khaki3 25.12.05, 15:45 Wlasnie na tvn24 pokazuja nasza Bielska szkole.I takie piekne ikony pokazuja.Az czlowiekowi sie serducho raduje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hansgrubber Re: Szkola ikonopiscow 25.12.05, 15:53 Slyszalem o tym reportazu ale nie moge obejrzec. Kurcze! Odpowiedz Link Zgłoś
obuszek Re: Szkola ikonopiscow 26.12.05, 11:21 znam ludzi którzy opóścili tę szkołę, wcześniej będąc tam wykładowcami - nie jest tak pięknie i ładnie jak mpokazują to media Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Szkola ikonopiscow 26.12.05, 14:28 A Ty to potrafisz wszystko zepsuc.Ja znam wielu ludzi,ktorzy sietam ucza i wlasnie mowia co innego.Alew czego sie mozna spodziewac po wiecznie niezadowolonym obuszku? Odpowiedz Link Zgłoś
obuszek Re: Szkola ikonopiscow 27.12.05, 09:14 mi tam to wisi, ale chłopakom którzy pracowali za 300 zł miesięcznie raczej to nie pasowało. Zresztą mam super wywiad z jednym z nich o tym jak powstaje ikona. Bardzo interesująca sprawa. Może kiedyś umieszczę to w necie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Szkola ikonopiscow 27.12.05, 09:38 Koniecznie!!!!!!!!!!A jak nie chcesz zamiesicic w necie to chociaz mi wyslij.Z checia przeczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
obuszek Re: Szkola ikonopiscow 27.12.05, 09:46 hmm ale to jest dźwięczek - gadka przeplatana muzyką cerkiewną. Postaram się to przepisać - ale niestety nie wiem kiedy to zrobię, gdyż teraz jestem w B-stoku a płytkę mam w Bielsku Odpowiedz Link Zgłoś
obuszek Re: Szkola ikonopiscow 27.12.05, 09:55 sorki - znalazłem - trochę skrócona wersja, ale ... trochę to niestylistyczne, ale wywiad był "po svojomu" i pisany prawie słowo w słowo. Taka kalka tłumaczeniowa;) Ikona - święty obraz W Bielsku Podlaskim znajduje się bardzo nietypowa i warta uwagi szkoła , szkoła w której młodzi adepci uczą się pisać święte obrazy , ikony. O szkole można mówić wiele, ale ja chciałbym skupić swoją uwagę na ikonie , a dokładnie na wszystkich etapach jej powstawania. O sztuce pisania ikon rozmawiam z xxx absolwentem wyżej wspomnianej szkoły. xxx: Ikona bardzo się różni od malarstwa , ma zupełnie inny cel aniżeli malarstwo . Ikony powstają dla cerkwi i służą modlitwie . Zadaniem ikony jest ukierunkowywać człowieka do Boga. Malarstwo tymczasem służy dla weselenia oka , ma zupełnie inny charakter estetyczny. Ja : Jak powstaje Ikona ? xxx : Cały proces jest długotrwały i złożony . Ikony pisze się na odpowiednich deskach , z drzew liściastych , lipa jest najlepsza . Nie należy robić desek z dębu , i drzew zawierających garbniki , ponieważ te deski się gruntuje i grunt może na garbnikach odpadać . Do zagruntowania deski potrzebny jest klej i kreda z których się robi specjalną zaprawę . Na deskę nanosi się ja pędzlem . Po wygładzeniu gruntu ściernym papierem można już nanosić farby. Do pisania ikony używa się naturalnych pigmentów - może to być kolorowa ziemia . Kolor czarny można uzyskać ze startego węgla . Farby syntetyczne nie nadają się do ikon. Ja : Słyszałem , że niektóre farby mogą zagrażać dla życia? xxx: Tak oczywiście są takie farby . Piękny czerwony kolor otrzymuje się z tlenku rtęci. Niesamowity żółty kolor daje arszenik , ale z zasady farby te używa się bardzo rzadko. Ja : Ogromna część ikon ma w sobie złoto , czy są jakieś specjalne metody złocenia ikon? xxx : Są dwie metody - na lakier i na pulment . Ten drugi sposób wymaga o wiele więcej pracy , ale różnica i efekty też są zauważalne. Ja : Co jest bardziej długotrwałe , nakładanie złota , czy farby ? xxx : Farby . Nakładanie farby na tło jest o tyle długotrwałe , że trzeba tę czynność powtarzać około dwudziestu razy . Dodam , że farba po nałożeniu na ikonę musi schnąć ok. 10-15 min , trwa to więc dosyć długo . Jeżeli chodzi o złoto trzeba zauważyć , że w dzisiejszych czasach nikt nie wytapia złota osobiście tylko kupuje się je w specjalistycznych sklepach. Złoto takie występuje pod postacią bardzo cienkich płatów . Grubość ich waha się od 0.001 do 0.008 milimetra . Oprócz złocenia nimbu na ikonach złoto potrzebne jest do zdobienia szat Bogurodzicy czy Chrystusa . Tworzy się w tym wypadku złote promienie i jako ciekawostka , aby zrobić takie promienie potrzebne jest piwo . Takie piwo należy zagotować i czekać , aż nabierze konsystencji gęstego soku . Sok ten służy jako klej - na ikonie , do niego później "dokleja" się złoto. Ja : Kiedy na ikonie jest już farba i złoto to czy możemy powiedzieć , że ikona jest już gotowa? xxx : Nie , trzeba jeszcze podpisać ikonę słowami " isus chrystos" ewentualnie innymi imionami świętych . Ikona zawsze musi być podpisana. Napisy są wykonywane w języku starosłowiańsko cerkiewnym . Takie podpisanie ikony ma symboliczny charakter , ponieważ jest to wstępne święcenie . W starożytności ikony podpisywali sami biskupi . Gdy ikona posiada już podpis należy ją zalakierować . Aby zabrać się do tej czynności należy przygotować specjalny werniks . Potrzebny jest gotowany olej lniany jakim zalewa się gotową ikonę . Po upływie 6 godzin zbiera się nadmiar oleju i zostawia się ikonę aby wyschła. Po wyschnięciu ikona jest już gotowa . Ja : Ile czasu trwa cały proces powstawania ikony ? xxx : To jest bardzo długotrwały proces . Samo gruntowanie deski trwa cztery dni . Średni czas powstawania ikony - dwa tygodnie. Trzeba dodać , że czas ten może ulegać zmianie w zależności od wielkości ikony i od osoby która ją pisze. Pamiętajmy jednak , że nikt nie pisze ikony w jeden wieczór , czy dzień . Ja: CZy dużo jest szkół pisania ikon? xxx: Szkoły ikonograficzne w przeciągu minionej epoki politycznej(komunizmu) na wschodzie nie miały racji bytu . Wszystkie stare techniki pisania ikon były zachowane w greckich szkołach jakie umiejscowione są przede wszystkim na górze Afon . Po upadku komunizmu tradycja pisania ikon zaczęła powracać i do Rosji , gdzie powstaje coraz więcej mistrzów ikono-pisania. Ikona bezsprzecznie w dzisiejszych czasach nabyła nowego znaczenia . Po 50-sięciu latach komunizmu prawosławni poczuli nie tyle chęć posiadania ikony wynikająca z konsumpcyjnego stylu życia , ale potrzebę duchową wynikająca z głębokiej i naturalnej wiary . Odpowiedz Link Zgłoś
jaszal Re: Szkola ikonopiscow 29.12.05, 17:50 Wszystkim pracownikom i piszacym te Święte Ikony oraz księdzu Dyrektorowi w pierwszy i drugi Nowy Rok życzenia wszelkich Łask Dzieciny Bożej przesyła Janek i pracownicy. Odpowiedz Link Zgłoś