Dodaj do ulubionych

Szkola ikonopiscow

25.12.05, 15:45
Wlasnie na tvn24 pokazuja nasza Bielska szkole.I takie piekne ikony
pokazuja.Az czlowiekowi sie serducho raduje.
Obserwuj wątek
    • hansgrubber Re: Szkola ikonopiscow 25.12.05, 15:53
      Slyszalem o tym reportazu ale nie moge obejrzec. Kurcze!
      • obuszek Re: Szkola ikonopiscow 26.12.05, 11:21
        znam ludzi którzy opóścili tę szkołę, wcześniej będąc tam wykładowcami - nie
        jest tak pięknie i ładnie jak mpokazują to media
        • khaki3 Re: Szkola ikonopiscow 26.12.05, 14:28
          A Ty to potrafisz wszystko zepsuc.Ja znam wielu ludzi,ktorzy sietam ucza i
          wlasnie mowia co innego.Alew czego sie mozna spodziewac po wiecznie
          niezadowolonym obuszku?
          • obuszek Re: Szkola ikonopiscow 27.12.05, 09:14
            mi tam to wisi, ale chłopakom którzy pracowali za 300 zł miesięcznie raczej to
            nie pasowało. Zresztą mam super wywiad z jednym z nich o tym jak powstaje
            ikona. Bardzo interesująca sprawa. Może kiedyś umieszczę to w necie ;)
            • khaki3 Re: Szkola ikonopiscow 27.12.05, 09:38
              Koniecznie!!!!!!!!!!A jak nie chcesz zamiesicic w necie to chociaz mi wyslij.Z
              checia przeczytam.
              • obuszek Re: Szkola ikonopiscow 27.12.05, 09:46
                hmm ale to jest dźwięczek - gadka przeplatana muzyką cerkiewną. Postaram się to
                przepisać - ale niestety nie wiem kiedy to zrobię, gdyż teraz jestem w B-stoku
                a płytkę mam w Bielsku
                • obuszek Re: Szkola ikonopiscow 27.12.05, 09:55
                  sorki - znalazłem - trochę skrócona wersja, ale ...
                  trochę to niestylistyczne, ale wywiad był "po svojomu" i pisany prawie słowo w
                  słowo. Taka kalka tłumaczeniowa;)

Ikona - święty obraz

W Bielsku Podlaskim znajduje się bardzo nietypowa i warta uwagi szkoła , szkoła
                  w której młodzi adepci uczą się pisać święte obrazy , ikony. O szkole można
                  mówić wiele, ale ja chciałbym skupić swoją uwagę na ikonie , a dokładnie na
                  wszystkich etapach jej powstawania. O sztuce pisania ikon rozmawiam z xxx
                  absolwentem wyżej wspomnianej szkoły.
                  xxx: Ikona bardzo się różni od malarstwa , ma zupełnie inny cel aniżeli
                  malarstwo . Ikony powstają dla cerkwi i służą modlitwie . Zadaniem ikony jest
                  ukierunkowywać człowieka do Boga. Malarstwo tymczasem służy dla weselenia oka ,
                  ma zupełnie inny charakter estetyczny.
                  Ja : Jak powstaje Ikona ?
                  xxx : Cały proces jest długotrwały i złożony . Ikony pisze się na odpowiednich
                  deskach , z drzew liściastych , lipa jest najlepsza . Nie należy robić desek z
                  dębu , i drzew zawierających garbniki , ponieważ te deski się gruntuje i grunt
                  może na garbnikach odpadać . Do zagruntowania deski potrzebny jest klej i kreda
                  z których się robi specjalną zaprawę . Na deskę nanosi się ja pędzlem . Po
                  wygładzeniu gruntu ściernym papierem można już nanosić farby. Do pisania ikony
                  używa się naturalnych pigmentów - może to być kolorowa ziemia . Kolor czarny
                  można uzyskać ze startego węgla . Farby syntetyczne nie nadają się do ikon.
                  Ja : Słyszałem , że niektóre farby mogą zagrażać dla życia?
                  xxx: Tak oczywiście są takie farby . Piękny czerwony kolor otrzymuje się z
                  tlenku rtęci. Niesamowity żółty kolor daje arszenik , ale z zasady farby te
                  używa się bardzo rzadko.
                  Ja : Ogromna część ikon ma w sobie złoto , czy są jakieś specjalne metody
                  złocenia ikon?
                  xxx : Są dwie metody - na lakier i na pulment . Ten drugi sposób wymaga o wiele
                  więcej pracy , ale różnica i efekty też są zauważalne.
                  Ja : Co jest bardziej długotrwałe , nakładanie złota , czy farby ?
                  xxx : Farby . Nakładanie farby na tło jest o tyle długotrwałe , że trzeba tę
                  czynność powtarzać około dwudziestu razy . Dodam , że farba po nałożeniu na
                  ikonę musi schnąć ok. 10-15 min , trwa to więc dosyć długo . Jeżeli chodzi o
                  złoto trzeba zauważyć , że w dzisiejszych czasach nikt nie wytapia złota
                  osobiście tylko kupuje się je w specjalistycznych sklepach. Złoto takie
                  występuje pod postacią bardzo cienkich płatów . Grubość ich waha się od 0.001
                  do 0.008 milimetra . Oprócz złocenia nimbu na ikonach złoto potrzebne jest do
                  zdobienia szat Bogurodzicy czy Chrystusa . Tworzy się w tym wypadku złote
                  promienie i jako ciekawostka , aby zrobić takie promienie potrzebne jest piwo .
                  Takie piwo należy zagotować i czekać , aż nabierze konsystencji gęstego soku .
                  Sok ten służy jako klej - na ikonie , do niego później "dokleja" się złoto.
                  Ja : Kiedy na ikonie jest już farba i złoto to czy możemy powiedzieć , że ikona
                  jest już gotowa?
                  xxx : Nie , trzeba jeszcze podpisać ikonę słowami " isus chrystos" ewentualnie
                  innymi imionami świętych . Ikona zawsze musi być podpisana. Napisy są
                  wykonywane w języku starosłowiańsko cerkiewnym . Takie podpisanie ikony ma
                  symboliczny charakter , ponieważ jest to wstępne święcenie . W starożytności
                  ikony podpisywali sami biskupi . Gdy ikona posiada już podpis należy ją
                  zalakierować . Aby zabrać się do tej czynności należy przygotować specjalny
                  werniks . Potrzebny jest gotowany olej lniany jakim zalewa się gotową ikonę .
                  Po upływie 6 godzin zbiera się nadmiar oleju i zostawia się ikonę aby wyschła.
                  Po wyschnięciu ikona jest już gotowa .
                  Ja : Ile czasu trwa cały proces powstawania ikony ?
                  xxx : To jest bardzo długotrwały proces . Samo gruntowanie deski trwa cztery
                  dni . Średni czas powstawania ikony - dwa tygodnie. Trzeba dodać , że czas ten
                  może ulegać zmianie w zależności od wielkości ikony i od osoby która ją pisze.
                  Pamiętajmy jednak , że nikt nie pisze ikony w jeden wieczór , czy dzień .
                  Ja: CZy dużo jest szkół pisania ikon?
                  xxx: Szkoły ikonograficzne w przeciągu minionej epoki politycznej(komunizmu) na
                  wschodzie nie miały racji bytu . Wszystkie stare techniki pisania ikon były
                  zachowane w greckich szkołach jakie umiejscowione są przede wszystkim na górze
                  Afon . Po upadku komunizmu tradycja pisania ikon zaczęła powracać i do Rosji ,
                  gdzie powstaje coraz więcej mistrzów ikono-pisania. Ikona bezsprzecznie w
                  dzisiejszych czasach nabyła nowego znaczenia . Po 50-sięciu latach komunizmu
                  prawosławni poczuli nie tyle chęć posiadania ikony wynikająca z konsumpcyjnego
                  stylu życia , ale potrzebę duchową wynikająca z głębokiej i naturalnej wiary .
                  • jaszal Re: Szkola ikonopiscow 29.12.05, 17:50
                    Wszystkim pracownikom i piszacym te Święte Ikony oraz księdzu Dyrektorowi w
                    pierwszy i drugi Nowy Rok życzenia wszelkich Łask Dzieciny Bożej przesyła Janek
                    i pracownicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka