Dodaj do ulubionych

Kampania przeciwko przemocy

16.11.06, 07:39
Dosc drastyczna, wstrzasajaca i mam nadzieje,ze skuteczna.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3737090.html
Obserwuj wątek
    • hansgrubber Re: Kampania przeciwko przemocy 16.11.06, 10:19
      Tez na to zwrocilem uwage. A widzialas raport o przemocy wobec kobiet w Rosji?
      Groza.
      • khaki3 Re: Kampania przeciwko przemocy 16.11.06, 10:33
        Nie widzialam i chyba wolenie widziec. to nie na moje nerwy.
        • odziej Re: Kampania przeciwko przemocy 16.11.06, 10:45
          to sobie poczytajcie opinie innych:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=52222122&a=52222122
          i prawdę powiedziawszy zgadzam się z niektórymi z nich...
          • hansgrubber Re: Kampania przeciwko przemocy 16.11.06, 11:04
            Ciekawe z ktorymi. :)
            • odziej Re: Kampania przeciwko przemocy 16.11.06, 11:18
              no już wspominałem że z niektórymi ;)
          • khaki3 Re: Kampania przeciwko przemocy 16.11.06, 11:06
            nie wiem czy chce czytac, jeszcze sie dowiem,zekobieta na wlasne zyczenie jest
            bita a maz na wlasne zyczenie jest maltretowany fizycznie czy psychicznie.
            • colour-ize Re: Kampania przeciwko przemocy 16.11.06, 16:36
              > nie wiem czy chce czytac, jeszcze sie dowiem,zekobieta na wlasne zyczenie jest
              > bita a maz na wlasne zyczenie jest maltretowany fizycznie czy psychicznie.

Nikt nie ma prawa bić czy poniżać drugiej osoby, to prawda.

Co jednak z tymi, które aktów przemocy (obojętnie jakiej) nie zgłaszają, kryją
              czy też wręcz bronią swoich oprawców? Przecież nie będzie się im pomagać "na siłę".
              • ja-alutka Re: Kampania przeciwko przemocy 17.11.06, 10:39
                Czasami trzeba coś robić na siłę!! Po prostu trzeba...☺
              • khaki3 Re: Kampania przeciwko przemocy 17.11.06, 10:44
                Nic na sile. Takie akcje spoleczne czesto uswiadamiaja osoby do,ktorych sa
                skierowane. Moze taka kobieta/mezczyzna zrozumie,ze pomoc jest potrzebna i nie
                jest to zaden wstyd,ze zostala/zostal pobity/pobita. Mysle,ze wlasnie dzieki
                takim akcjom, rozmowom na takie tematy wiele osob zrozumialo,ze problem istnieje
                i,ze jest on juz na tyle powazny,ze trzeba akcje tego typu robic. Wielu ludzi
                sadzi,ze jesli sie o problemie nie rozmawia ( akcja zly dotyk byla przeciez
                wrecz sukcesem, spoleczenstwo zaczelo zwracac uwage na niepokojace objawy
                wykorzystywania dzieci, zwiekszylo to poczucie obowiazku u doroslych wobec
                dzieci i pomocy im niesionej) wracajac do tematu, wielu ludzi sadzi,ze jesli sie
                o problemie nie rozmawia to go nie ma. Wielu nie wie jakie sa objawy znecania
                sie nad rodzina, siniaki to nie wszystko. czesto samo zachowanie osoby
                pokrzywdzonej moze duzo nam powiedziec. ktos kto jest ofiara przemocy czesto
                prosi nas o pomoc,ale czesto tego nie widzimy. wiec moze taka bita kobieta
                dzieki tej akcji zrozumie,ze nie jest sama, sa ludzie,ktorzy jej pomoga i wcale
                nie jest jej wina,ze jest bita i,ze stala sie ofiara wlasnego meza czy dziecka.
                • ja-alutka Re: Kampania przeciwko przemocy 17.11.06, 11:05
                  Nic na siłę powiadasz...Opowiem Ci pewna historię ! Dwa lata temu w jednym z
                  mieszkań na B-stockim osiedlu mój znajomy miał dość płaczu i krzyku
                  dochodzącego z mieszkania obok. Za każdym razem kiedy pukał i pytał czy w czymś
                  pomóc drzwi uchylała sąsiadka i mówiła że wszytsko jest dobrze. Próbował
                  rozmawiac z nią kiedy nie było Oprawcy ale bała się tak okropnie, że nie było
                  mowy o jakiejkowliek rozmowie na ten temat, poza strachem dochodziła przysiega
                  małżeńska "na dobre i na złe". W końcu mój kolega nie wytrzymał, wpadł któregoś
                  razu do niej dorwał jej męża rzucił na ścianę i powiedział, ze jeśli jej nie
                  przestanie bić to wsadzi go do więzienia z jej pomoca lub bez... Kobieta
                  próbowała tłumaczyć męża ale mój znajomy nie zwracał na nią uwagi. W końcu
                  zaczęła płakać i mówić mężowi wszystko co o nim myśli...Tak było!! Czy był
                  Happy and, był!! Mąż nie przestał jej bić ale któregoś dnia spakowałą swoje
                  rzeczy i przeniosła się do mamy. dziś jest po rozwodzie i żyje spokojnie!! To a
                  propos Nic na siłę!! Pozdrawiam ☺
                  • khaki3 Re: Kampania przeciwko przemocy 17.11.06, 11:08
                    Nic na sile,czyli nie oskarzajmykobiete, nie zmuszajmy jej do czegos czego nie
                    chce. Pokarzy jej,ze nie jest sama, ze nie musi sie wstydzic,ze nie zawsze ta
                    przysiega musi byc spelniona,ze jest wartosciowa osoba na tym swiecie,i ze nie
                    moze pozwalac na ponizanie i bicie. o to chodzi. zeby dac jej wsparcie, dac jej
                    mozliwosc wyjscia z bagna. nie kazda kobieta wie,ze jest niewinna,ze jej maz to
                    psychol. czesto same siebie obwiniaja i takie akcje moga jej uswiadomic,ze jest
                    inaczej. Ok mozna meza do sciany przykuc,wspierdziel spuscic a ona bedzie dalej
                    go zalowala bo kochany mezus dostal w pape. ale nie zawsze sila pomaga, czesciej
                    to slowa i wsparcia szukaja kobiety.
                    • ball7 Musi 17.11.06, 13:48
                      Khaki musi dostawać często w pupę ,na razie od rodziców,bo tak wspiera
                      kampanię.Chyba się jej należy i na przyszłość dobrze zaowocuje.
                      • partizan79 Re: Musi 17.11.06, 13:53
                        Za takie teksty możesz skończyć na liście ignorowanych przez Khaki i zobaczysz,
                        czy to tak fajnie.. Pisać, aby pisać i wiedzieć, że Khaki tego nie przeczyta..
                        Me życie straciło sens.. Ech..
                        • ja-alutka :))))))) 17.11.06, 13:54
                          • khaki3 A Ciebie Alutko co tak cieszy? 17.11.06, 13:59
                            post ball tak rozbawil?doprawdzy dziwne poczucie humory.
                            • partizan79 Alutka! 17.11.06, 14:06
                              Blondynka do boya hotelowego:
                              - Myśli pan, że skoro jestem ze wsi, to dam się wcisnąć do takiego ciasnego
                              pokoju?!
                              Na co boy:
                              - Jak tylko wyjdziemy z windy, zaprowadzę panią do większego.
                              • partizan79 Re: Alutka! 17.11.06, 14:17
                                No zaśmiej się, Alutko, bo pomyślę, że Ci się nie podoba:D
                              • edi9911 Re: Alutka! 17.11.06, 14:52
                                Zajączek kupił sobie fortepian, ale że mieszkał na 10 piętrze w
                                bloku,
                                nie
                                dał rady go sam wnieść. Poprosił o to misia. Ten zgodził się ale
                                pod
                                warunkiem, że zajączek na każdym piętrze bedzie mu mówił kawał,
                                który
                                powali go z nóg. No i wychodzą. Pierwsze piętro - zajączek mówi
                                kawał,
                                a
                                misiu śmieje się do bólu. Podobnie dzieje się na 2,3,4,5,6,7,8,9
                                piętrze.
                                Kiedy wychodzą na 10 piętro obaj zmęczeni, misiu mówi do zajączka,
                                by
                                ten
                                opowiedział mu ostatni kawał, ale ma być najlepszy jaki do tej pory
                                słyszał. Zajączek powiedział, że ten kawał naprawdę zwali go z nóg:
                                - TO NIE TA KLATKA!!!
    • ja-alutka A sprawiedliwość nierychliwa... 16.11.06, 14:43
      ...
      wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=295892
    • ja-alutka "Statystyki" 16.11.06, 14:48
      www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2005/K_027_05.PDF
    • ball7 Diagnoza. 17.11.06, 17:02
      Khaki3 pisała 17.11.06, 13:59 : alez ty glupi az ubogi!
      Jak na przyszłą medyczkę , to niezbyt trafna diagnoza.Może jeszcze się
      poduczysz.

• khaki3 Re: Diagnoza. 18.11.06, 19:40
        medyczka? oooczywiscie, ja lekarzem, no co jeszcze wymyslisz? jakie jeszcze
        bzdury nawypisujesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka