Dodaj do ulubionych

Dlaczego Łemkowie nie przyznają się do Ukraińców

26.10.06, 10:46
Dlaczego Łemkowie nie przyznają się do Ukraińców. Zawsze sądziłem , że to ten
sam anród, atu-zaskoczenie. Czytam sobie artykuł- i ZONK!!!

Ludzi, którzy się na tym znają prosze o komentarz.

Cytat:
"Na Dolnym Śląsku w grupie osób deklarujących inną niż polska narodowość
przeważała narodowość łemkowska (25,2% osób deklarujących niepolską
narodowość), niemiecka (17,6%), ukraińska (15,2%), romska (10,9%). Wśród osób
deklarujących inną niż polska narodowość znalazły się także stosunkowo liczne
grupy osób (od 600 do 100 osób) deklarujące narodowość rosyjską, grecką,
żydowską, francuską, białoruską, amerykańską, włoską, czeską. "

link do strony publikacji Urzędu Statystycznego-gdyż tam to przeczytałem.

www.stat.gov.pl/urzedy/wroc/publikacje/nsp/raport/ludnosc1.htm
pozdr. gsx-art

Obserwuj wątek
    • gsx1100g Re: Dlaczego Łemkowie nie przyznają się do Ukraiń 26.10.06, 10:50
      uzupełniając pytanie-dlaczego jest tak,że narodowośc łemkowska i Ukraińska to
      Dwie różne narodowości.
      Dlaczego w badaniach metodologicznych nie szufladkuje się Łemków i Bojków do
      Ukrainców-tylko Ukr. oddzielnie i Łemków oddzielnie ? przecież mnie uczono, że
      Łemkowie to grupa Ukraińców?

Gdzieś na Forum oraz na spotkanich z socjologami Uniw w B-stoku dowiedziałem
      się,że Łemkowie z kolei czują się odbrębnym narodem, nie uznają się na członków
      Narodu Ukrainskiego.???

Proszę o rozwianie wątpliwości kogos kto się zna na temacie.

Obrońcom i politykom dziękuję

gsx-art
      • tomaszll Re: Dlaczego Łemkowie nie przyznają się do Ukraiń 26.10.06, 16:51
        Słusznie zapytaj Łemków. Tobie gsx1100g trudno cokolwiek tłumaczyć. Jesteś ślepy
        na naukowe argumenty o ukraińskości Podlasia, perfidnie atakujesz niezależne
        wyniki uczonych... i teraz niby chcesz zgłębić temat Łemków. Ja Tobie w tym nie
        pomogę, to materiał szkoły średniej a Twoja edukacja (ślepa nienawiść do
        Ukraińców, kwestionowanie ukraińskości części Podlasia) powoduje, że powtarzasz
        pierwszą klasę szkoły podstawowej...

P.S. Łemkowie z doliny Osławy uważają się za Ukraińców, uważają się za etniczną
        grupę ukraińską. Nie mam tam problemu tzw. rusińskiej narodowości.
        • hansgrubber Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 26.10.06, 18:19
          sosne. Moze Ci oszolomienie przejdzie. Od kiedy naukowcy decyduja o
          narodowosci? Wzor nie jest zacny bo byli tacy co nosy mierzyli i decydowali czy
          ktos idzie do gazu czy nie. Ukraincy maja pewna tradycje w tym wzgledzie: patrz
          14 dywizja SS Galizien.
          • partizan79 Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 26.10.06, 18:29
            No właśnie! Też mi się kurna wydaje, że traszka to nie jaszczurka, tylko żaba.
            Naukofcy kłamjom!
          • tomaszll Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 26.10.06, 18:34
            hansgrubber napisał:

> sosne. Moze Ci oszolomienie przejdzie. Od kiedy naukowcy decyduja o
            > narodowosci? Wzor nie jest zacny bo byli tacy co nosy mierzyli i decydowali czy
            >
            > ktos idzie do gazu czy nie. Ukraincy maja pewna tradycje w tym wzgledzie: patrz
            >
            > 14 dywizja SS Galizien.

TO JEST POZIOM DYSKSUJI TZW BIAłORUSINOW W UKRAIńSKIEJ ETNICZNIE CZESCI PODLASIA...

W sumie Towarzystwo Białoruskie mając poparcie wśród ludzi o takich poglądach
            jak te powyżej długo nie pociągnie. A najciekawsze w tym wszystkim jest to, że
            Ci wszyscy zwolennicy białoruskości ukraińskiego Podlasia ani nie potrafią mówić
            po swojemu ani tez nie nauczyli się literackiego białoruskiego. Są zwyczajnie w
            sytuacji bez wyjścia i zamiast rozumnie nad tym zapanować to wipisują takie
            rzeczy...
            • hansgrubber Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 26.10.06, 18:49
              Pudlo. Jestem Polakiem. Rzeczywiscie nie znam nie tylko literackiego ale
              zadnego bialoruskiego. Ale znam takie argumenty i ostrzegam ze sa obosieczne.
              Dostrzegam natomiast straszny bol ze w spisie powszechnym okazalo sie ze
              Bialorusinow jest wiecej. Rzeczywistosc boli. Jak czytam takich matolkow jak Ty
              zaczynam tracic sympatie do Ukraincow.
              • tomaszll Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 26.10.06, 19:15
                Jak jesteś Polakiem to zwyczajnie odpieprz się od spraw mniejszości na Podlasiu.
                Powinieneś zachoywać się neutralnie a wyrażnie lubisz Białorusów i nienawidzisz
                Ukraińcow. To nie jest fair. Sprawę spisu powszechnego nie będę Tobie tłumaczył,
                to jest bardzo skomplikowana sprawa. Nie można o tym myśleć w kategoriach
                porażki jednej czy drugiej mniejszości... Myślę, że porażkę tutaj poniosła sama
                idea spisu, ale to długi temat i raczej dla socjologów.
                • hansgrubber No partizan wykaz sie! 26.10.06, 21:02
                  Skoro każa mi milczec a zaprezentowales poglady jakie zaprezentowales to juz
                  powinienes larum podnosic, panie z siul tez. :) Gdzie Wasza konsekwencja
                  Panowie? Ale nich tam nie licze na Was zbytnio.
                  A co do pana tomasza:
                  po pierwsze zakazywanie mi mowienia czegokolwiek bo jestem Polakiem jest zabawne
                  po drugie - odpieprz - nie jest zbyt kulturalne ale na zbyt wiele nie licze
                  znajac Twoje wczesniejsze argumenty
                  po trzecie zarzut nienawisci wobec Ukraincow jest mocny ciezki i
                  nieuzasadniony - prosze o dokladne uzadsadnienie bo inaczej nazwe Cie oszczerca
                  po czwarte - rzeczywiscie nienawidze takich pogladow jakie prezentujesz - ale
                  nienawisc do brunatnego koloru nie jest czyms zlym
                  po piate - jesli tak wygladaja poglady mniejszosci to zaczynam rozumiec
                  powodzenie skrajnej prawicy na kresach
                  po szoste - Ty ktory tak cenisz naukowosc - przestajesz palac miloscia gdy
                  psuje teze o ukrainskosci Podlasia, zalosne.
                  • partizan79 Re: No partizan wykaz sie! 26.10.06, 21:09
                    Poradzisz se:P
                    • hansgrubber Re: No partizan wykaz sie! 26.10.06, 21:30
                      Z Toba na pewno.
                      • pawlozsiul he he he, naiwny Hans 26.10.06, 21:33
                        Prędzej sobie poradzisz z Pudzianem czy innym Gołotą.
                      • partizan79 Re: No partizan wykaz sie! 27.10.06, 07:55
                        Jakżebym śmiał stawać z Tobą w szranki, Hansie.. Zrobiłbyś ze mnie mąkę. Mój
                        intelekt (jeżeli w ogóle o istnieniu takowego może być mowa) to pantofelek przy
                        Twoim płetwalu błękitnym.
                  • pawlozsiul nie rozumiem... 26.10.06, 21:09
                    Że niby o co chodzi? Moim zdaniem, jako Polak masz pełne prawo wypowiadać się
                    na temat mniejszości. Tołkowałem to wiele razy Romanowi w odniesieniu do
                    Bielszczanina i nie chce mi się powtarzać. Ale skoro nalegasz, zrobię to.

TomaszuII! Forum jest otwarte i każdy ma prawo na nim zabierać głos na każdy
                    temat. Jesteś nowy, więc pewnie nie wiesz, że były tu rozmaite próby
                    ograniczania wolności wypowiedzi, różne spektakularne akcje w rodzaju tworzenia
                    getta i uwierz mi - jakoś się dotarliśmy. Bądź łaskaw nie mówić więcej, aby
                    któraś z naszych koleżanek lub kolegów się zamknęło. I nie sugeruj też, że ktoś
                    tu wdepnął w gówno.
                    • tomaszll Re: nie rozumiem... 26.10.06, 21:20
                      Ok, ale jesli ktos deklaruje ze jest Polakiem to niech bedzie osoba bezstronna w
                      dysksucji bialorusko-ukrainskiej. Ja nie chce byc cenzorem, kazdy niech mowi co
                      chce ale niech to bedzie robione rozsadnie...
                      • pawlozsiul Re: nie rozumiem... 26.10.06, 21:27
                        Zapewniam Cię, że jest, a przynajmniej stara się być. Sam się przekonasz, jak
                        pobędziesz tu dłużej.
                      • hansgrubber Re: nie rozumiem... 26.10.06, 21:35
                        Czlowieku jakiej dyskusji - Ty przychodzisz do ludzi z radosna i bezdyskusyjna
                        nowina kim sa. I wyskakuj z tych dowodow na moja nienawisc do Ukraincow bo Ci
                        tego nie daruje.
                      • tomaszll Re: nie rozumiem... 26.10.06, 21:42
                        W sumie dosc dziwna dyskusja. gsx1100g wyciagnal arcyciekawy chociaz dosć ograny
                        temat Lemków. Niestety chciał komuś w tym dowalić. Co do Łemków to od wielu lat
                        obserwuję to niezwykłe zjawisko i mam w tym temacie chyba już ukształtowane
                        poglądy. Potrzebowałem wielu lat aby zrozumieć ten fenomen i nawet nie jestem
                        pewien czy za parę lat w jakimś jeszcze innym kierunku moje poglądy na temat
                        Łemków nie ewoluują. Tylko, że pisanie na ten temat w kontekscie Podlasia nie
                        wiele wnosi, na Łemkowszczyznie regionalizm osiagnął taki stopień rozwoju, który
                        tutaj na Podlasiu nie jest możliwy...To arcyciekawy temat.
                        Tutaj na Podlasiu są na etnicznym terytorium Białorusini - negują racjonalne
                        argumenty ukraińskie - ich sprawa ich wybór. Tylko po co robi się towarzystwo
                        mniejszościowe, które tak naprawdę neguje ukrainska gwarę Podlasia i wprowadza
                        inny język. Ja naprawdę cieszyłbym się gdyby Ci Białorusini rozwijali gwarę
                        Podlasia - taką jaka ona jest bez białorusyfikacji. Z czym mogę porównać
                        Towarzystwo Białoruskie w Bielsku Podlaskim ano z takim tworem z takim obrazem
                        Łemkowszczyzny, który nie istnieje... Oto ten obraz:
                        na Łemkowszczyznie działa towarzystwo społeczne mniejszości słowackiej. Słowacy
                        w Polsce mieszkają od rzeki Poprad aż do granicy z Ukrainą. Tym różnią się od
                        prawdziwych Słowaków mieszkających pod Tatrami w polskiej częsci Tatr, że
                        wyznają religię grekokatolicką, ale to przecież nie jest argument na ukraińskosć
                        Łemkow, bo cerkwie grekokatolickie są również w środkowej Słowacji. Nagle zjawia
                        sie garstka ludzi co jednak uwaza, że Łemkowie to Ukraincy...
                        A taki obraz mamy na Podlasiu...
                        Tylko, że na Podlasiu co niektorzy Ukraińcy wierzą w białoruskośc ale zaden. no
                        moze paru sie znajdzie, Łemko nie wierzy ze jest Słowakiem...

(Przepraszam bratni narod slowacki za to porownanie... za uzycie takiej
                        konstrukcji myslowej)

I jeszcze jedno gwara łemkowska jest duzo dalej oddalona od literackiego
                        ukrainskiego niz howirki Podlasia...

P.S. To ciekawy temat, przedstawilem go skrotowo...
                        • hansgrubber Re: nie rozumiem... 26.10.06, 21:53
                          A dowody?
                        • gsx1100g Re: nie rozumiem... 27.10.06, 08:31
                          >
                          > I jeszcze jedno gwara łemkowska jest duzo dalej oddalona od literackiego
                          > ukrainskiego niz howirki Podlasia

Wybacz.nie słyszałem nigdy na Padlaszszy słowa "howirki".

To chyab nie ten region.

gsx-artur
                      • romanpidlaszuk NIC DODAC NIC UJAC! 26.10.06, 21:50
                        "Ok, ale jesli ktos deklaruje ze jest Polakiem to niech bedzie osoba bezstronna
                        wdysksucji bialorusko-ukrainskiej. Ja nie chce byc cenzorem, kazdy niech mowi co
                        chce ale niech to bedzie robione rozsadnie... "

• peem63 Re: NIC DODAC NIC UJAC! 26.10.06, 22:06
                          białorusinów i ukraińców z podlasia można określić łącznie
                          to są "tutejsi" ze słownictwem stanowiącym mieszankę języków różnego
                          pochodzenia, naukowcy i politycy robią zamieszanie dla własnych celów
                          • tomaszll Re: NIC DODAC NIC UJAC! 26.10.06, 22:26
                            peem63 napisał:

> białorusinów i ukraińców z podlasia można określić łącznie
                            > to są "tutejsi" ze słownictwem stanowiącym mieszankę języków różnego
                            > pochodzenia, naukowcy i politycy robią zamieszanie dla własnych celów

Wybierz się na wycieczkę na Zachodnia Ukrainę, najlepiej do obwodu łuckiego.
                            Ciekawe czy po tej wycieczce będziesz z taki przekonaniem mówić, że mowa
                            "tutejszych" jest mieszaniną różnych języków...

Owszem za jakiś czas na wycieczkę może być za późno bo gwara ukraińska stanie
                            się surżykiem polsko-ukrainskim i podobnie białoruska. Mam nadzieję, że opisany
                            scenariusz nigdy nie nastąpi.
                            • pawlozsiul Re: NIC DODAC NIC UJAC! 26.10.06, 22:33
                              To ja Ci powiem więcej: idealnie po naszomu, bardziej nawet niż mieszkańcy
                              Łucka mówili poznani przeze mnie Polacy z Żytomierza.

Najbardziej nasz jest jednak zakarpacki - idealne wuorlańskie brzmienie.
                          • tomaszll Re: NIC DODAC NIC UJAC! 03.11.06, 00:13
                            peem63 napisał:

> białorusinów i ukraińców z podlasia można określić łącznie
                            > to są "tutejsi" ze słownictwem stanowiącym mieszankę języków różnego
                            > pochodzenia, naukowcy i politycy robią zamieszanie dla własnych celów
                            A z drugiej strony na moje zaproszenie na ukraińskie forum mówisz, tego nie da
                            się czytać bez tłumacza. Podobnie zachęcam do przeczytania bardzo ciekawego
                            artykułu w Czasopisie w języku białoruskim - mówisz, że równie dobrze mógłby to
                            być chiński.
                            Nie znając obu języków powtarzasz, że mowa tutejszych jest mieszaniną różnych
                            języków. Powtarzasz jakieś dziwne poglądy, których nauka nie zweryfikowała.
                            Więcej ostrożności, nie wszystko co mówią ludzie jest prawdą...
                            Ten pomysł z tą gwarą - jako mieszaniną jakiś języków to nieuczciwy mechanizm
                            obronny. Owszem część Podlasian chce się szybko spolonizować, ich wybór. Tylko
                            niech powiedzą uczciwe - mamy gdzieś tą gwarę, a nie szukają usprawiedliwienia:
                            nie możemy inwestować w tą gwarę, bo to pomieszanie języków.
                      • gsx1100g Re: nie rozumiem... 27.10.06, 08:20
                        Nie rozumiesz głuptasku-Polak też moze zabrac głos. NIe tylko Ukrajiniec.
                        Polak też ma głos, tez ma pogąd, nie mozesz myślec, a co dopiero pisac, ze
                        Polak musi byc bezstrony.

To nie tak, coś sie kiełbasi Twój rozum.
                        Ale co to znaczy rozsądnie-gdyż to wygląda tak, ze to własnie jestes cenzorem i
                        oceniasz za kogoś co jest rozsadne a co nie jeste-innymi słowami-boli Ci jesli
                        Polak ma inne poglądy, że w ogóle ma.

To smutne i załosne co prezentujesz. Powinieneś poszerzyc horyzonty, wyedukować
                        sie i nabrać ogłady.

Napisałaś "białoruskie gówno" i każdy na tym forum o tym wie.
                        Zepsułęs sobie opinie na początku i smród Twojego Gówna będzie odstraszał wielu
                        ludzi-już traktują Cie niepoażnie, ale sam sobie na to zasłużyłeś.

• pawlozsiul a jeżeli chodzi o część dalszą 26.10.06, 21:12
                    To w jakim sensie ma mnie ona dotyczyć?

To raczej Ty Hans, z całym szacunkiem, bardziej meandrujesz dyskusję z Tomaszem
                    w kierunku licytacji, kto zabił więcej Żydów. SS Galizien czy część mieszkańców
                    Jedwabnego? Wyluzujcie panowie.
                    • hansgrubber Re: a jeżeli chodzi o część dalszą 26.10.06, 21:27
                      Ok. Jestem rozczarowany ze poglad wedlug ktorego jakies elementy jezyka ( czy w
                      ogole jezyk) decyduja o narodowosci i do tego decyduje o tym ktos trzeci ex
                      katedra - nie budzi tu zadnej kontrowersji. Narodowosc to intymne
                      przeswiadczenie czlowieka i trzeba go o to po prostu zapytac. Przypomina mi to -
                      a skojarzenia narzuca sie - definiowanie aryjskiej rasy - choc tam chodzilo o
                      kastracje a tu o inkorporacje. Stad SS Galizien - przyznaje zlosliwe to bylo.
                      Tymczasem Panowie zdazyli nakrzyczec juz na mnie a tego detalu nie zauwazyli.
                      Gratuluje.
                      • pawlozsiul Re: a jeżeli chodzi o część dalszą 26.10.06, 21:29
                        Ten detal był rozwlekle dyskutowany już jakiś miesiąc temu. Ja nie mam takiej
                        biegłości w linkowaniu, ale jak Roman wróci z roboty, pewnie Ci kilkanaście
                        linków zarzuci.
                  • pawlozsiul do spisu można mieć akurat wiele zastrzeżeń 26.10.06, 21:26
                    Ale najwięcej do działaczy mniejszościowych. Jeżeli porównacie liczbę Ukraińców
                    ze spisu z liczbą osób, które poparły na początku lat dziewięćdziesiątych
                    utworzenie w Polskim Radiu Białystok audycji ukraińskiej (dane ze spisu x15) to
                    uczciwość nakazywałaby rzetelną interpretację. A jest ona taka, że większość
                    tutejszych prawosławnych Rusinów ma głęboko w dupie wasze spory o narodowość
                    (wszystkim was jednocześnie dobrze życząc), bo są inne, WAŻNIEJSZE elementy
                    konstytuujące ich wspólnotowe poczucie. Na pewno jest takim elementem język -
                    ale przecież ani język lićwiński, ani lwowski - oba są akurat dla tutejszych
                    ziomów równie obce. Pomyślcie nad tym w wolnej chwili, panowie animatorzy ruchu
                    narodowego.
                    • hansgrubber Re: do spisu można mieć akurat wiele zastrzeżeń 26.10.06, 21:29
                      Dziekuje bardzo.
                    • keliusz Re: do spisu można mieć akurat wiele zastrzeżeń 26.10.06, 22:23
                      Ad vocem.Wiem jak odbywało się zbieranie podpisów dotyczących audycji
                      ukraińskich w Radiu Białystok. Otóż jeździli panowie po wsiach i spotykając
                      ludzi przed domami mówili: Choczte kob w radiu puskali "naszy piesni"? Dodam -
                      nie mówili ćwoki ,że ukraińskie pieśni- z realacji naocznego świadka... I w ten
                      oto magiczny sposób pojawiła się audycja w obcym literackim języku ukraińskim.
                      Manipulacja!!!! Bracia!!! Manipulacja!!!Jak w taki sposób dostali audycję w
                      radiu, to podobnymi sztuczkami (z resztą już próbki tego są na forum)sprawią że
                      na Podlasiu będzie ukraiński raj......O ludoczki.....
                      • andruszczyn1 Jedziemy na Warszawkę!!! 27.10.06, 00:10
                        Tak Keliuszu...a za 4 lata nasz kandydat (jakijś Wania/Iwan z Daszuow alias ZUBATYJ) dzięki tym cud-technikom i niczym nieograniczonej sile perswazji wygra w Polsce wybory prezydenckie...W pierwszej turze:)
                        Później zwróci się z orędziem do NARODU...Jak myślisz Keliuszu wspomni o Białorusinach czy ich przeczołga:)
                        A tak swoją drogą to ciekawe, co na to Leszek z Jarkiem...hehe...Czyżby stając w szranki z tak silnym rywalem, mającym za sobą sztab ekspertów od czarnego PR, w obawie o własne d..y oddali bez jednego strzału stolicę...Byłoby fajnie;)
                        Bud'mo!!!
                      • andrijko Re: do spisu można mieć akurat wiele zastrzeżeń 27.10.06, 00:20
                        keliusz napisał:

> Ad vocem.Wiem jak odbywało się zbieranie podpisów dotyczących audycji
                        > ukraińskich w Radiu Białystok. Otóż jeździli panowie po wsiach i spotykając
                        > ludzi przed domami mówili: Choczte kob w radiu puskali "naszy piesni"? Dodam -
                        > nie mówili ćwoki ,że ukraińskie pieśni- z realacji naocznego świadka... I w ten
                        > oto magiczny sposób pojawiła się audycja w obcym literackim języku ukraińskim.
                        > Manipulacja!!!! Bracia!!! Manipulacja!!!Jak w taki sposób dostali audycję w
                        > radiu, to podobnymi sztuczkami (z resztą już próbki tego są na forum)sprawią że
                        > na Podlasiu będzie ukraiński raj......O ludoczki.....
                        Skąd ta wiedza ? Oświeć.
                        A może powiesz, jak odbywało się organizowanie białoruskich szkół i organizacji?
                        Czyżby wynikało to z oddolnej inicjatywy setek tysięcy Białorusinów? I czy
                        panowie puszczający "swojśki" pisni typu "Smereka" czy "rozprahajte.." w
                        białoruskiej audycji aby tłumaczą, że są to jednak pieśni ukraińskie ? A może
                        nie chcą "razsakrecać" tajemnicy białoruskiego bielsko-hajnauskho raju ?
                        nadbuhom.free.ngo.pl/ukrajinci_bilorusy/pad-znakam-pahoni-czasopis1.mp3
                        • keliusz Re: do spisu można mieć akurat wiele zastrzeżeń 27.10.06, 11:36
                          Wedza ta pochodzi od ludzi którym to pytanie zadawano. Jeżeli ty nadal się
                          upierasz że zostało to zorganizowane w sposób przyzwoity to gratuluję takiej
                          przyzwoitości. Po drugie- jeszcze raz powtarzam Wam - wiele pieśni istnieje w
                          kulturze białoruskiej jak i ukraińskiej i dochodzenie tego czy dana pieśń jest
                          "własnośćią" ukraińców czy białorusinów nie ma sensu. A jeżeli wysłuchałeś
                          kiedykolwiek w audycji białoruskiej Smereki to tylko powinieneś się cieszyć że
                          Białorusini pomagają wam promować Wasze piosenki. A porównanie tego do akcji
                          zbierania podpisów na audycję ukraińską ma się do tego nijak. Pozdruffka
                          • andrijko Re: do spisu można mieć akurat wiele zastrzeżeń 28.10.06, 01:03
                            Myślę, ze ukraińskie piosenki nie potrzebują aż takiej reklamy, szczególnie w
                            audycjach białoruskich, gdzie są "sprzedawane" jako swoje. Np w listopadzie
                            odbędzie się koncert "Okeanu Elzy" w Sali Kongresowej.Być może wiele z tych
                            pieśni już egzystuje podwójnym życiem, ale duża w tym zasługa działaczy
                            białoruskich, którzy stosowali i nadal stosują metody o które oskarżasz nas przy
                            okazji zbierania podpisów na audycję ukraińską. Oczywiście cieszy fakt
                            zainteresowania a nawet kopiowania naszej kultury. Swiadczy to o jej wartości.
                            Podobnie jak z podróbkami firmówych wyrobów znanych firm. Ale już budowanie
                            świadomości białoruskiej na Podlasiu na języku i kulturze niebiałoruskiej to
                            chyba niezbyt przyzwoite, no i skuteczne? Nie odpowiedziałeś mi jak powstawała
                            białoruska audycja ani organizacje czy szkoły. Czy to było przyzwoite, czy
                            działo się tak jak niżej pisze RP ? Pewnie przy zbieraniu podpisów pytano, jak
                            twierdzisz - czy choczte swojich pisen ? Przy braku świadomości narodowej tylko
                            to było możliwe. A dziennikarze białoruscy, mimo dziesiątków lat białorsyfikacji
                            dalej stosują podobne zabiegi - mówią gwarą ukraińską, biorą sobie z ukraińskiej
                            sekcji CD i puszczają piosenki jako swoje. Czemu - bo ludzie przyzwyczajeni do
                            nazwy "Białorusin", jakoś wciąż zamawiają piosenki "białoruskie inaczej". To
                            taki oddolny ruch. Nie oskarżam tu dziennikaży - oni po porstu odpowiadają na
                            zapotrzebowanie społeczne. Stosujesz zabieg dosyć popularny - wszystko jest tak
                            wymieszane, że po co mącić. Język, kultura, krew. Czyżby ? To dlaczego śiwadomy
                            Białorusin Kondratiuk w swej pracy naukowej "Atlas gwar wschodniosłowiańskich
                            Białostocczyzny" pisze o gwarach ukraińskich na południe od Narwii ? Może dla
                            tego, że nie jest to publicystyka tylko praca naukowa, gdzie pewnych rzeczy nie
                            wypada robić. Nawet jak prawda jest niewygodna. O wymieszaiu gwary śiwadczą
                            jasne kryteria a nie odczucie jakiegoś diad'ka. Stare pieśni mogły przenikać -
                            przez lasy, rzeki, granice. Ale jeżeli "kopie" się dzisiaj na bezczela
                            współczesną piosenkę, której autorzy są znani, a nawet żyją - to chyba nie jest
                            to takie odwieczne, ludowe mieszanie kultur? Wiesz dobrze, że audycja ukraińska
                            była organizowana w czasie niesprzyjającym mniejszościom - w czasie przemian. I
                            jeżeli by nie było naprawdę zapotrzebowania i ludzi w to zaangażowanych, audycja
                            by nie powstała. Oddolnie. Bez ukazu z góry i wizyty smutnych panów. Jak to
                            wczęściej bywało.
                            Pozdrav
                      • romanpidlaszuk A jak powstaly bielaruskie pieredacze? 27.10.06, 01:17

--------------------

A jak powstaly bielaruskie pieredacze, czy tez zbierali podpisy po wioskach,
                        czy moze do dyrekcji radia przyszli smutni panowie z poleceniem zorganizowania
                        audycji bialoruskich adresowanych do ludnosci...z okolic Bielska i Hajnowki-
                        jak to bylo, kto wyjasni?
                        • romanpidlaszuk A jak powstaly bielaruskie pieredacze?- TYSZA... 28.10.06, 00:46
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=50996357&a=51051401
                          • romanpidlaszuk TYSZA...! 29.10.06, 17:08

--------------------

A jak powstaly bielaruskie pieredacze, czy tez zbierali podpisy po wioskach,
                            czy moze do dyrekcji radia przyszli smutni panowie z poleceniem zorganizowania
                            audycji bialoruskich adresowanych do ludnosci...z okolic Bielska i Hajnowki-
                            jak to bylo, kto wyjasni?

• romanpidlaszuk A jak powstaly bielliceje? 27.10.06, 01:25
                        Czy zbierali podpisy po miasteczkach i wsiach ukrainskojezycznego Podlasia:
                        www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
                        czy byl telefon z KC do kuratorium w Bialymstoku z poleceniem zorganizowania
                        szkolnictwa bialoruskiego w okolicach Bielska i Hajnowki- jak to bylo, kto
                        wyjasni?
                        • romanpidlaszuk A jak powstaly bielliceje? - TYSZYNA... 28.10.06, 00:47
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=50996357&a=51051535
                        • romanpidlaszuk TYSZYNA...!!! 29.10.06, 17:10

--------------------------------------------------------------------------------

Czy zbierali podpisy po miasteczkach i wsiach ukrainskojezycznego Podlasia:
                          czy byl telefon z KC do kuratorium w Bialymstoku z poleceniem zorganizowania
                          szkolnictwa bialoruskiego w okolicach Bielska i Hajnowki- jak to bylo, kto
                          wyjasni?
                          • romanpidlaszuk TYSZYNA...!!! 12.11.06, 02:19
                            ...
                      • gsx1100g Re: do spisu można mieć akurat wiele zastrzeżeń 27.10.06, 08:27
                        Wiem Keliusz. MOja babcia mi mówiła. Wiesz-mnie też to oburzył jak się
                        dowiedziałem, szkoda, ze mnie akurat nie było na wsi, pogoniłbym tych
                        __________ .

Ale to świadczy o nich. NIe mają argumentów. Posługują sie podstępem. Wiesz
                        Keliusz. Juz kiedys to przerabialiśmy.
                        To żadna redakcja, to zbiegowisko ludzi o dziwnych-często zakłamanych,
                        ksenofobicznych poglądach.

Poczytaj poprzednie wątki. Sięgniesz do wyszukiwarki -to się zdziwisz co Roman,
                        Tomaszll, partyzant wypisują.
                        Ostatnio było, coś o spisie powszechnym. pisali, cyt:"ze to skomplikowane, ze
                        to nie tak, ze nastąpił błąd".....

rozumiecie.
                        nikomu tłumaczyc nie trzeba

gsx-artu
                        • partizan79 Re: do spisu można mieć akurat wiele zastrzeżeń 27.10.06, 13:28
                          Widzę, że dołączyłem do elitarnego grona "ksenofobów" i "łajdaków":)
                          Wszędzie dobrze, aby nie w jednym worku z GSXem.
                          • nikandr W miejsce kłótni 27.10.06, 13:44
                            Zamiast się kłócić, zróbcie taki eksperyment :
                            -Zebrać się któregoś dnia , trochę wydać na paliwo , przejechać się po wioskach
                            Podlasia i w co 20 domu spytać , kim się czują .
                            Spis nic nie dał , bo nikt z wiosek nie traktował go poważnie . Wszyscy , albo
                            prawie wszyscy , czują się Polakami , i tak trzeba . Żyjemy w kraju , który na
                            razie zapewnia nam poczucie bezpieczeństwa i dyskusje o odrębności
                            jakiejkolwiek grupy narodowościowej niczemu nie służą .Jesteśmy obywatelami
                            Rzeczpospoliej , nikt nas nie traktuje ( oprócz oszołomów ), jak obywateli
                            jakiejś tam kategorii , a wy się żrecie o to , czy mniejszość ( albo większość )
                            ma być potraktowana porządniej . Porządniej , to znaczy jak ? Lech da dotację
                            na kulturę ? Nie da , bo to nie katolicka . To o co wam wreszcie chodzi ?
                  • partizan79 Re: No partizan wykaz sie! 27.10.06, 08:10
                    Ad. punktu drugiego: uważam, że "odpieprz" jest najnormalniejszą reakcją
                    człowieka, którego wpieniłeś swoimi tekstami. Ja bym być może nieco dosadniej
                    starał się sformułować swoją ripostę. Wcześniej obraziłeś go słowami "ty sie
                    chłopie rozpedz solidnie i uderz w sosne", a następnie nazwałeś go matołkiem.
                    Czystej wody prowokacja. I udowodnij, że tak nie było, mądralo. Zalinkować?
                    • hansgrubber Re: No partizan wykaz sie! 27.10.06, 10:17
                      Wpienienie to normalna reakcja gdy sie jest bezradnym wobec argumentow, wcale
                      sie nie dziwie :) Problem polega na tym ze ja swoje slowa dosyc solidnie
                      uzasadnilem - uwazam ze jest matolkiem i to oszolomionym. A Tobie proponuje
                      abys zalinkowal swoje wlasne slowa gdy opieprzales mnie za to ze odmowilem z
                      Toba rozmowy. W sumie racja ponizej pewnego poziomu nie mozna schodzic.
                      • partizan79 Re: No partizan wykaz sie! 27.10.06, 13:19
                        A w jakim to wątku było? Bądź łaskaw przypomnieć. I dlaczego odmówiłeś ze mną
                        rozmowy? Nie ten poziom?
                • gsx1100g Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 27.10.06, 08:05
                  >Sprawę spisu powszechnego nie będę Tobie tłumaczył
                  > ,
                  > to jest bardzo skomplikowana sprawa. Nie można o tym myśleć w kategoriach
                  > porażki

Ta.....
                  Jak cos jest niewygodne i nie [przedstawia ludzi ukrainskich w korzystnym
                  świetle to sie pisze, że to skomplikowane, nie bedę tłumaczyc..itp,

prawda w oczy kole.

Ty ..Tomasz od gówna.
                  śmierdzisz....

• tomaszll Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 27.10.06, 10:21
                    Wiesz co gsx1100g lepiej abys jeździł motorem a nie dyskutował tutaj. Z Toba nie
                    da sie normlanie rozmawiać. Gówno wyciągnąłeś z kontekstu, na jasne argumenty
                    mówisz ze falsz... A teraz doczepiles sie spisu...
                    Mogę Tobie tak dowalić ze spisem ze nie wstaniesz. Jeszcze 20 lat Ukrainców na
                    Podlasiu wogole nie bylo a teraz jest ich troche, za to bylo duzo Białorusinow i
                    ta liczba drastycznie zmniejszyla sie. I ten trend bedzie dalej sie rzowijal:
                    liczba swaidomych Ukraińców bedzie rosla a Bialorusinów malala.
                    I to wlasnie dzieki takim osobom jak Ty. Ty ani po swojomu ne wijesz howoryty
                    ani nie nauczyles sie bialoruskiego. Kiepski z Ciebie maja pozytek organizacje
                    bialoruskie. Moze i ty zapisales sie jako Bilorus, ale twoje dzieci tego wiecej
                    nie zrobia, bo nie beda sie identyfikowac jezykowo, nie poznaja gwary. Chyba, że
                    twoja zona cos z tym zrobi. I na takich ludziach ty jest budowana tozsamosc
                    bialoruska, dlugo to nie pociagnie...
                    Swiadomi Ukraincy na Podlasiu przesli dluga drogę do tozsamosci... Musieli jakos
                    w tym bagnie dostrzec, jaki naprawde jest ten jezyk... To elity, to osoby, ktore
                    tak latwo nie dadza sie spolonizowac...

Ale ty i tak tego nie zrozumiesz... bedziesz dalej swoje..
                    • herbowy1 Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 27.10.06, 11:03
                      Wasze argumenty nie przekonują mnie.
                      Ja jestem obok tych swarów i nie bardzo one mnie interesuja,
                      ale skoro już wasze posty przeczytałem to mogę stwierdzić:
                      Z racją jak z "dupą"-każdy ma swoją i ją chawali.
                    • maslo2006 Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 27.10.06, 14:39
                      Ale mi dowaliłeś...

wow!!!

Schowaj się człowieku. Ty nigdy motocyklem nie bedziesz jeździć, bo Cie nie
                      stać.

gsx-art
                    • maslo2006 Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 27.10.06, 14:49
                      > Swiadomi Ukraincy na Podlasiu przesli dluga drogę do tozsamosci... Musieli
                      jako
                      > s
                      > w tym bagnie dostrzec, jaki naprawde jest ten jezyk... To elity, to osoby,
                      ktor
                      > e
                      > tak latwo nie dadza sie spolonizowac...

tak napewno-przesz ly długą drogę. Kiedys byli Polakami, Później białorusinami,
                      a dzis sa Ukraincami a za 20 lat będą Indianami.No i teraz robia bagno w
                      Polskim państwie, robia sami pod siebie, bo opluwają ich przyjaciół zza miedzy-
                      Spytaj swego dziada, czy był Ukraincem...

jak sam napisałeś-20 lat temu ich nie było-a tu -jak króliki z kapelusza.

gratuluję
                      • partizan79 Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 27.10.06, 14:55
                        Sprawiłeś sobie drugi niczek? Jak fajnie. Teraz jest Was więcej:)
                • faudwa Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 27.10.06, 11:00
                  tomaszll napisał:

> Jak jesteś Polakiem to zwyczajnie odpieprz się od spraw mniejszości na Podlasiu
                  > .

to juz traci nacjonalizmem i nikogo nie zacheca do dyskusji

> Powinieneś zachoywać się neutralnie a wyrażnie lubisz Białorusów i nienawidzisz
                  > Ukraińcow. To nie jest fair.

w odwrotna strone byloby fair? jak jest glos poparcia dla Ukraincow to jest ok?
                  wszyscy, niezaleznie od narodowosci maja prawo do swojej opinii i prawo do jej
                  wyrazania. ja nic nie mam ani do Ukraincow ani do Biarolusinow - a swoja opinie
                  buduje na tym co widze i czytam. zastanow sie jak wplywa na moja opinie to co
                  piszesz

pozdrawiam
              • gsx1100g Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 27.10.06, 08:11
                >Jak czytam takich matolkow jak Ty
                >
                > zaczynam tracic sympatie do Ukraincow.

Wiesz Hansie, tutaj takich pełno-fanatyków, ksenofobów-czujących nienawiśc do
                wszystkiego co Polskie czy Białoruskie-do tego co inne.
                Ci ukraincy-jak niegdys UPA- pozabijaliby wszystkich wrogów a później sami
                powyżynaliby się. Jak widze co się dzieje na Ukrainie po tej ich Rewolucji-to
                oczom nie wierze. Łajdactwo tam i tu. Łajdakiem był łatwo-wystarczy obsmarowac
                Białorusuna, Polaka lub zwyczajnie ...kłamać.

Tomaszll-wyraził swój pogląd-powiedział : "białoruskie gówno- widac tak
                traktuje innych, odmiennych i nie zgadzxających sie z jedyna słuszną prawda
                ukrainską.

Myślę,że ciężko sie jemu żyje a rzeczywistość POdlaska boli go codziennie-
                inaczej nie wypisywałby co raz to gorszych bzdur.
                uważam ,że ten człowiek nie dorósł aby pisac na takie tamty.

Widac dokładnie,że fanatyzm i ksenofobia to cechy, które na dobre przylgnęły do
                mniejszości Ukrainskiej, której niewielką liczebność tak mocno chce zaznaczyc
                grupka 3-4 ludzi.

z wojskowym pozdrowieniem

• gsx1100g Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 27.10.06, 08:02
              Szkoda, że przylgnęła do CIEBIE etykieta "białoruskiego gówna". na zawsze
              bedziesz się z tym kojarzyc, z tym co paskudne w Ukraincach, fanatyczne,
              ksenofobiczne.

Mówię stanowcze NIE-Topbie i Tobie podobnych.
              To smutne,że na Podlasiu są ludzi fałszujący historię ludzi czujący się
              Ukraińcami.

gsx-artur
          • partizan79 Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 26.10.06, 18:35
            >Ukraincy maja pewna tradycje w tym wzgledzie: patrz
            >
            > 14 dywizja SS Galizien.

To tak, jakby jakiś kuzyn Twojego dziadka ukradł bańkę mleka u sąsiada i od tej
            pory wszyscy mówili na Twoją rodzinę "złodzieje". Z Tobą włącznie.
            Niezbyt fortunne te Twoje dzisiejsze wywody.
            • hansgrubber Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 26.10.06, 18:58
              Mowilem cos do Ciebie? Nie przypominam sobie. Wiec zachowaj swe wywody dla
              siebie - wielkich strat ludzkosc nie poniesie.
              • partizan79 Re: Wez Ty sie chlopie rozpedz solidnie i uderz w 26.10.06, 19:31
                No niestety, Hansie. Gdyby to było forum Czarnej Średniej, to mógłbyś sobie
                porozkazywać. Choć i tak byłoby to "niezabardzo" z Twojej strony. Forum to
                forum. Jeżeli Twoje ego, zamiast na priva, każe Ci napisać do kogoś na forum,
                czyli w ten sposób, żeby inni przeczytali, to licz się z tym, że ktoś tam sobie
                coś doda.
                Z jesiennymi pozdrowieniami
                tfuj partizan
                :P
                :)
                ;)
                :D
                :{)
            • pawlozsiul Czy to nie Hans aby przypadkiem...? 26.10.06, 20:10
              Gorszył się wyciąganiem pewnemu panu z zasadami książeczki wojskowej
              niemieckiej armii? Czyżby połowa forum była dziś wczorajsza?
              • pawlozsiul zapomniałem dodać: 26.10.06, 20:11
                Chodzi oczywiście o książeczkę wojskową jego dziadka.
                • hansgrubber Re: zapomniałem dodać: 26.10.06, 21:18
                  Slusznie sie gorszylem czy nie?
                  • pawlozsiul Re: zapomniałem dodać: 26.10.06, 21:32
                    Pytanie, czy gorszenie się co do zasady może być "słuszne" - zawsze jest
                    subiektywne.

Na dobrą sprawę to Kurski wtedy akurat nie nakłamał.
                    • hansgrubber Re: zapomniałem dodać: 26.10.06, 21:41
                      Sprawe Galiznien wytlumaczylem wyzej - wiec teraz z wlasciwa sobie
                      asertywnoscia odpowiem na Twoja uwage - cytowany przez Ciebie Kurski powiedzial
                      o tej sprawie: "to sciema ale ciemny lud to kupi". Uwazam ze nieladnie Cie
                      nazwal. Jesli masz do niego pretensje - mozesz mu to powiedziec.

orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/poselb5?OpenAgent&185
                      • pawlozsiul Re: zapomniałem dodać: 26.10.06, 22:17
                        No. A najdziwniejsze, że w tym "ludzie ciemnym" znalazłem się razem z Tuskiem,
                        który też dał się Kurskiemu przekonać.
                        • gsx1100g Re: zapomniałem dodać: 27.10.06, 08:36
                          bo jestes ciemniakiem-kartoflu.

kartoflowe pozdrowienia.
                          TFUJ gsx-artur
                          • partizan79 Re: zapomniałem dodać: 27.10.06, 14:45
                            Oj dofikasz ty się, dofikasz.. W końcu ktoś ci pobije okularki za takie
                            odzywki..
        • gsx1100g Re: Dlaczego Łemkowie nie przyznają się do Ukraiń 27.10.06, 07:58
          To, że nadrabiam zaległości w wiedzy, to tylko dobrze o mnie świadczy. To,że
          chcę zgłębic wiedze na ten temt, bo być może byłem zasleopiony świadczy dobrze
          na mój temat. Posłuchałem ray Romka aby zgłębic iwedzę i co? No i widac .
          Tomaszull-jeśłi piszesz o "białoruskim gównie" i teraz zachopwujesz się jak
          przygłup-to świadczy fatalnie o Twoim podejściu do ludzi.
          Pytac i zgłębiać wiedze wolno każdemu. A to,że nie udzielasz mi konkretnej
          odpowiedzi i coś ukrywasz-w domyśle -wstydzisz się być moze obiektywnej prawdy-
          jest świadectwem marności- pseudonaukowych dowodów i słabości mniejszości
          Ukraińskiej w ogólności.

gsx-artu
      • kontra-4 Re: Dlaczego Łemkowie nie przyznają się do Ukraiń 28.10.06, 10:43
        Bo..." MY WSIE POLIAKI" !!!
      • keliusz Gsx myślę że nie ma sensu polemizownie..... 06.11.06, 11:43
        www.werchowyna.nazwa.pl/index.php?co=forum/forumtekst.php&id=58&temat=jak%20lemky%20sut%20osobnym%20narodom,%20to:
        wystarczy poczytać posty jak są postrzegani przez Łemków.
        • nikandr A ci znowu swoje ! 06.11.06, 11:46
          czy wam chodzi o skłócenie narodowości , czy o profity ?
          • keliusz Re: A ci znowu swoje ! 06.11.06, 11:48
            O PROFITY.
    • partizan79 Re: Dlaczego Łemkowie nie przyznają się do Ukraiń 26.10.06, 13:35
      A komu chcesz tym dosrać? Łemków popytaj.
    • ja-alutka Re: Dlaczego Łemkowie nie przyznają się do Ukraiń 26.10.06, 15:20
      To tak jak z Kaszubami!! Większość z nich to Kaszubi nie Polacy, jak ze
      Ślązakami (takimi prawdziwymi) - to Ślązacy, a nie Polacy. Poza tym są
      Białorusini Katolicy, Polacy Prawosławni, Ukraińcy Protestanci...Na tym polega
      Wolność wyboru...To co napisałam to nie są poparte naukowo badania, statystyki
      nie sprawdzałam...to moje osobiste subiektywne spostrzeżenia!! I zastrzegam:
      mogę (tradycyjnie) się mylić!! ☺
    • pawlozsiul druga strona 26.10.06, 22:15
      A ja, nie będąc ani Polakiem, ani katolikiem takiego prawa sobie nie odmawiam.
      I nie nazwałbym tego prawem moralnym a obywatelskim. Gdybym miał wyrobione
      zdanie na temat lustracji księży, pewnie bym je ujawnił. Ale ważę różne za i
      przeciw, nie jestem przekonany. Nie jest tak Roman, że pytanie dotyczy
      lustracji tylko księży katolickich. Od Kościoła Rzymskokatolickiego się
      zaczęło, ale ten problem nazywa się "lustracją duchownych" i prędzej czy
      później zacznie też dotyczyć księży prawosławnych.

Proste Roman! Jak liczenie do nieskończoności, niektórym się ponoć udało.
      • romanpidlaszuk Re: druga strona 26.10.06, 22:19
        "...Nie jest tak Roman, że pytanie dotyczy
        lustracji tylko księży katolickich. Od Kościoła Rzymskokatolickiego się
        zaczęło, ale ten problem nazywa się "lustracją duchownych" i prędzej czy
        później zacznie też dotyczyć księży prawosławnych..."

-------------------------

To jest BARDZO CIEKAWY temat i mysle,ze bardzo by pomogl dowiedziec sie
        prawoslawnym Ukraincom na Podlasiu:
        skad sie bierze polonizacja w PAKP...

• pawlozsiul Romek, litości 26.10.06, 22:24
          Księża rzymskokatoliccy rusyfikowali Polaków a prawosławni polonizowali
          Rusinów, bo za wszystkim stała SB? To ja idę do synagogi, byle było po arabsku
          lub starobiałorusku.
          • romanpidlaszuk Jak to bylo, jest i DLACZEGO...? 26.10.06, 22:34
            Księża rzymskokatoliccy rusyfikowali Polaków a prawosławni polonizowali
            Rusinów, bo za wszystkim stała SB?

------------------------

"Pozhywiom uwidim" jak bylo, mysle ze wtedy wiele sie wyjasni.

Ja obstawiam ze to bylo i jest(sic!) tak:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=50193816
            • pawlozsiul Re: Jak to bylo, jest i DLACZEGO...? 26.10.06, 22:37
              Jak widzę, jest to Twoje opinia i ją podzielasz. Słusznie!
              • romanpidlaszuk Re: Jak to bylo, jest i DLACZEGO...? 27.10.06, 00:54

------------------------------

Wcale nie ukrywam, ze to jest moja prywatna opinia na ten temat.

Jak masz lepsza teorie wyjasniajaca przyczyne
                wynaradawiania/bialorutenizowania,polonizowania ludnosci pochodzenia
                ukrainskiego z Podlasia:
                na przestrzeni ostatnich kilkudziesieciu lat to podaj, porownamy i ocenimy
                ktora bardziej trzyma sie kupy.

Kto to robil, robi i DLACZEGO...
                • romanpidlaszuk Jak to bylo/jest i DLACZEGO...? 27.10.06, 02:46

------------------------------

Wcale nie ukrywam, ze to jest moja prywatna opinia na ten temat.

Jak masz lepsza teorie wyjasniajaca przyczyne
                  wynaradawiania/bialorutenizowania,polonizowania ludnosci pochodzenia
                  ukrainskiego z Podlasia:
                  na przestrzeni ostatnich kilkudziesieciu lat to podaj, porownamy i ocenimy
                  ktora bardziej trzyma sie kupy.

Kto to robil/robi i DLACZEGO...?

KOMU to bylo/jest potrzebne i DO CZEGO...?

• peem63 Re: MORALNOSC i UCZCIWISC przede wszystkim Hans! 26.10.06, 22:21
      romanpidlaszuk napisał:

Proste Hans!

Nie daj się tak łatwo temu ....
    • romanpidlaszuk MORALNOSC i UCZCIWOSC przede wszystkim Hans! 27.10.06, 08:48
      "Skoro każa mi milczec a zaprezentowales poglady jakie zaprezentowales to juz
      powinienes larum podnosic, panie z siul tez. :) Gdzie Wasza konsekwencja
      Panowie? Ale nich tam nie licze na Was zbytnio.
      A co do pana tomasza:
      po pierwsze zakazywanie mi mowienia czegokolwiek bo jestem Polakiem jest zabawne
      po drugie - odpieprz - nie jest zbyt kulturalne ale na zbyt wiele nie licze
      znajac Twoje wczesniejsze argumenty
      po trzecie zarzut nienawisci wobec Ukraincow jest mocny ciezki i
      nieuzasadniony - prosze o dokladne uzadsadnienie bo inaczej nazwe Cie oszczerca
      po czwarte - rzeczywiscie nienawidze takich pogladow jakie prezentujesz - ale
      nienawisc do brunatnego koloru nie jest czyms zlym
      po piate - jesli tak wygladaja poglady mniejszosci to zaczynam rozumiec
      powodzenie skrajnej prawicy na kresach
      po szoste - Ty ktory tak cenisz naukowosc - przestajesz palac miloscia gdy
      psuje teze o ukrainskosci Podlasia, zalosne. "

-------------------------------

Jako etniczny Polak, za ktorego sie podajesz, nie masz MORALNEGO prawa do
      wtracania swoich pieciu groszy w dyskusje wewnatrzukrainskie na tym forum.

Podobnie ja jako prawoslawny Ukrainiec nie mialbym MORALNEGO prawa do
      zabierania glosu w hipotetycznej dyskusji etnicznych Polakow na bielskim forum
      np. o lustracji wsrod bielskich duchownych rzymskokatolickich.
      Po prostu jako niepolak i niekatolik,uwazam ze nie mialbym MORALNEGO prawa
      do wtracania sie w nieswoje sprawy.

Proste Hans!
      • faudwa Re: MORALNOSC i UCZCIWOSC przede wszystkim Hans! 27.10.06, 10:46
        czytam sobie poprzedni watek i roman tam pisze do moderatora

> Pozwol,ze sam bede redagowal swoje wpisy-chyba mamy wolnowc slowa!

a tutaj

>
        > Jako etniczny Polak, za ktorego sie podajesz, nie masz MORALNEGO prawa do
        > wtracania swoich pieciu groszy w dyskusje wewnatrzukrainskie na tym forum.
        >

to jest wolnosc slowa czy nie? moze jako etniczny Polak nie ma prawa (choc
        moznaby z tym dyskutowac), ale ma prawo jako: internauta, uczestnik tego forum,
        mieszkaniec Podlasia, itd.... chcialbym zauwazyc, ze Ty bierzesz udzial w
        dyskusjach Bialorusinow, chociaz jestes Ukraincem...

przemysl to
        pozdrawiam
        • maslo2006 Re: MORALNOSC i UCZCIWOSC przede wszystkim Hans! 27.10.06, 14:33
          Hejka Ludki!!!

To ja !! Szufladka!!
          Faudwa-pewo jakiś motocyklista lub samochodzista!
          ale do rzeczy.
          Trafna uwaga chłopczyku, myślę, ze ów delikwent, bez urazy-o małym i wąskim
          ujściu- pójdzie po rozum do swojej małej szufladki i przestanie decydowac za
          kogoś.

Głosiciel prawdy sie znalazł.

niech sie spotka ze mną...

• faudwa Re: MORALNOSC i UCZCIWOSC przede wszystkim Hans! 27.10.06, 15:25
            maslo2006 napisał:

> Faudwa-pewo jakiś motocyklista lub samochodzista!

nie wiem czy do mnie czy o mnie? i czy obelga czy komplement? generalnie nie
            obczajam.

> Trafna uwaga chłopczyku,

tu (chyba) obczajam dzouk

pozdrawiam
      • hansgrubber Re: MORALNOSC i UCZCIWOSC przede wszystkim Hans! 27.10.06, 11:04
        Skoro ty jako "etniczny" Ukrainiec masz prawo pisac na polskim forum po polsku
        to moze i ja moge sie odezwac? Twoja moralnosc to moralnosc Kalego - azaliz byl
        Kali Ukraincem? :)
        • romanpidlaszuk Poznalem "moralnosc" hansagrubera... 27.10.06, 18:38
          Skoro ty jako "etniczny" Ukrainiec masz prawo pisac na polskim forum po polsku
          to moze i ja moge sie odezwac? Twoja moralnosc to moralnosc Kalego - azaliz byl
          Kali Ukraincem? :)

---------------------------

Pisac tu moze kazdy, ale dobry obyczaj nakazuje nie wtracac sie w cudze sprawy,
          a ty jako etniczny Polak dyskutujac o problemach ludnosci ukrainskojezycznej
          Podlasia,opowiadajac sie po jednej ze stron sporu- wtracasz sie w sprawy,ktore
          ciebie nie dotycza.

Dla mnie od dzisiaj nie jestes czlowiekiem powaznym.
          • hansgrubber Roman tylko nie to, nie rań mnie tak okrutnie!!! 27.10.06, 19:30
            Ja niepowazny? Jestem skonczony! Jak ja sie teraz pokaze na ulicy ukrainskiego
            miasta Bielsk Podlaski? Na ulicy Pidlaszuka, przy skwerze ukrainskiej zgloski,
            placu jedynie slusznego Prawa Moralnego.
            • romanpidlaszuk Re: Roman tylko nie to, nie rań mnie tak okrutnie 27.10.06, 21:46
              --------------------------------------------------------------------------------
              Ja niepowazny? Jestem skonczony! Jak ja sie teraz pokaze na ulicy ukrainskiego
              miasta Bielsk Podlaski? Na ulicy Pidlaszuka, przy skwerze ukrainskiej zgloski,
              placu jedynie slusznego Prawa Moralnego.

---------------------

1.Nie musisz strugac tu przyglupa i tak wiadomo,ze im jestes.

2.Wiadomo teraz tez, ze takie rzeczy jak odwolania do twojej moralnosci i
              przyzwoitosci masz w d...
              • hansgrubber Re: Roman tylko nie to, nie rań mnie tak okrutnie 27.10.06, 21:57
                Oj Romek nie denerwuj sie - jak sie dobrze napniesz to przegonicie Litwinow. Sa
                tyko 4 razy bardziej liczni na Podlasiu. :)
                • pawlozsiul tania demagogia 28.10.06, 00:55
                  Na Podlasiu nie ma Litwinów i doskonale o tym wiesz. Używając Hans Twojej
                  figury: dlaczego nie zaskarżyłeś do NSA powołania województwa podlaskiego w
                  takich granicach, jakie ono ma?
                  • hansgrubber Nie taka tania skoro sobie z nia nie poradziles :) 28.10.06, 02:05
                    1. Mowilem o wojewodztwie podlaskim - bo w takich granicach administracyjnych
                    sa wyniki spisu. O czym doskonale wiesz.
                    2. Mnie sie granice wojwewodztwa podobaja po co mialbym skarzyc? :)
                    3. A Twoje zastrzezenia nie sa wazne skoro dobrowolnie abdykowales z ubiegania
                    sie o prawde. :) Kaniec filma!
                    • pawlozsiul Re: Nie taka tania skoro sobie z nia nie poradzil 28.10.06, 03:48
                      Abdykujesz raczej Ty z poznania prawdy. Duży chłopak jesteś, wierz w co chcesz.
                      Możesz i w sondaże, podobno Tusk dociąga już do 80%. Jakbyś zrzucił klapki, to
                      może byś się doczytał, co ja akurat pisałem o spisie. Ale Tobie jest wygodniej
                      zaszufladkować wrogów: ktoś nie lubi Owsiaka - moher znaczy; zarzuca spisowi
                      nierzetelność - Ukrainiec.
                      Z rezuńskim pozdrowieniem - moher.
                      • hansgrubber Re: Nie taka tania skoro sobie z nia nie poradzil 28.10.06, 10:32
                        Pokaz mi sondaz gdzie Tusk ma 80%. Choc jeden. To uwierzę w te prawde. :)
                        • pawlozsiul Re: Nie taka tania skoro sobie z nia nie poradzil 28.10.06, 11:01
                          W jednym z sondaży bezpośrednio po rezygnacji Cimoszewicza miał 77%, a według
                          wszystkich innych druga tura była wtedy zbędna.
                          • hansgrubber Re: Nie taka tania skoro sobie z nia nie poradzil 28.10.06, 13:48
                            Poprosze ten sondaż - pomine ze 77 to nie 80.
                            • pawlozsiul Re: Nie taka tania skoro sobie z nia nie poradzil 28.10.06, 14:20
                              Nie kolekcjonuję, jak mi przypadkiem wpadnie w ręce niezwłocznie Ci prześlę.
                              • hansgrubber Re: Nie taka tania skoro sobie z nia nie poradzil 28.10.06, 19:25
                                Ad kalendas graekas.
    • nikandr Zamiast monitora 06.11.06, 13:09
      Zamiast monitora postawcie czasami sobie lusterko.Szczególnie dla Romana
      polecam.Oto siedzi przy komputerze mądry człowiek, itd...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka