Gość: Mewa IP: *.pulaw.pl.auchan.com, / *.internetia.pl 05.12.03, 14:33 Czy zadatek przy podpisywaniu umowy przedswstepnej zawsze wynosi 10 %. Czy moze byc mniejszy i od czego/kogo to zależy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bebiak Re: 10 % zadatek ? IP: *.acn.pl 05.12.03, 17:01 Gość portalu: Mewa napisał(a): > Czy zadatek przy podpisywaniu umowy przedswstepnej zawsze wynosi 10 %. Czy > moze byc mniejszy i od czego/kogo to zależy ? Wysokość zadatku zależy wyłącznie od stron jednak, aby pełnił on funkcję zadatku (czyli przepadek albo zwrot podwójnego) nie powinien przekraczać 20% ceny (choć nie wynika to z żadnych przepisów - od wielu lat tak się uważa i praktyka w tej mierze jest raczej jednolita). Przy umowie przedwstępnej równie dobrze może nie być zadatku, może być zaliczka (zamiast zadatku) albo w ogóle nic - tu decydują wyłącznie strony. Pozdrowionka serdeczne. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MEwa Re: 10 % zadatek ? IP: *.pulaw.pl.auchan.com, / *.internetia.pl 08.12.03, 09:51 To z kim mam sie dogadywać o tym zadatku, jeśli sprzedający ma umowę na wyłącznośc z agencją i kompletnie sie na tym nie zna?? Domyslam sie ze pośrednik bedzie chciał jak najwięcej " wyrwać"..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: 10 % zadatek ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 19:08 Gość portalu: MEwa napisał(a): > To z kim mam sie dogadywać o tym zadatku, jeśli sprzedający ma umowę na > wyłącznośc z agencją i kompletnie sie na tym nie zna?? Domyslam sie ze > pośrednik bedzie chciał jak najwięcej " wyrwać"..... Cześć, to tak naprawdę, zgodnie z tym co napisałam, porozumienie stron. Pośrednik może próbować Wam coś zasugerować i ma do tego prawo, jeśli sami nie bardzo wiecie (tak sobie również wyobrażam rolę pośrednika), ale ostateczną decyzją będzie wspólna decyzja podjęta przez Was a nie pośrednika. Hm, jeśli oboje się na tym nie znacie to może dobrze byłoby, o ile pośrednik Was nie zadowoli, poprosić o pomoc przy ukształtowaniu warunków umowy jakiegoś prawnika? Pewnie tak bym zrobiła gdybym nie miała o umowie przedwstępnej pojęcia, a miałabym zamiar ją zawrzeć. Bardzo trudno mi się wypowiadać tak zupełnie stanowczo na temat roli pośrednika, ale myślę, że pomaga ustalić warunki umowy. Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mewa Re: 10 % zadatek ? IP: *.pulaw.pl.auchan.com, / *.internetia.pl 09.12.03, 09:59 Dziekuje Ci bardzo za info. Moze bedziesz mogla mi pomoc w jeszcze jednej sprawie o ktorej pisalam wczoraj. Mianowicie,okazuje sie ze mieszkanie ktore chce kupic bedzie mialo jakis doplaty z metra za wykonczenie garazy, ogrodzenia itd. Czy to powinno byc zaplacone przez poprzedniego wlasciciela czy bede ja musiala to zaplacic? Z tego co wiem,to byly wysylane zawiadomienia o zebraniach itp.do wlasciciela, ale on nie dal w ogole znaku zycie.... Bede wdzieczna z pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Mewy IP: *.acn.pl 10.12.03, 20:23 Gość portalu: Mewa napisał(a): > Dziekuje Ci bardzo za info. Moze bedziesz mogla mi pomoc w jeszcze jednej > sprawie o ktorej pisalam wczoraj. Mianowicie,okazuje sie ze mieszkanie ktore > chce kupic bedzie mialo jakis doplaty z metra za wykonczenie garazy, >ogrodzenia itd. Czy to powinno byc zaplacone przez poprzedniego wlasciciela >czy bede ja musiala to zaplacic? Z tego co wiem,to byly wysylane >zawiadomienia o zebraniach itp.do wlasciciela, ale on nie dal w ogole znaku >zycie.... Nie jestem specjalnie biegła w tym temacie, ale przedstawię Ci mój tok rozumowania. To, o czym piszesz ma z pewnością związek z całkowitym rozliczeniem inwestycji (to się zdarza, że pewne koszty reguluje się w późniejszym terminie). Jeśli ta inwestycja już została rozliczona to wg mnie te koszty powinien ponieść właściciel i jeśli nie zrobił tego dotąd to trzeba wziąć to rozliczenie, ustalić koszty przypadające na niego i rozliczyć to w ramach ceny, którą płacisz. Natomiast jeśli to rozliczenie jeszcze nie nastąpiło to pewnie decydujące będzie Wasze postanowienie jako stron kto te koszty poniesie. Tak właśnie rozumuję w tym przypadku, ale dobrze by było gdyby ktoś inny przedstawił swój tok rozumowania. Pozdrawiam Cię serdecznie i dzięki za dzięki. B. Odpowiedz Link Zgłoś
romano76 Re: 10 % zadatek ? 07.12.03, 20:59 radze ci trzymac sie formuly 'zadatek" gdyz zaliczka nie wystepuje w kodeksie cywilnym.a umowe lepiej potwierdzic notarialnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikot Re: 10 % zadatek ? IP: *.skm.pl / 80.51.246.* 09.12.03, 14:23 a ja Ci radzę coś odmiennego. Szkoda pieniedzy na umowe przedwstepna w formie aktu notarialnego. Lepiej się poradzić jakiegoś nawet rozgarnietego znajomego studenta prawa. Notariusz i tak nie bedzie wnikal w to co wy sobie w umowie wpiszecie. Poza tym prawo cywilne zna zarowno pojecie zadatku, jak i zaliczki. Zadatek przepadnie jeżeli umowa nie dojdzie do skutku z Twojej winy. Jeżeli z winy sprzedającego, musi Ci zwrócić zadatek w podwójnej wysokości. Zaliczka podlega zwrotowi jeżeli umowa przyrzeczona nie dojdzie do skutku. W takim wypadku strony mogą ewentualnie żądać naprawienia szkody na zasadach ogólnych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jari Re: 10 % zadatek ? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 06.02.04, 08:33 Mam Nadzieje zakupic dom dla rodzicow w marcu. Przeczytalm twoj post i mam pytanie jesli nie akt notarialny to jak forma umowy wstepnej? Jari Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: 10 % zadatek ? 07.02.04, 18:26 Cześć Gość portalu: Jari napisał(a): > Mam Nadzieje zakupic dom dla rodzicow w marcu. Przeczytalm twoj post i mam > pytanie jesli nie akt notarialny to jak forma umowy wstepnej? Formy są tylko dwie: albo pisemna albo w formie aktu notarialnego. Którą wybierzecie to Wasz wybór jako stron. Z umowy pisemnej macie tylko roszczenia odszkodowawcze (i żadnych roszczeń o zawarcie umowy sprzedaży - jak jedna strona się rozmyśli to druga nie ma prawnej możliwości "przymuszenia" jej do zawarcia umowy sprzedaży), natomiast z aktu notarialnego możecie dochodzić zawarcia umowy przyrzeczonej przed sądem. Te dwie umowy różnią się skutkami a strony muszą zdecydować jakiego skutku oczekują. Wierząc, że to w miarę jasne pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś