Dodaj do ulubionych

Brak oznak życia

25.11.07, 12:34
naprawdę nic się nie dzieje?Grigorij nie śpi
Obserwuj wątek
    • markochmeleski Re: Brak oznak życia 26.11.07, 11:10
      brak wyczuwalnego pulsu
      • grigorij84 Re: Brak oznak życia 26.11.07, 11:17
        zamkowa zamknieta hangary juz nie czynne ; P
        • markochmeleski Re: Brak oznak życia 26.11.07, 22:28
          No kurde ,ulżyło mi-żyjesz
          • grigorij84 Re: Brak oznak życia 30.11.07, 06:20
            zyje, co nie zmienia faktu ze mieszkancy drohiczyna chyba wola gadu-gadu a do
            forum chyba jeszcze nie dorosli
            • markochmeleski Re: Brak oznak życia 30.11.07, 12:11
              Ja zacząłem od forum i tylko tu umiem się jakoś znaleść,poza tym jestem jedyny
              zameldowany w Orli,reszta to pochodzący z Orli bądz sympatycy miejscowości i
              pewnej postawy i poglądów jej mieszkańców
              • grigorij84 Re: Brak oznak życia 30.11.07, 16:09
                znaczy ci co odwiedzaja tamtejsza <babke>? ; P
                • markochmeleski Re: Brak oznak życia 30.11.07, 18:10
                  he he ,pewnie też
                  • mexico86 Re: Brak oznak życia 01.12.07, 01:11
                    Marko, naprawde wierzycie w moc ,babki?
                    • markochmeleski Re: Brak oznak życia 01.12.07, 06:35
                      może inaczej:"jak trwoga to do Boga",podobnie jest z "babką",ona się modli i
                      nic więcej.Musi coś być w tym-kolejki nigdy się nie kończą.Osobiście traktuję
                      poważnie i raczej sceptycznie patrzę na tych którzy z niej kpią - do pierwszej
                      choroby - i zobaczę ich w Orli.
                      • mexico86 Re: Brak oznak życia 02.12.07, 00:42
                        Marko, Ja uważam(zaznaczam że to moja opinia)iż są to czary i
                        pochodza od złego.Zły jest inteligentna bestia. Matka mnie kiedys
                        wozila jeszcze jak żyła poprzednia...i do dzis bardzo tego załujemy
                        ja i mama, dodam że nie pomogło a zaszkodziło. Wyrzucanie chleba na
                        rozdrożu...(Chleba naszego powszedniego .....) Poza tym historia o
                        oddawaniu tajemnicy przez poprzedniczke...to co sie wyprawialo w
                        szpitalu to troszeczke zatrważa,....hmmm i jeszcze jedno -to nie
                        jest atak zwracam Ci tylko uwage....ja mowie Adwent -czas zadumy,ty
                        mowisz dupa- niemiłe ale to twoja sprawa.pozdrawiam.
                        Pozdrawiam Drohiczyn...czesto kiedys bywalem.
                        • markochmeleski Re: Brak oznak życia 02.12.07, 04:32
                          W pewnym sensie zgadzam się z tobą,ale jednocześnie nie śmieję się z tych ludzi
                          którzy tu przyjeżdzają.Starsza pani zmarła w końcu lat 60-tych,to ty ją
                          pamiętasz?Od kiedy kiest adwent,ja wczoraj(sobota)byłem na imprezie z księdzem
                          Kryńskim gdzie śpiewano i tańczono
                          • mexico86 Re: Brak oznak życia 02.12.07, 21:18
                            Marko...w kościele katolickim małe zmiany teraz w adwencie można
                            tancowac, i kiełbache w wigilie jadac.Mi osobiscie to sie nie
                            podoba,ale cóż moje zdanie.
                            • markochmeleski Re: Brak oznak życia 03.12.07, 05:21
                              Żal,że dobre,stare i wypróbowane tradycje odchodzą do lamusa.Nie wszystko co
                              nowe jest aż tak dobre.W walce o datki wiernych,przewodnicy naszych
                              kościołów,posuwają się do różnych reform,a te reformy jak daje przyklad kościoła
                              protestanckiego,nie napełnią pustych świątyń.
                              • grigorij84 Re: Brak oznak życia 03.12.07, 15:19
                                co do <babek> to raczej nie mam o nich pozytywnego zdania - jesli wniknac to
                                czesto to co robia zakorzenione jest w poganstwie choc same moga one byc tego
                                nieswiadome
                                przyklad: po modlitwie Zdrowas Mario babka wypowiada tajemnicze slowa: wołos
                                wyjdi na kołos -> co jest jak najbardziej poganskim zakleciem
                                zob.
                                www.zgapa.pl/zgapedia/Weles.html
                                • markochmeleski Re: Brak oznak życia 03.12.07, 18:27
                                  szkoda,że nikt jeszcze tym tematem nie zajął się poważnie.Trudno jest zdobyć
                                  zaufanie,z natury nieufnych tzw.babek.Swego czasu,mój serdeczny kolega,rodowity
                                  orlaniec,śp Kola Nesterowicz kręcił film na ten temat,dokument lekko
                                  fabularyzowany.Nie dało się namówić osób uprawiających te praktyki,więc
                                  posłużono się naturszczykami.Zebraliśmy sporo chętnych za pieniądze i
                                  odprawiliśmy takie gusła dla BBC że do dziś się zachwycaja.Co do pogańskiego
                                  pochodzenia odprawianych guseł to dodam,iż w ostatnio wydanej ksiązce,napisanej
                                  przez zbierawczynie folkloru z Ukrainy,stwierdziły one po zbadaniu ,że dużo
                                  obrzędów i pieśni,kolęd ma archaizmy sięgające czasów pogańskich
                                  • grigorij84 Re: Brak oznak życia 03.12.07, 19:21
                                    jak najbardziej ale to dlatego ze chrzescijanskie swieta zastapily zamienily
                                    poganskie
                                    mozna by nawet stwierdzic ze uswiecily nadajac im calkiem nowy sens
                                    • markochmeleski Re: Brak oznak życia 04.12.07, 04:23
                                      to jasne,ale w tym ciekawe jest,że przetrwały,świadomie bądz nie,do naszych
                                      czasów,w końcu ponad 1000 lat
                                      • markochmeleski Re: Brak oznak życia 04.12.07, 04:24
                                        chodzi mi o elementy pogańskie w kolendach ,pieśniach czy obrzędach ludowych
              • markochmeleski Sory Mechiko! 01.12.07, 06:38
                zapomniałem powiedzieć ci cześć.Widzisz grigorij jak ciuchcia ,ale startuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka