Dodaj do ulubionych

Plac przed Ratuszem z pomnikiem czy bez

27.09.05, 20:25
Radni pawicowi zgłosili chęć postawienia pomnika Jana Pawła II na placu przed
Ratuszem. Radni SLD i Koalicji Bielskiej są innego zdania i uważają, że na
placu tym nie powinno stawiać się żadnych pomników. Co to na to?
Obserwuj wątek
    • mmk9 Re: Plac przed Ratuszem z pomnikiem czy bez 27.09.05, 20:37
      A może by plac zabaw dla dzieciaków tam postawić ?
      • olo962 Re: Plac przed Ratuszem z pomnikiem czy bez 27.09.05, 20:42
        A tak na bardziej poważnie. Słyszałem, że ten prawicowy radny Radkiewicz
        zgłosił wniosek na radzie miejskiej, żeby tu nawet nie ustawiać żadnej sceny
        przenośnej - chyba chdziło mu o tą co była ustawiona w przedostatnią niedzielę
        na plantach - i nie organizować żadnych imprez.
    • hajdis Jasne........ 27.09.05, 21:03
      njlepiej szary pomniczek by sie prezentował.... nie zdążyliśmy sie przyzwyczaić
      do pięknej. szarej przestrzeni w centrum miasta z kilkoma kikutami w doniczkach
      a teraz już sie zabieraja pomniki murować Ehhh...
      • agroturystyczny Re: Jasne........ 27.09.05, 21:29
        A może te pieniądze, kótre mają iść na pomnik przeznaczyć na jakiś szczytny
        cel. Nie wiem może na rodzinny dom dziecka w Bielsku albo na Dom Dziecka w
        Białowieży. Co wy na to. Dość już pomników. Poza tym nie sądzę, żeby Jan Paweł
        Wielki chciałby abyśmy trwonili pieniądze na jakieś pseudo granitowe pomniki w
        naszym miasteczku.
        • hajdis Re: Jasne........ 27.09.05, 21:48
          Ja proponuję schronisko dla zwierząt założyć za te pieniążki.

Nawet nie za te, za jakiekolwiek pieniażki! Dlaczego nie ma w Bielsku
          schroniska?! Gdzie zawiesć porzucone na drodze szczeniaczki, gdzie zgłosić o
          wyjacych nocami pod domem bezpańskich psach?
          • hansgrubber Re: Jasne........ 27.09.05, 22:36
            Dla mnie juz sam fakt ze zmieniono nazwe jest zaskakujacy. Szczerze mowiac ta
            teatralna czolobitnosc w calej Polsce mnie drażni.
            • obserwer11 Re: Jasne czy ciemne ...... 27.09.05, 23:19
              wszystko jedno . Wolałbym jednak , aby pomnik JPII , był jaknajbardziej , lecz
              przy każdej Swiątyni Rzymskokatolickiej !
              Przy bielskim Ratuszu wolałbym jednak pomnik postaci historycznej związanej
              ściśle z historią naszego grodu !
              • hansgrubber Re: Jasne czy ciemne ...... 27.09.05, 23:22
                Pelna zgoda.
              • mmk9 Re: Jasne czy ciemne ...... 28.09.05, 09:10
                I znów byłoby źródło konfliktu w radzie. Prawica tego, lewica tamtego. Można
                jeszcze postawic ubikację, co wy na to ? Imienia "Zgoda między sąsiadami". I
                jeszcze apel do prawicowych radnych , mam nadzieję w imieniu chociaż
                niektórych Polaków-katolikow, entuzjastow Jana Pawla Wielkiego : odpuśćcie
                sobie prowokacje, nie zyskacie przy tym na znaczeniu i miasto przy tym nie
                zyska.
                • bielszczanin Re: Jasne czy ciemne ...... 28.09.05, 09:25
                  Pragnę przypomnieć znaczenie wyrazu prowokacja:
                  jest to: "podstępne działanie mające na celu nakłonienie kogoś do określonego
                  postępowania, zwykle zgubnego w skutkach dla tej osoby i osób z nią związanych;
                  podstępna działalność tajnych agentów w jakiejś organizacji, działających na
                  jej szkodę".
                  mmk9 - to miałaś na myśli?
                • marcingeorge z tego co wiem bedzie referendum w tej sprawie... 28.09.05, 09:40
                  a pomnik JPII czemu nie?popieram, chociaż nie jestem katolikiem.Tak dla
                  przypomnienia,gdy umarł to wszyscy byli za ale widać,że emocje...opadły.
                  • sebcioo A co na to adresat pomnika? 28.09.05, 13:30
                    Zauwaz prosze ze sam "zainteresowany" byl zdecydowanie przeciwny stawianiu mu
                    pomnikow.
    • marcingeorge a może czołg postawić?hehehe 28.09.05, 09:54
      Pantera Panzer ,albo T 34 hehehe
      • an161 Re: a może postaw sobie w ogródku T34 28.09.05, 18:39
        Plac bez pomników. A jak sobie chcą stawiać, to w innych miejscach i za swoje
        prywatne pieniądze.
        • marcingeorge Re: a może postaw sobie w ogródku T34 28.09.05, 20:15
          szukałem na Allegro ale nie znalazłem.Pozdrawiam!
          • obserwer11 Re: a może postaw sobie w ogródku T34 28.09.05, 20:58
            basta !
            • kat111 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 29.09.05, 17:55
              A tak na trochę bardziej poważnie. Są oprawdopodobnie ludzie, dzisiaj wpływowi
              w Bielsku, którym bardzo zależy na lokalizacji pomnika Jana Pawła II na placu
              przed Ratuszem. Gdybym wiedział komu tak konkretnie zależy na tym, to bym
              chciał zapytać o argumenty jakimi sie kierują. Ja zamiast pomników wolałbym aby
              wpływowi ludzie w Bielsku zajęli się organizacją nowych miejsc pracy. Moim
              zdaniem bez pomnika można żyć, ale trudno jest żyć bez pracy.
              • ryszard_kosynier Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 29.09.05, 18:48
                A co tam jeden pomnik, tak to każdy potrafi,ja proponuję cztery z każdej strony
                ratusza.Wtedy żadna ze stron miasta nie byłaby
                pokrzywdzona. A tak poważnie, to niech ci którzy chcą pomników, budują je za
                własne pieniądze i najlepiej w przydomowym ogródku.Zapewne ze zdobyciem
                pozwolenia, jak to prominentom kłopotu nie będzie.
                • obserwer11 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 29.09.05, 22:08
                  Ja w swoim ogródku postawię sobie pomnik kreta !
                  niechcący przeciąłem go na pół szpadlem ! ojojoj !
                  dlaczego nie chciał uciec ?
                  a może już nie żył ?
                  tym bardziej po śmierci postawię mu pomnik ! za prace , które wykomnał w moim
                  ogródku ! o ja niewdzięczny !
                  co robić ~! biję się w piersi od rana !
                  • anka1 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 02.10.05, 13:41
                    kolejny pomnik ? a moze lepiej pieniadze na cos pozytecznego przeznaczyc ?
                    malo glodnych dzieci w Bielsku jest ? po co papiezowi jeszcze jedna figura ?
                    • hansgrubber Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 02.10.05, 18:38
                      Przed śmiercią papieża w całej Polsce było 398 alei osiedli placów rond skwerów
                      itp nazwanych jego imieniem. Uważam że to przesada. Choć generalnie niegroźna.
                      Teraz razem z pomnikami jest pewnie grubo ponad tysiąc.
                      • wujekjarek1 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 02.10.05, 22:56
                        a polskie prawo mówi wyraźnie, że MUSI upłynąć 5 lat od śmierci danej osoby,
                        żeby jej imieniem można było nazwać ulicę, plac, rondo, itp...

kiedyś w Warszawie był pomysł na ulicę Kisiela - ale jakiś "mondry" wygrzebał
                        ten przepis i ... do tej pory ten wybitny Polak nie doczekał się swojej ulicy w
                        Warszawie

a JPII to i za życia mógł mieć swoje ulice... nawet w naszym zaściankowym
                        Bielsku
                        • hansgrubber Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 03.10.05, 23:55
                          Nie slyszalem o takim prawie. Wiesz cos wiecej - jakies zrodlo, ustawa itp?
                          • wujekjarek1 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 04.10.05, 08:09
                            dziennika ustaw nie znam...
                            może ktoś z bywajacych tu prawników rzuci paragrafem
                            • ba1110 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 15.10.05, 20:23
                              Coś mi się jednak zdaje, że zwolennicy budowy pomnika przed ratuszem
                              przystępują do konkretnego działania.
                              • hansgrubber Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 15.10.05, 21:18
                                Pomnikomania! :)
                                • kropek35 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 15.10.05, 21:50
                                  proponuje postawic pomnik Pana Boga. Bedzie dostojniej. Tylko kto wie jak on
                                  wyglada?
                                  • diabel_21 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 16.10.05, 09:59
                                    a dla mnie pomnnik wcale nie przeszkadza a nawet myslę ze jest bardzo dobrym
                                    pomysłem, może wkońcu nasz "piękny plac" nie bedzie wyglądał jak wielki
                                    niezagospodarowany parking w centrum miasta które powinno choc troche dawac
                                    dobrą wizytówkę dla przyjezdnych ludzi. Mnie odpycha nasz nowy plac, a jesli
                                    chodzi o zgode rady miasta to wątpię zeby coś wyszlo pozytywnego w tym
                                    kierunku, większość w sld to komuchy a i koalicja z nimi się łączy, prawica
                                    jest na odległym planie więc jakiekolwiek wysuniete plany zagospodarowania itp
                                    wysuniete przez prawice zawsze będą odrzucane jesli beda zwiazane z religia
                                    albo nie spodobają sie dla naszego "wspaniałego" burmistrza. Jesli chodzi o
                                    tworzenie miesjc pracy to mi się wydaje ze burmistrz woli zwalniac ludzi ze
                                    stanowisk niz dawac im miejsca pracy :/ i to tyle jak narazie.
                                    • irekm1 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 16.10.05, 15:05
                                      Jak tobie przeszkadza wygląd Placu Ratuszowego,to wcale nie musisz tam chodzić.
                                      Jeszcze się taki nie urodził, który każdemu dogodził. A odnośnie rady miejskiej
                                      to powiem tak, że dobrze, że prawicowe solidaruchy nie mają tu większości jak
                                      było w latach 1990- 1994 w naszym mieście. Mam nadzieję, że już nigdy ta
                                      sytuacja z tamtego okresu w Bielsku Podlaskim się nie powtórzy. A na co ich
                                      stać - to pokazują dzisiaj w sprawie tego cyrku z piątką.Przecież nie słyszałem
                                      żeby się coś pozytywnego z ich przyczyny wydarzyło w Bielsku. A burmistrz
                                      zrobił wiele i zrobi więcej - tylko nie trzeba jemu przeszkadzać. Tak więc od
                                      burmistrza - to proszę wara!!! i za przeproszeniem się od.................A na
                                      temat zwalniania - to zrobił bardzo dobrze zwalniając dyrektorkę piątki.
                                      • radek241 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 16.10.05, 19:05
                                        Czlowieku na jakim Ty świecie żyjesz. Czy ty kiedykolwiek wyjechales z tego
                                        miasta i wiesz co sie dzieje w podobnej wielkosci miastach. A pozatym o co on
                                        zrobil poza wybudowaniem apteki. Chwali sie że dzieki niemu powstala plywalnia
                                        a tak naprawde to prawicowcy przeglosowali jej budowę wbrew sprzeciwom SLD.
                                        Apropo inwestycji to poza wymianą starych pytek chodnikowych na kostke ten
                                        czlowiek nic nie potrafi kreatywnego wymyśleć. Ludzioe nie maja pracy i
                                        pieniedzy a on kostki wymienia tak jakby to mialo im polepszyć sytuacje
                                        materialną. Podobnie bezmyslnie postapil z piatką .
                                      • radek241 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 16.10.05, 19:11
                                        A pozatym Prawicowcy jak i z Koalicji Bielskiej maja wartości moralne, które
                                        wynieśli z religijnych domów, w przeciwieństwie do ateistycznego SLD. Dla tego
                                        miasta najlepszym rozwiazaniem jest wspópraca Jedności z Koalicja Bielską.
                                        • irekm1 Re: pomnik Jana Pawła II przy ulicy J.P.II 16.10.05, 20:30
                                          Patrzę ,że ktoś tu nową historię Bielska tworzy. Zaraz to się dowiemy, że
                                          krasnoludki pływalnię wybudowały. A odnośnie wartości, to wolę, żeby był to
                                          człowiek nie uznający wartości, niż uznający wartości w jednym miejscu a drugim
                                          je depczący.
                        • domjanka Postawcie pręgierz dla bydła ludzkiego. 16.10.05, 10:40
                          Niech stanie między kikutami połamanych drzewek.To będzie Panu Bogu miłe !
                          • kat111 Re: Postawcie pręgierz dla bydła ludzkiego. 16.10.05, 18:51
                            Jestem za i chętnie służę swoją osobą do obsługi pręgierza i dyb.
                            • hansgrubber Re: Postawcie pręgierz dla bydła ludzkiego. 16.10.05, 18:57
                              Mam wrażenie ze pomnik papy to jednak przesada.
                              • burak-cukrowy Re: Postawcie pręgierz dla bydła ludzkiego. 16.10.05, 22:22
                                Jan Paweł Wielki rzekł :
                                nie potrzebuję pomników ;
                                inwestujcie w młodych !
                                • bielszczanin pomnik... 17.10.05, 15:02
                                  Powiedział, bo był skromny.
                                  Skoro przytoczyłeś słowa Papieża - to można je realizować, np. poprzez datki na
                                  rozmaite fundusze. Ktoś coś dał? Ze swoich prywatnych pieniędzy?

Gdybyśmy realizowali choć część Jego ogromnego przesłania ...

Podważanie zasadności budowy pomnika JPII, argumentami finansowymi nie jest
                                  zbyt oczywiste. A już Wasze dalsze porównania...

Równie dobrze należałoby zlikwidować domy kultury, muzea, itd. i nie stawiać
                                  pomników nikomu. A obecne zburzyć i oszczędzać na pielęgnacji. Lepiej oddać te
                                  pieniądze biednym. Demagogia.

Bo przecież JPII to już część dziedzictwa kulturowego i duchowego Polski. Nie
                                  tylko dlatego, że był głową Kościoła Rz-Kat. To jeden z najwybitniejszych
                                  przedstawicieli narodu polskiego w historii. Jeżeli nie Jemu stawiać pomniki,
                                  to komu?

To jedna sprawa.

Ale z drugiej strony, Bielsk to wielokulturowe miasto, być może np. części nie
                                  odpowiada osoba czy spuścizna JPII albo się z nią nie identyfikuje.
                                  Jeżeli miałby być budowany pomnik - to tylko przy zgodzie większości
                                  społeczności miasta (którą maja zaszczyt reprezentować partie). Jeżeli takiej
                                  zgody nie ma to nie ma co forsować pomysłu.

PS.
                                  Mam wrażenie, że się cofamy w rozwoju, ze tak powiem wielokulturowym czy
                                  duchowym Bielska.
                                  Sprawa pomnika i przede wszystkim piątki (kukła, napis przy kościele). Boje
                                  się, że zantagonizuje to nastroje. Przykre i niepotrzebne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka