Gość: przyszłystudent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 13:13 Oczywiście na dziennych.Chodzi mi głownie o to czy będzie czas na naukę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marajka Re: Da się studiować i pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 14:28 A kto to ma wiedzieć? Co będziesz studiował: medycynę czy pracę socjalną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Da się studiować i pracować? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.05.09, 17:20 Wiesz, na pewno łatwiej byłoby, gdybyś nie pracował, tylko poświęcił czas na naukę i odpoczynek. Sama nie jestem jeszcze studentką, ale napiszę Ci na przykładzie moich kuzynek: jedna studiuje dziennie i pracuje, potrafi pogodzić czas pracy z nauką i sama zarabia na swoje wydatki a druga uczy się zaocznie i nie pracuje, chociaż sama zastanawia się jak pogodzi naukę z pracą, którą niedługo zacznie... To na pewno zależy od kierunku studiów, no i chęci studenta. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszlystudent Re: Da się studiować i pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 13:14 Dzięki za informacje.Zamierzam studiować fizykę lub informatykę, nauki ogromnie dużo i nie wiem czy da się to pogodzić z pracą.Trzeba będzie pomyśleć o jakimś kredycie studenckim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Da się studiować i pracować? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.05.09, 21:13 To rzeczywiście kierunek wymagający poświęcenia no i czasu... Ale nie warto rezygnować z marzeń. Można pracować trochę przez wakacje, mnóstwo osób szuka tego typu pracowników, rzeczywiście istnieje możliwość zaciągnięcia kredytu studenckiego, można pracować dorywczo... Pewnie, że nie będzie za to jeszcze przysłowiowych kokosów, ale zawsze coś :) A gdy już zaczniesz studia, sam dokonasz oceny czy można pracować i uczyć się, bo to, co dla kogoś jest trudne do pogodzenia, Tobie może wydawać się łatwe do zrealizowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorzyna Re: Da się studiować i pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 21:40 najpierw zorientuj sie, jak wyglada sprawa ze stypendiami (socjalne, na wyzywienie, sportowe, pozniej i naukowe) Odpowiedz Link Zgłoś
turystyczna_girl Re: Da się studiować i pracować? 28.05.09, 09:05 Hej Ja studiuje i dzięki moim studiom mam pracę, otworzyłam własny interes i powiem Wam że jak ktoś chce to może połączyć studiowanie i pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_grey Re: Da się studiować i pracować? 23.05.09, 22:19 To zależy co chcesz studiować. I jak pracować-w jakim wymiarze godzin. z tego, co widać na różnych forach na wielu kierunkach się da. To co prawda widać potem w poziomie wiedzy absolwentów, którzy zamiast w szkole siedzą w pracy. Ale to już inna historia. No i jeszcze inna rzecz, gdy nie masz wyboru i pracować musisz. Jeśli masz skup się na "wyciągnięciu" jak najwięcej ze studiów. Gość portalu: przyszłystudent napisał(a): > Oczywiście na dziennych.Chodzi mi głownie o to czy będzie czas na naukę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: Da się studiować i pracować? IP: *.216.95.46.dyn.user.ono.com 25.05.09, 11:55 > To zależy co chcesz studiować. I jak pracować-w jakim wymiarze godzin. z tego, > co widać na różnych forach na wielu kierunkach się da. To co prawda widać potem > w poziomie wiedzy absolwentów, którzy zamiast w szkole siedzą w pracy. Ale to > już inna historia a nie przyszlo ci do glowy ,ze studia sa wystarczajaco drogie w naszym biednym kraju i wiele osob jest zmuszonych pracowac ,bo inaczej nie byloby ich stac na roznego rodzaju oplaty ,ksera itd.? na moim drugm niezbyt wymagajacym ale jednak kierunku musialam niestety pracowac ,zeby miec na glupie ksero czy bilet do kina ,wiec zamiast sie nabijac pomyslcie czasem co piszecie ,nie kazdy ma dzianych rodzicow i mieszka w warszawce.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzi_ Re: Da się studiować i pracować? IP: 188.33.52.* 23.05.09, 22:58 OCZYWIŚCIE ŻE TAK! bez żadnych przeszkód, powiem więcej. studiuję na UW i normalnością staje się, iż ludzie studiują 2 kierunki i do tego pracują czy robią praktyki. na wykłady chodzić nie trzeba, student uczy się głównie w sesji. inaczej jest na uczelniach technicznych, ale na uniwerkach- bez obaw. aż się zdziwisz, ile będzie wolnego czasu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr ke Re: Da się studiować i pracować? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.09, 23:39 Jakaś Ty obeznana, studiuje fizyke na uniwerku i nie zauważyłam żebym miała pełno wolnego czasu, moi znajomi z matematyki również Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorzyna Re: Da się studiować i pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 09:33 bo moze chcesz sie czegos nauczyc i twoj kierunek moze byc bardziej czasochlonny od jakiejs pedagogiki, czy zarzadzania Odpowiedz Link Zgłoś
dr_grey Re: Da się studiować i pracować? 25.05.09, 00:35 Studia na 2 kierunkach i czas na pracę? No, nieźle. Uczycie się tylko do sesji? a nie macie ćwiczeń, prac, kolokwium? Sorry, aż nie wierzę, ze można się uczyć tylko w sesji i to na więcej niż jednym kierunku. To równie dobrze mogłyby być studia korespondencyjne... Dżizas a potem na innych forach jest płacz typu "mam dwa fakultety i nie mogę znaleźć pracy" I nie dziwne skoro studia ograniczają się do sesji... Gość portalu: suzi_ napisał(a): > OCZYWIŚCIE ŻE TAK! > bez żadnych przeszkód, powiem więcej. studiuję na UW i normalnością staje się, > iż ludzie studiują 2 kierunki i do tego pracują czy robią praktyki. na wykłady > chodzić nie trzeba, student uczy się głównie w sesji. inaczej jest na uczelniac > h > technicznych, ale na uniwerkach- bez obaw. aż się zdziwisz, ile będzie wolnego > czasu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorzyna Re: Da się studiować i pracować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 09:09 pewnie niezbyt meczaca praca na weekend i kierunki, ktore nie wymagaja zbyt wiele czasu na nauke, i wtedy jest to mozliwe... :P:P:P Odpowiedz Link Zgłoś
mary_an Re: Da się studiować i pracować? 28.05.09, 10:24 Moi znajomi, ktorzy studiowali informatyke i mieli talent graficzny na studiach projektowali strony internetowe i zarabiali po kilka-kilkanascie tys. zl za projekt, teraz maja wlasne firmy i dalej sie tym zajmuja. Inni w czasie studiow zalozyli wlasna firme i organizowali wycieczki dla studentow w czasie ferii a jak byl semestr to tez costam robili, juz nie pamietam co - zarabiali wiecej na studiach niz wiele ludzi po. Ja natomiast niestety nie mialam takich mozliwosci i za grosze pracowalam w call-center, bo mozna bylo samemu decydowac o godzinach pracy. A poza tym nie umialabym zalozyc wlasnej firmy, brak mi pomyslow, nie jestem wyjatkowo przedsiebiorcza i sie do tego po prostu nie nadaje. Znam tez takich, co nie pracowali i w ogole nie mogli sobie nawet ze studiami poradzic. Wszystko zalezy od tego na ile potrafisz sobie wszystko zaplanowac, masz pomysl na dobra prace itp. Odpowiedz Link Zgłoś