Dodaj do ulubionych

Problemy na studiach? Zapraszam!

IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 18:46
Jeżeli macie jakieś pytania, na które jestem Wam w stanie udzielić
odpowiedzi, zadawajcie.
Jestem specem od szeroko pojętej geografii (społeczna, ekonomiczna,
fizyczna, kartografia, meteorologia, itd. - także na studiach)
statystyki i ekonometrii na studiach (korepetycje 30zl/h, możliwośc zdawania
egzaminów, pisania prac, itp.)
Mogę także pomóc w matematyce i ekonomii oraz historii (na poziomie szkoły
średniej)
Pytajcie, odpowiedzi udzielam ZA DARMO (taka świąteczna promocja ;)
Pzdr. Sz"Che"Pan

Obserwuj wątek
    • Gość: Richelieu* Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: 213.77.25.* 21.11.03, 19:02

specem? ajaj, specem od szeroko pojętej geo nie jest nawet profdrhab, bo ten
      jest specem tylko od swojej dziedziny, a resztę zna zaledwie bardzo dobrze ;)
    • berenika7 Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 22.11.03, 11:25
      skoro jesteś tak "szeroko pojętym specem" min od kartografii to ja mam
      pytanie ;)) podaj proszę tytuł jakiegoś ludzkiego (tzn rzetelnego, sprawdzonego
      i w miarę dokładnego zwłaszcze w kwestii wykreślania siatek) przewodnika do
      ćwiczeń z tego przedmiotu :) jeśli czegoś takiego szybko nie znajdę to chyba
      zwariuję :P
      pozdr.
    • Gość: anka Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.legionowo.eu.org 22.11.03, 12:04
      A co z pracą w PPWK, czy ty masz za dużo wolnego czasu? ;) Co do siatek
      kartograficznych - ja na studiach uczyłam się z Galona R., Churski Z. "Siatki
      kartograficzne", ale nie pamiętam, czy tam są dokładne zasady kreślenia.

Co do wiedzy Szczepana - jest rozległa i bardziej niż ponadprzeciętna.
      • berenika7 Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 22.11.03, 19:02
        dzięki za autorów, mam koszmarną kobietę od ćwiczeń z karto - az się płakac
        chce i dotarłam już do tego momentu kiedy człowiek w wyniku desperacji zaczyna
        się uczyć sam... pozdr. i jeszcze raz dziękuję
        • Gość: Kasia Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: 80.51.11.* 23.11.03, 10:41
          to mnie by sie przydal porzadny podrecznik (czyt taki z ktorego wszystko
          zrozumiem czyli jest pisany jezykiem normalnego czlowieka) do statystyki
          historycznej ;)
        • Gość: anka Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.legionowo.eu.org 23.11.03, 11:13
          a mogę się zapytać na jakiej to uczelni studiujesz tą piekną naukę jaką jest
          geografia? ;)
          • berenika7 Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 24.11.03, 19:56
            na UŚ, pierwszy rok zresztą ;)))
            pozdr.
            • r.richelieu Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 25.11.03, 01:17

;))))
              ja kartografię miałam z Gądkiem, a to bardzo miły i w porządku chłopak
              • berenika7 Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 25.11.03, 18:48
                w Żylecie jak wnioskuję?

r.richelieu napisała:
                > ;))))
                > ja kartografię miałam z Gądkiem, a to bardzo miły i w porządku chłopak

nie wiem kto to taki ;))) ma z nim inna grupa, ja na razie na karto wysiadam
                nerwowo i bynajmniej nie z przepracowania :P właśnie minęła połowa semestru a
                my wykreśliliśmy AŻ jedną siatkę ;))) czarno to widzę - po to właśnie potrzebna
                mi książka w stylu: "Jak krok po kroku wykreślać siatki kartograficzne" :) ja
                nie wiem czy kartografii można nauczyć się na własną rękę :P ale czas najwyższy
                spróbować
                w ogóle proszę sobie nie myśleć, że ja jestem jakiś kujon nienormalny ;))) ale
                nie po to poszłam na studia, żeby zimować przez co najmniej 3 lata (jakbym
                chciała się już nigdy w życiu niczego nie uczyć to poszłabym do roboty i łopata
                w dłoń! ;) na razie to mózg mi się zastoi jak tak dalej pójdzie
                a w ogóle to z kim mam przyjemność? z ktorego roku jesteś a może już po
                wszystkich latach? :P
                pozdr.
                • r.richelieu Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 28.11.03, 21:58

w Żylecie, bo gdzieżby indziej ;)

co do karto to ja niezbyt się przykładałam bo bardziej interesuje mnie społ-
                  ekonon z naciskiem na demografię i geo. ludności

a ja gdzie, no jakby to powiedzieć, cichosza
                  trochę dalej niż Ty, tak z 5 lat, ale co to jest 5 lat.. pikuś
                  • berenika7 Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 02.12.03, 17:36
                    r.richelieu napisała:

> co do karto to ja niezbyt się przykładałam bo bardziej interesuje mnie społ-
                    > ekonon z naciskiem na demografię i geo. ludności
                    no tego to ja akurat nie lubię ;) na razie przynajmniej (bo stwierdzenie jest
                    oparte na dotychczasowych dość nikłych :) doświadczeniach)

> a ja gdzie, no jakby to powiedzieć, cichosza
                    > trochę dalej niż Ty, tak z 5 lat,
                    aż strach sobie wyobrazić co masz na myśli :))))

> ale co to jest 5 lat.. pikuś
                    być może pikuś - ja jeszcze nie wiem... na razie jestem ogólnie zniechęcona i
                    tyle - może to przez pogodę (muszę na coś zwalić :P)- jak wchodzę na niektóre
                    zajęcia to żyć się odechciewa :(
                    pozdr.
        • Gość: Sz"Che"Pan Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 15:08
          Droga Bereniko7!
          Odnośnie Twojego pytania o książkę o siatkach to Ania ma racje, bardzo dobrym
          opracowaniem jest książka Galona. Nie przejmuj się Kartografią, połowa
          studentów geografii na UW ma znią problemy. Nawet wykładowcy. (Ja nie miałem :)
          Ale każdy to jakoś przechodzi. Z mojej wiedzy na UŚ nie powinnaś mieć takich
          problemów. Co innego gdybyś studiowała na UW lub w Łodzi, tam to rzeczywiście
          można wpaść w taką depresję jak Twoja :)

Droga Aniu!
          Odnośnie Twojej złośliwości to chciałbym Ci zakomunikować, że zbliżają się
          Święta i nawet tak nieludzka istota jak ja może czasami przemówić ludzkim
          głosem ;) Narazie w pepewuce nie pracuje, więc rozwijam swój altruizm.

Droga Kasiu!
          Odnośnie Twojego pytania dotyczącego podręczników do statystyki. Nie wiem na
          jakiej uczelni studiujesz i do czego jest Ci statystyka potrzebna. Ogólne
          zasady statystyki najlepiej są wytłumaczone w polskich, grubych podręcznikach
          typu J.Jóźwiak "Podstawy statystyki". Znając podstawy warto jest sobie zrobić
          jakieś zadanka ze zbiorków (szczególnie takich z rozwiązaniami).

Pozdrawiam Was kochane dziewczynki i proszę o kolejne pytanka :)
          Sz"Che"Pan
          • Gość: anka Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.legionowo.eu.org 25.11.03, 15:15
            O Twoim altruizmie jestem głeboko przekonana. Co do kartografii w Łodzi - to
            nie wiem czy masz sprawdzone informacje, ale przynajmniej kilka lat temu była
            ona tam zaliczana do najłatwiejszych przedmiotów. Może tylko na UW jest ona
            horrorem.
            • Gość: Sz"Che"Pan Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 15:35
              A szanowna koleżanka Ania to miała jakieś problemy z kartografią na UW? :)
              Z tego co wiem to nie (chyba, że chodzi o tematyczną ;)

Kochane forumowiczki!
              Nie bójcie się kartografii, mimo że dla Ani wydaje się ona horrorem :)
              Kartografia jest łatwa i przyjemna!

Pddr. Sz"Che"Pan
          • berenika7 Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 25.11.03, 19:00
            Gość portalu: Sz"Che"Pan napisał(a):

> Droga Bereniko7!
            > Odnośnie Twojego pytania o książkę o siatkach to Ania ma racje, bardzo dobrym
            > opracowaniem jest książka Galona. Nie przejmuj się Kartografią, połowa
            > studentów geografii na UW ma znią problemy. Nawet wykładowcy. (Ja nie
            miałem :)
            > Ale każdy to jakoś przechodzi. Z mojej wiedzy na UŚ nie powinnaś mieć takich
            > problemów. Co innego gdybyś studiowała na UW lub w Łodzi, tam to rzeczywiście
            > można wpaść w taką depresję jak Twoja :)

ja nie wpadam w depresję ale w desperację ;)))) do depresji mi daleko - wręcz
            przeciwnie: tego, że te studia są aż tak wyluzowane się nie spodziewałam -
            ściśle rzecz ujmując są za bardzo wyluzowane jak na mój gust :) jakby tak ktoś
            czegoś ode mnie czasem powymagał nic złego by się nie stało i stąd bierze się
            moja desperacja: niedługo zgłupieję z nudy, czuję po prostu jak moje szare
            komórki obumierają :P dlatego szukam porządnego przewodnika do ćwiczeń z karto -
            to karkołomne zadanie ale chyba będę się uczyć sama ;)))))
            a co na UW jest tak ciężko? eeee... nie wierzę, co tam jest takiego
            szczególnego w tej Warszawce? :P
            pozdr. i dzięki za odpowiedż
            • Gość: S Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 14:45
            • Gość: Sz"Che"Pan Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 14:48
              Studia to kompletny luz.
              Studia to najpiękniejszy okres w życiu każdego człowieka. Ja studiuje już
              siódmy rok i jeszcze mi się nie znudziło. Siódmy bo już jedną uczelnie
              skończyłem, ale nie chce mi się "wydorośleć" czyli pójść do pracy :)
            • Gość: anka Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.legionowo.eu.org 27.11.03, 15:29
              Mimo, że nie miałam do czynienia z innymi uczelniami, zakładam, że w warszawce
              nie ma nic szczególnego. Studia też są luźne, szczególnie jeżeli chodzi o
              praktyki. Wyjątkiem jest kartografia - o której uprzedzano nas na samym
              początku. Jest to praktycznie jedyny przedmiot stanowiący sito na pierwszym
              roku - "kartograficzna kadra" jest dosyc specyficzna w negatywnym tego słowa
              znaczeniu i bardzo wymagająca. Zdanie egzaminu chociażby na 3 jest wielkim
              sukcesem, bo za pierwszym razem oblewa ok. 50 - 60% (dr musi wyrobić normę i
              podtrzymać opinię o swojej osobie).

Ciężko jest tylko z kartografii.

Szczepan - proszę nie mów, że tak nie jest :) Może Tobie było lekko, ale wiesz
              jak to odbierała większość studentów ;)
              • Gość: Pasławski Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 15:41
                Gość portalu: anka napisał(a):

"kartograficzna kadra" jest dosyc specyficzna w negatywnym tego słowa
                znaczeniu i bardzo wymagająca.

Przypominam Pani, że w najbliższy czwartek ma Pani egzamin z kartografii
                tematycznej :)
                • Gość: anka Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.legionowo.eu.org 27.11.03, 18:28
                  Tak "panie profesorze", właśnie zgłębiam fascynujące zagadnienia "sposobów
                  przedstawiania dynamiki na mapie" i "mapy ogólnogeograficzne a tematyczne" ;)
              • Gość: Sz"Che"Pan Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 15:47
                Kartografia jest podstawa geografii. Kazdemu slowo geografia kojarzy sie
                przede wszystkim z mapa, wiec niewyobrazalne jest by przyszly geograf nie
                potrafil "czytac i pisac w jezyku kartograficznym"
                Wine za problemy z kartografia na wiekszosci uczelni nie ponosi "Kadra" lecz
                zly system edukacji geograficznej w szkolach srednich. Za slaby nacisk kladzie
                sie na prace z mapa.

Poza tym na kazdych studiach jest jakis przedmiot ktorego studenci nie lubia.
                Na geografii jest to akurat kartografia. Ale kazdy przez to jakos przejdzie,
                jesli tylko bedzie chcial. Wez przykład z Sebastiana Berezy, studiuje już na
                pierwszym roku poraz czwarty i nie narzeka na kartografie.
    • agenda1 Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 29.11.03, 20:00

> Jeżeli macie jakieś pytania, na które jestem Wam w stanie udzielić
      > odpowiedzi, zadawajcie.
      > Jestem specem od szeroko pojętej geografii (społeczna, ekonomiczna,
      > fizyczna, kartografia, meteorologia, itd. - także na studiach)
      > statystyki i ekonometrii na studiach (korepetycje 30zl/h, możliwośc zdawania
      > egzaminów, pisania prac, itp.)
      > Mogę także pomóc w matematyce i ekonomii oraz historii (na poziomie szkoły
      > średniej)
      > Pytajcie, odpowiedzi udzielam ZA DARMO (taka świąteczna promocja ;)
      > Pzdr. Sz"Che"Pan

To ja mam pytanie: czy mozesz polecic mi jakies strony www z dobrymi
      materialami z geografii politycznej?
      • Gość: Sz"Che"Pan Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.biblioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.03, 10:59
        Droga agendo1.
        Szczerze mówiąc nie szukałem w internecie nigdy materiałów z geografii
        politycznej ale obiecuje, że się poprawię i coś Ci znajdę :)
        CZy potrzebujesz bardziej materiałów statystycznych czy może artykułow np. o
        konfliktach zbrojnych, organizacjach miedzynarodowych itp.? Jeśli to drugie to
        obawiam się, że internet w tym przypadku może się okazać bardzo niemiarodajnym
        źródłem informacji.

Pozdrawiam Sz"Che"Pan
        • agenda1 Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 07.12.03, 12:32

> CZy potrzebujesz bardziej materiałów statystycznych czy może artykułow np. o
          > konfliktach zbrojnych, organizacjach miedzynarodowych itp.? Jeśli to drugie
          to
          > obawiam się, że internet w tym przypadku może się okazać bardzo
          niemiarodajnym
          > źródłem informacji.

Bardziej chodzi mi o materialy statystyczne, szeroko pojeta geopolityke. Mam
          geografie polityczna na I roku studiow i jakos malo notatek z wykladow a sesja
          juz niedlugo...
          • Gość: Sz"Che"Pan Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 13:44
            Nie mam niestety dla Ciebie dobrych wiadomosci. Najlepszym źródłem wiedzy z
            geografii politycznej chyba bedzie dla Ciebie ksiązka Otoka. W internecie nie
            znalazlem sensownych danych z zakresu geopolityki. Czesc informacji
            statystycznych mozesz uzyskac na stronie GUS www.stat.gov.pl w rocznikach
            międzynarodowych.

Powodzenia w sesji.

Sz"Che"Pan
            • agenda1 Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 20.12.03, 20:36

> Nie mam niestety dla Ciebie dobrych wiadomosci. Najlepszym źródłem wiedzy z
              > geografii politycznej chyba bedzie dla Ciebie ksiązka Otoka. W internecie nie
              > znalazlem sensownych danych z zakresu geopolityki. Czesc informacji
              > statystycznych mozesz uzyskac na stronie GUS www.stat.gov.pl w rocznikach
              > międzynarodowych.
              >
              > Powodzenia w sesji.
              >
              > Sz"Che"Pan

OK dziekuje bardzo :). Wiem, ze w Internecie jest malo informacji, bo to
              (podobno) nauka mloda. A wolalabym znalezc cos tam niz w ksiazkach, bo w
              bibliotekach duzo osob szuka i trudno cos dostac (w miescie, w ktorym studiuje).
              • Gość: anka Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.legionowo.eu.org 21.12.03, 11:20
                Przyznam szczerze, że jako studentka geografii, która miała już geografię
                polityczną odradzałabym Ci szukanie geografii politycznej w sieci, wątpię,
                żebyś akurat na ten temat znalazła rzetelne informacje. Za Szczepanem polecam
                Otoka, który rwniez nie jest bez wad - z tego typu przedmiotów, najlepiej się
                uczyć notatek z wykładów, zmniejszasz tym zagrożenie, niezgodoności poglądów,
                które w przypadku g. politycznej są b. ważne,z poglądami prowadzącego wykłady.

Zyczę powodzenia i Wesołych Świąt.
                • agenda1 Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 21.12.03, 11:53

> Przyznam szczerze, że jako studentka geografii, która miała już geografię
                  > polityczną odradzałabym Ci szukanie geografii politycznej w sieci, wątpię,
                  > żebyś akurat na ten temat znalazła rzetelne informacje.

Myślałam raczej o czymś w rodzaju notatek od kogoś, kto miał geopolitykę (np. w
                  serwisach w pracami dla studentów).

> z tego typu przedmiotów, najlepiej się
                  > uczyć notatek z wykładów, zmniejszasz tym zagrożenie, niezgodoności poglądów,
                  > które w przypadku g. politycznej są b. ważne,z poglądami prowadzącego wykłady.

Problem w tym, że z niektórych wykładów moje notatki są bardzo "ubogie"
                  (zresztą nie tylko moje), bo czasami ciężko było coś sensownego zapisać, a jak
                  mam w notatkach same daty, nazwy, hasła itp. to ciężko się z tego uczyć.
                  Poglądy rzeczywiście są różne (chyba dlatego, że to młoda "dziedzina"). Uczę
                  się na uniwerku, na którym powstał pierwszy zakład geografii politycznej :-).

A co powiecie o "Geopolityce" Moczulskiego? Dobra? Ją (m.in.) polecał nam
                  wykładowca tylko jakoś na razie nie mogłam nigdzie dostać...

> Zyczę powodzenia i Wesołych Świąt.

Dziękuję! Ja także życzę Wesołych Świąt!
                  • Gość: anka Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.legionowo.eu.org 21.12.03, 17:11
                    Przyznam, że nie znam... Naszym zadaniem było opieranie się właśnie na
                    notatkach, jedyna polecana przez wykładowcę książka (oprócz wspominanego Otoka,
                    który jest do strawienia), była w języku angielskim, tytułu niestety nie
                    pamiętam. U nas (UW) geografią polityczną się raczej nie zajmują a i nie jest
                    to dziedzina moich zainteresowań.
                    • agenda1 Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 21.12.03, 21:09

> Przyznam, że nie znam... Naszym zadaniem było opieranie się właśnie na
                      > notatkach, jedyna polecana przez wykładowcę książka (oprócz wspominanego
                      Otoka, który jest do strawienia), była w języku angielskim, tytułu niestety nie
                      > pamiętam.

Nam poza Moczulskim polecał chyba tylko "Europe" Daviesa, ale do Otoka zajrzę
                      (bo już wcześniej cos o tej książce słyszałam).

> U nas (UW) geografią polityczną się raczej nie zajmują a i nie jest
                      > to dziedzina moich zainteresowań.

Moich też nie :-), bo nie studiuję geografii tylko stosunki (UŁ).
                      • Gość: Sz"Che"Pan Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.03, 12:51
                        Jak studiujesz stosunki to radzę przecztać Daviesa. Otok w takim przypadku
                        chyba nie będzie dobrym rozwiązaniem. Otok jest bardziej dla geografów, a
                        książki ala Davies dla przyszłych polityków i dyplomatów.
    • donia6 Re: Zadanie z indeksów - prosze o rozwiązanie 01.12.03, 19:08
      A rozwiązałbyś zadanie z indeksów, oto jego treść:
      Dynamika płac przeciętnych w kwartałach w 2000 roku przedstawiała się :
      I kw - 116%, II kw-100%, III kw-98%, IVkw-90%, gdzie (II kw=100) - więc są to
      indeksy jednopodstawowe. Na podst powyższych informacji obliczyć:
      a. jak wzrosły płace w IV kw w stosunku do I kw?
      b. obliczyc średnie tempo zmian
      c. jeżeli sukienka w III kw kosztowała 45 zł to ile będzie kosztowac w IV kw?
      I jak zadanie jest do zrobienia?
      Bardzo prosze o rozwiązanie bo czeka mnie w tym tygodniu zaliczenie z indeksów.
      Pozdr
      Donia
      • Gość: student na "5" Re: Zadanie z indeksów - prosze o rozwiązanie IP: *.icpnet.pl 02.12.03, 01:50
        Znajdź dla mnie radę wuju.
        • Gość: Sz"Che"Pan Re: Zadanie z indeksów - prosze o rozwiązanie IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 19:23
          Drogi bratanku z Poznania.

Obiecalem Ci przesłać notatki z zagadnien transportowych i to zrobie.
          Potrzebuje troche czasu.

Pzdr. Sz"Che"Pan
      • Gość: Sz"Che"Pan Re: Zadanie z indeksów - prosze o rozwiązanie IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 19:12
        Odnośnie ostaniego zdania!
        Odpisuje, ale nikomu nigdy nie obiecywałem, że uczynie to tego samego dnia.

a. IV kw = 77,5% (gdzie I kw = 100) Płace spadły o 22,5 %.
        b. Średnie kwartalne tempo zmian wynosi około 8%
        c. Jeżeli sukienki = płace to 41,32 zł

Zadanie to jest źle i niejasno skonstruowane. Często spotykam się w trakcie
        mojej pracy z nieprecyzyjnymi zadaniami. Należy z tym bezwzględnie walczyć i
        nie należy się bać spytać autorów o niezrozumiałe rzeczy.

