Dodaj do ulubionych

Ekonomia?! Po co studiować?

19.05.08, 13:47
Ostatnio zastanawiałem się po co komu ekonomista(gdzie i jak ma pracować)?? Dlaczego tak jest chętnie wybierany, skoro cały czas jest ich nadmiar w gospodarce.
Do takich wniosków doszedłem no i mam kilka pytań do obecnych ekonomistów jak i też do przyszłych.

Czy to prawda ,że panuje w Polsce stereotyp ,,bezrobotny ekonomista" tzn nadmiar specjalistów w stosunku do ilości miejsc pracy?
Jakie specjalizacje są godne studiowania , jakie dają możliwość dostania ciekawej pracy?? Czy 'ekonomia menadżerska' jest takim kierunkiem i czy jest popyt na takich ludzi??
Przeszukałem cały internet i doszedłem do wniosków ,że po ekonomii to najlepiej założyć firmę i dać sobie spokój z szukaniem pracy w firmach(mały popyt na ekonomistów). To tylko moja teza (teoria) chce się dowiedzieć czy od Was czy warto ekonomię studiować .
Obserwuj wątek
    • Gość: mózg Re: Ekonomia?! Po co studiować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 16:19
      >To tylko moja teza (teoria) chce się dowiedzieć czy od Was czy warto
      > ekonomię studiować .

Studiowac ja po to, aby tylko cos studiowac nie warto.
    • Gość: gość portalu Re: Ekonomia?! Po co studiować? IP: *.chello.pl 19.05.08, 17:40
      Nie ma takiego zawodu jak "ekonomista". Trudno zatem mówić o zapotrzebowaniu
      albo jego braku na zawód, który nie istnieje. Są zawody, do których wykonywania
      niezbędne jest ukończenie studiów ekonomicznych - jak np. audytor, księgowy,
      analityk finansowy, które (na tle innych zawodów) do najgorzej opłacanych nie
      należą...:) A co do stereotypu - gdzie się z nim zetknąłeś? Możesz podać źródło?
      Równie dobrze można powiedzieć np. o stereotypie "bezrobotnego informatyka".
      • Gość: Bill Re: Ekonomia?! Po co studiować? IP: *.jgora.dialog.net.pl 19.05.08, 18:47
        Nie wiem czy wiesz ale obecnie finansiści są jednym z najbardziej
        poszukiwanych zawodów w Polsce!! Ale sam nie wiem czy można ich
        zaliczyć do ekonomistów, napewno jako pokrewne
      • beatrycze123 Re: Ekonomia?! Po co studiować? 19.05.08, 19:26
        alez istnieje! Jest t wykładowca ekonomii :]

Ekonomistami tradycyjnie zwie się wszystkie osoby związane z ekonomią,
        finansami, bankowością, a nawet zarządzaniem i marketingiem. Wszyscy kończący
        SGH są magistrami ekonomii (tzn. tak wynika z dyplomu), choć ten kierunek co
        roku kończy kilkanaście osób.

No cóz, ja jakoś nie miałam żadnych problemów ze znalezieniem pracy.
    • Gość: DRES Re: Ekonomia?! Po co studiować? IP: *.toya.net.pl 19.05.08, 19:05
      Nie polecam Ci tych studiów, mnie kompletnie nie interesują, ale
      obecnie to dla mnie drugi plan bo pracuje jako logistyk (warto było
      sie uczyc języków!) i tam widze swoja przyszlosc (bron boze banki i
      finanse!).
      • michal_powolny12 Re: Ekonomia?! Po co studiować? 19.05.08, 21:32
        To po co zajmujesz miejsce? Marnujesz pieniądze podatnika lub swoje
        własne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka