Dodaj do ulubionych

Do MISH-owców :)

10.12.08, 19:00
Witam:)
post kierowany jest do osób, które studiują na KUL-owskim MISH-u :)
Mam kilka pytań... wybieram się na ten kierunek ale nie do końca wszystko wiem.
Po pierwsze chciałabym się zapytać czy rozmowa kwalifikacyjna dotyczy
wszystkich maturzystów? Czy osoby bez olimpiad mają szansę na dostanie się? I
czy jest wielu chętnych?
Obserwuj wątek
    • kwiat_paproci Re: Do MISH-owców :) 13.12.08, 15:51
      Hej!

Rozmowa kwalifikacyjna dotyczy tylko kandydatów ze starą maturą. Dla nowych
      maturzystów wystarczą oceny z dwóch przedmiotów zdawanych na poziomie rozszerzonym.
      www.kul.pl/12437.html
      Osoby bez olimpiady mają naturalnie szanse na dostanie się. Ja na swoim roku
      jestem jedną z nielicznych osób, które startowały w olimpiadzie i którym pomogło
      to w rekrutacji.

Na brak chętnych mish nie narzeka, ale też nie są to jakieś porażające ilości
      kandydatów. Także, jeśli Ci na tym zależy, próbuj bez obaw :) Życzę powodzenia!
      • renenutet Re: Do MISH-owców :) 14.12.08, 12:10
        Dzięki bardzo :)
        A nie wiesz może jakie procentowe progi trzeba przekroczyć? tak mniej więcej?
        • kwiat_paproci Re: Do MISH-owców :) 14.12.08, 21:34
          Nie wiem, jak to się przedstawiało w tym roku, bo ciężko wybadać kto się dostał
          z najniższą średnią ;) Na moim (III) roku sądzę, że tak ok. 60% z przedmiotu, a
          przynajmniej znam ludzi z takimi wynikami
          • renenutet Re: Do MISH-owców :) 15.12.08, 14:20
            Dzięki bardzo :)
            Chciałam jeszcze wiedzieć czy obowiązkowo trzeba zdawać język polski na poziomie
            rozszerzonym żeby się dostać?
            A jak Ty oceniasz te studia? Czy jesteś z nich zadowolona? :)
            • kwiat_paproci Re: Do MISH-owców :) 16.12.08, 19:14
              Nie, nie trzeba, można zdawać dwa zupełnie dowolne przedmioty, byle na poziomie
              rozszerzonym. To może być nawet fizyka z chemią, jeśli dobrze Ci pójdą ;)
              Ja jestem z wyboru tych studiów zadowolona, nieco mniej z socjologii, ale to już
              nie wina MISH-u. Jest mi jednak ciężko coś doradzać, bo ja studiuję jeszcze
              starym trybem, czyli 5-letnim. Teraz to wygląda nieco inaczej, np. studiując
              prawo lub psychologię (kierunki wciąż 5-letnie) trzeba koniecznie zrobić
              licencjat z jeszcze jakiegoś kierunku.
              To, czy Ci się spodoba, zależy od tego, czego oczekujesz od studiów. Ja
              oczekiwałam różnorodności, której na tradycyjnym kierunku bym nie miała i to mam
              :) Minusem jest to, że nigdy nie da się wziąć wszystkich tych zajęć, które by
              się chciało, bo doba musiałaby mieć ze 40 godzin.
              • renenutet Re: Do MISH-owców :) 17.12.08, 18:21
                Heh, właśnie... sama nie wiem na co bym miała się decydować. Może mogłabyś mi
                powiedzieć jakie są najpopularniejsze połączenia kierunków?
                • kwiat_paproci Re: Do MISH-owców :) 18.12.08, 21:01
                  psychologia + coś tam
                  prawo + coś tam
                  anglistyka + coś tam

jako coś tam zazwyczaj występuje polonistyka, socjologia, historia sztuki albo
                  filozofia. Ale przy wyborze nie kieruj się popularnością, tylko własnym
                  widzimisiem :)
                  • kthulia Re: Do MISH-owców :) 20.12.08, 15:56
                    A jak wyglada kwestia dyplomu szacownych mishowcow?i tytulu? Z prawem ponoc
                    nieciekawie,pytam u źródła więc ?pozdrawiam
                    • kwiat_paproci Re: Do MISH-owców :) 20.12.08, 23:56
                      Czy mogłabyś trochę rozwinąć swoje zapytanie? bo na razie brzmi dość enigmatycznie
                    • jocelyne Re: Do MISH-owców :) 21.12.08, 17:59
                      Z tego co wiem (Ale na pewno nie jestem tak obcykana w tym wszystkim jak MISHowcy z KULu, bo jestem z konkurencji :P ) to ma się zwyczajny tytuł naukowy z kierunku, z którego się robiło minimum.

Zresztą sam regulamin MISHu tak mówi:
                      "...student Kolegium MISH otrzymuje dyplom magistra na jednym (lub dwu) kierunkach studiów realizowanych na wydziale (wydziałach) wchodzących w skład Kolegium MISH).
                      Studenci MISH mogą także uzyskać dyplom zawodowy na wydziałach prowadzących studia zawodowe (po zrealizowaniu wymagań określonych przez wydziałowy program tych studiów).
                      Dyplom magisterski odpowiedniego kierunku studiów opatrzony jest adnotacją o realizacji studiów w trybie Międzywydziałowych Indywidualnych Studiów Humanistycznych.
                      Poza dyplomem magisterskim po ukończeniu wybranego lub wybranych kierunków studiów student Kolegium MISH otrzymuje odrębny dyplom ich ukończenia w systemie MISH, zawierający informacje o dyscyplinach naukowych objętych indywidualnym programem studiów, uzyskanym tytule zawodowym „magister” oraz zaopatrzony w wykaz przedmiotów i egzaminów spoza minimum kierunkowego."

wszystko stąd: kul.edu.pl/art_2121.html

Pozdrawiam,
                      Justyna z Konkurencji ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka