Dodaj do ulubionych

Erasmus- FU Berlin

15.03.09, 23:13
Witam, wyjeżdżam w październiku do Berlina w ramach Erasmusa-
kierunek stosunki międzynarodowe. Może ktoś był, lub jest obecnie w
Berlinie na FU i może mi cos powiedzieć na co warto zwrócić uwagę.
Jak wygląda kwestia akademików, nauki, czy obcokrajowiec ma szanse
dostać w Berlinie pracę..?
Obserwuj wątek
    • un.invited Re: Erasmus- FU Berlin 16.03.09, 14:51
      szanse ma kazdy - ale: jako Polak w Niemczech nie mozesz legalnie pracowac,
      jesli pracodawca nie wystapi na uciazliwa droge udowadniania jako to jedyna
      mozliwa osoba jestes na stanowisko X

i ale2: - w Berlinie jest horrendalnie wysokie bezrobocie

pozostaje studentische hilfskraft (jakies kilkaset euro miesiecznie za ok. 10
      godzin tygodniowo) na uczelni - o to najlatwiej

baw sie dobrze - Berlin to genialne miasto! ;-)
      • jestemloginem Re: Erasmus- FU Berlin 18.03.09, 10:33
        no w zasadzie chciałam znaleźć pracę w niepełnym wymiarze godzin, bo
        studiując raczej bym sobie nie poradziła pracujać na cały etat,
        dzięki za odpowiedź...
    • mary_an Re: Erasmus- FU Berlin 16.03.09, 15:58
      J
      • mary_an Re: Erasmus- FU Berlin 16.03.09, 16:01
        Kurcze cos mi sie nacisnelo nie tak.

Studenci w Niemczech maja prawo do pracy, 90 pelnych dni albo 180 niepelnych dni
        w roku (pelne to praca powyzej 4h). Ja sama na studiach caly czas pracowalam i
        nawet bardzo dobrze zarabialam, wiec nie ma problemu. W Berlinie tez nie ma
        wiekszych problemow ze znalezieniem pracy dla studenta. Zarobisz 6-10 Euro za
        godzine, zalezy od tego jak trafisz i co bedziesz robila (wazna jest np.
        znajomosc jezyka).

Akademiki to nie wiem jakie ma FU, ale ogolnie w Berlinie w okolicach FU mozesz
        znalezc calkiem niedrogie pokoje, wiec nie powinno byc problemu.
        • jestemloginem Re: Erasmus- FU Berlin 18.03.09, 10:35
          a co Ty studiowałas w Berlinie, i na którym uniwerku? i jak tam jest
          z godzinami? ile razy w tygodniu są zajęcia? i czy wśród przedmiotów
          są np. języki obce, tzn czy można sie zapisać na bezpłatny kurs
          językowy, ale nie niemiecki..?
          • mary_an Re: Erasmus- FU Berlin 18.03.09, 13:21
            studiowalam w innych miastach w Niemczech ale sporo moich znajomych studiowalo w
            Berlinie, poza tym zasady sa wszedzie takie same. przynajmniej tak wynika z
            wielu moich rozmow prowadzonych z ludzmi z roznych uniwerkow w Niemczech.
            Standardowo w Niemczech na kierunkach humanistycznych i bardziej wolnych
            wybierasz sobie sam zajecia od poczatku do konca, u mnie czesto kryterium byla
            taka godzina, zebym mogla sie wyspac. malo ambitnie, wiem, ale komu chce sie
            wstawac na zajecia na 8 rano jak mozna isc na 14sta? :) no i kto chce miec
            zajecia w piatek? najlepiej w poniedzialek, wtorek srode i to po poludniu :)) -
            najlepiej napisz e-maila do koordynatora, bo z erazmusami moze byc inaczej i
            moze nie bedziecie mieli wolnego wyboru, tylko narzucone jakies zajecia. to tez
            zalezy od kierunku. no i od tego, czy studiujesz jako Bachelor, czy Master - w
            Niemczech system jest dosyc skomplikowany i nie ma jednej odpowiedzi, na jednych
            zajeciach mozesz miec ludzi studiujacych 5 roznych rzeczy i robiacych zupelnie
            inny program zajec.

na moich uniwerkach na kursy jezykowe trzeba bylo sie zapisywac online jednego
            konkretnego dnia, po godzinie konczyly sie miejsca, wiec lepiej wczesniej
            napisac maila do centrum jezykowego i dopytac sie o szczegoly. i tamte kursy
            byly platne, ale kosztowaly jakies grosze. ja chodzilam np. przez caly czas na
            chinski, ale wybor jezykow jest czesto bardzo szeroki.
            www.sprachenzentrum.fu-berlin.de/index.html - tu masz wszystko jak sie
            zapisac, jakie sa jezyki itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka