toovo 11.02.05, 08:10 www.hajnowka.pl/aktualnosci/2005/luty/3/k.php Jak wam się podoba taki pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuna00 Re: BIG BROTHER w Hajnowce 11.02.05, 10:24 jestem jak najbardziej ZA, jedną z form szeroko rozumianej prewencji kryminalnej jest zainstalowanie monitoringu miejsc zagrożonych. nie zawsze odnosi to oczekiwany skutek ale w większości przypadków tak się dzieje, wskaźnik przestępczości zaczyna spadać np. w Londynie jest mnóstwo tego rodzaju sprzętu Odpowiedz Link Zgłoś
stasss Re: BIG BROTHER w Hajnowce 11.02.05, 18:35 spoko, mi sie podoba, jestem za tylko trzeba bedzie teraz uwazac malujac grafy.. :-) a w londynie w centrum to rzeczywiscie kamery sa niemal wszedzie gdy bylem ze znajomymi na weekend to nie liczac kilku osob bylismy jedynymi bezdomnymi jakich widzialem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mihaj Re: BIG BROTHER w Hajnowce 11.02.05, 19:10 Oj jak dobrze, że ktoś się zainteresował podniesieniem bezpieczeństwa w tym mieście, bo zaczepiający pijaczkowie i inne elementy są bardzo uciążliwi. Popieram w tym działaniu władze. Może będzie spokojniej. A już zupełnie bym się ucieszył, gdyby na jednej z ważniejszych ulic miasta tj. na Piłsudskiego nie było tak ciemno, bo tam w większości z lamp pozostały słupy z nieświecącymi się żarówkami. Odpowiedz Link Zgłoś
toovo Re: BIG BROTHER w Hajnowce 11.02.05, 22:12 Bezpieczeństwo - rzecz wazna, zgadzam się. Ale mialem na mysli co innego. Obserwowani są nie tylko pijaczkowie. Oni zresztą stanowią jedynie jakis tam nieznaczny procent całej społeczności. Nie czujecie sie nieswojo, wiedzac ze jestescie obserwowani? Na razie na ulicy, ale tylko na razie. Potem zajrzą nam do kuchni, do sypialni. Orvell był mimo wszystko wizjonerem. Odpowiedz Link Zgłoś
kuna00 Re: BIG BROTHER w Hajnowce 12.02.05, 00:18 myśle, że nigdy nie będzie tak jak w książce Orwela "Rok 1984", o nie Odpowiedz Link Zgłoś
stasss Re: BIG BROTHER w Hajnowce 15.02.05, 18:44 też myśle, że tak nie będzie ale czytając komentarze na temat listu wałęsy na wyborczej miałem skojarzenia z tą książką :) skojarzenia w kwestii zaklamywania faktow, dowolnego ich tlumaczenia, i otumanionej spolecznosci w tym wypadku spolecznosci sluchaczy radia ma ryja aczkolwiek technika nie jest jeszcze na takim poziomie by moc kazdego podgladac zawsze i wszedzie jak w ksiazce orwella, ale w przypadku jednostek jest to dosyc wykonalne, z tym ze nie koniecznie legalnie Odpowiedz Link Zgłoś
kuna00 Re: BIG BROTHER w Hajnowce 15.02.05, 21:47 ludzie prawi i sprawiedliwi nie maja sie czego obawiać, niech drżą wandale, przestępcy i chuligani, właśnie temu ma słuzyć zamontowanie kamer jestem pewien, że zaraz po ich zainstalowaniu wszyscy odczują na sobie tylko same pozytywy a mianowicie widoczny spadek zachowań przestępczych, dewiacyjnych i czysto chuligańskich Odpowiedz Link Zgłoś
toovo Re: BIG BROTHER w Hajnowce 15.02.05, 21:52 kuna00 napisał: > ludzie prawi i sprawiedliwi nie maja sie czego obawiać, niech drżą wandale, > przestępcy i chuligani, właśnie temu ma słuzyć zamontowanie kamer > jestem pewien, że zaraz po ich zainstalowaniu wszyscy odczują na sobie tylko > same pozytywy a mianowicie widoczny spadek zachowań przestępczych, dewiacyjnych i czysto chuligańskich Obawiam sie ze przestepcy sobie poradzą z taką niedogodnością. Podejmując temat mialem na mysli aspekt wyłącznie humanistyczny - nieuchronnej inwigilacji jednostki pod pozorem walki ze złem. Odpowiedz Link Zgłoś
kuna00 Re: BIG BROTHER w Hajnowce 15.02.05, 22:00 > Obawiam sie ze przestepcy sobie poradzą z taką niedogodnością. Podejmując temat > > mialem na mysli aspekt wyłącznie humanistyczny - nieuchronnej inwigilacji > jednostki pod pozorem walki ze złem. właśnie będzie to kolejna przeszkoda postawiona przestepcom, uniemożliwiająca łamanie prawa i rejestrowanie ich nagannych zachowań, by móc ich z tego rozliczyć spójrz, czy te dziesięć kamer zajrzą do twojej sypialni, raczej nie, na pewno nie, gdyż skierowane będą na ulice, chodniki i skwery. nie ulegaj panice nie obawiaj się daj sobie możliwość poczucia sie bezpieczniej Odpowiedz Link Zgłoś
toovo Re: BIG BROTHER w Hajnowce 15.02.05, 22:06 kuna00 napisał: > właśnie będzie to kolejna przeszkoda postawiona przestepcom, uniemożliwiająca > łamanie prawa i rejestrowanie ich nagannych zachowań, by móc ich z tego > rozliczyć > spójrz, czy te dziesięć kamer zajrzą do twojej sypialni, raczej nie, na pewno > nie, gdyż skierowane będą na ulice, chodniki i skwery. > nie ulegaj panice > nie obawiaj się > daj sobie możliwość poczucia sie bezpieczniej Na przykład spacerujesz z panienką, a kamera to rejestruje. Mozna doniesc żonie, można zaszantazowac. To tylko taki przykład. A do sypialni tez zajrzą. kwestia czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
kuna00 Re: BIG BROTHER w Hajnowce 26.02.05, 01:58 spójrzcie, wszędzie można przeczytać o wprowadzeniu tych kamer..... mówi się kto jest za to odpowiedzialny, czyżby p. Mordań zaczynał zbierać swój elektorat czy nie jest to tani chwyt wyborczy? osobiście smieszy mnie ta "wybarcza kiełbasa" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuna00 Re: BIG BROTHER w Hajnowce 24.03.05, 23:02 toovo napisał: > www.hajnowka.pl/aktualnosci/2005/luty/3/k.php > Jak wam się podoba taki pomysł? i co są juz te kamery? Odpowiedz Link Zgłoś
kuna00 Re: BIG BROTHER w Hajnowce 23.04.05, 02:17 czy zainstalowali juz te kamery, czy wszystko spaliło na panewce??? Odpowiedz Link Zgłoś
mihaj Re: BIG BROTHER w Hajnowce 23.04.05, 21:48 kuna00 napisał: > czy zainstalowali juz te kamery, czy wszystko spaliło na panewce??? Oj Kuna00 jakiś Ty jesteś niecierpliwy. Nic nie zainstalowali i nawet ten człowiek, który był odpowiedzialny za tę sprawę, już nie jest zastępcą burmistrza, lecz wybrał sobie dogodną senekurkę i został prezesem spółdzielni mieszkaniowej. A na ulicach po staremu. Kamer ani słychu, ani widu. A Ty przyjacielu czekaj i nie denerwuj się, bo władza, jak zawsze, wie co robić ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ikerro Re: BIG BROTHER w Hajnowce 24.04.05, 06:31 inicjatywa dobra tylko pewnie jak zwykle z realizacją będą mieli problemy... juz teraz powinni wszedzie porozwieszac informacje: "teren pod stałym nadzorem kamer" swiadomosc pseudo nadzoru działa bardziej odstraszajaco niz same te kamerki:D:P pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kuna00 Re: BIG BROTHER w Hajnowce 24.04.05, 09:08 mihaj napisał: > kuna00 napisał: > > > czy zainstalowali juz te kamery, czy wszystko spaliło na panewce??? > > Oj Kuna00 jakiś Ty jesteś niecierpliwy. Nic nie zainstalowali i nawet ten > człowiek, który był odpowiedzialny za tę sprawę, już nie jest zastępcą > burmistrza, lecz wybrał sobie dogodną senekurkę i został prezesem spółdzielni > mieszkaniowej. A na ulicach po staremu. Kamer ani słychu, ani widu. A Ty > przyjacielu czekaj i nie denerwuj się, bo władza, jak zawsze, wie co robić ma. > to może niech zakupią atrapy kamer, w internecie można już takowe zakupić za kilkadziesiąt złotych (są tak bardzo REALNE) i koszty nie beda takie duże a i z obietnic się wywiążą.........he, he, he BO TO JEST POLSKA WŁAŚNIE Odpowiedz Link Zgłoś