Pzdr. Sz"Che"Pan
        • donia6 Re: wielkie dzięki n/t 04.12.03, 08:28
          Ale jestem przekonana że było porównanie IV kw do Ikw gdzie II kw był stałą
          podstawą, dlatego też nie mogłam dac sobie z nim rady
          Pozdr
    • donia6 Re: Czy SZ*Cze*Pan w ogóle odpowiada na pytania? 03.12.03, 13:43
      j.w.
      • Gość: anka Re: Czy SZ*Cze*Pan w ogóle odpowiada na pytania? IP: *.legionowo.eu.org 04.12.03, 13:50
        Oczywiście, że odpowiada na pytania i robi to z czysto altruistycznych
        pobudek. Problem polega na tym, że nie codziennie ma dostęp do sieci (mam
        nadzieje, że mi wybaczysz zdradzenie tej tajemnicy).
        • Gość: Martita Re: Czy SZ*Cze*Pan w ogóle odpowiada na pytania? IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 06.12.03, 20:46
          hey..troche nie na temat ale i tak sie spytam, a moze masz kogos
          znajomego ;P : moze masz jakies info o kursach przygotowujacych na studia? i
          jeszcze jedno potrzebuje informacji o egzaminach na psychologie, socjologie
          lub dziennikarstwo.... tzn z czego sie uczyc? moze jakies ksiazki warte
          polecenia?:D pozdrawiam.Tegoroczna maturzystka
          ps...fajnie ze ktos ma dobre serducho buziak dla niego!!!!:*
          • Gość: Sz"Che"Pan Re: Czy SZ*Cze*Pan w ogóle odpowiada na pytania? IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 17:07
            Wielkie dzieki Martito, za słowa wsparcia, no i za buziaka ;)

Otóż chyba jestem w stanie pomoc także Tobie. Jeżeli chcesz zdawac na
            psychologie na UW lub podobna uczelnie, to z mojej wiedzy wynika, że jest to
            dosyć łatwe. Egzaminy są przeważnie z 4 przedmiotów, wśród których jest
            historia i chyba matematyka, ale ich poziom nie jest wyższy niż obowiązujący
            na maturze w przeciętnym liceum. Sam kiedyś zamierzałem zdawać na psychologie,
            ale zdecydowałem się na geografie. Mam wielu znajomych studiujących na
            psychologii i socjologii. Z tego co wiem dostać sie na dzienne nie jest
            trudno, wylecieć też (moja znajoma jest na 7 roku i jeszcze sie nie zabrala za
            pisanie pracy magisterskiej :)
            Psychologie podobnie jak socjologie warto jest studiowac. Zapotrzebowanie na
            ludzi po tych kierunkach jest, a i latwiej jest im przejsc potem przez koszmar
            rozmow o prace.
            Co do dziennikarstwa to nie mam za wiele informacji. Wiem jedynie, ze jest tam
            duzo chetnych i trudno jest sie dostac. Trzeba miec bardzo dobra wiedze z
            jezykow oraz historii.

Jezeli bedziesz miala jeszcze jakies problemy - pytaj.

Buziaczki

Sz"Che"Pan
            • Gość: Sz"Che"Pan Re: Czy SZ*Cze*Pan w ogóle odpowiada na pytania? IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 18:37
              Co do ksiązek, z ktorych warto sie uczyc przygotowujac sie do egzaminow, to
              jesli chodzi o psychologie i socjologie powinny Ci wystarczyc podręczniki z
              ktorych przygotowywalas sie do matury.
              Oczywiscie warto jest zapisac sie na jakis kurs. Polecam raczej duże ośrodki.
              W nich nauczysz się robić notatki - czyli czynności ktora musi w sobie wyrobic
              kazdy przyszly student (Ja niestety w robieniu notatek jestem kiepski :)
    • dywersant1 Predyktor 16.12.03, 11:28
      a moze wiesz co to jest predyktor, bo ja mam cztery odp do wyboru:
      -niekoincydentalny model ekonometryczny,
      -oparator wariancji składnika losowego,
      -optymalny wektor zmiennych objaśnijących,
      -model ekonometryczny do celów predykcji.<
      • Gość: Sz"Che"Pan Re: Predyktor IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 10:04
        Odpowiedzi, które Ci pasują, są odpowiedziami prawidłowymi :)
        • dywersant1 Re: Predyktor 23.12.03, 12:02
          dzięki.
          teraz sobie spasowałem. jutro wigilia. czytam książkę (nie o ekonometrii:)- to
          mnie odpręża.
    • Gość: Sz"Che"Pan Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 10:26
      ZE WZGLĘDU NA DUŻE ZAINTERESOWANIE PRZEDŁUŻAM PROMOCJĘ DO KOŃCA SESJI ZIMOWEJ.

Pozdrawiam Sz"Che"Pan

PS. Wszystkim Forumowiczką i Forumowiczom składam najserdeczniejsze życzenia
      Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!!!
    • studentka1981 Re: Problemy na studiach? Zapraszam! 21.12.03, 19:17
      No to ja sie zgłaszam z Ekonometria:))Piekny przedmiot z którego nic nie
      grzeje.Jak myślisz jaka ksiązke nabyc co by cos zrozumiec do 3 stycznia:(
      Korepetycje oferowałes za ile w promocji dla blondynek hehhe?
      • Gość: Martita a ja tak sobie...:) IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 25.12.03, 21:22
        Moj Drogi :)Watpilam czy odpiszesz.... Dzieki za te informacje , jednak
        troszke polemizowalabym nad tym
        stwierdzeniem ze dostac sie jest latwo:/ bo tak nie jest:( niestety...... masz
        moze jakis mailik?:p ja chce promocje ....przedluzyc tylko dla siebie.....i
        rozwiac swoje watpliwosc...ktore na pewno w ciagu roku mi sie nasuna....:D Nie
        jestem pewna czy posiedzisz tu dlugo dlateeeego...:) Prosze ladnie:) Co Ty na
        to? moj mailik..margha@wp.pl Mam nadzieje ze bedziemy w kontakcie?:>
        ps...pozeram( tak pozeram!!!inaczej tego nazwac nie mozna) moje ukochane
        pierogi z kapusta i grzybami:) pozdrawiam!
    • Gość: Sz"Che"Pan Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.03, 12:45
      Ad. Martita
      Mój mail to: tszcze@wp.pl
      Bardzo chętnie podzielę się z Tobą informacjami.
      Elbląg to bardzo ładne miasto. Szkoda, że tak daleko od Warszawy ;)

Ad. Studentka1981- Mój ulubiony rocznik :)
      Z ekonometrią jest niestety tak, że każda uczelnia wydaje włąsny podręcznik,
      który przeważnie jest nieosiągalny w normalnych księgarniach. Większość z tych
      podręczników jest dobrych (mam na myśli podręczniki uczelni państwowych bo o
      prywatnych wolałbym się nie wypowiadać :)
      3 Styczeń to niestety chyba zbyt bliska data, żeby się nauczyć całej
      ekonometrii, ale życzę powodzenia!!!

Ad. Dywersant1
      Mam nadzieję, że informacje, które Ci przesyłam, na coś Ci się przydadzą.
      Troszeczkę dużo pracy mi zadałeś przez święta, ale dla mnie jest to bardzo
      miłe zajęcie.

Pozdrawiam

Sz"Che"Pan
    • Gość: Iza Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.toya.net.pl 03.01.04, 17:22
      Jestem studentka V roku Pedagogiki Specjalnej.Prosiłabym o materiały nt.
      opieki psychiatrycznej nad dzieckiem-to mój temat magisterki
      • Gość: Sz"Che"Pan Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 17:17
        Przykro mi ale Pedagogika Specjalna nie jest SPECJALNIE mi znana :) Bedziesz
        musiala poradzić sobie sama.

Powodzenia

Sz"Che"Pan
    • Gość: Sz"Che"Pan Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.04, 18:12
      Widze, ze studenci sa bardziej pochlonieci nauka do sesji niz szukaniem
      rozwiazania swoich problemow na forum Gazety Wyborczej ;)
    • Gość: Sz"Che"Pan Re: Problemy na studiach? Zapraszam! IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 18:30
      Ponieważ w styczniu zainteresowanie moją pomocą zmalało do zera, postanawiam
      zakończyć promocje. Jednakże gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pytania lub
      problemy zapraszam pod adres: tszcze@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka