Dodaj do ulubionych

slawistyka

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 21:48
mam pytanie czy na slawistyce nauczę się biegle kilku języków.Bardzo
interesuje mnie j.rosyjski(którego już się
uczę)j.czeski,ukraiński,słowacki.chorwacki??? Czy ten kierunek studiów
umożliwi mi znajomośc tych języków biegle????Mam 15 lat i myślę właśnie o tym
kierunku studiów.Proszę o odpowiedź.Dziękuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: slawistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 22:10
      Zwykle jest jeden język główny biegle i drugi nieźle. Sporo zależy od konkretnej
      uczelni i np. tego, dokąd wyjedziesz na wymianę. Może zainteresować Cię np.
      filologia rosyjsko-ukraińska na UAM w Poznaniu, zwłaszcza że już uczysz się
      rosyjskiego.

Na razie przykładaj się do nauki rosyjskiego, a za jakieś 2 lata będziesz
      widział/a, czy nadal Cię tak ciągnie do języków i kultury słowiańskiej - i
      będziesz mógł/mogła zacząć się zastanawiać, czy to odpowiedni kierunek studiów.
      • Gość: mati Re: slawistyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 13:52
        dzięki.Mam pytanie czy Ty(Tawananna*)studiujesz slawistykę? ja bym chciał
        nauczyc sie dobrze rosyjskiego czeskiego i słlowackiego...ale tamte inne języki
        również bym chciał znac. A jakie są języki na slawistyce???
        • Gość: Tawananna* Re: slawistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 21:44
          Nie studiuję slawistyki, ale orientuję się mniej więcej w sytuacji na filologiach.

Jeśli chodzi o języki, to na UAM w Poznaniu w Katedrze Filologii Słowiańskiej
          jest serbski, chorwacki, bułgarski i czeski. Na Wydziale Neofilologii filologia
          rosyjska i rosyjsko-ukraińska.

Na UW jest na pewno filologia białoruska, są też inne słowiańskie. Na UJ są
          specjalizacje czeska, słowacka, serbska, chorwacka, bułgarska, zaś ze
          wschodniosłowiańskich rosyjska i ukraińska.

Możliwość nauki wielu języków daje slawistyka na UJ, cytat ze strony:
          "Języki specjalizacji nauczane są w ogólnym wymiarze 900 godzin
          (licencjat+magisterskie). Oprócz języków specjalizacji, studenci naszej
          filologii uczą się również innych języków słowiańskich: studiach licencjackich,
          na II i III roku języka rosyjskiego, a na roku IV i V języka słoweńskiego lub
          macedońskiego. Obowiązkowa jest kontynuacja języka zachodniego ze szkoły średniej."

Na pewno znajdziesz coś dla siebie, ale nie nastawiaj się raczej na więcej niż
          2, ew. 3 języki słowiańskie w ramach programu studiów. Więcej zresztą uczyć się
          naraz nie ma sensu - łatwiej będzie opanować kolejny język, jeśli wcześniej
          nauczysz się _dobrze_ dwóch innych słowiańskich.

Osobiście zdecydowałabym się na rosyjski + jeden południosłowiański (+ ew. jeden
          zachodniosłowiański, czyli czeski albo słowacki, skoro to Cię najbardziej
          interesuje). Po prostu przy znajomości rosyjskiego + jednego płdsł. pozostałe
          języki powinny być znacznie bardziej zrozumiałe.

Na razie przyłóż się po prostu do rosyjskiego :).
          • Gość: Mateo Re: slawistyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.08, 20:12
            hymm... ja to najchetniej chcial rosyjski chorwacki i czeski nauczc sie
            biegle...dziekuje wszystkim ale i tak prosze jeszcze o info:)
          • Gość: maeto Re: slawistyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.08, 20:12
            a i mam jeszcze pytanie jakie jezyki sa na uniwersytecie kazimierza wielkiego w
            bydgoszczy???
            • Gość: Tawananna* Re: slawistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 21:09
              Korzystanie z Google'a nie boli ;).

Na UKW jest tylko filologia rosyjska. I, z tego co znalazłam, wyłącznie
              licencjat i bez dodatkowych języków słowiańskich. UKW nie jest wielkim ośrodkiem
              filologicznym... a gdybym miała decydować się na studia tam, wybrałabym raczej
              lingwistykę stosowaną (np. angielsko-rosyjską), która ma dość dobrą opinię.
              • Gość: Mateo Re: slawistyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 18:21
                a co ma sie po lingwistyce stosowanej???a jakie jezyki sa na slawistyce w
                Poznaniu,Toruniu i na UJ w Krakowie
                • Gość: Tawananna* Re: slawistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 19:57
                  Po lingwistyce stosowanej można, jak po każdej filologii, być tłumaczem albo
                  nauczycielem. Albo robić coś zupełnie innego, jak to po studiach humanistycznych
                  bywa. Plus tego kierunku: dwa języki na wysokim poziomie. Jeśli wybierałabym już
                  UKW, to na pewno lingwistykę (co innego na innej uczelni).

O językach na UAM i UJ pisałam już wyżej, UMK w Toruniu musisz sobie sam
                  sprawdzić. Pewnie, jak chyba wszędzie, jest filologia rosyjska, poza tym wiem,
                  że na pewno są tam jakieś filologie bałkańskie.
    • szpilkaaa Re: slawistyka łódzka 11.03.08, 22:54
      na pierwszym roku wybierasz sobie język główny:
      SERBSKI / BUłGARSKI
      na drugim roku dochodzi Ci język B:bułgarski i serbski(na 100%) i chyba jeszcze
      słoweński (ale nie jestem pewna czy może być językiem B,ale chyba jest
      wystarczająca liczba lektorów) oraz język ''C'' czyli rosyjski.
      Język rosyjski jest FAKULTETEM czyli masz go przez 4 semestry.
      Język rosyjski to 1,5 h/tydzień.
      Język A to 4x1,5h/tydzień
      Język B to 2x1,5h/tydzień.

W Łodzi póki co są same języki południowosłowiańskie:)
    • Gość: Erlebnis czy na pewno? IP: *.netburg.pl 14.03.08, 17:48
      Ja studiuję polonistykę i nasuwa mi się jedna refleksja - 80% studentów pierwszego roku ma kłopoty z gramatyką języka polskiego (ojczystego!!!).
      Lękam się o to, czy Ty na pewno wiesz na czym polega nauka na studiach filologicznych.
      To nie są podręczniki z obrazkami, jak w gimnazjum.
      Ten komentarz nie ma na celu odowodnienia Ci, że się nie nadasz. Tylko pozwolenia Ci zrozumieć, że filologia wbrew powszechnej opinii bywa trudna. To dużo literatury, dużo historii (nie wiem czy lubisz) i naprawdę dużo trudnej gramatyki (praktyczna+opisowa na obcej, na polskiej opisowa). To nie Kolegium Języków Obcych.
      Przykładaj się do nauki rosyjskiego.
      Ale czasami sama zdolność do nauki języka nie wystarcza.
      Musisz jeszcze lubic czytać i robić całodzienne rajdy po bibliotekach w celu zdobycia książek.
      Chyba, że masz "miłych" współtowarzyszy studenckiej niedoli, ale na filologiach jest wielu nadambitnych, którzy na złość Ci niczego nie pożyczą ;)
      • icanchange Re: czy na pewno? 14.03.08, 19:22
        jaką Ty filologię studiujesz, że Ci nikt nic nie pożycza? ;) u nas
        jest komuna książkowa - im więcej osób przeczyta książkę, tym dla
        nas lepiej - będzie miał kto mówić na zajęciach ;)

a jeśli chodzi o slawistykę to zaznaczmy: to nie jest tylko nauka
        języka i gramatyki... dochodzi literatura, kultura, historia...

zawsze można studiować jedną filologię, a zacząć drugą (dla większej
        ilości języków... sporą część przedmiotów wtedy mogą przepisać...)
        • Gość: Erlebnis Re: czy na pewno? IP: *.netburg.pl 15.03.08, 18:39
          Ja doskonale wiem, że dochodzi, ale to jest tylko dodatek.
          Studiuję polonistykę i anglistykę.
          W porównaniu z polonistyką, na obcych filologiach literatura to tylko fragmenty.
          Autorka tematu jest jeszcze dzieckiem, nie napisała nam nic o swoich zainteresowaniach, predyspozycjach, toku nauczania... nawet będąc starszym człowiekiem nie należy wybierać studiów kierując się zachciankami.
          Nie każdy ma dryg do studiów filologicznych.
          • Gość: icanchange Re: czy na pewno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 20:17
            jak się ma zachcianki, to i chęć, a jak się ma chęć, to i zapał, a
            jak zapał to wystarczy tylko trochę talentu do języków i można! a
            autor postu chyba ma, skoro zaczyna się tym interesować...

i to się wydaje oczywiste, że lit. obca na filologii to fragmenty,
            przecież z polskiego każdy w szkole przerabia mnóstwo, więc na
            studiach polonistycznych można zrobić więcej. na fil. obcej zaczyna
            się od podstaw, warto zaznaczyć, że i lektury są trudniej dostępne,
            niektóre trzeba czytać w oryginale itd. Ale nie nazwałbym tego
            dodatkiem... to chyba istotna część tych studiów... w końcu nie ma
            się tylko lektoratów...
          • Gość: medianna Re: czy na pewno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 10:16
            Wiem o co chodzi, ale sama wiesz, że często przeczytanie na obcej filologii
            (zwłaszcza na pierwszych, powiedzmy, 2 latach) tekstu w języku staro - jakimś,
            który to tekst ma kilkanaście stron zajmuje kilka bitych godzin (jeśli
            rzeczywiście człowiek czyta teksty, a nie bryki z internetu), podczas gdy w
            języku ojczystym 5 minut. Po prostu każdy kierunek ma swoje trudności, coś za
            coś albo coś zamiast czegoś.
      • Gość: medianna Re: czy na pewno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:38
        Masz rację, roboty na filoligiach sporo,
        jesli chodzi o slawistykę, to moge sie wypowiedzieć o poznańskiej
        większy nacisk na literature, niż na same języki (chorwacki, serbski, bułgarski,
        czeski - ros. i wschodniosłow. w ramach instyt. fil. ros.), dla humanisty
        fajnie, dla lingwisty z powołania troche pewnie mniej.
    • Gość: uj Re: slawistyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 01:21
      jak dla mnie na uj wiekszy nacisk na jezykoznastwo..
      • Gość: medianna Re: slawistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 10:10
        Wiem, spotkałam ludzi z UJ którzy wyraźnie byli lepsi w języku, niż reszcie
        wiedzy, ale trzeba przyznać, że językowo byli swietni.
        • Gość: liii Re: slawistyka IP: *.bsk.vectranet.pl 09.06.08, 22:07
          mam pytanie: czy jest mozliwosc rozpoczecia studiow slawistycznych bez
          znajomosci rosyjskiego?
          • Gość: nana Re: slawistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 23:18
            taka mozliwosc jest np. na uj. po prostu trafiasz do grupy poczatkujacej i masz
            nieco wiecej zajec jezyka tygodniowo:)
            • Gość: uj Re: slawistyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 20:59
              prawie nikt z nas nie znal rosyjskiego jak zaczynal na pierwszym roku nie ma wcale tego jezyka na 2 roku jedna godzina tygodniowo i na 3 tak samo jak dalej poziom naszej nauki bedzie tak wygladal to skonczymy edukacje ze znajomoscia praktycznie zerowa.
              • Gość: liii Re: slawistyka IP: *.bsk.vectranet.pl 10.06.08, 22:35
                uj - mowisz o uniwesytecie jagiellonskim? ufff to odetchnelam z ulga, bo nigdy
                sie nie uczylam rosyjskiego :P
              • Gość: uj Re: slawistyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 13:50
                tak wlasnie o Jagiellonce mowie;) chociaz nie wiem czy to powod do radosci bo jak juz ten rosyjski jest to moglibysmy sie go nauczyc..
                • Gość: liii Re: slawistyka IP: *.bsk.vectranet.pl 12.06.08, 13:57
                  a na maturze poslki ma byc rozszerrzony? ciezko jest sie dostac?
                • Gość: liii Re: slawistyka IP: *.bsk.vectranet.pl 12.06.08, 17:17
                  uj- moglabym Ciebie poprosic o kilka informacji nt slawistyki na maila?
                  liii18@o2.pl , dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka