Dodaj do ulubionych

Kolegium nauczycielskie czy uniwersytet?

IP: *.bloki.kalety.net 20.08.09, 22:02
Co sądzicie o kolegiach nauczycielskich? Z reguły kształcą na wysokim
poziomie? Może słyszeliście opinie o Kolegium Nauczycielskim im. Grzegorza
Piramowicza we Wrocławiu? Jeśli tak, to jakie?
W przyszłości chciałabym zostać nauczycielem. W wyżej wspomnianym kolegium,
zainteresowana byłabym kierunkiem język polski z edukacją wczesnoszkolną .
Brzmi ciekawie, ale czy warto? Teoretycznie jestem studentką pedagogiki-
zintegrowana edukacja wczesnoszkolna i wych. przedszkolne na UŚ, i zastanawiam
się, czy warto zrezygnować z uniwersytetu na rzecz kolegium. A zakładając, że
chciałabym uczyć języka polskiego, to lepszym rozwiązaniem będzie ukończenie
filologii polskiej ze specjalizacją nauczycielską, czy właśnie kolegium
nauczycielskiego-język polski. Jakie jest Wasze zdanie? Głównie zależy mi na
opiniach o wyżej wspomnianym kolegium. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Precel Re: Kolegium nauczycielskie czy uniwersytet? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.09, 19:30
      Ja własnie uczę się w wyzej wymienionym kolegium. Zdecydowanie odradzam. Jest wiele rzeczy, o których przy rekrutacji niestety się nie dowiadujesz. I tak uczysz się przez całe trzy lata i odbierając dyplom dowiadujesz się, że studiujesz w trybie niestacjonarnym. Może to mało ważne, ale o tym się nie mówi, ja na przykład tą sprawą jestem zbulwersowana. Bo jeżeli przy rekrutacji podaje się mylne informacje, to moja trzyletnia nauka w kolegium jest bez sensu. Jeżeli chciałabym studiować zaocznie zrobiłabym to trzy lata temu. większość ze słuchaczy kolegium jest przekonana, że studiuje w trybie stacjonarnym, bo też taka informacja jest podana na stronie internetowej kolegium kolegiumnauczycielskie.pl/index.php?page=kierunki. Jednak dyplom mówi co innego.
      • Gość: Aga Re: Kolegium nauczycielskie czy uniwersytet? IP: *.chello.pl 09.12.09, 19:40
        Przyznam, że to mnie zadziwiło: czy wyjaśnialiście na uczelni,
        dlaczego macie na dyplomach wpisany tryb studiów inny niż ten, w
        którym faktycznie studiowaliście?
      • Gość: Rogal Re: Kolegium nauczycielskie czy uniwersytet? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.09, 15:21
        Precel, Ty sie trochę zastanów zanim zaczynasz wypisywać takie
        bzdury. Czy kiedykolwiek miałaś w rękach dyplom ukończenia Kolegium?
        Z Twojej wypowiedzi widać , że nie, ale zabierasz głos co najmniej
        jak jakiś ekspert. Jestem tegoroczną absolwentką kolegium i słowo
        daję, na dyplomie nie ma ani słowa o trybie niestacjonarnym. Ludzie,
        skąd Wy bierzecie taki informacje?
        • Gość: kot Re: Kolegium nauczycielskie czy uniwersytet? IP: 109.243.75.* 11.01.10, 21:48
          Również jestem studentką Kolegium Nauczycielskiego i też na kierunki język polski z edukacją wczesnoszkolną. Kolegium polecam, bo bardzo dobrze przygotowywuje do praktycznej strony zawodu. Poza tym atmofera w Kolegium jest niesamowicie miła i zawsze da się wszystko załatwić i dogadać z wykładowcami :) Doszła do mnie też plotka o studiach niestacjonarnych na dyplomie, ale informacje te zweryfikowałam i pytałam ludzi, którzy taki dyplom już dostali- i jak pisze Rogal takiej informacji wcale nie ma.
          Bardzo polecam Kolegium, jeśli miałabym wybierać jeszcze raz, to ponownie wybrałabym Uniwersytet.
        • Gość: pseudoekspert Re: Kolegium nauczycielskie czy uniwersytet? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.10, 17:30
          Nie wiem jak precel, ale ja osobiście miałam okazję trzymać taki dyplom w swoich
          rękach. Różnica między absolwentami ubiegłorocznymi, a tegorocznymi polega na
          tym, że kiedyś w ogóle nie było konieczności wpisywania trybu na dyplomie.
          Obecnie natomiast takie informacje zostają na nim umieszczone.
          Pierwszą rzeczą, o jakiej należy jednak wspomnieć jest to, że dyplomy uzyskuje
          się dwa. Ten wydany przez KN rzeczywiście informuje o ukończeniu studiów
          stacjonarnych, jest to jednak dyplom nauczycielski, a ten świadczący o
          ukończeniu filologii polskiej jest wydawany przez Uniwersytet Wrocławski i na
          nim właśnie zostaję umieszczony wpis o trybie studiów niestacjonarnych. Problem
          polega na tym, że SŁUCHACZE ( bo studenci KN, tak na prawdę studentami nie są,
          gdyż posiadają status słuchacza, a to dwa różne pojęcia)nie mogą się od tego
          odwołać, gdyż aby uzyskać dyplom z UWr muszą w ostatnim semestrze nauki w KN
          zapisać się na wyżej wspomniany UWr, na studia eksternistyczne- kierunek
          filologia polska ( oczywiście za uiszczeniem drobnej opłaty w wysokości 80PLN
          :)), dzięki czemu będą mieli możliwość zdania egzaminu licencjackiego (za
          uiszczeniem jedynych 250PLN) na tej uczelni. UWr, na którym podejmiesz studia
          eksternistyczne nie ma prawnej możliwości wydania dyplomu z informacją o
          kierunku studiów stacjonarnych, gdyż uczysz się tam przecież tylko
          eksternistycznie, zatem złóżmy hołd dziekanowi, że nie wpisują trybu
          eksternistycznego:) Wiem, że to zakręcone, ale moja pointa jest taka, żeby
          Kolegium omijać szerokim łukiem:]

Ps. 1
          Rogal czasy się zmieniają, także jeśli nie jesteś z informacjami na bieżąco, to
          też się zastanów nad tym co piszesz.

Ps. 2
          Nie wiem jak jest na UŚ, ale nie rezygnowałabym z niego dla KN, zwłaszcza
          dlatego, że istnieje taka szansa, że Kolegia niedługo w ogóle przestaną istnieć.

Ps. 3
          Jeśli chodzi o kadrę, rzeczywiście mili i sympatyczni ludzie, z paroma wyjątkami
          naturalnie. Poziom też nie jest najgorszy, co ciekawe kolegianie mają wręcz
          więcej do zrobienia w praktyce, niż studenci UWr, ale to wychodzi w ostatnim
          semestrze "nauki":) Jeśli chodzi o sam zawód nauczyciela, praktyczne
          przygotowanie po ukończeniu szkoły oceniam na dobre:)

Nasuwa mi się jeszcze jedna myśl, co do tegorocznych maturzystów... YOUR LIFE,
          YOOUR CHOICE!!! -> ale dobrze się zastanów zanim decyzję podejmiesz:]
    • tocqueville uniwerek 11.01.10, 22:23
      po co iść do instytucji, które niebawem znikną?
      dajcie sobie spokój z kolegiami, bo je skończycie, a za parę miesięcy okaże
      się, że i tak musicie iść na uniwerek dorabiać jakies papierki do uprawnień
      kolegia mają być likwidowane:
      www.men.gov.pl/images/docs/komunikat.pdf
      • Gość: kot Re: uniwerek IP: 188.33.46.* 12.01.10, 14:14
        przeciez zeby zdobyć mgr i tak trzeba pojsc na uniwerek, co nie znaczy zeby rezygnowac z Kolegium, gdzie można zdobyc swietna wiedze praktyczną. Poza tym wiele osób, które już sa na UWr robi dodatkowe kierunki jeszcze raz w Kolegium.
    • Gość: malalala Re: Kolegium nauczycielskie czy uniwersytet? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.04.10, 23:04
      Jestem studentką kolegium i zdecydowanie odradzam!To najgorsza szkoła jaka może
      być.Jestem na studiach stacjonarnych a regularnie muszę uczęszczać od poniedz do
      niedzieli!W tym zdarza się że w niedzielę z rana są egazaminy(Przy zapisywaniu
      się nie było mowy o nauce w weekendy).Plan zajęć inny na każdy tydzień z
      tysiącem zmian po drodze.Nic nie można sobie zaplanować bo w każdej chwili mogą
      cie wezwac na uczelnie.Dyrektorka to szkoda gadac uczniow ma w dupie tylko kase
      zdziera a na prosby i propozycje jest głucha.Uczyc nic ni ucza czuje sie jakbym
      sie uwsteczniala bo poziomu to tam nie ma zadnego.Jednym słowem gdybym nie
      wpakowała w to juz tyle kasy to rzucilabym te kolegium w cholere bo szkoda
      mojego czasu;/
      • Gość: Tawananna* Re: Kolegium nauczycielskie czy uniwersytet? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 23:17
        Napisz, w jakim kolegium studiujesz. Kolegium kolegium nierówne - warto wiedzieć, co omijać, a z drugiej strony nie wszystkie kolegia są przecież takie.
        • Gość: malalala Re: Kolegium nauczycielskie czy uniwersytet? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.04.10, 23:35
          nkrriwf w Białymstoku.
          • Gość: Tawananna* Re: Kolegium nauczycielskie czy uniwersytet? IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 23:38
            A co tam studiujesz?

Trzymam kciuki, żebyś szybko dobrnęła do końca :).
            • Gość: malalala Re: Kolegium nauczycielskie czy uniwersytet? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 19.04.10, 16:13
              studiuje tam rewalidacje mam nadzieje ze dotrwam hehe;d
              • Gość: ola Re: Kolegium nauczycielskie czy uniwersytet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.10, 23:40
                Ja obecnie jestem po maturze a w przyszłości chciałabym pracowac w szkole I
                zielonego pojecia nie mam czy isc do kolegium czy na germanistyke Z jednej str w
                kolegium duzo wiedzy praktycznej ale za to nizszy poziom a z drugiej na uniwerku
                ogrom suchej niepotrzebnej wiedzy i zero pojecia o pracy w szkole;/ pomocy;)!!!
    • floryanna Re: Kolegium nauczycielskie czy uniwersytet? 03.11.13, 07:04
      Ja polecam kolegium nauczycielskie,gdyż tam się jest łatwiej dostać.
      Mnie przyjęli już po rekrutacji.
    • Gość: Autorka NKRRiWF IP: *.231.5.254.koba.pl 21.01.14, 11:08
      Zdecydowanie nie polecam nauki w NKRRiWF a jeżeli, ktoś ma możliwość tam iść do pracy, to odradzam, bo później trzeba się sądzić o wypłatę. Najgorsza uczelnia, z jaką miałam przyjemność i do czynienia. Nigdy więcej takich miejsc pracy, jedynie normalni są wykładowcy i studenci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka