie zanosi. Poza tym, z całym szacunkiem, ale jakie pojęcie o psychologii ma np.absolwent pielęgniarstwa czy fizjoterapii, skoro na swoich studiach (przygotowujących notabene do zupełnie innej pracy)miał co najwyżej "wprowadzenie do psychologii"? Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: Psychologia 12.03.08, 12:49 Zgadzam się z tym co napisałaś natomiast takie informacje uzyskałam od psychologa-psychoterapeuty i jednocześnie osoby egzaminującej przyszłych psychoterapeutów,z którym miałam zajęcia.Twierdził,iż niedługo ma dojść do zmiany przepisów i dopuszczenia do tego zawodu osób po kierunkach paramedycznych (pielęgniarstwie) oraz socjologii.A czy to jest prawdą,tego nie wiem.Powtórzyłam tylko zasłyszanie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Psychologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 23:41 CERTYFIKAT PSYCHOTERAPEUTY Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego może uzyskać osoba posiadająca wykształcenie wyższe na poziomie magisterskim z zakresu medycyny lub nauk humanistycznych, która: ukończyła atestowany kurs psychoterapii odbyła 3 miesięczny staż w atestowanym ośrodku psychoterapeutycznym odbyła trening własny – 250 godzin odbyła superwizję – 130 godzin posiada specjalizację kliniczną; Uwaga: osoby, które nie mogą uzyskiwać specjalizacji klinicznej (zawody inne niż lekarz i psycholog) powinny mieć doświadczenie kliniczne z co najmniej 5 lat pracy w ośrodku stosującym psychoterapię jest członkiem Sekcji Naukowej Psychoterapii PTP zdała egzamin TO SĄ DOKŁADNE WYMAGANIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trouble Re: Psychologia IP: 88.220.89.* 26.03.08, 19:23 a ja mam nieco inne pytanie: mianowicie: czy naprawdę tak ciężko dostać się na psychologię? możecie mi powiedzieć jakie mieliście mniej więcej wyniki matury? marzę o psychologii, ale chcę wiedzieć coś więcej na temat rekrutacji na ten kierunek:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwwwa Re: Psychologia IP: *.punkt.pl 04.04.08, 18:38 "Student" ma rację.Nie trzeba być psychologiem z wykształcenia,a kto twierdzi inaczej,może sobie zajrzeć na stronę choćby Laboratorium Psychoedukacji,www.lps.pl, i prześledzić profile zawodowe tych terapeutów...znajdziecie tam nawet prawników!...) Odpowiedz Link Zgłoś