Dodaj do ulubionych

Sorry, że się wcinam

03.11.09, 08:20
Jak w temacie

Sorry, że się wcinam. Jestem tu obcy.
Kiedyś, kiedyś zupełnie przypadkiem zajrzałem na to forum i tak mnie
zaintrygowało, że co jakiś czas tu wracam.

Jeśli popuszczę wodze fantazji, mam wrażenie jakbym czytał jakąś bajkę, w
której okrutny władca JP SANDAŁ straszliwie ciemięży lud. Pewnie przypala was
gorącym żelazem, torturuje wam dzieci w szkole, gwałci żony w pracy. Oj,
biednym jesteście "ludkiem".

Ale tak na poważnie, niech mi ktoś odpowie.
Na początku myślałem, że to jest forum kabareciarzy. Ale czytając niektóre
wątki, zaczynam mieć wątpliwości, bo autorzy bardzo się wczuwają i sprawiają
wrażenie poważnych.

Sprawdzałem na mapie : Odrzywół naprawdę istnieje.

Czy to co piszecie dzieje się naprawdę czy jesteście grupą "jajcarzy" co to
nabierają takich jak ja i dobrze się bawią ????

Jeśli wariant pierwszy to WYRAZY WSPÓŁCZUCIA
jeśli drugi to POZDROWIENIA
Obserwuj wątek
    • chudybyk.2 Re: Sorry, że się wcinam 03.11.09, 09:07
      A skąd Ty jesteś koleżko? :) bo to co tu czytasz to są realia. A takich gmin
      jest w Polsce dużo, gdzie rządzi jeden i ten sam gość od 18 lat i jak napisano w
      Echu Dnia jest to "najbiedniejsza gmina w Polsce ale sprawnie zarządzana". To
      jakie wyciągniesz wnioski?? Czyż to nie absurd?
      • mieszkaniec38 Re: Sorry, że się wcinam 03.11.09, 11:40
        Panie zdcnkgs3,pewnie napiszesz jeszcze, że jesteś niezależnym biznesmenem, nie
        związanym z Odrzywołem ani z władzą. Tylko tak się dziwnie składa, że Ci którzy
        tak piszą zawsze popierają tego wójta zarządzającego sprawnie najbiedniejszą
        gminą. Do tego sprawdziłem twój login i okazuje się, że ten wpis jest twoim
        pierwszym w ogóle na jakimkolwiek forum gazety. Wiesz co ci powiem, kłamiesz!
        Jesteś przydupasem albo sandałem i proszę nie wciskaj kitów o bezstronności bo
        trochę to forum już istnieje i kilka razy już próbowałeś pod różnymi loginami
        wypisywać swoje brewerie.
        • baird2 Re: Sorry, że się wcinam 03.11.09, 18:13
          Tez pozwole sobie tutaj napisac . Ja nie jestem z Odrzywolu , ale
          moja zona pochodzi z tej gminy i czesto przyjezdzamy do rodziny i
          tez zagladam na ta strone okazjonalnie i zdaje sprawozdania zonie co
          sie dzieje w jej rodzinnych stronach Teraz bylismy na Swieto
          Zmarlych . I wiecie , jak przyjezdzam w te strony od lat 20 to widze
          olbrzymie zmiany Inne drogi , nowe inwestycje , a kto to zrobil ?
          To chyba wojt ten sam od 18 lat . A jesli by popelnil jakies
          niegodziwosci , to pewnie jest tam mu wielu zyczliwych ludzi i
          napewno byscie zapewnili mu godziwy zywot w Radomiu lub na Smutnej w
          Lodzi. Ale jakos sie to nie stalo . A pozatym ten wojt wygral
          demogratyczne wybory . Wiec dalaczego sie go czepiacie Wygrajcie
          sami wybory i tak naprawde zmiencie wojta . Tyle jadu z Was sie
          leje , ze az dziw bierze , owszem patrzcie na lapy wladzyi scigajcie
          ja . I nie uwazajcie mnie za przydupasa , bo tak naprawde mieszkam
          daleko , ale tylko obiektywnie rzucam pare uwag
          • korba825 Re: Sorry, że się wcinam 03.11.09, 18:26
            ... drogi kolego to nie wójt robił tylko GDDKiA. Owszem są drogi gminne ktore są
            w gestji i kompetencji wójta ale one tak ładnie nie wyglądają jak te krajowe.
            Tylko czy ładne drogi zapewnia ludzim w gminie pracę i utrzymanie? Żadnych
            inwesycji i zero większych zakładów a kto to ma załatwiać? przecież nie twoja
            żona czy inny mieszkaniec Odrzywołu tylko wójt który od 18 lat tu rządzi.
            Dlaczego nasza gmina jest jedna z biedniejszych gmin w Polsce?? przecież to też
            o czymś świadczy.
            • baird2 Re: Sorry, że się wcinam 03.11.09, 18:50
              I jeszcze raz ja cos napisze Kolega Korba pisze , ze wiekszosc tych
              drog to zalatwila dyrekcja krajowa i byc moze ma racje tym sie nie
              interesowalem Notomiast kolego Korba o co masz pretensje do tego
              wojta ? Ze nie znalazl inwestorow , nie stworzyl nowych miejsc
              pracy ? Takie pretensje ma pol Polski do swoich wojtow i starostow .
              Nikt nie jest cudotworca , i jakos nie udalo sie nikogo sciagnac do
              zainwestowania w gminie to nie takie proste . Natomiast moja uwaga
              to ta gmina powinna postawic na turystyke , to tez olbrzymia sciezka
              do uzyskania dochodow . Tereny piekne , nalezy opracowac foldery ,
              ale tez opracowac szlaki , sciezki rowerowe , i bedzie wiecej ludzi
              przyjezdzalo , napewno zostawia kase w sklepach , moze ludzie
              poszukiwac noclegow , to tez jest dochodowe
              • korba825 Re: Sorry, że się wcinam 03.11.09, 19:08
                Zgadzam się z tobą odnośnie turystyki i jej rozwoju na naszym terenie tylko
                dlaczego w tym kierunku od 10 lat nic się nie robi?
                • korba825 Re: Sorry, że się wcinam 03.11.09, 19:15
                  ..no może teraz ostatnio coś słyszałem o jakiejś trasie rowerowej ale czy to da
                  utrzymanie rodzin dla bezrobotnych ojców.
          • baird2 Re: Sorry, że się wcinam 04.11.09, 17:58
            I jeszcze raz napisze . Majac na mysli turystyke to wiem ze
            perspektyw na przemysl w Odrzywole nie ma . Ale jest wiele walorow
            turystycznych , rzeczka Drzewiczka i duzo lasow . I widzialem takie
            miejscowosci na Podlasiu , bardzo biedne , ale wlasnie zyja z
            przyjezdnych , i widze , ze coraz wiecej tam ludzi przyjezdza . Taki
            plan powinien przyjac wojt Tzn pierwsze to strategicznie sporzadzic
            plan zagospodorowania przestrzennego ( to sa jednak duze pieniadze )
            i przeznaczyc mozliwie najwiecej terenow pod zabudowe letniskowa .
            Przeciez zaraz sie okaze , ze mase ludzi zyska tam zatrudnienienie
            przy obsludze . Nawet dam przyklad moj szwagier ktory ma troche
            ziemi nad Drzewiczka ,po tsciach( a mieszka dalko od Odrzywolu) juz
            mysli ,planuje, wybudowac tam jakis osrodek wypoczynkowy Tak , ze
            nie mozna myslec tylko o marazmie . Trzeba aby Rada Gminy tez
            przyjela pewna strategie i wlasnie postawic na turystyke Wiem , ze
            Odrzywol Zakopaneym nie bedzie , ale bliskosc Warszawy i Lodzi tez
            jest domena . A oprocz tego zalew i z tego co slyszalem drugi
            zalew , to az sie prosi aby gmina przyjela taka strategie Tak ze
            zycze wszystkim mieszkancom Gminy Odrzywol powodzenia i nadal bede z
            wiadomych powodow przygladal sie tej gminie
            POZDRAWIAM WSZYSTKICH UCZESTNIKOW FORUM
        • zdcnkgs3 Re: Sorry, że się wcinam 04.11.09, 08:41
          Bardzo miły jesteś "mieszkańcu 38"

Wydaje mi się, że Cię nie obrażałem, a Ty nazywasz mnie przydupasem.

Pisząc tego posta, chciałem w delikatny sposób dać do zrozumienia, że w głowie
          mi się nie mieści, że w 21 wieku w środku Europy dzieją się takie rzeczy.
          Chyba trochę inaczej niż Ty i Tobie podobni rozumiem demokrację i wolne
          demokratyczne wybory. Na mój gust mogliście się pomylić o 4 lata a nie o 18 (
          tyle trwa kadencja ). Jeśli Wasz hegemon jest pospolitym przestępcą, to powinien
          siedzieć w pudle a nie być waszym wójtem. Czy w moim rozumowaniu jest jakiś błąd ???

Odnosząc się do Twojego pierwszego zdania : tak jestem niezależnym ( biznesmenem
          to może za duże słowo, ale możesz mi wierzyć na słowo - jestem całkowicie
          niezależny i finansowo i światopoglądowo ) i nie mam żadnego interesu w tym, czy
          waszym wójtem jest SANDAŁ, TRZEWIK czy GUMOWIEC.

A na przyszłość polecam Ci więcej grzeczności i poszanowania.
          • tajnosagentos2 Re: Sorry, że się wcinam 05.11.09, 08:32
            Populizm, demagogia i pobożne życzenia. Takich miejscowości jak Odrzywół w
            Polsce są tysiące i większość z nich ma las i rzekę i też chcą postawić na modną
            ostatnio turystykę. Jak myślicie jakie szanse ma Odrzywół w starciu z nimi o
            fundusze na ten cel. Żadne!!!
            Jeśli dotychczasowy wójt przez ponad 20 lat (nie 18)nie wiele zrobił w tym
            temacie to co myślicie, że nagle zacznie pozyskiwać środki na turystykę w naszej
            gminie. Dalej, naszej gminie jest potrzebny prawdziwy rozwój, rozwój małej
            przedsiębiorczości,rzemiosła a do tego potrzebny jest rozwój infrastruktury. Ja
            jako mieszkaniec tej gminy nie chce żyć w skansenie do którego Ty przyjedziesz
            raz na rok najeść się chleba ze smalcem i popić bimbru. Obecna administracja
            gminna jest tworem niewydolnym i nie będącym w stanie kompletnie nic zrobić dla
            rozwoju. Jedynym cele władz jest zapewnienie wygranej w kolejnych wyborach by
            ten marazm trwał wiecznie. I tu odnośnie demokracji. Wójt wcale nie musi starać
            się o głosy wszystkich mieszkańców. Wystarczy, że ma zatrudnionych w gminie i
            szkołach ok 200 osób i jeśli to pomnożymy przez czteroosobową rodzinę to akurat
            wychodzi liczba dająca sukces w każdych wyborach. I taka to demokracja Panowie
            wspomagana przed wyborami umowami rozdawanymi przez wójta na 3 czy 6
            miesięcy,więc nie rozśmieszajcie mnie swoją naiwnością.

do zdcnkgs3:
            raczej zgadzam się z tym co na pisał o Tobie mieszkaniec38, wypowiadasz się
            całkiem jak sandał. I jeszcze jedno nie cwaniakuj, bo jak to powiedział jeden
            były wójt "jak byłem wójtem wygrywałem wszystkie sprawy w sądach, jak przestałem
            być wójtem nagle wszystko przegrywam" obyś nie wykrakał tego pudła dla naszego
            hegemona ;-)
            • tulipan889 Re: Sorry, że się wcinam 05.11.09, 15:21
              Odrzywół od kilku lat zaczyna się wyludniać ludzie starzy umierają a młodzi stąd
              wyjeżdżają nie mając żadnych perspektyw na przyszłość.
            • hasch1 Re: Sorry, że się wcinam 05.11.09, 22:52
              Wojt jaki jest to wszyscy widzą. Nie jest ani dobry , ani zły. On
              poprostu jest.
              Fundusze unijne owszem na drogi
              na telekomunikację,
              na wodociągi,
              na kanalizację,
              na oczyszczalnię ścieków,
              tak na to może zdobywać je wójt.
              Ale na wpychanie w swoją dupę to musisz wystąpić sam. Wójt nie
              postawi Ci hotelu, ani fabryki, żebyś miał z czego żyć.
              Ten wójt nie jest ideałem, to fakt.Ale jak przyglądam się
              mieszkańcom gminy, to mają swego. Niczym nie odbiegającego od
              pozostałych.
              Wam się socjalizm maży, nie zapszeczajcie.
              A wdzę to dość często bo Ja często bywam w Odrzywole.
            • zdcnkgs3 Re: Sorry, że się wcinam 06.11.09, 15:08
              Co Wy macie z tymi przydupasami i sandałami ?
              Jeden nazwał mnie przydupasem, teraz Ty - sandałem.
              Szczerze mówiąc - nie rusza mnie to.

Ktoś w tym wątku słusznie zauważył, że ani wójt ani nawet Św.Piotr nie zbuduje
              Ci hotelu i fabryki.
              Jeśli wasza miejscowość nie leży w górach, to gór wam nie usypie. Jeśli nie
              jesteście nad morzem, to i morza wam nie stworzy.

Ale jeśli nie chce wam pomóc w tworzeniu infrastruktury ( co by to nie znaczyło
              ), to go k... zmieńcie.

Piszesz, że wójt ma 200 etatów do obsadzenia i mnożąc to przez 4 wystarcza mu to
              do wygrania kolejnych wyborów.

To może i Ty go poprzyj. A może kolejny wójt Tobie obieca jedną z tych dwustu
              miejscówek. Na 3 miesiące. A może nawet aż na 6.
              To jest szczyt twoich marzeń ???
              Jeśli tak, to faktycznie płacz dalej nad tą "kulawą demokracją".

Na razie tyle.
              Pewnie jeszcze tu wrócę.
              • azor09 Re: Sorry, że się wcinam 07.11.09, 08:52
                Co tu się dużo rozpisywać każdy w Odrzywole wie że wójt bardziej dbał i dba o
                wieś niż o sam Odrzywół.
                • rysio821 Re: Sorry, że się wcinam 09.11.09, 10:54
                  Sorry że i ja się odezwę :) chociaż nie ma za co przepraszać zabierając głos:)
                  żartuje ale wracając do tematu poprzednik napisał że wójt dbał o wieś bardziej
                  niż o Odrzywół, no ja się temu nie dziwię wszak wójt pochodzi ze wsi a wiadomo
                  każdy ciągnie do swoich.
                  Z drugiej strony to wieś też powinna być modernizowana ale powinno to być
                  robione z równowagą.
                  Zmiany które zaszły w Odrzywole mam na myśli odnowiona ul.Warszawską czy park
                  nastąpiły w ostatnich latach w sumie wymuszone bo ul. Warszawska wyglądała jak
                  ser szwajcarski od dziur, więc ciśnie się na usta pytanie co robiły władze przez
                  tamte lata poprzednie?
                  Odrzywół jest głównym miastem gminy i wydaje mi się, że jeżeli Odrzywół będzie
                  zaniedbywany to na nic zdadzą się nowe drogi na wsi i kanalizacje jak ta wieś po
                  prostu padnie. Padnie bo młodzież z tych wsi nie mając zatrudnienia na terenie
                  gminy wyjedzie. To właśnie wokół Odrzywołu powinno się wszytko rozwijać czy to
                  turystyka czy handel czy inne branże. Odrzywół powinien być miejscowością w
                  gminie która powinna być ośrodkiem zatrudnienia i perspektyw rozwoju młodych
                  ludzi. A tak nie jest w Odrzywole jest kilka sklepów trochę malutkich firm i to
                  wszystko. Podam przykład małej gminy jakim jest Kleszczów
                  www.kleszczow.pl/?submenu=7&id=70 trzeba brać z nich przykład. Też byli
                  kiedyś małą biedna gminą... kiedyś a teraz najbogatszą. Tylko trzeba się wziąć w
                  garść i coś robić a nie czekać aż samo przyjdzie.
                  • tulipan889 Re: Sorry, że się wcinam 13.11.09, 11:03
                    Cytat z wypowiedzu Rysia821;
                    "Odrzywół jest głównym miastem gminy i wydaje mi się, że jeżeli Odrzywół będzie
                    zaniedbywany to na nic zdadzą się nowe drogi na wsi i kanalizacje jak ta wieś po
                    prostu padnie. Padnie bo młodzież z tych wsi nie mając zatrudnienia na terenie
                    gminy wyjedzie. To właśnie wokół Odrzywołu powinno się wszytko rozwijać czy to
                    turystyka czy handel czy inne branże. Odrzywół powinien być miejscowością w
                    gminie która powinna być ośrodkiem zatrudnienia i perspektyw rozwoju młodych
                    ludzi.:
                    Ktoś pisał wcześniej o rozwoju turystyki czy może agroturystyki w naszym
                    grajdołku. Być może turystyka ma u nas przyszłość bo i tereny są ciekawe czysta
                    rzeka jakis tam kawałek zalewu. Widać to szczególnie na Pradze gdzie na końcu
                    ulicy ludziska stawiają sobie domki letniskowe. Tak prawdę powiedziawszy to
                    Praga jest najlepszym miejscem na takie inwestycje. Blisko rzeka, zalew, las
                    czyste powietrze, czego więcej potrzeba. Jest tam pociągnięta woda, elektryka, i
                    asfalt może nie do końca ale z czasem można przedłużyć jeszcze te 200 metrów lub
                    utwardzić. Bardzo ładne działki położone w lesie lub blisko lasu. Z tego co wiem
                    rozmawiając z ludźmi to nie długo ma tam zainwestować w domki letniskowe trzech
                    ludzi którzy mają tam działki nie będę pisał kto... być może to plotki ale
                    jeżeli tak to widzą chyba tam jakiś interes lub miejsce na wypoczynek.
                    Odrzywół jest położony blisko różnych ciekawych miescowości do których można
                    dojechać czy to samochodem osobowym czy autobusem. I nawiązując do tego co
                    napisał rysjio821 Odrzywół być może z czasem stanie się takim ośrodkiem i
                    miejscem gdzie ludzie będą mogli przyjechać i wypocząć a młodzież uzyskać pracę.
                    Piękne tereny są też koło zalewu jest asfalt nie ma tylko wody i elektryki ale i
                    tam można coś pomyśleć jak się chce aby uzbroić teren i zachęcić do
                    inwestowania. Tak że moi drodzy są warunki tylko trzeba zgody i porozumienia..
                    pomyślcie o tym decydenci.
                    • achilles_3 Re: Sorry, że się wcinam 13.11.09, 11:55
                      Siema widzę że jakaś konkretna dyskusja a nie tylko Kmieciak i Gajeswki:)
                      nawiązujac do tego co pisze >tulipan889< to jeszcze trzeba wspomnieć że na kocu
                      Pragi pociągnięta jest kanalizacja:)
                      Sam mam tam działkę no może nie ja ale ojciec i też się zastanawiam czy tam coś
                      nie postawić jakiś domek na lato.
                      Na przykład taki.. www.domki.org.pl/western2.php a może taki..
                      www.mega-drew.pl/index.php?page=txt/oferta&folder=katalog/07
                      Tez mam takie przeczucie że niedługo tam będzie bumm na domki letniskowe w tym
                      rejonie.
                      • townes Re: Sorry, że się wcinam 13.11.09, 12:11
                        Stawiaj, stawiaj, jeżeli masz za co.
                        Ze słyszenia wiem, że ludziom z miast już minął ten owczy pęd żeby
                        budować domy i mieć własny ogród, nie mieć sąsiadów z góry i dołu
                        itd.
                        Teraz idą w takim kierunku żeby kupować działki, lub domki
                        letniskowe w miejscach fajnie położonych. Słysałem, że gdzieś w
                        Sulejowie lub w pobliżu jest ogrodzony teren z samymi domkami. Przez
                        cały rok pilnuje teremu ala dozorca, który jest opłacany przez
                        właścicieli tych domków (ze składek). Są pewni, że się nic nie
                        dzieje, przyjeżdżają tam kiedy chcą i sa zadowoleni.
                        Warto to przemyśleć, przynajmniej tereny ładne już są:)
                        • achilles_3 Re: Sorry, że się wcinam 13.11.09, 12:16
                          Po co szukać gdzieś daleko jak się ma działkę na miejscu to połowa sukcesu.. a i
                          firmy w naszym rejonie tez sa które się podejmą budowy.:
                          www.canbud.gut.pl/index_pliki/page0005.htm
                          • tytus2342 Re: Sorry, że się wcinam 13.11.09, 14:59
                            Dobrze piszecie tylko do tego potrzeba jeszcze dobrej woli władzy, radnych,
                            wspólnoty, aby zechcieli ze sobą współpracować a na to się nie zapowiada i tak
                            to możecie sobie pomarzyć o wielu sprawach.
                            • achilles_3 Re: Sorry, że się wcinam 13.11.09, 15:23
                              Marzenia niekiedy się spełniają więc może... poza tym jeżeli ktoś ma działkę
                              prywatną to robi na niej to na co ma ochotę:) jak ma pieniądze jak zauważył
                              townes. Dobre jest w tym wszystkim to że na domki letniskowe stojące chyba nie
                              na fundamencie stałym i nie mający więcej jak 4 m wysokości nie musowo mieć
                              pozwolenia od władz..zaznaczam chyba..ale to jest do ustalenia. Tak że władze
                              czy radni nie są tu za bardzo potrzebni.. no może zgoda na podłączenie do
                              elektryki czy wody lub kanalizaji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka