Gość: Sheila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 16:04 ktoś się wybiera i jak tak to na jaką uczelnię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aa Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 18:16 Ja mam zamiar na Sggw. A ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sheila Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 19:44 najprawdopodobniej na AE Katowice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mody Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 16:27 A dlaczego tu tak pusto? podobno co druga osoba wybiera się na zarządzanie (widząc po moich znajomych i informacjach zasłyszanych w róznych miejscach). Czy jakiś student zarządzania mógłby coś od siebie napisać o tym kierunku? na jakiej uczelni najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 16:41 ja jestem na AE i bardzo sobie cenie ta uczelnie i ten kierunek. zapraszam i zachecam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 16:41 paula a trudno sie dostac, jak ja mam z matmy rozszerzeonek; okolo 85%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mody Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 17:22 A na jakiej AE studiujesz jeżeli można wiedzieć? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 19:03 W katowicach;) Hmmm powiem ci ze tutaj nawet startuja z podstawa z matmy. ja mialam z matmy rozszerzenia 88% wiec sie udalo no i tobie zapewne tez:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sheila Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 00:33 Paula, bardzo dziękuję za odpowiedż :) Szczególnie dlatego, że jak pisałam wyżej wybieram się najprawdopodobniej na AE w Katowicach. Mogłabyś coś więcej napisać o atmosferze na AE i relacjach między studentami, bo niestety na razie słyszę same negatywne opinie :( pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 10:26 To zależy jaką masz grupę, wiadomo sa ludzie ktorzy nie sa zbyt przyjaznie nastawieni do kazdego ale to chyba tak wszedzie jest. Ja mam za to bardzo fajna grupe:) Hmmm a co do wykladowco niektorzy sa bez serca i ponizaja cie ale inni sa calkiem spoko:) Sheila naprawde polecam, jesli tu pojdziesz to z checia pomoge ci w zapoznaniu sie z uczelnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wariat88 Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 10:49 Duzo ludzie sie pcha na zarzadzanie, wiec teraz to trzeba miec z matmy po 90%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 10:50 tez chcialam isc na ten kierunek ale nie wiem czy dalabym rade z ta matma jak w szkole bylam na profilu podstawowym z matmy:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sheila Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 11:11 Mam nadzieję, że i mi się trafi taka grupa :) ale to okaże się w październiku! dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Zarządzanie...? IP: *.bsk.vectranet.pl 02.06.08, 11:53 tez sie wybieram na zarzadzanie tylko ze do UMCS Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Zarządzanie...? 02.06.08, 12:03 Ja studiuje na UW. Raczej latwy kierunek, jak komus chce sie uczyc to nie bedzie mial problemow z zaliczeniami (takich jak ja :)) Kierunek bardzo ogolny bo jest troche matmy troche prawa troche psychologii troche ekonomii itp. a ludzie bardzo rozrywkowi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tricky Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 21:20 a czy trudno się dostać? trudno mi ocenić jak poszły tegoroczne matury w porównaniu do zeszłorocznych i czy próg się podwyższy czy obniży... Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Zarządzanie...? 02.06.08, 21:36 Rok temu na UW latwo sie bylo dostac, ja dostalam sie z podstawowa matma ;] ale wyniki mialam w przedziale 70-80% rok temu sumowalo sie dwa poziomy z trzech przedmiotow, w tym roku jest chyba jakos inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tricky Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 23:57 ja właśnie też zdawałam podstawową matmę. Boję się,że progi w tym roku mogą się podwyższyć i nie będę mieć wystarczającej ilości pkt. Ogólnie polecasz ten kierunek na UW? Twoja opinia to dużo więcej niż suche informacja na stronie UW ;) Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Zarządzanie...? 03.06.08, 16:20 Wiekszosc osob troche sie tu nudzi ;] Praktycznie kazdy albo ma prace albo drugi kierunek studiow. Plan zajec jest bardzo ok, zadnych okienek, wszystkie zajecia (lektoraty i wf moga ale nie musza byc na naszym wydziale) sa w jednym budynku, wydzial bardzo nowoczesny, blisko metra Sluzew nie wiem co jeszcze moge powiedziec ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: athineon Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 23:12 a co z matematyką? dużo ludzi wylatuje ze studiów przez niezdane egzaminy z matematyki? jestem po technikum ekonomicznym, matematykę miałem na podstawie i nie wiem czy dam radę? duzo jest matematyki na zarządzaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani_am Re: Zarządzanie...? IP: *.icpnet.pl 10.06.08, 11:52 ostatnio bylam na imprezie zarzadzania i sie dowiedzialam, ze na samej AE Poznan na I roku jest ich 540!!! Po co Was tyle? Czym Wy bedziecie tak zarzadzac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksl Re: Zarządzanie...? IP: *.acn.waw.pl 10.06.08, 20:02 to są studia interdyscyplinarde, nie chodzi jedynie o 'zarządzanie' w sensie nadzorowania/kierowania czymś - jeśli ktoś tak myśli i z takim nastawieniem idzie na te studia to jest w błędzie ;> generalnie to jest mniej ekonometryczna ekonomia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Zarządzanie...? 10.06.08, 20:05 Czyli znowu na studiach uczysz sie "wszystkiego"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksl Re: Zarządzanie...? IP: *.acn.waw.pl 10.06.08, 20:10 generalnie tak, daje ci mocne podstawy do sprecyzowania swoich zainteresowań - nie oszukujmy się, ale tak naprawde żaden kierunek studiów nie zapewni ci wiedzy kierunkowej, o ile sam się nią nie zajmiesz "dokładniej/dogłębniej/ dobre zarządzanie na dobrej uczelni, daje mocne fudamenty aby kszałcić się w ramach wybranej np. branży Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Zarządzanie...? 10.06.08, 20:15 Np jakiej branzy? Ale chyba zgodzisz sie ze mna ze bardziej kierunkuje i daje mocniejsze podstawy np farmacja niz zarzadzanie? Zarzadzanie mozna sobie skonczyc podyplomowo-nie trzeba studiowac tego przez 5 lat, lepiej wykorzystac ten czas na zdobycie wiedzy w konkretniejszej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksl Re: Zarządzanie...? IP: *.acn.waw.pl 10.06.08, 20:23 tak, można zrobić podyplomowe, można MBA'a. tak samo jak dyrektorem, kierownikiem, prezesem można być bez zarządzania np. po filozofii fizyce. do nas to jeszcze nie dotarło, ale na zachodzie generalnie jest grupa tzw. executive managers, do której należą zdolni ludzi po prestiżowych kierunkach business schools - z ivy, hec'a, lse , insead etc. podkreślam, jeśli ktoś wybiera się na 'zarządzanie' do szkół lansubaunsu & podskoków i w zupełności nie ma czucia 'przedsiębiorczości' to będzie to strata czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Zarządzanie...? 10.06.08, 20:34 No dobrze-napewno jest grupa takich ludzi, jak to nazywasz executive. Ale mowmy o realiach polskich. Nawet po SGH nie mozna pretendowac do klasy absolwentow ivy, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksl Re: Zarządzanie...? IP: *.acn.waw.pl 10.06.08, 20:37 nie można, ale to bardziej kwestia funduszy, a nie możliwości intelektualnych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
inz_mech Re: Zarządzanie...? 10.06.08, 20:43 Zgodze sie z Toba. Ale wlasnie z tego powodu uwazam ze lepiej isc na inne stdia, nawet ze wzgledu na wieksze mozliwosci podjecia pracy za granica. Jak juz sie pracuje to mozna potem zrobic sobie dobre MBA i bedzie to samo, a czasem nawet lepiej bo sie juz ma doswiadczenie zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Zarządzanie...? 10.06.08, 21:58 U mnie na wydziale chyba 3/4 studentow studiuje dwa kierunki, dlatego wlasnie ze zarzadzanie jest nudne i niezbyt czasochlonne, inna opcja to praca co raczej nie jest trudno pogodzic bo obowiazkowe zajecia zajmują u nas zazwyczaj dwa dni w tygodniu. Perspektywy pracy nie sa wcale takie zle, ale pod warunkiem ze doswiadczenie zacznie sie zdobywac na studiach i bedzie sie pracowac "w zawodzie" chocby za najnisza mozliwa pensje. Wiec teoretycznie absolwenci nie powinni miec problemow z praca bo przeciez na tych studiach sa ludzie obrotni, kreatywni itp itd :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 22:05 A gdzie sie wybieracie na zarządzanie? Ja mysle o sggw lub umcs gdzie latwiej sie dostac? z gegry rozsz licze na ok 70-80%? jak myślicie mam jakieś szanse? a może gospodarkaprzestrzenna lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Zarządzanie...? 10.06.08, 22:39 Oprocz gegry liczy sie jezyk obcy, na UMCS nie powinno byc wiekszych problemow, dostaja sie ludzie z gorszymi wynikami, na SGGW matura na poziomie 70-80% tez powinna wystarczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 19:19 A co sadzicie o tym kierunku czy jest przyszlosciowy?latwo znalezc prace? duzo osob chetnych na uw albo sggw na miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Zarządzanie...? 16.06.08, 21:44 Na stronie UW sa statystyki, progi punktowe itp. wysil sie i przeczytaj. Znalezienie pracy zalezy od wielu czynnikow, ale na pewno da sie znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 18:36 jestem na zarządzaniu na UE Wrocław i zdecydowanie polecam przeczytałam dyskusję o tym czy warto studiować zarządzanie moim zdaniem warto aczkolwiek tylko w połączeniu z innym kierunkiem lub szeroko rozumianą aktywnością (praca, organizacje studenckie, wolontariat, itp) tak naprawde osób po zarządzaniu jest sporo na rynku, należy jednak zauważyć iż są to osoby które przegrały swoje studia, gdyż zajęły się samym studiowaniem co w przypadku tego kierunku niejest dobre tutaj liczy sie aktywność, kreatywność, ciągły samorozwój i różne umiejętności z zakresu pracy w zespole, itp. co do samych studiów niema aż tak dużo matmy więc nienależy się zrażać ktoś powiedział że znowu uczy sie na nim wszystkiego, i tutaj zdecydowanie sie niezgadzam, na mojej uczelni uczysz się przedmiotów kierunkowych, oczywiście są takie z ogólnego kształcenia, ale takie przedmioty są wszędzie atmosfera jest naprawde świetna, zawsze można liczyć na pomoc starszych roczników, na notatki lub po prostu rade co gdzie i jak załatwić mamy swoje fantastyczne ekonomalia zaletą jest też to że cały campus mieści sie w jednym miejscu i dodatkowo leży w pobliżu dworca głównego pkp i pks jest to uczelnia która się rozwija i to sie czuje na codzień mamy sporo miłych pań w dziekanatach :D he he nie no ogólnie jest naprawde fajnie, wiadomo zdarzają sie gorsze dni, ale takie dni mogą zdarzyć sie na każdej uczelni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neta90 Re: Zarządzanie...? IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.08, 19:14 a jak jest z praktykami we Wrocławiu na AE??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penelopa Re: Zarządzanie...? IP: *.aster.pl 19.06.08, 11:35 Ja bym się przyjrzała studiom po angielsku w WSHiP im Łazarskiego w Warszawie. Można tam uzyskać dodatkowo brytyjski dyplom, bo mają akredytację University of Wales. A angielskiego tak czy inaczej trzeba się uczyć, jak chce się zrobić karierę w dobrej firmie. MBA też się robi po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 19:34 na UE we Wrocku też są już studia po angielsku i francusku, ale póki co tylko kierunek finanse co do praktyk powiem że niewiem jeszcze jak to wygląda od strony formalnej gdyż niedotarłam do tego etapu jeszcze :) ale jeżeli chodzi o zaangażowanie uczelni w rozwój również zawodowy swoich studentów to organizowane są dni kariery, tzw dni z pracodawcą-w wybrany dzień na uczelni prezentuje się jedna forma, przygotowane są konkursy, różne wykłady, szkolenia i oczywiście możliwość zdobycia cennych praktyk w tej firmie. A firmy są naprawde z różnych branż różnych półek (są bardzo znane ale pojawiają się też takie mniej znane). Ponadto działa na uczelni Biuro Karier gdzie można skorzystać z różnych porad, szkoleń lub po prostu dowiedzieć się o ofertach pracy bądź praktyk. Poza tym są organizowane w bardzo dużej ilości różnego rodzaju szkolenia związane bądź bezpośrednio z kierunkiem studiów, bądź rozwijające konkretne umiejętności. Również działając w kołach naukowych można załapać sie na praktyki bo współpracują one z różnymi firmami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penelopa Re: Zarządzanie...? IP: *.aster.pl 22.06.08, 22:01 Łazarski też ma dział praktyk i karier i kojarzy studentów i pracodawców np. duże koncerny. Nie dziwne skoro praktyki są obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 13:21 Tyle że Łazarski jest chyba płatny, a UE nie I generalnie Łazarski niema zbyt ciekawych specjalności na zarządzaniu, takie jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penelopa Re: Zarządzanie...? IP: *.aster.pl 24.06.08, 17:17 Jeśli chodzi o wybór specjalności, wiele zależy od tego, czym ktoś się interesuje, tak więc należałoby to najpierw sprawdzić, co uczelnia oferuje, zajrzeć na stronę internetową i się zastanowić. A co ciebie interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zarządzanie...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 13:14 ja to akurat już wybrałam swoją uczelnię którą jest UE Wrocław i nie zamierzam jej zmieniać, m.in dlatego właśnie że sprawdziłam specjalności i mi one odpowiadają no ale jak napisałaś, wszystko zależy od tego co kogo interesuje ale jeżeli chodzi o specjalizacje, to interesują mnie: Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem Komunikacja w biznesie Kierowanie zespołami ale jeszcze nie wiem którą wybiorę ostatecznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś