Gość: xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 22:35 Czy ktoś to studiował ? Ciekawie się w/w kierunek przedstawia ale czy ma to jakieś praktyczne zastosowanie (- praca) ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j_u Re: Gender Studies ??? 30.10.03, 23:02 Nie za madry, powstaly pod wplywem feminizmu kierunek nauk historyczno- socjologicznych. Najdziwniejsze, ze posiada odrebna metodologie, jak gdyby badanie historii kobiet wymagalo innych metod badawczych niz badanie historii w ogole. Prace naukowe traktuja oczywiscie o kobietach, czesto w zupelnym oderwaniu od kontekstu historycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
utta Re: Gender Studies ??? 31.10.03, 11:17 no tak... juz na samym wstępie wiarygodność twojej wypowiedzi kwestionuje elementarna- dyskryminująca wręcz niewiedza na tema tego czym są Gender studies. jeżeli identyfikujesz je jedynie ze studiami feministycznymi to twój głos na tym forum jest- cokolwiek by nie mówić- lekkim nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Gender Studies ??? 31.10.03, 14:05 Alez prosze mi wyjasnic, skoro mi juz zarzucasz, na czym polega moja elementarna niewiedza, czy raczej moze: brak wiedzy elementarnej. I interesuje mnie wspomniane przeze mnie zagadnienie warsztatowe: czy naprawde historia kobiet wymaga innych procedur badawczych??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta Re: Gender Studies ??? IP: *.nott.cable.ntl.com 31.10.03, 16:44 A kto powiedzial, ze gender studies to historia kobiet??? Owszem, moze ona stanowic komponent takich studiow, ale to takze filozofia, socjologia, zarzadzanie, psychologia... nawet studia na temat bezpieczenstwa miedzynarodowego! To chyba oczywiste, ze przy takim podejsciu uzywana jest inna metodologia. Mowiac metodologia mam na mysli teorie badan. Poza tym, co to za okreslenie 'nie za madry kierunek'? Byc moze dla ciebie nie sa to ciekawe studia. Ja, choc sama nie studiuje gender studies, uwazam ze sa fascynujace! Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Gender Studies ??? 31.10.03, 18:50 Ale wciaz chyba filozofia i socjologia kobiet, ewentualnie, jakby nazwa na to wskazywala, filozofia i socjologia plci, ale nie widzialam innych publikacji Gender niz o kobietach... Oczywiscie nie jestem w pelni kompetentna, aby sie wypowiadac, poniewaz nie sledze na biezaco tej literatury, raczej natrafiam na nia przypadkowo w zwiazku ze swoim zawodem. Jestem historykiem i wiem, ze osiagniecia gender w dziedzinie historii nie sa powazane w srodowisku historykow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Gender Studies ??? IP: *.itpp.pl 03.11.03, 10:30 No to powiedzcie wreszcie, CZYM sie zajmuja gender studies!!!??? Tez mnie to zawsze fascynowalo, bo wydawalo mi sie, ze duplikuje to pola zainteresowan innych dziedzin nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
antena80 Re: Gender Studies ??? 04.11.03, 11:21 Gość portalu: P.S.J. napisał(a): > No to powiedzcie wreszcie, CZYM sie zajmuja gender studies!!!??? Tez mnie to > zawsze fascynowalo, bo wydawalo mi sie, ze duplikuje to pola zainteresowan > innych dziedzin nauki. genderstudies.w.interia.pl/Studia.htm www.knsp.bg.pl/main.php?go=gender www.gender.uni.wroc.pl/ www.wsnsir.uw.edu.pl/wsnsir/gender%20studies.html Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Gender Studies ??? 04.11.03, 19:12 >>Celem studiów jest wieloaspektowa analiza problematyki gender i kwestii >>funkcjonowania w codziennym życiu ról i modeli społeczno-kulturowych. Co to jest problematyka gender??? Problematyka plci? Drogie zagadnienie jest czysto socjologiczne. Nie rozumiem, na czym ma polegac odrebnosc tej galezi nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Gender Studies ??? IP: *.itpp.pl 17.11.03, 10:48 I co TO, qrde, jest? (co lepsze kawałki:) 1) Ziemia i kobieta – relacje ziemia/Ziemia i kobiety rozpatrywane na płaszczyźnie religijno-symbolicznej, antropologicznej i estetycznej. 2)Ekofeminizm – założenia filozoficzne, ideologiczne i interkulturowe. [Ekofeminizm? Ekonomiczny czy ekologiczny? W tym drugim znaczeniu nie ma to sensu większego] 3)Cykl zajęć ma przedstawić nowsze ujęcia teoretyczne (...)naturalizacji heteroseksualnej ekonomii pożądania,(..)oraz konsekwencji biotechnologii [zmodyfikowana genetycznie żywność?]i nowych technologii komunikacji [telefony komórkowe?]i przetwarzania danych [bazy danych?] dla tożsamości gender Jak dla mnie to jakiś stek pseudo-naukowych bzdur powybieranych na siłę z innych dziedzin, przedstawiony w sposób godny Danikena (przynajmniej w informatorze) Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Gender Studies ??? 03.11.03, 18:59 To co? Nikt nie potrafi wyjasnic, na czym polega moja niekompetencja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jz166 Re: Gender Studies ??? IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 05.11.03, 10:49 Jedno jest pewne,absolwenci po tych studiach rozchwytywani nie beda... Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Gender Studies ??? 05.11.03, 19:48 Hehe, kobietki sie przestraszyly, nawyzywac od niekompetentnych nawyzywaly, a teraz boja sie polemizowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: utta Re: Gender Studies ??? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 10.11.03, 21:39 j_u napisała: > Hehe, kobietki sie przestraszyly, nawyzywac od niekompetentnych nawyzywaly, a > teraz boja sie polemizowac... wieloletnia praktyka nauczyła mnie, nie dyskutować i nie polemizować z historykami. jak tu dyskutować z kimś kto tak zgrabnie potrafi przemilczeć pewne fakty, inne odpowiednio zaś podkoloryzować aby udowodnić w ten sposób swoje racje.u nas na uniwresytecie odbył się cykl wykładów światowej sławy historyka -prof.Haydna White'a.prawdy ciężkostrawne dla głównych zainteresowanych, stąd historycy nabrali znacząco wody w usta i do tej pory uznają sprawę za niebyłą, dając niewątpliwie niekwestionowany przykład polemiki doskonałej..no i autorytetu H.W. nie omieszkali przy okazji opatrzyć komentarzem osoby nie cieszącej się historycznym poważaniem( widzę zatem, że ów argument wyznacza u was tendencyjną linię obrony..jakby na to nie patrzeć nie wzbudza to mojego szacunku i należytego respektu).niebezpodstawnie środowisko historyków dorobiło się w akademickim środowisku mojego miasta obiegowej opinii "konserwy". nikogo nie dyskredytuje, a wrecz często wprost przeciwnie- nobilituje ów brak uznania ze strony przedstawicieli owej dyscypliny. stąd należaloby się zatem zastanowić czy to co wystosowałaś jako pierwszy zarzut,rzeczywiście nim jest. niewątpliwie niezmiernie wystraszona kobietka Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Gender Studies ??? 10.11.03, 23:49 No coz, jezeli odmawia sie dyskusji i polemiki, wierzac slepo li i jedynie w swoja opinie, nie konfrontujac jej z niczyim zdaniem, historykiem ani w ogole naukowcem byc nie mozna. Sa oczywiscie historycy dobrzy i zli, sa tacy, ktorzy nie boja sie wyzwan, tacy ktorzy potrafia przyznac, ze czegos po prostu nie wiedza (bo nie mowia o tym zrodla) i sa tacy, ktorzy mowia autorytatywnie wszystko, co im slina na jezyk przyniesie. Nie da sie ukryc. "Historyczne powazanie" nalezy sie naukowcom, ktorzy nie wychodza z prezentowana wiedza poza zrodla. To jest proste i definiowalne sformulowanie. No coz... badania Gender rzeczywiscie nie ciesza sie "historycznym powazaniem". Slyna z lekcewazenia zrodel. Odpowiedz Link Zgłoś
dunnangall Re: Gender Studies ??? 18.11.03, 21:25 wieloletnia praktyka nauczyła mnie, nie dyskutować i nie polemizować z > historykami. jak tu dyskutować z kimś kto tak zgrabnie potrafi przemilczeć > pewne fakty, inne odpowiednio zaś podkoloryzować aby udowodnić w ten sposób > swoje racje Wieloletnia praktyka durnych bab, ktore dyskutuja tylko z kims, kto im sie wydaje bezpiecznie glupszy od nich. Dlatego nie beda odpowiadac na kulturalna polemike, ale gdyby ktos napisal, ze feministki to glupie cipy, a gender to banda kretynow i niedorozwojow, zaraz by byla burzliwa dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
utta Re: Gender Studies ??? 18.11.03, 21:50 dunnangall napisał: > wieloletnia praktyka nauczyła mnie, nie dyskutować i nie polemizować z > > historykami. jak tu dyskutować z kimś kto tak zgrabnie potrafi przemilczeć > > > pewne fakty, inne odpowiednio zaś podkoloryzować aby udowodnić w ten sposó > b > > swoje racje > > Wieloletnia praktyka durnych bab, ktore dyskutuja tylko z kims, kto im sie > wydaje bezpiecznie glupszy od nich. Dlatego nie beda odpowiadac na kulturalna > polemike, ale gdyby ktos napisal, ze feministki to glupie cipy, a gender to > banda kretynow i niedorozwojow, zaraz by byla burzliwa dyskusja. o to,że jesteś bezpiecznie głupszy obawiać się chyba nie muszę..świadczy o tym chociażby poziom twojej wypowiedzi.. kulturala polemika...nie masz pojęcia o tym co piszesz, dlatego "wykrztuszasz" z siebie tu te czcze i kompromitujące truizmy. proszę cię bardzo..pisz sobie o gender co tylko chcesz i co ślina na język przyniesie.o feministkach również proszę bardzo..tylko przykro mi niezmiernie, ale nie poczuwam się do przynalezności do żadnej z tych kategorii...ale ktoś o tak mało wykształconym zmyśle interpretacyjnym potrafi jedynie konstataowac takie wnioski na podstawie lakonicznej wypowiedzi...niczego więcej nie należałoby sie zresztą w twoim wypadku spodziewać. wszystkie bluzgi w ustach takiego buraka jak ty brzmią jak całkiem niezłe pochlebstwo. więc myślę, że żadnej feministce się nie oberwało, a wręcz przeciwnie, po przeczytaniu twojej wypowiedzi. musisz starać się raczej im schlebiać tym swoim coolowym slangiem, żeby poczuły się naprawde urażone.. Odpowiedz Link Zgłoś
dunnangall Re: Gender Studies ??? 19.11.03, 11:52 Mowilem: jak sie od cip nawyzywa, zaraz reaguja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarieDeFrance Re: Gender Studies ??? IP: *.qub.ac.uk / *.qub.ac.uk 10.11.03, 12:18 Jak najbardziej Gender Studies zwiazane sa z ruchem feministycznym, sa jego pochodna, wynikiem. Klasyczne pozycje badan Gender polegaja na udowadnianiu roli kobiet w historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Gender Studies ??? IP: *.matrixx.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.03, 10:46 na uwypukleniu roli kobiet w historii moim zdaniem to działa na zasadzie, że historia mówi o facetach, tak jakby kobiet wtedy nie było na świecie, a gender studis odpowiadają na pytanie, gdzie wtedy były ONE i co robiły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Gender Studies ??? IP: *.matrixx.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.03, 10:49 no i jeszcze odpowiadają na pytanie dlaczego kobiety są prawie nieobecne w historii - a m. in. dlatego, że dłuuuuuuugo nie miały dostępu do edukacji i że ich rola w społeczeństwie była rozumiana wiadomo jak a kobiety, które nie chciały żyć wg scenariusza napisanego przez społeczeństwo poddawano próbie wody... wiem, że to uproszczenie, ale forum jest od form krótkich a nie elaboratów Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Gender Studies ??? 11.11.03, 14:49 Bzdura jedna za druga, pokutujace przestarzale opinie o sredniowieczu. Kobiety w sredniowieczu mialy dostep do edukacji, musialy tylko isc do klasztoru:))) No, do jakiegos XI wieku mezczyzni tez nie za bardzo mieli inne mozliwosci, mozna sie jeszcze bylo co najwyzej krolem urodzic;))) I na stosie palono rowniez mezczyzn. I poddawano probie wody. I Gender wcale nie jest pierwsza galezia nauki, ktora "odkryla" role kobiet w historii. Ta rola byla od poczatkow istnienia nauk historycznych dosc dobrze znana. Hildegarda z Bingen czy Hrotsvita z Gandersheim - ich najlepsze biografie bynajmniej nie sa osiagnieciem Gender. Rola kobiet tak zwanych "bezimiennych", czyli kobiet jako grupy spolecznej historia zajmuje sie od powstania tak zwanej szkoly socjologicznej (paryska grupa Annales)od poczatku XX wieku, kiedy jeszcze nikomu sie nie snilo o Gender. To po co jest Gender? Otoz, tlumaczac to ideologicznie, po to, aby zaspokoic niespelnione ambicje feministek, ktore uznaly, ze historycy zle wywiazali sie ze swojego zadania, poniewaz zbyt malo ich zdaniem mowia o niebywalej roli, jaka kobiety odegraly w historii. Tlumaczac wzgledami komercyjnymi, jest po prostu popyt na wszelkiego rodzaju studia, nawet renomowane uczelnie widzac ten popyt staraja sie stworzyc nowe miejsca dla studentow, ktorzy nie mieliby szans dostac sie na zwykla historie, socjologie, filozofie... Takie jest moje zdanie na ten temat. Dixi. Howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarieDeFrance Re: Gender Studies ??? IP: *.scc.qub.ac.uk 11.11.03, 15:43 Z drugim tlumaczeniem sie nie zgadzam. Jest wiele innych sposobow, zeby zaoferowac miejsca na uczelniach laknacym wiedzy;) Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Gender Studies ??? 11.11.03, 20:00 Ladny nick. Bardzo kobiecy i bardzo sredniowieczny ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarieDeFrance Re: Gender Studies ??? IP: *.oac.qub.ac.uk 11.11.03, 21:53 Dziekuje bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
vaporetto Re: Gender Studies ??? 11.11.03, 12:40 Uczestniczyłam w kilku zajęciach na tych studiach, i muszę się zgodzić z atakowanym przez Ciebie przedmówcą :-) Aha, no i jestem kobietą, więc proszę mnie o dyskryminację nie posądzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nazwa6 Re: Gender Studies ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.03, 06:40 zobacz sluchaczy np na uw - 3/4 to lesbijki i geje , jak lubisz takie klimaty to startuj smialo! Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Gender Studies ??? 12.11.03, 14:16 Ojej, ojej, pan z lopata sie odezwal. Masz na mysli Uniwersytet Wroclawski czy Warszawski?;) Bo ja jestem na tym drugim i spotkalam 2 gejow i zadnej lesbijki. Przez 5 lat, na kilku wydzialach, chyba powinnam zauwazyc reszte? Odpowiedz Link Zgłoś
antena80 Re: Gender Studies ??? 22.11.03, 16:13 Gość portalu: nazwa6 napisał(a): > zobacz sluchaczy np na uw - 3/4 to lesbijki i geje , jak lubisz takie klimaty > to startuj smialo! Skad te dane? A poza tym - soł łot? Odpowiedz Link Zgłoś