Dodaj do ulubionych

AP pytanie ... ;)

IP: *.mtm-info.pl 30.06.09, 12:58
Witam :) Chciałem sie zorientować czy mając zdaną maturę z polskiego na 50%
rozszerzoną i ustną na 100% Mam szansę dostania się na Uniwersytet
Pedagogiczny w Krk na filologie polską spec. komunikacja społeczna ? :)
Prosze o rzeczową odp ;) Z góry dziekuje ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: jeżowa Re: AP pytanie ... ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 15:17
      Ustny się nie liczy,więc masz małe szanse wg. mnie...
    • Gość: chmiela Re: AP pytanie ... ;) IP: 217.153.173.* 30.06.09, 15:45
      Egzamin ustny nie jest brany pod uwagę w rekrutacji. Na komunikacje społeczną jest chyba 60 miejsc. Niby pomnożą Ci te 50% przez 1,5, bo zdawałaś rozszerzony, ale 75pkt to na komunikacje raczej trochę za mało niestety. Przynajmniej patrząc na lata ubiegłe. Może progi spadną, ale szczerze mówiąc wątpię, czy aż tak. Mimo wszystko życzę powodzenia.
    • Gość: pzz Re: AP pytanie ... ;) IP: *.mtm-info.pl 30.06.09, 16:51
      tak też myślałem ... a orientuje się ktoś może na jaką spec. dostać się
      najłatwiej - mam na myśli oczywiście filologie polską poza nauczycielską ?
    • Gość: Ada Re: AP pytanie ... ;) IP: *.radom.vectranet.pl 30.06.09, 16:56
      Dostaniesz sie bez problemu na KUL a to chyba lepiej niz UP no chyba ,ze ci
      zalezy na Krakowie..........
    • Gość: marajka Re: AP pytanie ... ;) IP: *.cityconnect.pl 30.06.09, 18:10
      Specjalizację wybira się po I semestrze przecież A co do tego na jaką najłatwiej
      się dostać...Myślcie, ludzie! Na taką na którą będzie najmniej chętnych, a kto
      przewidzi jak będzie w tym roku??
      Szansę masz, ale małą.
      • Gość: ona89 Re: AP pytanie ... ;) IP: 88.220.76.* 30.06.09, 18:17
        Specjalizace, przynajmniej na UP wybiera sie od razu, wiem ze na UŚ wybiera się po pierwszym roku:) Najłatwiej się dostać na nauczycielską, bo jest najwięcej miejsc, ale jak mówiłąś ona Cie nie interesuje;) z 50% bedzie Cięzko.
      • Gość: chmiela Re: AP pytanie ... ;) IP: 217.153.173.* 30.06.09, 18:23
        no właśnie nie po pierwszym semestrze. W tym roku każda specjalizacja ma osobną rekrutację. Najłatwiej na nauczycielską zapewne. Nie wiem jak na nauczycielską z logopedią, ale na komunikację i edytorstwo zazwyczaj jest najwięcej chętnych, a najmniej miejsc.
        Jak dla mnie UP lepsze niż KUL.
        • Gość: marajka Re: AP pytanie ... ;) IP: *.cityconnect.pl 30.06.09, 23:07
          Ja studiuję właśnie na UP i w tym roku najciężej było dostać się na
          nauczycielską z logopedią. Edytorstwo i komunikacja miały wolne miejsca.
          • Gość: ewka Re: AP pytanie ... ;) IP: *.devs.futuro.pl 01.07.09, 06:22
            A nie wiecie może, jakie były progi w poprzednich latach? Wiem tylko,że w
            zeszłym roku było 103. Bardzo proszę o odpowiedź.
          • Gość: pzz Re: AP pytanie ... ;) IP: *.mtm-info.pl 01.07.09, 11:12
            Ehh czy na AP na żaden kierunek nie biorą pod uwagę wosu, ktory mnie troche
            ratuje ? Tak przegladam i nie widze i wiary nie daje ... ;/
            • Gość: ona89 Re: AP pytanie ... ;) IP: 88.220.76.* 01.07.09, 13:49
              A politologia na przyklad?

Jak studiowa polonistyke, to tylko na UJ! I miejse w rankingah!
              • Gość: xx Re: AP pytanie ... ;) IP: *.mtm-info.pl 01.07.09, 14:09
                na politologii nie wiem z jakiej racji polski i obcy brany pod uwagę tylko ...
                ;/ no tak ale z moim kiepskim wynikiem w tym roku z pol UJ odpada w przedbiegach
                ;) Moze za rok jak poprawie ...
              • Gość: marajka Re: AP pytanie ... ;) IP: *.cityconnect.pl 01.07.09, 22:38
                Ja tam jestem zadowolona. Rankingi to naprawdę nie wszystko. Zwłaszcza jeśli
                ktoś chce być nauczycielem, na pewno lepiej na UJ, bo oprócz nauczycielskiej
                masz jeszcze specjalizację z logopedii lub oligofrenopedagogiki.
    • Gość: Kaśka Re: AP pytanie ... ;) IP: 217.97.185.* 01.07.09, 14:11
      jeszce jezyk sie liczy o ile sie orientuje ;)
      • Gość: ewka Re: AP pytanie ... ;) IP: *.devs.futuro.pl 01.07.09, 15:05
        nie, na pewno nie
        tylko polski,ale wiadomo,ze rozszerzony
        proszę napiszcie progi, jeśli się orientujecie
        • Gość: ewka Re: AP pytanie ... ;) IP: *.devs.futuro.pl 01.07.09, 15:06
          dla porównania napiszcie tez progi na uj
          :)
          • Gość: ona89 Re: AP pytanie ... ;) IP: 88.220.76.* 01.07.09, 15:41
            na uj w zeszlym roku na nauczycielska trzeba bylo miec ok. 70% z polskiego i drugiego przedmiotu, ale w tym roku zmienili zasady rekrutaji. Potem kolejno progi rosly > wok > wot > komparatystyka > edytorstwo.

Na UP progi sa nizsze i mozna sie dostac z podstawowa matura:) ale tylko z jednego przedmiotu.
            • Gość: ewka Re: AP pytanie ... ;) IP: *.devs.futuro.pl 01.07.09, 15:53
              to jak jest w tym roku na wok lub wot???
              P.S. Myslalam, ze wiecej potrzeba...:)
              • Gość: ona89 Re: AP pytanie ... ;) IP: 88.220.76.* 01.07.09, 16:42
                Na wok i wot gdzies 80% + 70% kilka, ale to nie gwarantuje dostania sie w pierwszym naborze.
                • Gość: ewka Re: AP pytanie ... ;) IP: *.devs.futuro.pl 01.07.09, 16:47
                  a na ap??? przepraszam - up
                  • Gość: ona89 Re: AP pytanie ... ;) IP: 88.220.76.* 01.07.09, 16:51
                    na up z tego co wiem nie ma woku i wotu, tylko jest nauczycielska, edytorstwo, logopedia i komunikacja spoleczna:)

Najtrudniej jest na logopedie i edytorstwo (bo tylko po 30 miejsc)

Ale progi na UP sa nizsze niz na UJ i to czasem o wiele punktow nizsze:)
                    • Gość: ewka Re: AP pytanie ... ;) IP: *.devs.futuro.pl 01.07.09, 17:10
                      tylko właśnie chciałam dokładnie wiedzieć, ile trzeba mieć, by się dostać na up
                      • Gość: ona89 Re: AP pytanie ... ;) IP: 88.220.76.* 01.07.09, 22:08
                        A jakie masz wyniki?
                        Wiesz.. napisz moze na forum kierunku na naszej klasie posta:) zazwyczaj dziala:D
                      • Gość: marajka Re: AP pytanie ... ;) IP: *.cityconnect.pl 01.07.09, 22:40
                        To naprawdę zależy od rocznika. Rok temu najgorzej było na edytorstwo, w tym
                        było luźno. Po prostu trzeba liczyć na szczęście. A bibliotekoznawstwa nie
                        otwierają w tym roku? Tam było najmniej chętnych.
            • Gość: zdesperowana Re: AP pytanie ... ;) IP: 89.231.209.* 04.07.09, 14:01
              Czy pomimo zmiany zasad rekrutacji, progi mogą być porównywalne, tylko wyższe,
              bo wyższa jest średnia z polskiego rozszerz. w tym roku? 80% z pol. i 75% z ang.
              (rozszerzonych) wystarczy na cokolwiek na UJ? spec. nauczycielska?
              komparatystyka pewnie odpada...
    • ekspresjah Re: AP pytanie ... ;) 02.07.09, 12:03
      Ja z kolei maturę z języka polskiego na poziomie rozszerzonym zdałam na 90%,
      ponadto WOS rozszerzony na 64%. Złożyłam na UP na filologię polską spec.
      komunikacja społeczna, na UJ na spec. edytorstwo i wok oraz na UW na
      literaturoznawczo-językoznawczą. Jakie są moje szanse dostania się na te
      uczelnie? Moim marzeniem jest spec. edytorstwo na UJ, ale z woku też się
      uciesze, bo już obmyśliłam, że wówczas np. od drugiego roku mogłabym studiować
      jeszcze np. elektroniczne przetwarzanie informacji na wydziale kulturoznawstwa
      (część przedmiotów pokrywa się z polonistyką), filmoznawstwo lub zarządzenia
      kultura, a na UW dziennikarstwo i komunikację społeczną spec. public relations i
      marketing medialny. Tyle, że tu musiałabym w przyszłym roku zdawać maturę z
      historii, no ale przecież na filologii polskiej też coś historii będę miała,
      zwłaszcza polskiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka