Dodaj do ulubionych

rozklad GLUPIEC wg Banzhafa

21.08.13, 16:28
wyprobowalam ale nie wzielam niestety ze soba notatek. w przyszlym tyg opisze swoj eksperyment. moze wytrwalym uda sie znalezc w necie opis tego rozkladu - jak nie, to w przyszl. tyg ja zapodam.
Obserwuj wątek
    • algaria Re: rozklad GLUPIEC wg Banzhafa 21.08.13, 19:58
      Ja znam tylko rozkład Droga Głupca - ale to pewnie nie o to chodzi
    • ja-tekla Re: rozklad GLUPIEC 21.08.13, 22:53
      Rozkład GŁUPIEC odzwierciedla chronologiczny przebieg sprawy. Jednoczesnie pokazuje, w jakim miejscu znajduje się pytający, co juz pokonał i co jeszcze przed nim.Dlatego przedstawiony rozkład, jak żaden inny nadaje się do obserwacji dłuzszego rozwoju sytuacji. Jest on dosc trudny do interpretacji, dlatego ze przy poszczegolnych pozycjach nie ma nazwy, a znaczenie kazdej karty wypływa z poprzedniej.
      Jeszcze jedna trudnosc zawiera się w tym, ze karta karta moze odpowiadac innemu odcinkowi czasu niz poprzednia. Rozkład pokazuje tylko kolejnosc zdarzen, a nie ich następstwo czasowe.
      Karty rozkładamy następująco:
      odnajdujemy w talii kartę Głupca i ją wykładamy. Z wachlarza pozostalych, potasowanych 77 kart pytający wyciąga 12 kart, dołączamy do nich Głupca i ponownie tasujemy.
      Jeśli pytający zdecydował, jak odkrywac karty, czy "od góry", czy "od dołu" - rozkładamy wszystkie 13 kart jedna obok drugiej, jak na schemacie:
      1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.
      Odszukujemy kartę Głupca.
      Najpierw interpretujemy karty leżące po lewej stronie Głupca. To są minione doświadczenia. Następnie przechodzimy do kart wskazujących na przyszłosc.

podaję za: "Klucze do tarota" H. Banzhaf

p.s.
      lubię ten rozkladwink
      • algaria Re: rozklad GLUPIEC 22.08.13, 14:54
        Rozkład Jest fenomenalny!!! Pierwszy raz go widzę ale mnie zainteresował bardzo...
        Co byśmy bez Ciebie tekla zrobiły wink smile
        A mam takie pytanko - jeśli Głupiec wypadnie jako 1 lub 13 - to znaczy że przeszłości albo przyszłości nie będzie/było??
        • krakuskaa Re: rozklad GLUPIEC 22.08.13, 17:42
          zrobiłam próbęsmile
          pytanie " Przebieg znajomości"
          i wyszły karty;
          Rycerz Denarów
          7kielichów
          Gwiazda
          Sąd
          Królowa mieczy
          Słońce
          Koło
          Kapłanka
          Królowa Monet
          2 kielichy
          Kochankowie

Głupiec

Moc

i koniecsmile, cała historia pewnej znajomości, a teraz została tylko Moc- samotna kobieta???wink
        • ja-tekla Re: rozklad GLUPIEC 22.08.13, 21:49
          jesli Glupiec pierwszy wypadnie - to przeszlosc zamknięta, nie mająca silnego wpływu na nadchodzące wydarzenia...
          a jesl ostatni będzie - to podkresla znaczenie zdarzen minionych, zachęca, by uwaznej im się przyjrzec, przeanalizowac...
          Moc ostatnia, tuz za Głupcem...znajomosc owa spowodowała, ze i siły, i umiejętnosci w relacjach damsko-męskich nabyłas, krakuskaa wink choc przyszłosc rzeczywiscie taka trochę...bez przyszłosciwink
          • krakuskaa Re: rozklad GLUPIEC 22.08.13, 22:07
            Teklasmile
            ale Moc jest za Głupcem, na przyszłość--czyli co to znaczy???
            aha--tym razem poprosiłam koleżankę o wsparcie i bycie królikiem dla tego rozkładusmilesmile
            • ja-tekla Re: rozklad GLUPIEC 22.08.13, 22:12
              a znaczy, ze nauczylas sie byc tą, ktora tego lwa, jak zajdzie potrzeba to poglaszcze wink a jak trzeba - to miotłą przyłozy!
              ja dzis malo obiektywna, bo urodziny Ledy świętuję troszeczkę, hihi
    • krolowa.mieczy Re: rozklad GLUPIEC wg Banzhafa 28.08.13, 16:06
      O, widze, ze znalazlyscie smile

Wlasnie mialam opowiedziec o tym w kontekscie wypadajacego Glupca na pocz albo na koncu rozkladu, bo mnie wypadl jako 3ci od konca. I od razu jakos wewn poczulam, ze wiele sie wydartzylo, wydarzy sie na pewno jeszcze wiecej ale ten Glupiec prawie na koncu mowi - idz i czyn, masz otwarta przestrzen.
      Jesli wypadnie na pocz, to wg mnie znaczy ze ktos nie przywiazuje zbytniej wagi do przeszlosci, jest teraz tabula rasa.
      Glupiec na mscu 13 wg mnie mowi, ze karty nie chca pokazac przyszlosci, bo Glupiec to wlasnie typowy glupuiec i nie wiadomo co mu strzeli do glowy.

Aha, i ja wybralam talie w ktorej Glupiec przemieszcza sie z lewej do prawej tzn za plecami ma przeszlosc, a idie w prawo ku przyszlosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka