Gość: żabcia IP: *.chello.pl 16.06.08, 23:58 Zamierzam od przyszłego roku zacząć uczyć się hiszpańskiego:) Dużo osób przestrzega mnie, że do niczego mi się to nie przyda...:/ Dodam, że studiuję stosunki międzynarodowe:) Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lenka Re: moi drodzy... IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.08, 00:40 a ja byłam przekonana, że języków można się uczyć dla siebie... zresztą nie tylko języków. ale cóż, życie uczy całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
gloomy2 Re: moi drodzy... 17.06.08, 01:39 jak zamierzasz,to sie ucz:) moja kolezanka zawsze byla zafascynowana wloskim,a wszyscy jej gadali,ze po co jej jezyk,ktorym mowi tak malo ludzi(stosunkowo malo) ale ona sie jakos nie zniechecila tymi wypowiedziami:) niedawno czytalem,ze najwiecej sposrod inzynierow zarabiaja ci, ktorzy umieja wloski:)a ona wlasnie kierunek inzynierski studiuje wiec jak widac, zycie zaskakuje:) radze robic,to co czujesz ze bedzie dobre,nie patrz za bardzo na innych,pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa Re: moi drodzy... IP: *.gdynia.mm.pl 17.06.08, 07:26 Hiszpański wyprzedzi w 2010 angielski w rangingu języków . Czy warto to zależy od ciebie . Studjujesz stosunki m. język może ci sie przydac ale pamiętej że np. wschodnioznawcy bardziej przyda się Rosyjski , ukraiński etc. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: moi drodzy... 17.06.08, 09:51 oczywiscie ze warto! hiszpanski jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych jezykow na swiecie, a jego rola tylko rosnie! moja kolezanka w ogolniaku zaczela sie uczyc holenderskiego: wszyscy jej mowili, ze bez sensu i ze sie nie przyda, bo 'przyjade sie tylko angielski i niemiecki', ze szkoda czasu i kasy. dzis wlasnie z uwagi na znajomosc obecnie juz biegla holenderskiego przebiera w ofertach pracy. nie zawsze warto sie sugerowac "glosem ludu" ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: moi drodzy... IP: 195.82.167.* 17.06.08, 09:57 A ja mam zamiar uczyć się w wakacje czeskiego - na własną rękę. Wszyscy mówią: "Głupiaś, przecież z Czechem dogadasz się po polsku!", a ja to mam gdzieś. I tak będę się uczyć. Nie przejmuj się, tym co mówią, tylko do dzieła! Powodzenia;) O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: moi drodzy... IP: 195.82.167.* 17.06.08, 09:58 Za błąd interpunkcyjny w powyższym poście przepraszam. XD Odpowiedz Link Zgłoś
marajka Re: moi drodzy... 17.06.08, 13:41 Niech Ci mądrale spróbują dogadać się z Czechami po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: moi drodzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 14:08 jasne ,ze sie przyda ,mozna jeszcze dolaczyc do tego portugalski :) .Tez studiuje sm ( jako drugi kierunek ) i jade wlasnie m.in. dzieki jako takiej znajomosci hispzanskiego na stypendium do Hiszpanii ,takze warto uczyc sie tych jezykow ,ktore nas kreca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żabcia Re: moi drodzy... IP: *.chello.pl 17.06.08, 16:36 Dziękuję Wam bardzo za zachętę...chyba na to podświadomie liczyłam:) P.S. U mnie na uczelni też są stypendia w Hiszpanii, dlatego patrzyłam też pod tym kątem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: moi drodzy... IP: *.ds1-k.us.edu.pl 17.06.08, 18:00 Ja studiuję psychologię i uczę się hiszpańskiego dla własnej satysfakcji....polecam, bo to naprawdę piękny język....też doświadczyłam zniechęceń ze strony otoczenia...."po co Ci to" , "nie szkoda Ci kasy", ale decyzji nie żałuję. Skoro dziś wszyscy umieją angielski i niemiecki, to ktoś może sie wybijać przez to, że umie hiszpański;P Odpowiedz Link Zgłoś
droga2 Re: moi drodzy... 17.06.08, 22:55 ja się uczę czeskiego od roku. najpierw sama, potem na uczelni na lektoraty. o dziwo było wiecej takich jak ja i miejsca na czeski poszły bardzo szybko ;-) teraz planuje z koleżanka znaleźć na wakację jakąś pracę w Czechach. a z Czechem po polsku to się średnio idzie dogadać... Odpowiedz Link Zgłoś
kochaj.swoje.zycie Re: moi drodzy... 17.06.08, 19:00 Gość portalu: żabcia napisał(a): > Zamierzam od przyszłego roku zacząć uczyć się hiszpańskiego:) Dużo osób > przestrzega mnie, że do niczego mi się to nie przyda...:/ Dodam, że studiuję > stosunki międzynarodowe:) Co o tym sądzicie? Naprawdę to jest takie istotne co o tym sądzimy? Mam Cię pochwalić i pogłaskać po główce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żabcia Re: moi drodzy... IP: *.chello.pl 17.06.08, 20:07 Nie rozumiem, jeśli nie interesują Cię opinie innych, to co robisz na forum dyskusyjnym?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inez Re: moi drodzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 21:38 fajny i nietrudny język.. no i dosyć popularny za granicą myślę że zawsze warto uczyc się jezykow Odpowiedz Link Zgłoś