Dodaj do ulubionych

UAM vs UMK. Co wybrać?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 20:42
Poznań politologia, czy Toruń politologia medialna?
Mam dylemat..

Swoją drogą nie jestem przekonana do politologii, ale nic lepsze póki co nie
wymyśliłam.

Wracając do uczelni. Którą bardziej polecacie?
Obserwuj wątek
    • arafata Re: UAM vs UMK. Co wybrać? 03.07.08, 23:54
      UAM oczywiście, bo tam studiuję :] Ale na innym wydziale... ;)
    • Gość: bentham Re: UAM vs UMK. Co wybrać? IP: *.chello.pl 04.07.08, 00:31
      Oczywiście UMK :)

Co mogę powiedzieć od siebie (bo też studiuję na innym wydziale):

Toruń miasto piękne, studenckie, niedrogie, ale i o pracę gorzej niż w Poznaniu.

Rankingowo patrząc politologia na UMK i UAM jest odpowiednio 2 i 3 (ranking
      Polityki 2007), więc wielkiej różnicy nie ma.

Nie wiem jakimi nazwiskami może się poszczycić UAM w zakresie politologii, ja z
      politologii na UMK znam przede wszystkim prof. Backera, czyli eksperta Faktów
      TVN i guru polskich monarchistów/konserwatystów, prof. Bartyzela :)

Z politologią na UMK kojarzy mi się też rewelacyjne jak na studenckie pismo
      "Dialogi Polityczne" - www.dialogi.umk.pl

A przede wszystkim to dobrze przemyśl tę politologię, dobrze radzę, rozejrzyj
      się za czymś innym szczególnie jeśli ma to być wybór bez przekonania.
      • Gość: bentham Re: UAM vs UMK. Co wybrać? IP: *.chello.pl 04.07.08, 00:32
        aha,pomyliłem kolejność, jakby się kto miał przyczepić, tzn. UAM jest drugi, a
        UMK trzeci :)
    • Gość: Tawananna* Re: UAM vs UMK. Co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 02:33
      Poznań na bardzo dobrą politologię, a do tego w tym roku wyjątkowo mało obleganą
      - szturm kandydatów przerzucił się na nowo utworzone dziennikarstwo. Ma to też
      swoje minusy - nie wiem, czy na politologii będzie jeszcze oferowana specjalność
      dziennikarska, która być może by Cię interesowała - sprawdź koniecznie. Poznań
      to też większe miasto niż Toruń, więc podejrzewam, że możliwości np. praktyk dla
      studenta politologii będą tu większe.

Skoro jednak nie jesteś pewna co do politologii, przemyśl lepiej jeszcze ten
      wybór - pójście na kierunek humanistyczny, co do którego nie jest się
      przekonanym, jest moim zdaniem bez sensu.
    • Gość: maturzystka2008 Re: UAM vs UMK. Co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 23:20
      Dziękuje Wam!

To jest tak, ja bardziej przychylam sie do Torunia, bo dłużej oswajałam sie z tą
      myślą i wydaje mi się bardziej swojski;)
      Ale bedę sie jeszcze zastanawiac.

Co do kierunku, to chyba klamka zapadła, bo to część rekrutacji sie już zakończyła..
      Nie jestem przekonana do politologii, ale jestem przekonana, że niestety jestem
      humanistką i na nic bardziej przyszłościowego sie nie nadaję://
      Chciałam specjalizacje właśnie dziennikarska, albo medialna i potraktować to
      jako bardziej "treściwe" dziennikarstwo.

Ale słysząc tyle negatywnych opinii łapie doła. Trudno, najwyżej sie przeniosę,
      może jeszcze znajdę swoją drogę życiową;)
      POzdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka