swietlik111 30.09.05, 13:10 Słyszałam że pierwsze dziecko częśćiej rodzi się po terminie niż kolejne, serio tak jest? Czyli jeśli to moje pierwsze to prędzej przenoszę niż urodzę przed terminem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana1 Re: Pierwsze dziecko... 30.09.05, 13:13 Nie wiem czy istnieje taka zależność między kolejnością dziecka a tp. Podobno niektórzy uważają też,że jest zależność między płcią a tp - tzn.dziewczynki rodzą się później a chłopcy wcześniej. Ja urodziłam dokładnie tydzień przed tp. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna72 Re: Pierwsze dziecko... 30.09.05, 16:12 Mysle ,ze nie ma takiej zaleznosci .U mnie pierwsze 8 dni po termini, drugie rowniez 8 dni i tylko dlatego ze mialam cesarke bo pewnie jeszcze by posiedzial .Trzecie tez pewnie bedzie po terminie. Mam za to kilka kolezanek z wieksza iloscia dzieci i jedna mama trojki zawsze ok tygodnia przed terminem a druga w terminie ( rowniez mama trojki ) ale moze to tylko przypadek .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
delta.x Re: Pierwsze dziecko... 30.09.05, 16:13 Tak, podobno tak właśnie jest, ale to nie reguła (a wyjątki potwierdzają regułę ). W moim przypadku ta teoria się póki co sprawdziła, bo pierwszą dzidzię urodziłam 9 dni po terminie i to po wywołaniu. I teoria co do płci też się sprawdziła bo to była dziewczynka. Teraz mam mieć chłopca i do tego kolejny poród więc powinien się znacznie wcześniej zacząć.... zobaczymy . Odpowiedz Link Zgłoś
asca25 Re: Pierwsze dziecko... 01.10.05, 01:24 Na październikówkach dużo dziewczyn już urodziło przed terminem i są to z reguły pierwsze ciąze Co do dziewczynek rodzących się później - pierwsze słyszę, to chyba jakieś zabobony Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: Pierwsze dziecko... 01.10.05, 16:01 z tego co wiem to 70% pierwszych dzieci rodzi się po terminie. statystycznie na ogół następne są wczesniej, ale oczywiscie zdarzają się wyjątki - koleżanka urodziła pierwsze 2 tyg przed terminem a drugie po terminie - poród wywoływany. Odpowiedz Link Zgłoś
zabelka24 Re: Pierwsze dziecko... 01.10.05, 21:58 Ja za to słyszałam, że to chłopcy częściej są przenoszeni Odpowiedz Link Zgłoś
asca25 Re: Pierwsze dziecko... 02.10.05, 02:53 hi hi hi, każdy słyszał inaczej )) Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Pierwsze dziecko... 02.10.05, 12:03 Mój synek (pierworodny) urodził się blisko 2 tyg przed terminem. Moim zdaniem nie ma reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_kotna Re: Pierwsze dziecko... 02.10.05, 12:10 Najwyżej będziesz wczesniej z walizką jak na reklamie LOT-u ..."wysiadywać" w holu w szpitalu))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Pierwsze dziecko... 03.10.05, 09:49 Ja słyszałam, że pierwszym dzieciom na świat sie nie spieszy, natomiast jestem żywym zaprzeczeniem tej reguły, a może wyjątkiem potwierdzającym regułę - urodziłam sie miesiąc wcześniej i jestem pierwszym dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
eminka1 Re: Pierwsze dziecko... 03.10.05, 13:19 Mi się ta teoria baaaaaaaaaaardzo podoba, chyba będę sie jej trzymać. Jesli chodzi o pierwszy poród to rzeczywiście urodzilam córcię, którą przenosilam 3 tygodnie. Teraz ma być syneczek, więc.... Odpowiedz Link Zgłoś
asca25 ...no właśnie... 03.10.05, 21:11 Kurcze, nawet nie pomyślałam o sobie - ja też jestem pierwszym dzieckiem i ponad miesięcznym wcześniakiem )) Odpowiedz Link Zgłoś