Dodaj do ulubionych

Dobrowolny ZUS

23.03.12, 18:40
piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/artykul/1332517,walka-grzegorza-sowy-z-zus-em-apel-o-podpisy-pod-projektem,2,id,t,n.html
www.kontestacja.com/?p=episode&e=1291
Co o tym sadzicie?
Jak dla mnie to człowiek mówi nawet z sensem.
Obserwuj wątek
    • magdalii Re: Dobrowolny ZUS 23.03.12, 20:43
      Ja myślę że:
      Przymus opłacania składek emerytalnych i zdrowotnych musi być acz nie koniecznie w ZUS-ie
      Ale każdy inny fundusz do tego powołany,obowiązkowo musi mieć gwarancje rządowe inaczej za 30 lat może się okazać że emerytury nie mamy wcale. To tyle na temat przymusu w ogóle
      Bez jakiegokolwiek przymusu sytuacja wyglądałaby tak:
      1) 9 osób na 10 dziś zmuszanych do opłacania składek, w momencie dobrowolności przestałoby je opłacać z ZUS-ie
      2) z tej dziwiątki , siedem przestałoby je opłacać w ogóle ( w myśl zasady "zadbam o to później"
      3) w końcu znajdą się na liście zasiłkowej MOPS-u
      4) lub na utrzymaniu dzieci, które ustawowo zostaną do tego zmuszone
      W tym wypadku uważam że: przymus musi być , do wyboru może być ewentualnie - fundusz emerytalny. Ale tak czy inaczej pieniądze trafią do budżetu. Dalej to już tylko "z górki", czyli Kolejni urzędnicy na utrzymanu przyszłych emerytów, wielomilinowe straty, i drugie tyle wypłaconych premii w nagrodę za owe straty.
      Bardzo możliwe, że będzie powtórka z rozrywki z "kasą chorych"
      • bielskujacy Re: Dobrowolny ZUS 23.03.12, 21:13
        Żeby będziemy świadomi, że jak nie zadbamy o swoją przyszłość to będziemy siedzieć pod kościołem i żebrać to będziemy mieli motywacje, żeby jakoś się zabezpieczyć.
        Jeśli chodzi o dzieci utrzymujące rodziców to ja jako dziecko rodziców, którzy nie odłożyli pieniędzy na swoją emeryturę jestem w stanie sam wyłożyć swoja kasę, kasę która normalnie musiałbym oddać zusowi na utrzymanie machiny która ma dać kasę moim rodzicom.
        Tylko trzeba wychowywać teraz tak dzieci, żeby nie przychodziły do dziadka po rentę tylko same pomagały wcześniejszym pokoleniom.
        • siwy62 Re: Dobrowolny ZUS 23.03.12, 21:26
          zus srus... z definicji wszystko co nam zabiera kase jest BE................

trzeba by było, aby powstał bank, który zajmował by sie sprawą emerytur...nie roztrwoniwszy kasy na cholera wie jakie cele;;..

a co ja bredzę - to jest temat nie do rozwiązania...my starzy musimy wcześniej umrzeć, młodzi w przedszkolu zacząć odkładać składki , nawet już z becikowego...a potem będzie widać, kto na kanarach postawi kolejny pałacyk z zegarem na wieży!
          • bielskujacy Re: Dobrowolny ZUS 23.03.12, 21:37
            Taks smutna prawda, ale czy "mondre" głowy nie są w stanie zacząć myśleć o ludziach tylko o tym, żeby postawić kolejny zusowy pałacyk?
            • siwy62 Re: Dobrowolny ZUS 23.03.12, 22:02
              nie ma opcji...tak jak nie ma grabi od siebie...mądrze gość pisze, że oni zapomnieli juz dawno po co tam naprawdę są...teraz liczy sie tylko pozycja, cyferki sondaży, kto ma więcej w sejmie, i kto komu zasadzi pierwszy kopa w dupe laczkiem kiepskiego...tak, tak
        • magdalii Re: Dobrowolny ZUS 24.03.12, 20:35
          bielskujacy napisał:

> Żeby będziemy świadomi, że jak nie zadbamy o swoją przyszłość to będziemy siedz
          > ieć pod kościołem i żebrać to będziemy mieli motywacje, żeby jakoś się zabezpie
          > czyć.
          Nieprawda, mamy świadomość wypadków losowych a ile osób decyduje się na ubezpieczenie AC, NW, pożarów, włamania. Teoretycznie martwimy się o przyszłość rodziny a ile osób ubezpiecza sie na wypadek śmierci? Poza standartowym ubezpieczeniem w zakładzie pracy.
          Swiadomość a odpowiedzialność to nie to samo.

> Jeśli chodzi o dzieci utrzymujące rodziców to ja jako dziecko rodziców, którzy
          > nie odłożyli pieniędzy na swoją emeryturę jestem w stanie sam wyłożyć swoja kas
          > ę, kasę która normalnie musiałbym oddać zusowi na utrzymanie machiny która ma d
          > ać kasę moim rodzicom.

Utrzymać rodziców, wspomóc dzieci i odłożyć na własną emeryturę... zbyt piękne żeby było prawdziwe. Z 1000 złotych dziś noszonych do ZUS-u nie da rady. Nawet jeśli wszyscy będa cieszyć się "końskim zdrowiem"

Z resztą ZUS nie jest instytucją emerytalną samą w sobie. Jest utrzymywany przez rząd jak każda instytucja państwowa. Zajmuje się zbiórką składek które trafiają do budżetu państwa gdzie stają się długiem państwowym wobec przyszłych emerytów.Gdy ZUS stawia pałacyki i szasta pieniędzmi na lewo i prawo to nie są to pieniądze z naszych składek lecz z podatków. A winę za to ponosi rząd i tylko rząd przydzielając im zbyt duże fundusze. Zgadzam się całkowicie ze stwierdzeniem że należy mu przypomnieć wobec kogo zaciągają dług i rozliczyć z każdej pożyczonej złotówki. największy syf był w latach 90tych. Ale to nie ważne, ten "spadek" powinna przejąć obecna i kolejna ekipa rządząca.
          Ale obowiązkowe ubezpieczenia społeczne moim zdaniem powinny jak najbardziej pozostać.
          • bielskujacy Re: Dobrowolny ZUS 25.03.12, 13:02
            W sumie racja. Najlepiej byłoby płacić po 2000 składek ubezpieczeniowych, a przede wszystkim początkujący przedsiębiorca, bo przecież jak zaczyna działalność to ma ogromny wkład i stać go na płacenie najróżniejszych składek.
            Polak jako taki lepiej się czuje jak może zwalić odpowiedzialność za swoja przyszłość na rząd, bo wtedy nie musi sam się tym zajmować. Tylko szkoda, że ten kto chce godnie żyć, pracuje całe życie, a na emeryturze "cieicuje", albo kombinuje w inny sposób, żeby mieć na przeżycie i witaminy.
            • burak-cukrowy Re: Dobrowolny ZUS 26.04.12, 22:32
              Niech będzie pochwalony ZUS chytrus
              • bielskujacy Re: Dobrowolny ZUS 27.04.12, 22:21
                Owoc żywota twojego je ZUS.
                • obserwer11 Re: Dobrowolny ZUS 27.04.12, 23:10
                  fuk ZUS
    • mexico86 Re: Dobrowolny ZUS 27.04.12, 23:43
      Na wyspach ZUS- 150 zł kwartalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka