Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ile macie lat?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 08:55
    Temat troche zwiazny z budowa domu Ogladałem z żoną program i w pewnym momencie pewna pani socjolog czy jakas psycholog powiedziała mniej wiecej cos takiego: to jest niewiarygodne i kiedys nie było takich sytuacji , ludzie w wieku 30 lat maja juz wybudowane domy i chca je miec odrazu.Nie chcą się dorabiac całe zycie.
    Mamy po 30 lat i mamy wybudowany dom tak jak kilkoro naszych znajomych. Budowniczy - ile macie lat?
    Obserwuj wątek
      • Gość: bea Re: ile macie lat? IP: *.180.rev.vline.pl 24.10.06, 09:15
        23
      • Gość: isztar Re: ile macie lat? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 09:43
        29 lat, ale mąż 24 lata :)
        • Gość: rom50 Re: ile macie lat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 09:56
          29 lat:)
          Wiekszosc osob w wieku moich rodziców wypowiada sie podobnie .Oni dorabiali sie w latach kiedy na telewizor stało sie w kolejce przez 2 dni itp. Moi rodzice mają niewiele ale nigdy też nie spłacali kredytów. Nasze pokolenie to mniejsze kredyty,wieksze kredyty i zycie na kredyt.Takie czasy .
          • des4 Re: ile macie lat? 24.10.06, 10:13
            Faktem jest, że w przypadku domów, ich wlaściciele mający ok. 30 lat to
            zdecydowana miejszość. Nieco więcej jest w tym osób mających mieszkanie, ale i
            tak akiedy stać na kupno wlasnego domu/mieszkania w tym wieku. Oczywiście mozna
            wziąć kredyt, ale trzeba mieć z czego go spłacać czyli mieć niezła prace.
            Wadomo jak z tym jest, tak dobrze zarabiających jest nikły odsetek. Mozna mieć
            bogatych rodziców ktorzy zasposorują mieszkanie ale to oczywiście też
            przypadki w zdecydowanej mniejszości.

Jak zacząłem budować dom mając 30 lat. Żona miała 25. Mieliśmy zarobiona przeze
            mnie po studiach za granicą kasę, trochę dołozyli rodzice, wzięliśmy kredyt.
            Było ciężko. Po dwoch latach wprowadziliśmy się mając wykończony parter i
            piwnice. Kolejne 4 lata wykańczaliśmy resztę. Wiosną tego roku skończylismy...
            • Gość: Ziemianka Re: ile macie lat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 13:27
              Ja mam 25, mąż 31, a nasz kredyt jak go spłacimy będzie miał 30 - tyle, co nasz
              najstarszy syn, który na razie siedzi w brzuchu.
              • Gość: uczciwy mlodzi zlodzieje! IP: *.abhsia.telus.net 24.10.06, 14:48
                najlepiej kupic mieszkanie w starszej kamienicy i zostac zwyzywanyn od zlodziei
                przez mieszkanca od razu. bo przeciez tylko zlodziei stac na kupno mieszkan. ;).
      • Gość: Nika 25 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 19:11
        Działkę kupiłam w wieku 21 lat rozpoczęłam budować w wieku 25 lat.
        • gringo68 Re: 25 lat 25.10.06, 07:47
          Gość portalu: Nika napisał(a):

> Działkę kupiłam w wieku 21 lat rozpoczęłam budować w wieku 25 lat.

No to gratulacje. Ja w tym wieku byłem gołym i bosym studentem i nie wiedziałem
          co bedę robił po skończeniu studiów i gdzie bedę pracował.

Rodzice ustawili przyszłość?
          • monsiu73 Re: 25 lat 25.10.06, 10:28
            podpisuję się pod tym postem:)
            ciekawe,skąd w wieku 21 lat wziąć pieniądze na zakup działki? Bo chyba nie z
            własnych zarobków?
            Ja w wieku 21 lat nie myślałam o domu,a mieszkałam w akademiku,brałam 300 zł
            stypendium/m-c.Teraz mam 33 lata i wlaśnie kupuję dom,mąż ma 36 lat.
            • Gość: gizmoplum 29lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 11:02
              a ja jak miałam 21-22 lata studiowałam dziennie , dostwałam 480 zł stypendium naukowego , dorabiałam około 400-600zł miesiecznie pracujac w hipermarkecie i udzielajac korepetycji, od rodziców dostawałm 300zł , mieszkałam w akdemiku .działkę 1000 metrów mozna było kupic za 7-10 tysiecy złotych w dosc dobrej lokalizacji.10-15 km od mojego miasta.Było to 7 lat temu. Akademik kosztował mnie 150zł, utrzymanie okolo 400zł a w porywach 600 , reszte odkładałam. Po roku bez problemu mogłabym sobie kupic taka działeczkę ale niestety nie kupiłam bo wydałam na samochód i meble do wynajmowanego lokum.Jak konczyłam studia te działki kosztowały juz 20 tysiecy, a w przeciagu ostanich lat zdrozały sama nie wiem juz ile.obecnie mam wybudowany dom i mam 29 lat.Domek jest niewielki bo ma tylko 98 metrów ale jest. Jesli osoba jest zaradna to zawsze sobie poradzi .Dodam ze nie mowie o działkach w naszej stolicy.
      • est-ymator Re: ile macie lat? 24.10.06, 20:23
        ludzie w wieku 30 la
        > t maja juz wybudowane domy i chca je miec odrazu.Nie chcą się dorabiac całe
        zyc
        > ie.

Banki sciągną swoje.
      • zazou1980 Re: ile macie lat? 24.10.06, 21:12
        ja mam 26 lat i niewielkie perspektywy na własne mieszkanie w ciągu najbliższych
        kilku lat :(
        • czesiu71 Re: ile macie lat? 24.10.06, 23:23
          czasy się zmieniły o tyle, że dom przestał być luksusem wobec mieszkania,
          którego cena niebotycznie poszybowała do góry. Kiedyś różnica w cenie była
          rzeczywiście duża a ten, kto się budował, uznawany był za bogacza. Starszym
          ludziom taki obraz się zakodował i stąd te docinki, sam ich doświadczyłem. A
          mam już 36 latek.
          • Gość: ups Re: ile macie lat? IP: *.aster.pl 25.10.06, 11:09
            a ja kupiłam pierwsze mieszkanie (ogłoszenia były tylko w zyciu warszawy) jak
            miałam 29 lat i było to zamierzchłym prl'u...dodam, ze za własne cięzko
            zarobione pieniadze (od rodziców nic nie dostłam, ups, przepraszam dostałam
            wykształcenie), dysponowałam 40% całej sumy (watośc mieszkania, uwaga: 5000
            usd, 38 m2), resztę pozyczyla mi koleżanka, zwróciłam co do grosza i nie było
            czegoś takiego jak procent czy odsetki:)...
            • Gość: ups gizmoplum - zgadzam sie z tobą IP: *.aster.pl 25.10.06, 11:12
              jesli się myśli perspektywicznie i jest się choc odrobinę zaradnym, to wiek nie
              gra roli.
              • gringo68 Re: gizmoplum - zgadzam sie z tobą 25.10.06, 11:38
                Gość portalu: ups napisał(a):

> jesli się myśli perspektywicznie i jest się choc odrobinę zaradnym, to wiek
                nie
                >
                > gra roli.

Wiek nie gra roli??? Dobra oświeć mnie jak w wieku np. 21 lat można byc na
                tyle "zaradnym" aby zarobić kasę na dom albo mieszkanie, bo ja takiej osoby nie
                znam.

No chyba, że przez "zaradność" rozumiemy dilerkę dragów....
                • Gość: Ola Re: gizmoplum - zgadzam sie z tobą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 18:41
                  Jedź do GB, cięzko pracuj kilka lat a stać cie będzie i na to .
      • mamsynka1 Re: ile macie lat? 25.10.06, 13:47
        nasze pierwsze miaszkanko M2 kupiliśmy 4 lata jeszcze przed ślubem z naszych
        oszczędności. Teraz ja mam 25 lat a mąż 28 l. i przeprowadzamy sie do większego
        mieszkanka M4. Mamy mały kredyt, który spłacimy za dwa lata.
        • des4 Re: ile macie lat? 25.10.06, 13:52
          mamsynka1 napisała:

> nasze pierwsze miaszkanko M2 kupiliśmy 4 lata jeszcze przed ślubem z naszych
          > oszczędności. Teraz ja mam 25 lat a mąż 28 l. i przeprowadzamy sie do
          większego
          >
          > mieszkanka M4. Mamy mały kredyt, który spłacimy za dwa lata.

Ktoś wyżej to pisał, ale powtórzę, zdradź mi ten sekret w jaki sposób 21-letni
          student może odłozyć kwotę wystarczjąca nam mieszkanie, a bedac absolwentem
          stać już go na zmiane na większe...?
          • Gość: nell83 Re: ile macie lat? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:19
            Hej

Ja mam 23 i kupuje domek - do remontu - na wiosne.

i wcale rodzice nie zafundowali mi przyszłości

studia - zaoczne opłacałam sama - na ostatnie 2 lata część dostałam z pracy
            a domek na 20 letni kredyt...no cóż i tak to taniej niż wynajmować

• des4 Re: ile macie lat? 25.10.06, 14:23
              Gość portalu: nell83 napisał(a):

> Hej
              >
              > Ja mam 23 i kupuje domek - do remontu - na wiosne.
              >
              > i wcale rodzice nie zafundowali mi przyszłości
              >
              > studia - zaoczne opłacałam sama - na ostatnie 2 lata część dostałam z pracy
              > a domek na 20 letni kredyt...no cóż i tak to taniej niż wynajmować
              >

No ot zdradź mi jak można studiować i pracować i odłożyć jeszcze na domek.
              Zdradź mi też ile trzeba zarabiać i jaką mieć w tym wieku historię kredytową
              aby dostać kasę z banku...?
              • Gość: gizmoplum zaradnym byc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:34
                otoz wyobraz sobie ze niektórzy pracują i ucza sie jednoczesnie i niekoniecznie żerują na rodzicach do 27 roku zycia. jesli jestes wiarygodny kredyt dostaniesz .Nie wiem czemu niektórych kole w oczy zaradnosc innych. Trzeba myslec perspektywicznie i szanowac kazdy grosz.Mam kolezanki ktore w czasach studiów dostawały od rodziców ogromne kwoty na przezycie i wszystko przejadały, przepijały, ubrały sie firmowo itd ale zaradnosci zero! I ciagle mówiły ze skoro" rodzice chca pomagac mi finansowo to przeciez nie odmówie ich pomocy ".
                A potem w wieku 27 lat po skonczeniu studiów zastanawiaja sie jak wyzyc za uwaga 2,5 tysiaca miesiecznie bo na nic nie starcza i jak zwykle mama , tatus pomoze jak moze.
              • Gość: nell83 Re: ile macie lat? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 15:56
                nie jest wcale prosto
                ale kto powiedział że będzie prosto?

pracuje od końca szkoły czyli 5 rok, szkołe mam tanią 1500 semestr, bilet
                miesięczny - na 3 miechy kosztuje mnie 83 zł...póki co mieszkam z rodzicami
                więc żeruje ile się da...na jedzeniu energii i takich tam bo na swoje potrzeby
                zawsze musiałam mieć sama - na czarno pracowałam już w liceum.

kurcze teraz wpakuje się w kredyt na 20 lat a domek będę szykować po trochu -
                narazie starczy mi jeden pokój - pozostałe 2 chciałabym wynająć...

nie wiem mam nadzieje że mi się uda
              • Gość: isztar Re: ile macie lat? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 17:03
                Dostaliśmy kredyt na budowę domu po roku prowadzenia działalności gospodarczej,
                mąż ma 24 lata, jeszcze studiuje, przed działalnością pracował 8 miesięcy, ja w
                momencie brania kredytu nie pracowałam, więc jak widać można
                • monsiu73 Re: ile macie lat? 26.10.06, 13:31
                  no tak,pytanie jeszcze ,jak duży kredyt dostaliście,skoro Ty nie pracowałaś,a
                  mąż miał działalność gosp.Jakoś nie chce mi się wierzyć,że na działkę i budowę
                  domu na 100%,w dodatku w W-wie lub okolicach.
                  Kupujemy z mężem teraz dom sami,bez żadnej pomocy rodziców.5 lat temu kupilam
                  swoje pierwsze mieszkanie w W-wie,na kredyt (80% wartości wtedy tylko dawali),a
                  rodzice nie dali mi nawet 1 zł na nie.Brakujący wkład własny zdobyłam...biorąc
                  drugi kredyt,który po roku spłaciłam zarzynając się okrutnie finansowo.Miałam
                  wtedy 28 lat,skończone studia i niezła pracę,bo wtedy za 2200 netto.Byłam sama
                  i bez utrzymanków.
                  Szczyt mojej zdolności kredytowej wtedy to było chyba 120 tyś zł,a mieszkanie
                  na Pradze Płd kosztowało 93 tyś.36 m kawalerka.
                  Nie wiem, kto z was kiedy miał 21 lat,ale jeśli co najmniej 5 lat temu,to wtedy
                  z kredytami nie było tak różowo jak teraz i ciężko było je dostac.Więc nie
                  uwierzę,że wtedy ktoś w wieku 21 lat dostał kredyt,bo dla banku byłby malo
                  wiarygodny a jego płaca wtedy na pewno nie była powalająca.Przypomnę,że 5 lat
                  temu Polska była w fazie galopującego bezrobocia.
                  Chętnie się dowiem,jak to się bierze kredyt w wieku 21 lat,w jakim
                  banku,mieście i na jaką kwotę.
      • Gość: sama radosc Re: ile macie lat? IP: 84.13.25.* 28.10.06, 00:58
        Mam 47 lat nazeczona 21. Mam duzy i groby.....portfel i dom od 20 lat. Juz za
        komuny mialem prywatna firme.
        • mario9975 Re: ile macie lat? 28.10.06, 14:45
          mam 43 zona 42można powiedzieć, że dopiero wychodzimy ledwo na " swoje" dom ma
          być postawiony za kredyt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka