Dodaj do ulubionych

Ktoś chce popisać?

04.10.06, 08:37
Kolejny raz nieśmiało spytam, czy może ktoś z forumowiczów zna osobę chętną do dorobienia paru stów miesięcznie pisaniem w lokalnej mutacji gazety regionalnej? Wymagania niewielkie: trochę czasu i odwagi. W zamian - umowa o dzieło (wiosną udało mi się przekonać naczelnego nawet na staż absolwencki,tylko że absolwent zrezygnował...) Jeśli możecie - popytajcie znajomych. Czekam na odzew :o)
KaukonskY
Obserwuj wątek
    • kaukonsky Re: Ktoś chce popisać? 04.10.06, 08:39
      Dorzucę jeszcze, że to świetna "odskocznia" do kariery ;oP No, przynajmniej jednemu z forumowiczów się udało. Błąkał się potem po ekranach telewizorów, a teraz wygrzewa młode kości w hiszpańskim słońcu :o)
      • pruspawel Re: Jak dostałem łapówkę:))) 05.10.06, 15:24
        To ja może w ramach zachęty dla przyszłych "łamaczy pióra" napisze jak dostałem
        pierwszą i ostatnią w moim życiu "łapówkę":))))
        Pracując w bielskiej Współczesnej pewnego dnia udałem się do jednej z
        okolicznych wiosek na zaproszenie mieszkanców. Temat, tzw. interwencyjny, nic
        szczególnego tak naprawdę. Ku mojemu zaskoczeniu na wieśc o tym, że "redachtor"
        z miasta przyjeżdża na spotkanie do miejscowego "klubu" przyszło chyba pół
        wioski. Podjeżdżam autem, a tu tradycyjnie, tzw. "kawalerka" stoi przy płocie i
        kopci Extra Mocne, a kobity siedza na ławce i plotkują:)) Witam się z ludxmi,
        wchodzimy do klubu, a tam po środku stół i krzesło dla "redachtora" a przed nim
        widownia złozona z kilku ławek i kilkunastu krzeseł...:)Pominę temat i to jak
        wyglądała nasza rozmowa i od razu przejdę do finału. Tak po 1.5 h rozmowy
        dziękuję wszystkim za przybycie żegnam sie i kieruje moje kroki do samochodu.
        Nagle słyszę za sobą: "Pan redachtor poczeka!" I widzę, że biegnie za mną jeden
        z prowodyrów spotkania taskając podejrzanie wypchaną wielką reklamówkę. I
        zaczyna sie gadka w stylu" My tu kanapek nie przygotowali, ale tu jest mały
        pocęstunek dla redachtora". Ja rzecz jasna młody, pełen zasad i ideałów
        odmawiam, wykręcam się, ale facet nie chce nawet mnie słuchać tylko w końcu
        ładuje mi reklamówkę na tylną kanapę i już!
        Po powrocie do kanciapy, czy jak kto woli newsroomu:)))), stawiam reklamówkę na
        biurko i zaczynam rozpakowywanie:) i tak kolejno wyciągam:
        1. 1,5 litrową butelkę Hoopa
        2. wielki bochen razowego chleba
        3. Litrową butelką czerwonej cieczy - po zapachu wychodzi mi, że to jakas
        nalewka wisniowa chyba:))))
        4. pół litrową butelką mętnej cieczy - organoleptycznie stwierdzam, że to
        lokalny bimberek:)))))))

....

Na samym końcu wyciągam wielką paczkę zawinietą papierem i przewiązaną
        sznurkiem, gdzie po rozpakowaniu znalazłem tak na oko

....z 3 kilogramy swojskiej kiełbasy:))))))))))))

Że nie gustuję w takich trunkach, "szklaną" zawartośc oddałem w depozyt
        Kaukonskyemu:)) i do nie prosze kierować pytania odnosnie wrażeń smakowych.
        Kiełbasą i chlebem zajadała się cała redakcja Wspołczesnej w Bielsku i
        Białymstoku - starczyło dla wszystkich:)))

Ech, złote czasy były w tej Współczesnej, naprawdę miło to wspominam:)
        Pozdrawiam wszystkich Bielskich pismaków:)
        • kaukonsky Re: Jak dostałem łapówkę:))) 05.10.06, 17:05
          No, no, no... Pruzky! I tak wyciekają tajemnice alkowy, pardon, newsroomu :o)
          Jak Ci się podobało, to wracaj! :oP
        • slawwoj1 Re: Jak dostałem łapówkę:))) 05.10.06, 17:21
          I to jest właśnie koloryt tutejszej wsi. Jak bedziesz w wielkim świecie z łezką
          w oku wspomnisz takich ludzi i takie zachowania.
          Często pracując we wsiach zauważyłem taki zwyczaj, że każda osoba przchodząca
          koło mnie (oczywiście nia znająca mnie) z daleka mówi "dzień dobry" - w mieście
          nie do pomyślenia.
          • pruspawel Re: Jak dostałem łapówkę:))) 06.10.06, 15:26
            Wlasnie dlatego bardz dobrze wspominam czasy gdy pracowalem dla Wspolczesnej w
            Bielsku. Pamietam ze jak byla potrzebna np. wypowiedz rolnika do tematu
            rolniczego to po prostu jechalo sie do pierwszej lepszej wsi, zatrzymywalo auto
            i siadalo z pierwszym lepszym chlopem na ławce, czestowalo papierosem i
            rozmawialo sie czasem i godzine. Bez pospiechu, mozna bylo sie cieszyc z
            przyjemnosci rozmowy z normalnym, uczciwym czlowiekiem, ktory niejedno przezyl.
            Niestety, w telewizji pod tym wzgledem juz nie jest tak samo. Tu jeuz liczy sie
            kazda minuta i po nagraniu trwajacej minuty setki wsiada sie do auta i jedzie
            dalej...Cos za cos...
            Pozdrawiam serdecznie
    • pawlozsiul Re: Ktoś chce popisać? 04.10.06, 08:40
      Wymagana autocenzura, czy ktoś wyżej zadba o polityczną poprawność tekstów? W
      weekend zapytam.
      • obserwer11 Re: Ktoś chce popisać? 04.10.06, 23:47
        pawlo zgódź się pliss !
        • hansgrubber Re: Ktoś chce popisać? 05.10.06, 01:41
          :)
        • to_ja8 Re: Ktoś chce popisać? 05.10.06, 07:22
          obserwer11 napisał:

> pawlo zgódź się pliss !

---
          Pawlo! Pawlo! Pawlo!
          Wtedy arsenlupin, ckmi i inni będą ciebie nazywać pismakiem, a na taki zaszczyt
          trzeba zasłużyć.

-
    • ja-alutka Poproszę o szczegóły... 05.10.06, 07:30
      E-mail wiadomy ☺
      • kaukonsky Re: Poproszę o szczegóły... 05.10.06, 08:33
        Obiecuję, że napiszę! Na razie muszę śmigać do Drohiczyna na spotkanie z O. Dyr. :o) Dzięki za odzew! :o)
        • hansgrubber Re: Poproszę o szczegóły... 05.10.06, 09:18
          Wspolczucie.
          • kaukonsky Re: Poproszę o szczegóły... 05.10.06, 18:05
            ja-alutka: odpisałem :o)
            hansgrubber: loozick, mediów z Torunia nie było, tylko sami swoi :o)
            • hansgrubber Re: Poproszę o szczegóły... 05.10.06, 18:42
              Nie bylo? Skandal - to ich OjDyr "przeswieci"... Przejezdzales moze kolo
              Czarnej? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka