Dodaj do ulubionych

muzykologia

22.04.09, 18:01
Witam. Czy ktoś mógłby mnie oświecić i opowiedzieć dokładnie o co chodzi z tym
kierunkiem? jest szansa po nich na dobrą pracę, do załatwienia? a egzaminy
wstępne? baaaardzo się interesuje muzyką, zastanawiam się czy moje informacje
wystarczą mi, by się dostać? bardzooo proszę o informację. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Edyta Re: muzykologia IP: *.chello.pl 22.04.09, 18:25
      Na UW zdaje się historię muzyki, przejrzyj arkusze maturalne z tego przedmiotu
      to będziesz wiedziała czy masz szanse. Studia obejmują historię i teorię muzyki,
      więc są to raczej studia hobbystyczne.
      • julka990 Re: muzykologia 22.04.09, 20:00
        studia hobbystyczne. no tak, jeśli lubię muzykę i jej historię to całkiem jak
        hobby. czy bardziej może chodzi o to, że można je studiować jako coś dodatkowego?
        • Gość: m. Re: muzykologia IP: 150.254.72.* 22.04.09, 20:15
          moim zdaniem chodzi o to, że o pracę w zawodzie jest baaaaardzo trudno i te
          studia można traktować jako rozwijanie swoich zainteresowań a nie jako
          inwestycję w przyszły zawód.
          • julka990 Re: muzykologia 22.04.09, 21:08
            i tak też myślałam... :( dziękuję wam. mam teraz ooogromny mętlik. chciałabym
            wybrać się na studia gdzie robiłam bym to co lubię. znacie jeszcze jakieś studia
            związane w jakimś stopniu z muzyką? oczywiście po których mogłabym znaleźć
            łatwiej pracę.
            • Gość: coś o tym wiem Re: muzykologia IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.09, 21:34
              Słuchaj a masz skończoną szkołę muzyczną,np pierwszego stopnia? Jeśli nie to
              musisz mieć opanowany zakres materiału przynajmniej i potrafić to wykorzystać,bo
              musisz wiedzieć że na większość muzycznych kierunków są ciężkie egzaminy wstępne
              i samo zainteresowanie muzyką niestety nie wystarczy.
            • Gość: Edyta Re: muzykologia IP: *.chello.pl 22.04.09, 22:37
              Gdzieś widziałam kierunek "edukacja muzyczna", ale nie pamiętam na jakiej
              uczelni i nie wiem czy jest on dużo bardziej przyszłościowy. Poza tym
              muzykologia na UW w trybie wieczorowym jest nastawiona bardziej na muzykę
              współczesną, dziennikarstwo muzyczne itp. i podobno stwarza większe możliwości
              znalezienia pracy niż dzienna, ale szczegółów nie znam (tyle co z opisów na ich
              stronie).
              • sundry Re: muzykologia 23.04.09, 09:19
                Moja znajoma studuje na UŚ edukację muzyczną ( nie pamiętam
                dokładnie nazwy kierunku),ale mówiła,że można po tym uczyć muzyki w
                szkole,czy prowadzić jakieś zajęcia.
                • k.l2 Re: muzykologia 30.05.09, 11:27
                  Ja studiuje muzykologie (aktualnie na studiach magisterskich),ale za
                  granica. Natomiast mam znajmych studiujacych na UW.
                  A wiec- egzamin z historii muzyki, tj. matura jest do zdania. Nie
                  wiem czy sa dodatkowe. Latwo natomiast dostac sie na wieczorowe,
                  ktore daja mozliwosc uzupelnienia brakow w wyksztalceniu, jest po
                  nich mozliwosc przejscia na magisterskie dzienne (wieczorowe sa tylko
                  licencjackie).
                  Praca- jesli zrobisz blok pedagogiczny masz uprawnienia do uczenia
                  analizy i historii muzyki w Szkolach Muzycznych. Do "zwyklych " szkol
                  teoretycznie nie, no ale zalezy to dyrektora.
                  A poza nauczycielstwem, coz, samemu trzeba kombinowac.. W sumie
                  mozliwosci jest troche, tylko w polaczeniu z innymi umiejetnosciami.
                  Np. dziennikarstwo muzyczne, praca w instytucjach kulturalnych.
                  Najlepiej chybha (ja tak zamierzam) zrobic dodatkowe kursy lub studia
                  podyplomowe np. z zarzadzania, z muzykoterapii i co jeszcze sobie
                  wymyslisz...
                  PS. Niestety na UW (i podejrzewam,ze ogole w Polsce) jest duuzo
                  niepotrzebnej teorii. Ale da sie przezyc. Np. na moich studiach jest
                  podejscie bardziej praktyczne.. Chociaz oczywiscie teoria to glowne
                  zalozenie tego kierunku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka