Gość: Sasanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 22:25 Czy ktoś z was studiuje ten kierunek? Moze ktos jest z UŚ-a?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adamik dibu Re: Inżynieria biomedyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 22:30 kierunek ciekawy, ale cholernie ciezki. angielski na wysokim poziomie, matma, fiza, infa, chemia. oprocz tego na technicznych przedmiotach tez trzeba sie znac, bosluga roznych urzadzen itp. praca suoper w kazdym szpitalu itp potrzebuja inzynierow po tym kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danielek Re: Inżynieria biomedyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 22:31 jestem studentem 3 roki na AGH w KRK i jakos daję radę, srednia: 4,6 oprocz tego ciagne drugi kierunke tech. chemiczna - wiec widzisz jakos sie da:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Inżynieria biomedyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 16:02 pracujesz, ze tak mówisz? rzeczywistość nie wygląda tak kolorowo. szpitalami zarządzają lekarze, a mają oni specyficzne podejście zgodnie z którym wydawanie pieniędzy na coś innego niż podnoszenie pensji kolegom po fachu (bo przecież tak źle zarabiają) jest fanaberią. z młodym pokoleniem jest ok, ale ten starszy, decydujący o wszystkim to niestety beton. nie przeczę, że posiedli przez lata olbrzymią wiedzę medyczną, ale ich otwartość technikę ogranicza się tylko do zmiany samochodów. z niekorzyścią dla techniki, kondycji szpitali i samych pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: Inżynieria biomedyczna 17.08.08, 20:34 szpitalami zarządzają lekarze Szpitalami młotku "zarządza" dyrekcja i to bez wykształcenia medycznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Inżynieria biomedyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 23:16 o jaka wypowiedź na poziomie;] jakiegoż to zawodu jesteś przedstawicielem, że tak nerwowo reagujesz? specjalnie dla ciebie "młotku" sprawdziłem z ciekawości jak wygląda sytuacja dla losowo wybranego miasta. padło na wrocław, nie wiem dlaczego. info ze stron szpitali, nie chciało mi się grzebać po necie;] spis szpitali za www.wroclaw.pl/m3366/p9871.aspx Akademicki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza-Radeckiego - dyrektor: Piotr Pobrotyn, ginekolog Dolnośląski Szpital Specjalistyczny im. T.Marciniaka - Marek Nikiel, neurolog Dolnośląskie Centrum Gruźlicy i Chorób Płuc - mgr Halina Kufel, nie wiem co to za jedna Dolnośląskie Centrum Onkologii - dr n. med. Marek Pudełko Dolnośląskie Centrum Pediatryczne im. J.Korczaka - lek. med. Wanda Poradowska-Jeszke IV Wojskowy Szpital Kliniczny - płk lek. med. Grzegorz STOINSKI Okręgowy Szpital Kolejowy - na stronie nie pisze;] Specjalistyczny Szpital im. A.Falkiewicza - Janusz Wróbel, internista Szpital i Przychodnia MSWiA - nie pisze;] Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 1 - mgr Andrzej Zdeb, prawnik Wojewódzki Szpital Specjalistyczny - Prof. dr hab. Wojciech Witkiewicz, bsolwent Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej we Wrocławiu Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J.Gromkowskiego - mgr inż. Janusz Jerzak podsumowując: 11 dyrektorów, na 8 'zidentyfikowanych' 6 jest lekarzami;] swoją drogą decyzję zawsze, bez względu na zarząd, będą podejmować lekarze. to oni decydują na jaki sprzęt zgłaszają zapotrzebowanie, jakie techniki operacyjne będą stosować itd. druga sprawa. gdy czasem obejrzę tv, co całe szczęście czynie rzadko, można dojść do wniosku, że wszystkim rządzi ozzl, przy użyciu jakże wyrafinowanej strategi godnej najtęższych głów - szantażu. i ja nie mam nic do lekarzy. tylko do betonu, a że to on siedzi u sterów... Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: Inżynieria biomedyczna 18.08.08, 17:54 podsumowując: 11 dyrektorów, na 8 'zidentyfikowanych' 6 jest lekarzami;] Wow ,powalający na kolana przykład.Przeanalizuj lepiej wykształcenie wszytskich dyrektorów ze wszystkich polskich szpitali i niestety okarze się,iż lekarze są jeszcze w mniejszości. swoją drogą decyzję zawsze, bez względu na zarząd, będą podejmować lekarze. to > oni decydują na jaki sprzęt zgłaszają zapotrzebowanie, jakie techniki operacyjn > e > będą stosować itd. Ta..tylko niestety decyzje zarządu bardzo często nie respektują tych lekarskich. dojść do wniosku, że wszystkim rządzi ozzl, przy użyciu jakże wyrafinowanej > strategi godnej najtęższych głów - szantażu. i ja nie mam nic do lekarzy. tylko > do betonu, a że to on siedzi u sterów... Ozzl nie jest wielkim bratem i jak widać g .. może (być może uosabiasz ozzl z ministerstwem zdrowia-to nie jest ta sama instytucja).A wiadomościom w tv nie zawsze radzę wierzyć. Niskie pensje inżynierów pracujących w szpitalach wynikają z m in braku kasy w budżecie (przy tak małej składce zdrowotnej jaką płaci się w Polsce nie jest to zjawisko dziwne) a ponadto w jej nieodpowiednim "lokowaniu".I nie jest to winą lekarzy,pielęgniarek,fizjoterapeutów czy analityków medycznych.Wszelkie pretensje zgłaszaj do ministerstwa zdrowia.Ah i zanim coś napiszesz postaraj się to zweryfikować i przemyśleć zamiast walić głupoty na poziomie jakiś wyssanych z palca wypocin z Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Inżynieria biomedyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.08, 18:08 > Wow ,powalający na kolana przykład.Przeanalizuj lepiej wykształcenie wszytskich > dyrektorów ze wszystkich polskich szpitali i niestety okarze się,iż lekarze są > jeszcze w mniejszości. chętnie wyprowadzę się z błędu. pokaż mi tylko takie zestawienie. > Ta..tylko niestety decyzje zarządu bardzo często nie respektują tych lekarskich znam przypadki polskich firm proejtektujących sprzęt medyczny prawie tylko na zachód. dzieje się tak nie z powodu ceny, ale z oporu lekarzy przed nowymi technologiami. im jest dobrze w obecnej sytuacji. poświęcili X lat na naukę, teraz zwyczajnie sie nie chce. > Niskie pensje inżynierów pracujących w szpitalach ja tam akurat pensjami inżynierów klinicznych czy jak ich tam nazwać nie martwie się, zawsze mają możliwość pracy w branżach pokrewnych. z pewnymi wyjątkami do większości zajęć nie są potrzebne specjalne certyfikaty/kursy. wolny rynek. martwię się tylko tym co wyjżej pisałem. marazmem inżynierii (czyli samym R&D), które ma bardzo nieprzychylny klimat w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe le pew Re: Inżynieria biomedyczna IP: *.broker.com.pl 17.08.08, 13:12 Inżynieria na UŚ? To taki sam dziwoląg jak socjologia na polibudzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Inżynieria biomedyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 15:56 akurat w tym przypadku nie. byl tam od wielu lat wydzial materialoznawstwa, jakis czas temu uruchomiono tam informatyke i na bazie tych dwoch dziedzin mogli spokojnie uruchomic inz. biomedyczna;] Odpowiedz Link Zgłoś