Gość: Robert IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 21:16 Przedyskutujmy ekonomikę ogrzewania piecami akumulacyjnymi,rozważmy jakiej firmy piece najlepsze ,jeśli ktoś ma takie piece prosiłbym o wypowiedź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: Piece akumulacyjne. IP: *.unknown.uunet.be 15.01.02, 21:59 Moze przeba zaczac od tego, ze ogrzewanie elektryczne jest najdrozsze z mozliwych... Mieszkalem raz w mieszkaniu ogrzewanym takimi piecami. Rano bylo nawet przyjemnie. Jak wracalem z pracy, w domu bylo zimno jak w psiarni :-( Cale cieplo rozplywalo sie po domu akurat gdy mnie nie bylo. Wniosek z tego jednostkowego doswiadczenia: piece akumulacyjne sa do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Piece akumulacyjne. IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 23:38 Doki powoli ,kiedyś jak mieszkałeś z rodzicami może były piece akumulacyjne (szamotowe),teraz są piece akum.(magnetyzowe) z wymuszoną cyrkulacją ciepłego powietrza ,ponoć rewelacja może ktoś ma takie piece.A może faktycznie ty masz rację ,rozważmy to dokładnie wciągając do rozmowy również inne zainteresowane osoby. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laser Re: Piece akumulacyjne. IP: *.devs.futuro.pl 16.01.02, 14:49 Robert napisał: >Przedyskutujmy ekonomikę ogrzewania piecami akumulacyjnymi,rozważmy jakiej >firmy piece najlepsze ,jeśli ktoś ma takie piece prosiłbym o wypowiedź. >Pozdrawiam. Od trzech lat do ogrzewania mieszkania używam piecy akumulacyjnych firmy Technotherm.Są to nowoczesne piece statyczne z dodatkową płynną regulacją oddawanego ciepła.Wkład mają magnezytowy i izolowane są najlepszą obecnie izolacją.W eksploatacji mogę powiedzeć,że są porównywalne do ogrzewania gazem,bo sąsiad założył sobobie ogrzewanie gazowe i przez dwa sezony robiliśmy testy i porównania.Pomijając to,że koszty zakupu i instalacji miałem kilkukrotnie mniejsze to on już dodatkowo wymienił pompę cyrkulacyjną i odkamieniał nagrzewnicę/strasznie twarda lubelska woda/.W mieszkaniu mam 21-22 stopnie przez całą dobę.W moim przypadku zawsze jest ktoś w mieszkanu,ale gdy np.cały dzień nie ma nikogo w domu to poleciłbym piec dynamiczny/znacznie droższy,ale byłoby wtedy jeszcze bardziej ekonomicznie,ponieważ można tam zastosować automatyczne sterowanie oddawanym ciepłem,a nawet ładowanie w zależności od temperatury na zewnątrz.Taki piec,gdy ma wyłączony wentylator praktycznie nie oddaje ciepła.Ja muszę śledzić prognozę pogody i odpowiednio nastawić poziom ładowania,ale w praktyce to przeważnie nastawione jest na "2". Gdy temp.spada poniżej -10 podkręcam więcej,gdy powyżej zera ujmuję.Temperaturę w pomieszczeniach reguluję pokrętłem odsłaniając bardzej lub mniej kanał,którędy powietrze przechodzi bezpośrednio przez rdzeń.Sterują tym bimetale ,które w pewnym stopniu przysłaniają i odsłaniają ten kanał w zależności od temperatury pieca i powietrza w pomieszczeniu. Ciebie zapewne najbardzej interesują koszty eksploataci,więc zapewniam Cię,że są one porównywalne z gazowym i mój sąsiad nie ma na co liczyć,że zwrócą mu się kiedyś poniesione koszty. Pozdrawiam ps.tani prąd mam od 22.00-6.00 i 13.00-15.00 i od piątku 22.00 do poniedziałku 6.00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Piece akumulacyjne. IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 16.01.02, 16:10 Dziękuję Ci bardzo za tak dokładny opis użytkowania pieców ,proszę napisz jeszcze jaką powierzchnie ogrzewasz i ile zużywasz kilowatów miesiecznie. A jeżeli się orjętujesz to napisz co trzeba zrobić aby temperatura była sterowana zewnętrznym czujnikiem tęperaturowym. Pozdrawiam Robert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragi Re: Piece akumulacyjne. IP: *.zebyd.com.pl 16.01.02, 18:37 Porównując koszty eksploatacji z sąsiadem należałoby uwzględnić wielkość budynku sposób ocieplenia, sposób użytkowania i.t.d. a nie tylko wysokość rachunku. Koszt "wytworzenia" ciepła z energii elektrycznej jest bardzo wysoki w porównaniu do ciepła uzyskanego z gazu, niezależnie od tego w czym później je zmagazynujesz. Do kosztu instalacji dolicz również koszt wykonania lub modernizacji instalacji elektrycznej, a nie tylko zakupu pieców. Poza tym piece akumulacyjne są duże ciężkie i brzydkie. Jeśli pracują w nich wentylatory to wytwarzają pewien - choćby minimalny - hałas. Wymuszona cyrkulacja powietrza jest niezbyt miła z powodu roznoszenia kurzu (dla alergików wykluczona). Biorąc to wszystko pod uwagę - piece elektryczne odpadają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laser Re: Piece akumulacyjne. IP: *.devs.futuro.pl 16.01.02, 19:52 Aby zastosować pełne automatyczne sterowanie to praktycznie stosuje je się tylko w dynamicznych piecach akumulacyjnych.Piece takie są znacznie droższe. Jak Ci powiem ile zużywam kWh na miesiąc to nic Ci to nie da,bo zależy to od bardzo wielu czynników.Jedynie do czego mogę porównać to do sąsiada ogrzewającym bliżniacze mieszkanie gazem - płacimy podobnie w sezonie grzewczym. Zerknij za jakąś stronkę o piecach np. www.mkwent.com.pl Ja mam piece STM. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irga Re: Piece akumulacyjne. IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 17.01.02, 00:56 Zastanowiłeś mnie.. Poczytałam strony, i pojawiły się wątpliwości co do tradycyjnego c.o. Mógłbyś konkretniej wyliczyć koszty na m.kw? Jak z komfortem cieplnym? Jak się rozkłada temp. w pomieszczeniach? Pozdrawiam Irga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Piece akumulacyjne. IP: *.unknown.uunet.be 17.01.02, 08:12 A czy takie wyliczenie na m kw. ma sens? Nie lepiej wyliczyc koszt roznych systemow dla tego samego budynku, wliczajac amortyzacje i obsluge i porownac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laser Re: Piece akumulacyjne. IP: *.devs.futuro.pl 17.01.02, 16:54 Fragi napisał: >Porównując koszty eksploatacji z sąsiadem należałoby uwzględnić wielkość >budynku sposób ocieplenia, sposób użytkowania i.t.d. a nie tylko wysokość >rachunku. Re: Jeżeli to sąsiad to zrozumiałe jest,że nie mieszka on na grugim końcu miasta,napisałem zresztą,że to ten sam budynek i mieszkanie bliżniacze, identyczne, zraz za moją ścianą. >Koszt "wytworzenia" ciepła z energii elektrycznej jest bardzo wysoki >w porównaniu do ciepła uzyskanego z gazu, niezależnie od tego w czym później >je zmagazynujesz. Do kosztu instalacji dolicz również koszt wykonania lub >modernizacji instalacji elektrycznej, a nie tylko zakupu pieców. Re:Owszem,jest bardzo wysoki,gdy do ogrzewania zastosujesz drogi prąd "dzienny".Piece korzystają z niemal połowę tańszego prądu pozaszczytowego. W moim przypadku z założenia blok miał być ogrzewany prądem,więc instalacja była na to przygotowana.Również ściany są dobrze ocieplone /od wewnątrz:Cały blok betonu komurkowego,2x styropian po 5cm, połowa bl.bet.kom./ Jestem elektronikiem,z montażem sam sobie poradziłem, Jeżeli montować będzie firma,gdzie się kupiło piece, to jak widziałem w cennikach,za sześć pieców wyliczyli 160zł netto. >Poza tym piece akumulacyjne są duże ciężkie i brzydkie. Re: Ciężkie są,ale kaloryferów też nie przeniesiesz z miejsca na miejsce, a nowoczesne piece wyglądają lepiej niż wiele typów kaloroferów. >Jeśli pracują w nich wentylatory to wytwarzają pewien - choćby minimalny - hałas. Wymuszona cyrkulacja powietrza jest niezbyt miła z powodu roznoszenia kurzu (dla alergików wykluczona). Re: Z tego względu i ceny mam piece statyczne. >Biorąc to wszystko pod uwagę - piece elektryczne odpadają Re:Każdy kieruje się różnymi kryteriami przy wyborze tak ważnego składnika domu. Odpowiem na każde pytanie,ale nikogo nie namawiam na ten rodzaj ogrzewania. (:o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragi Re: Piece akumulacyjne. IP: *.zebyd.com.pl 17.01.02, 17:48 Policzmy zatem : Posiadam najtańszy na naszym rynku kocioł gazowy jednofunkcyjny GCO-22 produkcji PREDOM TERMET Świebodzice (www.termet.com.pl). Moc cieplna tego urządzenia to 22 kW, zużycie gazu GZ-35 3,5 m^3/h. Obecna cena gazu to 0,864 zł/m^3 a zatem godzina pracy tego kotła kosztuje 3,5 * 0,864 = 3,024 zł a teraz prąd : taryfa nocna 0,1699 zł/kWh (ZE Bydgoszcz) godzina pracy kotła o identycznej mocy (zakładam 100% sprawności) kosztuje 22 * 0,1699 = 3,7378 zł taryfa dzienna 0,3854 zł/kWh godzina pracy kotła 22 * 0,3854 = 8,4788 zł widać różnicę ? czy nie widać ? A w przypadku lepszych kotłów gazowych (elektryczny 100% sprawności nie przeskoczy) ? Jeśli są to piece akumulacyjne statyczne to rozkład temperatur w ciągu dnia jest fatalny. Rano gdy wychodzisz do pracy jest bardzo ciepło, gdy wracasz może być bo dogrzejesz sobie od 13 do 15, a wieczorem, gdy oglądasz film to szczękasz zębami. No chyba że nie wytrzymasz i dogrzejesz sobie na dziennej (za 8,50 na godz.). I po co się tak męczyć ? Ja zostaję przy gazie i ogrzewanie włączam sobie kiedy jest zimno, a nie wtedy gdy tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laser Re: Piece akumulacyjne. IP: *.devs.futuro.pl 17.01.02, 19:15 Gość portalu: fragi napisał(a): > Policzmy zatem : > Posiadam najtańszy na naszym rynku kocioł gazowy jednofunkcyjny GCO-22 > produkcji PREDOM TERMET Świebodzice (www.termet.com.pl). Moc cieplna tego > urządzenia to 22 kW, zużycie gazu GZ-35 3,5 m^3/h. > Obecna cena gazu to 0,864 zł/m^3 > a zatem godzina pracy tego kotła kosztuje 3,5 * 0,864 = 3,024 zł > > a teraz prąd : > > taryfa nocna 0,1699 zł/kWh (ZE Bydgoszcz) > godzina pracy kotła o identycznej mocy (zakładam 100% sprawności) kosztuje > 22 * 0,1699 = 3,7378 zł > taryfa dzienna 0,3854 zł/kWh > godzina pracy kotła 22 * 0,3854 = 8,4788 zł > widać różnicę ? czy nie widać ? > A w przypadku lepszych kotłów gazowych (elektryczny 100% sprawności nie > przeskoczy) ? > > Jeśli są to piece akumulacyjne statyczne to rozkład temperatur w ciągu dnia > jest fatalny. Rano gdy wychodzisz do pracy jest bardzo ciepło, gdy wracasz może > > być bo dogrzejesz sobie od 13 do 15, a wieczorem, gdy oglądasz film to > szczękasz zębami. No chyba że nie wytrzymasz i dogrzejesz sobie na dziennej (za > > 8,50 na godz.). I po co się tak męczyć ? Ja zostaję przy gazie i ogrzewanie > włączam sobie kiedy jest zimno, a nie wtedy gdy tanio. Re:Nie chciałem się bawić w obliczenia,bo mam co miesiąc praktyczne potwierdzenie tego co pisałem.To co liczysz nie ma żadnego pokrycia w rzeczywistości. W piecach elektrycznych całe ciepło wydzielane na grzałkach jest przenoszone w całości do pomieszczenia. W gazowych trzeba sobie zadać więcej trudu niż Ty żeby to obliczyć.Powiedz mi jednoznacznie ile ciepła z kaloryfera otrzymasz z jednego metra sześciennego gazu ? Dotknij rury odprowadzającej spaliny,oparzysz się- widzisz ile ciepła leci w atmosferę ? musisz do obliczeń dodać sprawność,przy tym najtańszym piecu - nie rewelacyja napewno. Można powiedzieć że niemal połową wydzielonego ciepła z tego metra sześciennego gazu wpływasz na ocieplanie się klimatu,druga połowa grzeje wodę,woda grzeje rury zanim trafi do grzejnika i dopiero grzejnik oddaje to ciepło do Twojego mieszkania,a ile ? to oblicz. Widzę,że nie zetknąłeś się jeszcze z nowoczesnymi piecami,bo nawet te statyczne mają proste sterowanie bimetalowe do utrzymywania stałej temperatury w pomieszczeniu na tyle skuteczne,czy może mało skuteczne,że zmienia się ona w przedziale około 1.5 stopnia/termometr elektroniczny/ Przeważnie mam 22 stopnie,czasami 20.5 .W każdej chwili mogę mieć wyższą temperaturę odsłaniając pokrętłem kanał powietrzny przechodzący przez sam wkład magnezytowy.Oczywiście jeżeli wcześniej go wystarczająco naładowałem,bo cudów nie ma.Dodam,że może mieć on temp.750 stopni,a te bimetale tak sterują przysłoną,żeby się nie poparzyć. W zasadzie pisałem o tym kilka postów wyżej i wystarczyło Cię tam odesłać. Kotły kondensacyjne rzeczywiście mogą mieć sprawność powyżej 100% ale to już inna beczka.To tak jakby dyskutować dlaczego ludzie jeżdżą maluchami,gdy są dostępne znacznie lepsze mercedesy... Porównywanie rachunków to była inicjatywa sąsiada,który chciał udowodnić,że on zrobił lepiej,jednak już w połowie drugiego sezonu przestał przylatywać z rachunkami,bo zapewniam was,że nie były to jakieś znaczące różnice. ps.przy piecach gazowych dochodzi jeszcze problem bezpieczeństwa.Mamy dosyć szczelne mieszkania i gdy u sąsiada włączał się piecyk to w kuchni u niego lodowate powietrze dmuchało ostro kratką wentylacyjną,a często wyłącznik bezpieczeństwa wyłączał piecyk całkiem.Do spalenia 1 m sześciennego gazu potrzeba paru metrów sześciennych powietrza,żeby CO się nie wydzielało i efektywnie ten gaz się spalił,a skąd te parę mertów powietrza ? ,ano z dworu. Zrobił sobie dodatkową przysłanianą kratkę,żeby mu piecyk nie gasł. Problemów tych nie mają ci którzy mają piecyki gazowe z komorą zamkniętą,lub mają kotłownię, ale to już jak z tymi mercedesami ,nie wszyscy nimi jeżdżą. Pozdrawiam (:o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Piece akumulacyjne. IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 20:47 Dziękuję za tak wyczerpujące wypowiedzi ,ale tak przykładowo podajcie jakieś wyniki uwzględniając kubaturę ,stan ocieplenia i temp.w pomieszczeniach. Dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laser Re: Piece akumulacyjne. IP: *.devs.futuro.pl 18.01.02, 12:12 Nie podejmuję się wyliczenia tego,bo nie jestem od takich wyliczeń fachowcem. Takie wyliczenia robią programy komputerowe i każda poważna firma handlująca systemami grzewczymi wyliczy Ci dokładnie dla Twojego przypadku co tylko będziesz chciał bezpłatnie i przyśle to mail-em.Musisz jednak podać wszystkie dane zgodnie ze stanem faktycznym. Żeby zakończyć tą dyskusję podsumuję: Gaz jest faktycznie jednym z najtańszych niśników energii./pomijając węgiel/ Używając do ogrzewania prąd można się zbliżyć w kosztach ogólnych do ogrzewania gazem,jednak stosując licznik dwutaryfowy i używając do ogrzewania jedynie tańszego prądu.Gaz będzie górą przy gwałtownych zwrotach temperaturowych i nawet wymyślne automatyczne sterowanie po trzech dobach z temperaturą -20 stopni, na czwartą dobę naładuje piec na max ,choć na zewnątrz w dzień będzie gwałtowna odwilż./ręcznie oczywiście można to przed ładowaniem skorygować,gdy dowiemy się na co się zanosi/. Jeżeli miałbym ogrzewać prądem cały dom,to bym się najpierw zasanawiał.Koszty np 10 piecy przewyższyłby koszty instalacji gazowej.Muszą wtedy być piece przystosowane do automatycznego sterowania,bo nie wyobrażam sobie latać do każdego z 10-ciu piecy i nastawiać poziomy naładowania !!! Zdecydowanie się piece sprawdzają w moim mieszkaniu /~70m/,a koszty są porównywalne z bliżniaczym mieszkaniem ogrzewanych gazem i zarazem uniknąłem problemów jakie miał sąsiad przy naszych szczelnych mieszkaniach. Od następnego sezonu ja jako elektronik-majstrkowicz przystosuję moje piece do tego,by ładowaly się automatycznie odpowiednio do średniej temperatury z ostatnich trzech dni. Wydaje mi się,że temat jest zakończony,ale jeżeli trzeba to chętnie podzielę się moim doświadczeniem. Pozdrawiam - laser Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragi Re: Piece akumulacyjne. IP: *.zebyd.com.pl 19.01.02, 12:27 Gość portalu: laser napisał(a): > Re:Nie chciałem się bawić w obliczenia,bo mam co miesiąc praktyczne potwierdzen > ie > tego co pisałem.To co liczysz nie ma żadnego pokrycia w rzeczywistości. > W piecach elektrycznych całe ciepło wydzielane na grzałkach jest przenoszone w > całości do pomieszczenia. W gazowych trzeba sobie zadać więcej trudu niż Ty żeb > y > to obliczyć.Powiedz mi jednoznacznie ile ciepła z kaloryfera otrzymasz z jedneg > o > metra sześciennego gazu ? Dotknij rury odprowadzającej spaliny,oparzysz się- > widzisz ile ciepła leci w atmosferę ? musisz do obliczeń dodać sprawność,przy t > ym > najtańszym piecu - nie rewelacyja napewno. > Można powiedzieć że niemal połową wydzielonego ciepła z tego metra sześciennego > > gazu wpływasz na ocieplanie się klimatu,druga połowa grzeje wodę,woda grzeje ru > ry > zanim trafi do grzejnika i dopiero grzejnik oddaje to ciepło do Twojego > mieszkania,a ile ? to oblicz. Otóż drogi kolego mylisz się. Moc kotła ( w przykładzie 22 kW ) jest to moc uzyskana na wylocie z kotła, a nie moc dostarczona do kotła, tak że ciepło spalin nie ma tu nic do rzeczy. Kotły kondensacyjne wykorzystują część ciepła spalin i dlatego ich sprawność przekracza 100% (chyba nie sądziłeś, że to perpetuum mobile ?). Pewne straty występują na instalacji owszem, ale przy dobrej izolacji rur nie są wielkie. Grzałki w piecu elektrycznym całe wytworzone ciepło oddają do pomieszczenia to prawda, ale zużycie energii mierzone jest w liczniku i pewne straty występują w instalacji. W niektórych blokach liczniki są w piwnicy, a potem przewód biegnie do mieszkania i ogrzewa kanał kablowy na klatce schodowej (nieraz kilkanaście metrów ). To są również straty - zgadzam się, że niewielkie. > Widzę,że nie zetknąłeś się jeszcze z nowoczesnymi piecami,bo nawet te statyc > zne > mają proste sterowanie bimetalowe do utrzymywania stałej temperatury w > pomieszczeniu na tyle skuteczne,czy może mało skuteczne,że zmienia się ona w > przedziale około 1.5 stopnia/termometr elektroniczny/ Przeważnie mam 22 > stopnie,czasami 20.5 .W każdej chwili mogę mieć wyższą temperaturę odsłaniając > pokrętłem kanał powietrzny przechodzący przez sam wkład magnezytowy.Oczywiście > jeżeli wcześniej go wystarczająco naładowałem,bo cudów nie ma.Dodam,że może mie > ć > on temp.750 stopni,a te bimetale tak sterują przysłoną,żeby się nie poparzyć. > W zasadzie pisałem o tym kilka postów wyżej i wystarczyło Cię tam odesłać. > Kotły kondensacyjne rzeczywiście mogą mieć sprawność powyżej 100% ale to już in > na > beczka.To tak jakby dyskutować dlaczego ludzie jeżdżą maluchami,gdy są dostępne > > znacznie lepsze mercedesy... Ogrzewania elektrycznego wogóle nie brałem pod uwagę tak więc rzeczywiście nie mam pojęcia o piecach elektrycznych przyznaje się. > Porównywanie rachunków to była inicjatywa sąsiada,który chciał udowodnić,że > on > zrobił lepiej,jednak już w połowie drugiego sezonu przestał przylatywać z > rachunkami,bo zapewniam was,że nie były to jakieś znaczące różnice. To nie jest tak proste jak sądzisz, że wystarczy porównać rachunki dwóch osób. Może sąsiad częściej wietrzy bo nie znosi dymu papierosów, albo woli chodzić po domu w gaciach a nie w kufajce ? To tak jakbym powiedział, że ciężarówka pali mniej od malucha bo posiadacz ciężarówki na paliwo miesięcznie wydaje sto złotych a jego sąsiad co ma malucha wydaje dwieście. > ps.przy piecach gazowych dochodzi jeszcze problem bezpieczeństwa.Mamy dosyć > szczelne mieszkania i gdy u sąsiada włączał się piecyk to w kuchni u niego > lodowate powietrze dmuchało ostro kratką wentylacyjną,a często wyłącznik > bezpieczeństwa wyłączał piecyk całkiem.Do spalenia 1 m sześciennego gazu potrze > ba > paru metrów sześciennych powietrza,żeby CO się nie wydzielało i efektywnie ten > gaz się spalił,a skąd te parę mertów powietrza ? ,ano z dworu. Zrobił sobie > dodatkową przysłanianą kratkę,żeby mu piecyk nie gasł. > Problemów tych nie mają ci którzy mają piecyki gazowe z komorą zamkniętą,lub ma > ją > kotłownię, ale to już jak z tymi mercedesami ,nie wszyscy nimi jeżdżą. Problem bezpieczeństwa jest wspólny dla obu typów ogrzewania. Instalacja musi być dobrze wykonana i w pełni sprawna a wtedy i gaz i prąd są równie bezpieczne. Jak nie wierzysz to zastanów się : ile razy w ubiegłym roku słyszałeś o wybuchu gazu? Policzysz na palcach jednej ręki. A ile o pożarze od instalacji elektrycznej ? Prawie codziennie. pozdrowienia gorące jak rura spalinowa od kotła gazowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliusz Re: Piece akumulacyjne. IP: *.proxy.aol.com 19.01.02, 18:12 Mialem taki piec 4kw szafa 600kg grzal dobrze i szumial tez dobrze zeby go wyrzucic musialem rozebrac w srodku kupa kurzu ,na jego miejsce dalem dwa piecyki zeberkowe z termostatem ustaionym na 19°C i mam cicho za te same pieniadze.Co do kosztow jestem we Francji duzo cieplej niz w Polsce najtansze jest grzanie fioulem ropa potem gaz i elektryka Natomiast koszt instalacji prawie egal dla gazu i ropy dosyc wysoki,nie wiem jaka jest cena gazu i kwh w polsce .Elektryczne nie wymaga dogladania i specialnej instalacji.Tu jest polityka cen taka zeby wszystko kosztowalo tyle samo tzn gaz byl tani to go teraz podwyzszyli8% ropa za wsze mozna negociowac teraz kosztuje 3,5fr litr prad tez drozeje.Idealem byloby posiadac piec hybryde istnieje i grzac paliwem aktualnie najtanszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Piece akumulacyjne. IP: *.turboline.skynet.be 19.01.02, 19:09 Calkiem nieopodal, w Belgii, zdecydowanie najtaniej jest grzac gazem. Organizacja konsumencka regularnie publikuje kalkulacje. Prad nie oplaca sie nikomu, wiec pradem grzeje ten, kto naprawde nie ma innego wyjscia. Ceny oleju opalowego i gazu sa ze soba powiazane i jesli drozeje jedno, to i drugie. Gaz jednak jako bardziej ekologiczny (bo mniejsze wydzielanie CO2) jest promowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Piece akumulacyjne. IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 19.01.02, 23:31 Juliuszu słyszałem że we Francji mają uniwersalne piece do ogrzewania na rózne paliwa,odpisz ile w tym prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Do Juliusza IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 19.01.02, 23:33 Jeszcze napisz jak we Francji wyglada ogrzewanie kominkowe ,czy jest opłacalne i jakie wkłady są uważane za najlepsze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fisiek83 Re: Piece akumulacyjne. 08.06.15, 15:59 Witajcie, W ogole uwazam ze ogrzewanie elektryczne wychodzi taniej. I to duz taniej. W niewielkich pomieszczeniach mam raczej grzejniki konwektorowe, natomiast w domu na wsi (drewnianym, z wentylacją naturalną:) - taaakie szpary:P) mam piece akumulacyjne i odkąd mam je l temperatura jest wyrownana. Dla mnie są idealne . Ja akurat zdecydowalam się na Stiebel Eltron i kwestie ogrzewania złożyłam w jedne ręce - firmy która zajmuje się sprzedażą, montażem i serwisem. Dzieki temu mam 5 letnia gwarancje, stalą temperaturę - co w drewnianych domach wiejskich jest cieżkie do utrzymania. A co lepsze, pomimo, że grzejemy.pl jest z Krakowa to dojechali do mnie na wieś (wies tak z dobre 3 godziny drogi od Kraka), zamontowali i jeszcze doradzili. Ogrzewanie wiejskiej chaty wychodzi w cenie podobnej co zakup drewna do pieca i grzanie tą metodą. Podobne kwoty wydaje na gaz w kamienicy w mieście - zatem uważam ze to trafiona inwestycja chociaż z pewnością nie-tania Odpowiedz Link Zgłoś
jedker20 Piec akumulacyjny dynamiczny - używany 20.09.15, 22:30 piece akumulacyjne w Naszym umiarkowanym klimacie są wg. mnie MEGA rozsądnym krokiem w kierunku oszczędności www.elektrokab.pl/piece-akumulacyjne/dynamiczne/ - polecam tą firmę które obsługuje i sprzedaje piece używane w całej Polsce - oferuje montaż, serwis i gwarancje - to gościu z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
dynamiczni Re: Piec akumulacyjny dynamiczny - używany 29.09.15, 11:05 Ja ostatnio wymieniałam konwektory na piece akumulacyjne, ponieważ są bardziej wydajne przy drugiej taryfie. Firma która się tym zajmowała przyjechała do mnie dobrała piece a potem je zmontowała. Wszystko działa jak trzeba. Firma godna polecenia. www.dobregrzejniki.pl Odpowiedz Link Zgłoś