solom1 27.09.05, 20:25 Radni pawicowi zgłosili chęć postawienia pomnika Jana Pawła II na placu przed Ratuszem. Radni SLD i Koalicji Bielskiej są innego zdania i uważają, że na placu tym nie powinno stawiać się żadnych pomników. Co to na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmk9 Re: Plac przed Ratuszem z pomnikiem czy bez 27.09.05, 20:37 A może by plac zabaw dla dzieciaków tam postawić ? Odpowiedz Link Zgłoś
olo962 Re: Plac przed Ratuszem z pomnikiem czy bez 27.09.05, 20:42 A tak na bardziej poważnie. Słyszałem, że ten prawicowy radny Radkiewicz zgłosił wniosek na radzie miejskiej, żeby tu nawet nie ustawiać żadnej sceny przenośnej - chyba chdziło mu o tą co była ustawiona w przedostatnią niedzielę na plantach - i nie organizować żadnych imprez. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Jasne........ 27.09.05, 21:03 njlepiej szary pomniczek by sie prezentował.... nie zdążyliśmy sie przyzwyczaić do pięknej. szarej przestrzeni w centrum miasta z kilkoma kikutami w doniczkach a teraz już sie zabieraja pomniki murować Ehhh... Odpowiedz Link Zgłoś
agroturystyczny Re: Jasne........ 27.09.05, 21:29 A może te pieniądze, kótre mają iść na pomnik przeznaczyć na jakiś szczytny cel. Nie wiem może na rodzinny dom dziecka w Bielsku albo na Dom Dziecka w Białowieży. Co wy na to. Dość już pomników. Poza tym nie sądzę, żeby Jan Paweł Wielki chciałby abyśmy trwonili pieniądze na jakieś pseudo granitowe pomniki w naszym miasteczku. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: Jasne........ 27.09.05, 21:48 Ja proponuję schronisko dla zwierząt założyć za te pieniążki. Nawet nie za te, za jakiekolwiek pieniażki! Dlaczego nie ma w Bielsku schroniska?! Gdzie zawiesć porzucone na drodze szczeniaczki, gdzie zgłosić o wyjacych nocami pod domem bezpańskich psach? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Jasne........ 27.09.05, 22:36 Dla mnie juz sam fakt ze zmieniono nazwe jest zaskakujacy. Szczerze mowiac ta teatralna czolobitnosc w calej Polsce mnie drażni. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Jasne czy ciemne ...... 27.09.05, 23:19 wszystko jedno . Wolałbym jednak , aby pomnik JPII , był jaknajbardziej , lecz przy każdej Swiątyni Rzymskokatolickiej ! Przy bielskim Ratuszu wolałbym jednak pomnik postaci historycznej związanej ściśle z historią naszego grodu ! Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: Jasne czy ciemne ...... 28.09.05, 09:10 I znów byłoby źródło konfliktu w radzie. Prawica tego, lewica tamtego. Można jeszcze postawic ubikację, co wy na to ? Imienia "Zgoda między sąsiadami". I jeszcze apel do prawicowych radnych , mam nadzieję w imieniu chociaż niektórych Polaków-katolikow, entuzjastow Jana Pawla Wielkiego : odpuśćcie sobie prowokacje, nie zyskacie przy tym na znaczeniu i miasto przy tym nie zyska. Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Jasne czy ciemne ...... 28.09.05, 09:25 Pragnę przypomnieć znaczenie wyrazu prowokacja: jest to: "podstępne działanie mające na celu nakłonienie kogoś do określonego postępowania, zwykle zgubnego w skutkach dla tej osoby i osób z nią związanych; podstępna działalność tajnych agentów w jakiejś organizacji, działających na jej szkodę". mmk9 - to miałaś na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
marcingeorge z tego co wiem bedzie referendum w tej sprawie... 28.09.05, 09:40 a pomnik JPII czemu nie?popieram, chociaż nie jestem katolikiem.Tak dla przypomnienia,gdy umarł to wszyscy byli za ale widać,że emocje...opadły. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo A co na to adresat pomnika? 28.09.05, 13:30 Zauwaz prosze ze sam "zainteresowany" byl zdecydowanie przeciwny stawianiu mu pomnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
marcingeorge a może czołg postawić?hehehe 28.09.05, 09:54 Pantera Panzer ,albo T 34 hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
an161 Re: a może postaw sobie w ogródku T34 28.09.05, 18:39 Plac bez pomników. A jak sobie chcą stawiać, to w innych miejscach i za swoje prywatne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
marcingeorge Re: a może postaw sobie w ogródku T34 28.09.05, 20:15 szukałem na Allegro ale nie znalazłem.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kat111 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 29.09.05, 17:55 A tak na trochę bardziej poważnie. Są oprawdopodobnie ludzie, dzisiaj wpływowi w Bielsku, którym bardzo zależy na lokalizacji pomnika Jana Pawła II na placu przed Ratuszem. Gdybym wiedział komu tak konkretnie zależy na tym, to bym chciał zapytać o argumenty jakimi sie kierują. Ja zamiast pomników wolałbym aby wpływowi ludzie w Bielsku zajęli się organizacją nowych miejsc pracy. Moim zdaniem bez pomnika można żyć, ale trudno jest żyć bez pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard_kosynier Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 29.09.05, 18:48 A co tam jeden pomnik, tak to każdy potrafi,ja proponuję cztery z każdej strony ratusza.Wtedy żadna ze stron miasta nie byłaby pokrzywdzona. A tak poważnie, to niech ci którzy chcą pomników, budują je za własne pieniądze i najlepiej w przydomowym ogródku.Zapewne ze zdobyciem pozwolenia, jak to prominentom kłopotu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 29.09.05, 22:08 Ja w swoim ogródku postawię sobie pomnik kreta ! niechcący przeciąłem go na pół szpadlem ! ojojoj ! dlaczego nie chciał uciec ? a może już nie żył ? tym bardziej po śmierci postawię mu pomnik ! za prace , które wykomnał w moim ogródku ! o ja niewdzięczny ! co robić ~! biję się w piersi od rana ! Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 02.10.05, 13:41 kolejny pomnik ? a moze lepiej pieniadze na cos pozytecznego przeznaczyc ? malo glodnych dzieci w Bielsku jest ? po co papiezowi jeszcze jedna figura ? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 02.10.05, 18:38 Przed śmiercią papieża w całej Polsce było 398 alei osiedli placów rond skwerów itp nazwanych jego imieniem. Uważam że to przesada. Choć generalnie niegroźna. Teraz razem z pomnikami jest pewnie grubo ponad tysiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 02.10.05, 22:56 a polskie prawo mówi wyraźnie, że MUSI upłynąć 5 lat od śmierci danej osoby, żeby jej imieniem można było nazwać ulicę, plac, rondo, itp... kiedyś w Warszawie był pomysł na ulicę Kisiela - ale jakiś "mondry" wygrzebał ten przepis i ... do tej pory ten wybitny Polak nie doczekał się swojej ulicy w Warszawie a JPII to i za życia mógł mieć swoje ulice... nawet w naszym zaściankowym Bielsku Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 03.10.05, 23:55 Nie slyszalem o takim prawie. Wiesz cos wiecej - jakies zrodlo, ustawa itp? Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 04.10.05, 08:09 dziennika ustaw nie znam... może ktoś z bywajacych tu prawników rzuci paragrafem Odpowiedz Link Zgłoś
ba1110 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 15.10.05, 20:23 Coś mi się jednak zdaje, że zwolennicy budowy pomnika przed ratuszem przystępują do konkretnego działania. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 15.10.05, 21:18 Pomnikomania! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kropek35 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 15.10.05, 21:50 proponuje postawic pomnik Pana Boga. Bedzie dostojniej. Tylko kto wie jak on wyglada? Odpowiedz Link Zgłoś
diabel_21 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 16.10.05, 09:59 a dla mnie pomnnik wcale nie przeszkadza a nawet myslę ze jest bardzo dobrym pomysłem, może wkońcu nasz "piękny plac" nie bedzie wyglądał jak wielki niezagospodarowany parking w centrum miasta które powinno choc troche dawac dobrą wizytówkę dla przyjezdnych ludzi. Mnie odpycha nasz nowy plac, a jesli chodzi o zgode rady miasta to wątpię zeby coś wyszlo pozytywnego w tym kierunku, większość w sld to komuchy a i koalicja z nimi się łączy, prawica jest na odległym planie więc jakiekolwiek wysuniete plany zagospodarowania itp wysuniete przez prawice zawsze będą odrzucane jesli beda zwiazane z religia albo nie spodobają sie dla naszego "wspaniałego" burmistrza. Jesli chodzi o tworzenie miesjc pracy to mi się wydaje ze burmistrz woli zwalniac ludzi ze stanowisk niz dawac im miejsca pracy :/ i to tyle jak narazie. Odpowiedz Link Zgłoś
irekm1 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 16.10.05, 15:05 Jak tobie przeszkadza wygląd Placu Ratuszowego,to wcale nie musisz tam chodzić. Jeszcze się taki nie urodził, który każdemu dogodził. A odnośnie rady miejskiej to powiem tak, że dobrze, że prawicowe solidaruchy nie mają tu większości jak było w latach 1990- 1994 w naszym mieście. Mam nadzieję, że już nigdy ta sytuacja z tamtego okresu w Bielsku Podlaskim się nie powtórzy. A na co ich stać - to pokazują dzisiaj w sprawie tego cyrku z piątką.Przecież nie słyszałem żeby się coś pozytywnego z ich przyczyny wydarzyło w Bielsku. A burmistrz zrobił wiele i zrobi więcej - tylko nie trzeba jemu przeszkadzać. Tak więc od burmistrza - to proszę wara!!! i za przeproszeniem się od.................A na temat zwalniania - to zrobił bardzo dobrze zwalniając dyrektorkę piątki. Odpowiedz Link Zgłoś
radek241 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 16.10.05, 19:05 Czlowieku na jakim Ty świecie żyjesz. Czy ty kiedykolwiek wyjechales z tego miasta i wiesz co sie dzieje w podobnej wielkosci miastach. A pozatym o co on zrobil poza wybudowaniem apteki. Chwali sie że dzieki niemu powstala plywalnia a tak naprawde to prawicowcy przeglosowali jej budowę wbrew sprzeciwom SLD. Apropo inwestycji to poza wymianą starych pytek chodnikowych na kostke ten czlowiek nic nie potrafi kreatywnego wymyśleć. Ludzioe nie maja pracy i pieniedzy a on kostki wymienia tak jakby to mialo im polepszyć sytuacje materialną. Podobnie bezmyslnie postapil z piatką . Odpowiedz Link Zgłoś
radek241 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 16.10.05, 19:11 A pozatym Prawicowcy jak i z Koalicji Bielskiej maja wartości moralne, które wynieśli z religijnych domów, w przeciwieństwie do ateistycznego SLD. Dla tego miasta najlepszym rozwiazaniem jest wspópraca Jedności z Koalicja Bielską. Odpowiedz Link Zgłoś
irekm1 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 16.10.05, 20:30 Patrzę ,że ktoś tu nową historię Bielska tworzy. Zaraz to się dowiemy, że krasnoludki pływalnię wybudowały. A odnośnie wartości, to wolę, żeby był to człowiek nie uznający wartości, niż uznający wartości w jednym miejscu a drugim je depczący. Odpowiedz Link Zgłoś
domjanka Postawcie pręgierz dla bydła ludzkiego. 16.10.05, 10:40 Niech stanie między kikutami połamanych drzewek.To będzie Panu Bogu miłe ! Odpowiedz Link Zgłoś
kat111 Re: Postawcie pręgierz dla bydła ludzkiego. 16.10.05, 18:51 Jestem za i chętnie służę swoją osobą do obsługi pręgierza i dyb. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Postawcie pręgierz dla bydła ludzkiego. 16.10.05, 18:57 Mam wrażenie ze pomnik papy to jednak przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
burak-cukrowy Re: Postawcie pręgierz dla bydła ludzkiego. 16.10.05, 22:22 Jan Paweł Wielki rzekł : nie potrzebuję pomników ; inwestujcie w młodych ! Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin pomnik... 17.10.05, 15:02 Powiedział, bo był skromny. Skoro przytoczyłeś słowa Papieża - to można je realizować, np. poprzez datki na rozmaite fundusze. Ktoś coś dał? Ze swoich prywatnych pieniędzy? Gdybyśmy realizowali choć część Jego ogromnego przesłania ... Podważanie zasadności budowy pomnika JPII, argumentami finansowymi nie jest zbyt oczywiste. A już Wasze dalsze porównania... Równie dobrze należałoby zlikwidować domy kultury, muzea, itd. i nie stawiać pomników nikomu. A obecne zburzyć i oszczędzać na pielęgnacji. Lepiej oddać te pieniądze biednym. Demagogia. Bo przecież JPII to już część dziedzictwa kulturowego i duchowego Polski. Nie tylko dlatego, że był głową Kościoła Rz-Kat. To jeden z najwybitniejszych przedstawicieli narodu polskiego w historii. Jeżeli nie Jemu stawiać pomniki, to komu? To jedna sprawa. Ale z drugiej strony, Bielsk to wielokulturowe miasto, być może np. części nie odpowiada osoba czy spuścizna JPII albo się z nią nie identyfikuje. Jeżeli miałby być budowany pomnik - to tylko przy zgodzie większości społeczności miasta (którą maja zaszczyt reprezentować partie). Jeżeli takiej zgody nie ma to nie ma co forsować pomysłu. PS. Mam wrażenie, że się cofamy w rozwoju, ze tak powiem wielokulturowym czy duchowym Bielska. Sprawa pomnika i przede wszystkim piątki (kukła, napis przy kościele). Boje się, że zantagonizuje to nastroje. Przykre i niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś