Dodaj do ulubionych

Hajnówka 2050

09.06.07, 15:01
Chciałbym,żebyście przedstawili wasze wizje Hajnówki w 2050 roku.Mogą być
wizje serio ale ze względu na perspektywę czasu większość z nich może być
nieco szalona.

A oto moje 2 wizje-jedna optymistyczna:

Hajnówka jako centrum obsługi czołowych ośrodków turystycznych w Polsce czyli
Białowieży i Narewki liczy już sobie 70 tys. stałych mieszkańców.Właśnie
wkroczyła również do pierwszej 10 najbogatszych gmin w Polsce a przeciętna
pensja wynosi 310 % średniej krajowej.Niestety wciąż ustępuajemy
Białowieży(wrrr!)Kończy się zapoczątkowana w 2044 roku przebudowa Centrum.W
miejscu zabytkowych supermarketów Kaufland i Plus powstają nowoczesne domy
handlowe przez co ulicę Batorego zaczyna się porównywać do głównych ulic
handlowych Warszawy jak na przykład Marszałkowska.Wciąż problemem jest
rozstrzygnięcie konkursu na nowy Ratusz,gdyż projekty architektów,którzy
zgłosili się do konkursu są na niebotycznie wysokim poziomie a ambicją
Hajnówki jest pozostać stolicą awangardy w architekturze po tym jak konkurs na
najlepszą budowę dekady wygrał w 2048 Kampus Uniwersytecki usytuowany na
dawnych terenach potartacznych.Hajnówka jest bowiem również coraz prężniejszym
ośrodkiem akdemickim.W najnowszym rankingu wyższych uczelni Uniwersytet
Tadeusza Rakowieckiego zajął czwarte miejsce a liczba studentów przekroczyła
50 tys.W Hajnówce mieszka więc grubo ponad 100 tys.osób zaś studenci nadają
miastu specyficzny klimat.Rada Miasta podjęła decyzję o przeznaczeniu pod
budowę nowych osiedli terenów w Nowosadach i Zbuczu.Ziemia w Hajnówce jest
dość droga i wciąż trwają spory czy pod budowę nowych apartamentowców
przeznaczyć Stary Park przy ulicy Parkowej.Część miezkańców uważa,że Hajnówce
wystarczy w zupełności Wielki Park złożony 30 lat wcześniej w Dolinie
Leśnej.Pobito rekord w prędkości pociągu łączącego Białystok z Hajnówką.Teraz
można w Białymstoku znaleźć się w 15 minut.Podstawowym środkiem komunikacji z
Warszawą jest samolot.Do Powiatowego Portu Lotniczego w Kleszczelach można w
ciągu 5 minut dostać się Szybką Hajnowską Koleją Powiatową(SHKP) zbudowaną na
japońskiej technologii.SHKP ma obecnie 4 linie(do
Białowieży,Narewki,Narwi,Kleszczel i Czeremchy) lecz planuje się budowę piątej
do Czyż.Ostatnio Rada Miejska podjęła decyzję o nieudzieleniu pożyczki
Bielskowi Podlaskiemu z powodu opóźnień w spłacie poprzednich 4 pożyczek.

i pesymistyczna:

Zlikwidowano ostatnie połączenie PKS ze światem a raczej z jego namiastką
czyli Czeremchą.Obecnie z Hajnówki można się wydostać tylko włąsnym
samochodem,pieszo lub... konno.Tak,ten środek lokomocji wrócił do łask.W
Hajnówce wegetuje około 1500 osób.Średnia wieku mieszkańców to 55 lat.Mimo to
pojawiła się oferta tajemniczej firmy z południa Włoch,która chce zatrudnić
mieszkańców przy zbiorze truskawek.Oferta wzbudziła duże
zainteresowanie.Tworzą się społeczne komitety kolejkowe.Ludzie nie mają
informacji o rzeczywistych zamiarach "sycylijskich rzeźników" jak ich nazywają
media,gdyż zarówno telewizja jak i sieci komórkowe postanowiły ze względu na
nieopłacalność wyłączyć sygnały.Prasa nie dociera ze względu na fatalny stan
dróg a nawet gdyby docierała to i tak nie byłoby nikomu jej czytać,gdyż
Hajnówka może się "pochwalić" najwyższym w Polsce wskaźnikiem
analfabetyzmu-78%.Zamknięto ostatnie liceum w mieście.W związku z tym
postanowiono o likwidacji gminy Hajnówce.Po zlikwidowaniu powiatu w 2019 i
odebraniu praw miejskich w 2044 jest to kolejny cios dla miejscowości.Grupa
"hajnowskich patriotów" postanowiła więc zwrócić się z prośbą o przyłączenie
do Białorusi.Białorusini prośbę odrzucili.
Obserwuj wątek
    • hajnowiak Re: Hajnówka 2050 09.06.07, 19:58
      tez jestes wieszczem?
      --------
      zeby jeszcze nie bylo niescislosci merytorycznych ; )
      • rekin19 Re: Hajnówka 2050 09.06.07, 20:00
        Nie jestem.Też pofantazjuj:)
        • hajnowiak Re: Hajnówka 2050 09.06.07, 20:05
          2015: hajnowke z polska czescia puszczy przylaczyli do bialorusi
          • rekin19 Re: Hajnówka 2050 09.06.07, 20:10
            Miało być 2050 i trochę szczegółowiej może?
            • hajnowiak Re: Hajnówka 2050 09.06.07, 20:14
              szczegolowiej: wszystko jest jak za komuny i wszystkkim jest wesolo jak w
              hajnowce za komuny ; )
              miejsce bialegostoku zajał brzesc
              • rekin19 Re: Hajnówka 2050 09.06.07, 20:45
                Masz niebezpieczną moskalofilską orientację:(
                • hajnowiak Re: Hajnówka 2050 10.06.07, 12:53
                  chyba bulbaszofilska
                  • hajnowiak Re: Hajnówka 2050 10.06.07, 12:55
                    a tak wogle to w rozji dzis zyje sie lepiej niz w polsce (no przynajmniej w
                    europejskiej czesci - co sie dzieje za uralem to nie wiem - pewnie juz zoltki
                    opanowuja)
                    • rekin19 Re: Hajnówka 2050 10.06.07, 12:57
                      Skąd masz taką wiedzę?Zdziwiłbyś niejednego znawcę Rosji
                      • hajnowiak Re: Hajnówka 2050 10.06.07, 12:59
                        wierzysz mediom?
                        • rekin19 Re: Hajnówka 2050 10.06.07, 13:01
                          Zależy którym bo na przykład Naszemu Dziennikowi nie ale Komsomolskaja Prawda
                          też zbyt wiarygodna nie jest
                          • hajnowiak Re: Hajnówka 2050 10.06.07, 14:20
                            np. rosja nie ma dziur w budzecie w przeciwienstwie do polski
                            • rekin19 Re: Hajnówka 2050 10.06.07, 16:24
                              To nie jest zasługa dobrego zarządzania tylko wysokich cen ropy i gazu.Jak ceny
                              spadną wtedy zacznie się szkoła życia.
                              • hajnowiak Re: Hajnówka 2050 10.06.07, 19:26
                                w kazdym razie radza se lepiej niz polska
                                • rekin19 Re: Hajnówka 2050 10.06.07, 19:32
                                  W takiej sytuacji nic dziwnego.Tyle,że mała ich zasługa.
                                  • hajnowkarules Re: Hajnówka 2050 14.06.07, 17:46
                                    O rekinie, ta pierwsza wizja jest doprawy świetna, serce roście!
                                    • hajnowkarules Re: Hajnówka 2050 14.06.07, 17:59
                                      Od razu czuć Hajnowski patriotyzm, dzięki chociaż za tą szczyptę marzeń!
                                      Dodałbym, że Hajnówka to centrum Euroregion Puszca Białowieska, w skałd którego
                                      wchodzą tereny dawnych powiatów bielsk, siemiatycze , częściowo białystok,
                                      sokólka, łosice, egró i sokołow (to efekt wdrożenia programu kraina żubra).
                                      Rada powiatu podjęła decyzję o przesiedleniu oststnich 500 mieszkańców bielska
                                      do lokali socjalnych w dzielnicy Dubicze Cerkiewnw i o utworzeniu na terench
                                      byłej osady bielsk zbiornika retencyjnego ze względu na wzrost zapotrzebowania
                                      na wodę w naszym Mieście. Rozważana jest także budowa nowych linii
                                      transformsatorowych ze względu na duż ezapotrzebowanie na energię elektryczn ą
                                      przez nowopowstałe oddziały Microsoftu i LG produkujace sprzęt elektroniczny i
                                      komp. Pronar już w 2023 zostałprzeniesiony do Hajnówki. Jego wieżowiec mieści
                                      się w okolicach ul. Stare berezowo. Ostatnim posunięciem tej dynamicznie
                                      rozwijającej się foirmy byłow wykupienie koncernu pegueota . Produkcja części
                                      do tych samochodów wwymaga budowy specjalnego piątego juz toru na rozbudowanej
                                      linii do dzielnicy Czeremcha. Planowanie jest także wybudowanie tunelu ze
                                      stacji Hajnówka-Białowieża pod Białoruską częścią Puszcy Białowieskiej i
                                      połączenie Hajnowskich kolei z linią transyberyjską, gdyż Pronar ma także tam
                                      swoje przedstawicielstwa. Takiej linii domagaja się także Browar Hajnówka oraz
                                      Hajnowskie przedsiębiorstwo produkujące lek przeciwko AiDS, które chcą wejść na
                                      rynek Azjatycki.
                                      • rekin19 Re: Hajnówka 2050 18.06.07, 19:50
                                        Cóż za fantazja!!!:)
                                      • rekin19 Re: Hajnówka 2050 19.06.07, 22:15
                                        Troszeczkę hajnowskim patriotą jestem:)w Twojej wizji też go zauważam(bo trudno
                                        nie zauważyć:)ale za dużo moim zdaniem złych życzeń wobec innych miast...ja
                                        chciałbym,żeby Hajnówka rozwinęła się własnymi siłami a nie dzięki nieszczęściu
                                        innych...choć można pozwolić sobie na pewne uszczypliwości wobec Bielska;)
                                        • pitzlad Re: Hajnówka 2050 20.06.07, 08:38
                                          Oj widać że macie kompleksy na punkcie Bielska.

A ja myslę, że do 2050 roku Hajnówka zarośnie drzewami w związku z programem
                                          Natura2000 nie mozna bedzie nawet własnego trawnika przystrzyc bez zgody
                                          ekologów. A tak poważnie to dziwię się, dlaczego Hajnówka nie potrafi się
                                          wypromować mając tak dobrą lokalizację. Może włądze powinny o tym pomyśleć,
                                          wydać trochę pieniedzy na turystykę, zatrudnić fachowców od promocji miasta,
                                          opłaci sie. Dlaczego wieś Białowieża jest taka popularna?
                                          Samo się nie zmieni, mieszkańcy powinni pomóc.
                                          • rekin19 Re: Hajnówka 2050 20.06.07, 08:47
                                            U nas wciąż zbyt wielu marzy o powrocie do czasów wielkoprzemysłowej potęgi.Jest
                                            to oczywiście niemożliwe a ponadto blokuje inne wizje rozwoju miasta.
                                          • rekin19 Re: Hajnówka 2050 20.06.07, 08:50
                                            pitzlad napisał:

> Oj widać że macie kompleksy na punkcie Bielska.

Bo my nie gorsi ale to wy pierwsi mieliście światła na skrzyżowaniu,3 linie
                                            autobusowe i 3 tys. mieszkańców więcej;-)
                                            • pitzlad Re: Hajnówka 2050 20.06.07, 08:57
                                              wiec po co kompleksy? Wy mieliście wcześniej rondo, a nawet kilka, ale co to
                                              zmienia?
                                              Ja raz odczułem wyrazy pogardy, niechęci w stosunku do mojej osoby od osoby z
                                              Hajnówki. Przyjechałem do Was na pizze, zamówiłem, czekałem pół godziny i
                                              dostałem zimną. Było to kilka lat temu, nigdy wiecej tam nie byłem i raczej nie
                                              będę.
                                              • rekin19 Re: Hajnówka 2050 20.06.07, 09:04
                                                pitzlad napisał:

> wiec po co kompleksy? Wy mieliście wcześniej rondo, a nawet kilka, ale co to
                                                > zmienia?

Rondo zakompleksionych nie wyleczy.Niechęć do Bielska powstała w dużej mierze z
                                                realiów socjalizmu.O ile teraz każde miasto w miarę samodzielnie dba o rozwój i
                                                inwestycje więc wszelkich zaniedbań nie sposób zwalić na kogoś innego to za
                                                komuny wiele zależało od decyzji "na górze" a tam Hajnówka zbyt często z
                                                niewiadomych powodów z Bielskiem przegrywała.

> Ja raz odczułem wyrazy pogardy, niechęci w stosunku do mojej osoby od osoby z
                                                > Hajnówki. Przyjechałem do Was na pizze, zamówiłem, czekałem pół godziny i
                                                > dostałem zimną. Było to kilka lat temu, nigdy wiecej tam nie byłem i raczej nie
                                                >
                                                > będę.

Sporo hajnowiaków w Bielsku nie tylko nie dostało zimnej pizzy ale jeszcze
                                                dostało w zęby.A gorzka pamięć jest zadziwiająco trwała.
                                                • pitzlad Re: Hajnówka 2050 20.06.07, 09:17
                                                  Ja na szczęście nie miałem żadnych zatargów z Hajnowiakami, nie miałem nigdy o
                                                  nikim złego zdania, dlaczego więc ktoś zaliczył mnie do ogółu i podał zimny
                                                  posiłek? Po co szufladkować?
                                                  Jeśli podejście "restauratorów" jest takie same do wszystkich odwiedzających
                                                  Wasze miasto to się nie dziwię że turyści są u was tylko przejazdem.
                                                  • rekin19 Re: Hajnówka 2050 20.06.07, 09:28
                                                    pitzlad napisał:

> Ja na szczęście nie miałem żadnych zatargów z Hajnowiakami,

Ja z Bielszczanami też nie.Zawsze mi mówiono,żeby samemu nie jechać do
                                                    Bielska.Raczej się do tego nie stosowałem i nic mi się nie stało.Ale niektóre
                                                    opowieści były innych wracających z Bielska nie były zbyt przyjemne.

> nie miałem nigdy o
                                                    > nikim złego zdania, dlaczego więc ktoś zaliczył mnie do ogółu i podał zimny
                                                    > posiłek? Po co szufladkować?

Po pierwsze kiedyś zapewne niejednego hajnowianina w Bielsku też
                                                    zaszufladkowano.To powód bezpośredni.Powód natury ogólniejszej to pozostałości
                                                    plemiennej mentalności.Np.Toruń nie lubi Bydgoszczy,Kielce Radomia,Widzew Legii
                                                    a Hajnówka Bielska;-)

> Jeśli podejście "restauratorów" jest takie same do wszystkich odwiedzających
                                                    > Wasze miasto to się nie dziwię że turyści są u was tylko przejazdem.

Oni nie mają żadnego podejścia.Nawet w tak "ekskluzywnych" miejscach jak Zajazd
                                                    Orzechowski(patrz kilka wątków niżej)
                                                  • pitzlad Re: Hajnówka 2050 20.06.07, 09:47
                                                    O ekskluzywności takich hoteli jak Orzechowski świadczą wpisy na oddzielnym
                                                    wątku. W związku z tym odnoszę wrażenie, że "obcych" traktuje się w Hajnówce
                                                    jak niepotrzebnych, a powinno byc odwrotnie, to oni przywożą pieniądze, to na
                                                    nich mozna zarobić, i jak obsługa byłaby miła turystów byłoby więcej. Warto
                                                    wiedzieć, że o dobrej kuchni zadowolony klient powie kilku osobom, a
                                                    niezadowolony powie kilkudziesięciu.
                                                    Bo czy pani, która zapłaciła za posiłek w orzechowskim 85zł wspomniałaby coś na
                                                    forum gdyby zjadła ze smakiem? Nie sądzę...
                                                  • rekin19 Re: Hajnówka 2050 20.06.07, 10:23
                                                    pitzlad napisał:

> O ekskluzywności takich hoteli jak Orzechowski świadczą wpisy na oddzielnym
                                                    > wątku. W związku z tym odnoszę wrażenie, że "obcych" traktuje się w Hajnówce
                                                    > jak niepotrzebnych, a powinno byc odwrotnie, to oni przywożą pieniądze, to na
                                                    > nich mozna zarobić,

Wielu hajnowian uważa wręcz przeciwnie.Mianowicie mówią oni,że turyści łaski nie
                                                    robią a w ogóle to nikomu nie są potrzebni.Trochę przygnębiający jest ten sposób
                                                    myślenia ale niektórzy wciąż śnią o potędze...
                                                  • pitzlad Re: Hajnówka 2050 20.06.07, 12:50
                                                    A przez takie myslenie niestety Hajnówka nie rozwinie się za szybko.
                                                  • rekin19 Re: Hajnówka 2050 20.06.07, 14:31
                                                    jak się ziści moja pesymistyczna wizja to może ktoś zrozumie...a może i nie:(
                                                  • romualdus1 Re: Hajnówka 2050 21.06.07, 09:14
                                                    pożyjemy, zobaczymy
    • romualdus1 Re: Hajnówka 2050 30.06.07, 14:33
      wioska, 2 ulice, a w urzedzie wiejskim emeryci se gwarzą po białorusku
      • rekin19 Re: Hajnówka 2050 30.06.07, 14:49
        Uważasz,że białoruskość stoi na drodze do świetlanej przyszłości naszego miasta?
        • hajnowiak Re: Hajnówka 2050 01.07.07, 20:15
          a gdzie ty to w jego poscie widzisz
          ---
          w sumie wydaje sie ze kaczory i nasz obecny rzad maja jakies powody by izolowac
          i olewac nasze miasteczko
          • rekin19 Re: Hajnówka 2050 02.07.07, 12:01
            Nasz obecny rząd ma powody by izolować wiele grup i miejsc więc za kilka lat
            będziemy uznani za bohaterów walki z kaczyzmem:P
            • hajnowiak Re: Hajnówka 2050 03.07.07, 20:35
              rekin19 napisał:

> Nasz obecny rząd ma powody by izolować wiele grup i miejsc więc za kilka lat
              > będziemy uznani za bohaterów walki z kaczyzmem:P

postawia nam posmiertny pomnik?
          • rekin19 Re: Hajnówka 2050 02.07.07, 12:03
            jakoś białoruskość została zestawiona z upadkiem i regresem.Przypadek?
    • kryko2007 Re: Hajnówka 2050 03.07.07, 21:14
      Rekin19, super pomysł na wizje na temat Hajnówki :) Gratuluję!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka